Не забравяйте важни правила за ракиите

02 ноември 2018 В лозята 0     
Няма снимка
 

Какви грешки се допускат при домашното производство

За ракия с добри вкусови качества не забравяйте основните технологични правила, които трябва да се спазват:

Задължително проверявайте състоянието на джибрите.

Ако са дори и леко вкиснати и миришат на оцет, преди изваряване трябва да се неутрализира киселината - това става чрез използване на натриев бикарбонат (сода за хляб).

В зависимост от степента на вкисване, когато е установена такава, се използват едно или двe пакетчета сода за 150 - 200 кг джибри.

Содата се внася на порции при зареждане на казана. Наливат се и 2-3 кофи вода и се разбърква, за да се разтвори содата и да се размеси с цялото количество добре.

По този начин ще се предотврати загаряне и придаване на неприятен вкус и мирис на ракията.

Задължително е отделяне на първака в количество един процент от обема на джибрите. За 200 кг джибри да се отделят 2 л първак.

Доловите ли паточен тон, спирайте събирането на ракия, а патоките използвайте за следващото зареждане на казана.

След падане на алкохола в излизащата от казана ракия до 40 градуса, периодично през десетина минути да се проверява вкусово.

Долови ли се леко кисел вкус, освен паточни тонове в аромата, също се спира събирането на ракия.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от В лозята
Няма снимка

През април да се обследват лозите

Лозовата пърстрянка се готви за атака Дукена Жолева агрометеоролог при НИМХ През април при лозата протичат фазите набъбване на пъпките, разпукване на пъпките, развитие на първи - трети лист,

Няма снимка

Ашладисване на зелено

Прави се след април-май Този вид присаждане на лозите се прави от по-малко на брой стопани, защото се смята, че е по-труден, но всъщност не е така...

Няма снимка

Присаждане на разцеп

Прави се през пролетта "Преди години купих от пазара в София прехвалени лози които се оказаха не от този сорт, които аз очаквах. Доколкото чувам от колеги, това нерядко често се случва.

Няма снимка

Може ли бъчвата да отрови виното

За проблема бензапирен при винопроизводството обяснява консултантът инж. Николай Бакалов Дали бъчвата може да отрови виното? Има винопроизводители, които се вълнуват от проблема и ни задават този

Няма снимка

Плюсовете и минусите на органиката

"За" Можете да получите много от органичните торове, когато ги използвате правилно и те са качествени. Например, когато косите тревата в двора или на вилата,

Няма снимка

5 важни неща за торенето

Важни за всеки професионалист и любител Подхранването на лозите е задължително да се прави всяка година, за да си гарантирате редовното и качествено образуване на нова листна маса,

Още от Фермер
Няма снимка

Използване на майка-помощница до главната паша

Това може да стане само при условие, че е подсигурена такава още от есента. Тя се зазимява в същия кошер до основното семейство или над него. А преди настъпването на пашата майката помощничка се

Няма снимка

Колко компост е нужен на растенията

Ориентировъчни норми: . За растения, които извличат голямо количество хранителни елементи от почвата, количеството е 6-8 л на 1 кв. м пресен компост. .

Няма снимка

Сайт съветва агробизнеса

ДСК Агро е платформа и подход към клиентите от сектора Сайт може да се превърне във верен съветник на агробизнеса в България. Банка ДСК създаде уникална платформа,

Няма снимка

Днес ще е слънчево с максимални температури до 25 градуса

Времето ще е предимно слънчево, със слаб вятър от запад-югозапад. Температурите ще се повишат и максималните ще са между 20 и 25 градуса, по Черноморието ще са по-ниски - 12-17 градуса.

Няма снимка

Жега на Цветница, дъжд по Великден

Иде топъл април с валежи под нормата Април ще е топъл с температури над нормата, а валежите ще са под обичайните за месеца количества. Това сочат предварителните прогнози в навечерието на

Няма снимка

Талантлив заек скача за Гинес

Дългоушко изпълнява 20 трика за 1 минута Четиригодишният домашен заек от Финландия Таави изпълнява 20 трика за минута и така попада в Книгата на рекордите Гинес.