Пас Красан образува много едри плодове

06 ноември 2018 Овошки 0     
Няма снимка
1 2
 

Сортът е сред най- издръжливите

Пас Красан е стар френски сорт. Получен е случайно от семеначе.

Дървото е слаборастящо, образува малка прибрана корона. Встъпва рано в плододаване. Има много добра и редовна родовитост.

Препоръчва се да се засажда в райони с продължителна и топла есен, на места, които са защитени от ветрове. Дръвчето е чувствително към ниски зимни температури.

Цъфти средно късно. Опрашители на сорта са Жифардова масловка, Вилямова масловка и Хардиева масловка.

Плодовете зреят в периода 20-30 септември

Те са много едри - 250-300 грама. Формата е тъпо крушовидна до почти кръгла, сплесната откъм чашката. Кожицата е дебела, грапава, зелено-жълта до матовожълта с едри ръждиви точки. Месото е бледо-зеленикаво, нежно, полутопящо се, сочно, сладко-кисело, леко тръпчиво, с приятен аромат. Плодовете са с отлично качество.

Пас Красан е един от най-късно зреещите сортове. Освен това е издръжлив на транспорт и съхранение.

Сортът е сравнително устойчив на струпясване, и с добра устойчивост на слънчев пригор.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Овошки
Няма снимка

Мерки срещу червясването на орехите

. Когато ореховото дърво е много голямо, е трудно да се води химическа борба. Ако е по-малко, препоръчително е да се пръска. Ориентировъчно се дава третирането да е в края на юли - началото на

Няма снимка

Как да размножите лешниковия храст

Използват се едногодишни издънки, които остават на майчиното растение Лешникът е култура, която набира все повече почитатели и сред любителите овощари.

Няма снимка

Пръскане на дръвчетата сега

. Ябълковите и крушовите дървета, нападнати силно от струпясване, е препоръчително да се напръскат обилно с 5% разтвор карбамид или с 1,5% фолиарел N.

Няма снимка

Семеяд и червей червясват орехите

Червивостта на орехите се причинява от два неприятеля: орехов семеяд и ябълков плодов червей. Ореховият е малка пеперуда, с керемидено-кафяви предни крила и голямо жълтеникаво петно в средата.

Няма снимка

Смокинята е субтропична култура

. Основен фактор, който определя дали смокинята може да се отглежда, е топлината. Особено важно е времето през периода, когато зреят плодовете през лятото - от август до края на октомври,

Няма снимка

Защо смокините омекват и окапват

Смокинята у нас се отглежда като любителска култура. Разбира се, има информация за това как да се засаждат, какви грижи да се полагат за растенията, но малко се познават вредителите й.

Още от Фермер
Няма снимка

Още едно предимство в храните, богати на витамин D

След нови изследвания учените са успели да докажат, че витамин D увеличава издръжливостта на тялото и има положителен ефект върху работата на сърцето и кръвоносните съдове.

Няма снимка

Нов инструмент за финансиране на фермери и предприемачи

Новина за земеделски производители, предприемачи и предприятия подготвят от асоциацията на местните инициативни групи. На 16 ноември т.г. от 10.30 ч.

Няма снимка

Количеството на витамините в меда е ограничено

Медът съдържат следните витамини: С - основната му функция е окислително-възстановителна. Оказва влияние върху обмяната на веществата, поддържа нормалната пропускливост на съдовите стени,

Няма снимка

Защо Европейската сметна палата не харесва идеите за ОСП

Това стана ясно миналата седмица, когато одитори от ЕС изразиха неодобрение към планираните аграрни идеи в новата Обща селскостопанска политика след 2020 година.

Няма снимка

Спад в цените на зърното

След излизането на ноемврийския доклад на земеделското министерство на САЩ, който обърка операторите, цените на зърното се понижиха. Ако се потвърди увеличението на запасите от китайска царевица с

Няма снимка

Защо и фермерите стягат протест

Икономическа проектонаредба за горивата втрещи зърнопроизводителите От Националната асоциация на зърнопроизводителите казаха, че направо немеят  при вида на новата наредба на Министерството на