Не забравяйте важни правила за ракиите

02 ноември 2018 В лозята 0     
Няма снимка
 

Какви грешки се допускат при домашното производство

За ракия с добри вкусови качества не забравяйте основните технологични правила, които трябва да се спазват:

Задължително проверявайте състоянието на джибрите.

Ако са дори и леко вкиснати и миришат на оцет, преди изваряване трябва да се неутрализира киселината - това става чрез използване на натриев бикарбонат (сода за хляб).

В зависимост от степента на вкисване, когато е установена такава, се използват едно или двe пакетчета сода за 150 - 200 кг джибри.

Содата се внася на порции при зареждане на казана. Наливат се и 2-3 кофи вода и се разбърква, за да се разтвори содата и да се размеси с цялото количество добре.

По този начин ще се предотврати загаряне и придаване на неприятен вкус и мирис на ракията.

Задължително е отделяне на първака в количество един процент от обема на джибрите. За 200 кг джибри да се отделят 2 л първак.

Доловите ли паточен тон, спирайте събирането на ракия, а патоките използвайте за следващото зареждане на казана.

След падане на алкохола в излизащата от казана ракия до 40 градуса, периодично през десетина минути да се проверява вкусово.

Долови ли се леко кисел вкус, освен паточни тонове в аромата, също се спира събирането на ракия.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от В лозята
Няма снимка

Без зелени резитби лозите не могат

Защото ще се мъчат и ще ви дадат по-малко грозде За разлика от много други растения, при отглеждането на лозата резитбата е абсолютно задължителна. Лозата е лиановидно растение и има способността да

Няма снимка

Отделено ли е виното от утайката

Някои стопани и досега са го държали в бъчви на хладно, но при затопляне на времето да го бутилират В края на зимата виното, което е добре направено, е напълно бистро,

Няма снимка

През май се излюпват гъсениците на молеца

Започват по-активно да заразяват и нападат - наблюдавайте леторастите Според агрометеоролозите още кратко време могат да се очакват резки промени на времето,

Няма снимка

Ако градушки са поразили лозите

Трябва да се вземат много бързи мерки - до 15-16 часа след валежа Ако градушки са поразили лозите и асмите през този месец, за да елиминирате риска от поява на зарази,

Няма снимка

Какво се очаква в лозята и градините

Набавете си медсъдържащи препарати, но следете кои ще са подходящите дни за пръскане Твърде честите валежи, които агрометеоролозите предвиждат за месец май, радват някои стопани,

Няма снимка

Защо да не се претоварва лозата

Пролетта не е късно да поправите някои грешки През пролетта лозарите все още могат да направят вид резитба, която е нещо като окончателна корекция на лозите и асмите.

Още от Фермер
Няма снимка

7 правила за алергични хора, които имат котка

Алерголозите съветват да спазвате следните 7 правила, ако живеете с котка, а сте алергични към нея: 1. Не притискайте котката към лицето си. След като погалите косматата си любимка,

Няма снимка

С подвижно пчеларство добивите на мед и восък са 2-3 пъти по-високи

Пчелните семейства използват най-добре пашата и най-пълно опрашват селскостопанските култури, когато са близо до цъфтящите растения. В повечето случаи кошерите у нас са в населените места,

Няма снимка

За затревена градина

Градинари, които са си обособили овощна градина с повече дръвчета, често засяват трева между тях. По-добре е обаче да се засеят култури, които са подходящи за зелено торене.

Няма снимка

Телето ще получи рахит

при недостиг на калций и фосфор От рахит заболяват телета при недостиг на калций и фосфор в организма на майката. Както и небалансираното хранене на бременната крава.

Няма снимка

Реване с грис и прясно мляко

Необходими продукти: 4 яйца, чаена чаша захар, 2 ч. ч. брашно, 3 супени лъжици грис, 4 суп. лъж. вода, пакетче бакпулвер, за сиропа - 250 мл. прясно мляко, 2 ч. ч. захар, 4 ч. ч.

Няма снимка

Делоспермата издържа на студ и пек, расте бързо

Покрива всеки сантиметър с цвят Delosperma cooperi е братовчедка на сукулентите. Листенцата ѝ са месести, пълни с вода, а на слънце светят като поръсени с брокат.