Не забравяйте важни правила за ракиите

02 ноември 2018 В лозята 0     
Няма снимка
 

Какви грешки се допускат при домашното производство

За ракия с добри вкусови качества не забравяйте основните технологични правила, които трябва да се спазват:

Задължително проверявайте състоянието на джибрите.

Ако са дори и леко вкиснати и миришат на оцет, преди изваряване трябва да се неутрализира киселината - това става чрез използване на натриев бикарбонат (сода за хляб).

В зависимост от степента на вкисване, когато е установена такава, се използват едно или двe пакетчета сода за 150 - 200 кг джибри.

Содата се внася на порции при зареждане на казана. Наливат се и 2-3 кофи вода и се разбърква, за да се разтвори содата и да се размеси с цялото количество добре.

По този начин ще се предотврати загаряне и придаване на неприятен вкус и мирис на ракията.

Задължително е отделяне на първака в количество един процент от обема на джибрите. За 200 кг джибри да се отделят 2 л първак.

Доловите ли паточен тон, спирайте събирането на ракия, а патоките използвайте за следващото зареждане на казана.

След падане на алкохола в излизащата от казана ракия до 40 градуса, периодично през десетина минути да се проверява вкусово.

Долови ли се леко кисел вкус, освен паточни тонове в аромата, също се спира събирането на ракия.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от В лозята
Няма снимка

Кога се увреждат тъкани

При минус 24 градуса се повреждат и тъканите на едногодишните пръчки. Това лесно може да се провери още по външния им вид. Променя се цветът им и стават от тъмнокафяви направо до черни.

Няма снимка

Кои са най-устойчивите на студ сортове

Кои са най-устойчивите на студ сортове Стопаните трябва да знаят, че пъпките на по-тънките, но по-добре узрели пръчки, всъщност са по-устойчиви на измръзване от по-дебелите.

Няма снимка

Минус 17-18 градуса са опасни за лозите

Рискът е по-голям за десертните сортове Въпрос: Доста наши читатели - любители са се уплашили от мразовитите дни и нощи и питат колко опасни и вредни са сегашните отрицателни температури за лозите

Няма снимка

Лекувайте виното навреме

Основните проблеми при лечението на домашното вино се състоят в превенцията. Това на преден план означава да не се позволява от стопанина то да губи вкус, цвят и мирис, т.е.

Няма снимка

За колко време се оцветява ракия

Най-добре се оцветява ракията, когато се налее в дъбова или черничева бъчва, казват специалистите. Черничевата обикновено оцветява най-бързо. Тогава процесът е съчетан и със стареенето,

Няма снимка

Бутилиране на домашно вино

Спазете ценните съвети на консултанта д-р инж.техн. Николай Бакалов Настана януарското време, през което много от домашните производители на вино ще предприемат бутилиране,

Още от Фермер
Няма снимка

Асоциацията на зърнопроизводителите възразява срещу проекта на закон за земята

Призовава проектът да бъде изцяло преразгледан и преработен "Считаме, че законопроектът е нецелесъобразен и противоречи на основните пазарни принципи.

Няма снимка

Защо някои пчелни семейства не се облитат

Дружното и енергично облигтане показва, че семейството  е добре. Слабото облитане на единични пчели или суетеното на пчели пред входа или диарични петна около входа са сигнал,

Няма снимка

Резници за присаждане

Клончетата, които са подходящи за рязане на калеми, трябва да са с по-къси междувъзлия и да са с дължина 60-90 см. Диаметърът в основата им да е около 6-12 мм.

Няма снимка

Европарламентът гласува планове за процедурата по разрешаване на пестициди

Регулаторната рамка на ЕС трябва да стимулира иновациите и пестицидите с нисък риск Научни експерти трябва да извършат преглед на изследванията за канцерогенността на глифозата Изискванията за данни

Няма снимка

Франция забрани продажбата на хербицида Roundup Pro 360

Френските власти забраниха на 15 януари продажбата на форма на будещия спорове убиец на плевели Roundup.  Това стана след решение на съда, че регулаторите не са взели под внимание съображенията за

Няма снимка

В Тутраканци и Бозвелийско искат обезщетения за прасета, заклани заради чумата

Хората от село Тутраканци, община Провадия, заявиха, че ще заведат съдебен иск срещу Българската агенция за безопасност на храните, съобщи БНР. Те събират подписи с обръщение към премиера Бойко