Кога виното се избистря бавно?

06 ноември 2018 В лозята 0     
Няма снимка
1 2 3 4 5 6 7
 

Когато има мътност при младите вина, тя се дължи на фини органични частици, преминали от гроздето при преработката и алкохолната ферментация. Образувалият се при тихата ферментация въглероден диоксид полепва по тях и ги задържа в плаващо състояние.

Забистрянето на вината започва след приключване на тихата ферментация и след успокояване на виното. Мътещите частици се освобождават от полепналия въглероден диоксид и бавно падат на дъното - тогава се избистря.

Този процес обаче продължава различно време и зависи от захарното съдържание, температурата по време на гроздобера и бурната ферментация. А когато през есента е имало високи температури, както сегашната, гроздето натрупва високо захарност.

И понеже алкохолната ферментация в домашното производство протича спонтанно от дрождите, намиращи се по гроздето, а тези дрожди не понасят висока захарност и не довеждат ферментацията до край, вследствие на това се получава небистрото вино.

Домашните стопани още знаят, че след бурната ферментация във виното остава по-голямо количество неразградена захар, която заедно с образувания алкохол затормозява протичането на тихата ферментация и тя продължава по-дълго време от нормалното. Всичко това не бива да ги смущава обаче, стига при преработката на гроздето и при протичането на бурната ферментация да са поддържали необходимата добра хигиена и да са спазили необходимите технологични изисквания.

Трудно е да се ускори процесът

Вино с остатъчна захар да се изпие през зимата

Ускоряването на избистрянето на млади вина чрез използване на познатите средства, като желатин, яйчен белтък и бентонит не дава очаквания най-добър резултат, но все пак се използва.

Поради високата захарност на гроздето често тихата ферментация може да се прекрати без разграждане (ферментиране) на всичката захар. Тогава се получава остатъчна захар.

Когато тя е в малко количество, омекотява вкуса и прави виното по-пивко, но същевременно и биологично нестабилно и предразположено на заболяване. Такива вина с остатъчна захар могат да развият нежелани процеси.

Те трябва да се консумират до настъпване на пролетта, защото при ниски температури зимата се задържа развитието на болестотворни процеси, но със затопляне на времето през пролетта такава гаранция няма.

Ускорено избистряне на млади вина е възможно чрез центрофугиране но в домашното винопроизводство тази практика е неприложима поради малкото количество вино и липса на такава техника. По същите причини не е приложимо и филтруването.

Запазването на вината с остатъчна захар в домашни условия е възможно чрез бутилиране и пастьоризация.

Това трябва да се направи в края на зимата, преди затопляне на времето. Предполага се, че тогава е останало малко количество и наливането му в бутилки няма да представлява проблем.

Ако напитката у дома се окаже прекалено сладка

Може да се използва за приятни коктейли

Много сладкото домашно вино може и по-бързо от очакваното да изгуби остатъците от вкус и аромат.

Можете или да опитате да коригирате този дефект, което е много трудно, или да използвате прекалено сладкото вино в коктейли и други рецепти.

Можете да направите сок от виното - разредете го с минерална газирана вода в обем 3 пъти обема на виното и прибавете лимон или грейпфрут.

Възможно е да използвате и тази техника - просто изсипете вино в чаши, в които има голям брой ледени кубчета. Разтопеният лед и получената вода значително подобряват вкуса на захарната напитка.

За напитка, която е отлична за студен зимен ден и срещу настинки, опитайте да смесите: 500 мл вино, 200 мл вода, мед на вкус, 7-8 пъпки индийско орехче.

Сместа се оставя да кипне няколко минути, после се "пече" на слаб огън още няколко минути.

За коктейла "Кримска роза" сладкото вино трябва да се смеси в шейкър със същото количество лед и да се добавят 20 мл сироп.

Изсипва се в чаша, добавят се няколко череши например или друг плод и 60 мл шампанско.

Лечебни рецепти

С яйчен белтък и желатин

Избистрянето на виното може да бъде направено с помощта на яйчен белтък и желатин както казахме.

Те трябва да се добавят към виното.

Желатинът да е предварително разтворен в топла вода - дозата е 0,6 г желатин за 10 л вино.

Разбърква се добре и се оставя да престои 5 дни. Замътващите частици ще уловят каквото трябва и ще се утаят.

След като процесът завърши, виното трябва внимателно да се отстрани от утайката и да се филтрира.

Можете да извършите избистрянето с протеин и желатин едновременно - първо трябва да излеете яйчен белтък, да разбъркате и след това да добавите желатиновия разтвор и да оставите до избистряне.

Нетрадиционно - с краве мляко

Някои домашни майстори ни препоръчват още една рецепта за избистряне на вино, която би могла да се изпробва от тези, които желаят.

Взели са я назаем от руски колеги.

У дома това можело да стане чрез добавяне на краве мляко - дозата е 1 супена лъжица за 1 литър вино.

След внасяне на млякото виното се размесва и се оставя няколко дни при стайна температура за утаяване. След това се отстранява от утайката и остатъкът се филтрира през ситен тензух или филтърна хартия. 

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от В лозята
Няма снимка

През април да се обследват лозите

Лозовата пърстрянка се готви за атака Дукена Жолева агрометеоролог при НИМХ През април при лозата протичат фазите набъбване на пъпките, разпукване на пъпките, развитие на първи - трети лист,

Няма снимка

Ашладисване на зелено

Прави се след април-май Този вид присаждане на лозите се прави от по-малко на брой стопани, защото се смята, че е по-труден, но всъщност не е така...

Няма снимка

Присаждане на разцеп

Прави се през пролетта "Преди години купих от пазара в София прехвалени лози които се оказаха не от този сорт, които аз очаквах. Доколкото чувам от колеги, това нерядко често се случва.

Няма снимка

Може ли бъчвата да отрови виното

За проблема бензапирен при винопроизводството обяснява консултантът инж. Николай Бакалов Дали бъчвата може да отрови виното? Има винопроизводители, които се вълнуват от проблема и ни задават този

Няма снимка

Плюсовете и минусите на органиката

"За" Можете да получите много от органичните торове, когато ги използвате правилно и те са качествени. Например, когато косите тревата в двора или на вилата,

Няма снимка

5 важни неща за торенето

Важни за всеки професионалист и любител Подхранването на лозите е задължително да се прави всяка година, за да си гарантирате редовното и качествено образуване на нова листна маса,

Още от Фермер
Няма снимка

Използване на майка-помощница до главната паша

Това може да стане само при условие, че е подсигурена такава още от есента. Тя се зазимява в същия кошер до основното семейство или над него. А преди настъпването на пашата майката помощничка се

Няма снимка

Колко компост е нужен на растенията

Ориентировъчни норми: . За растения, които извличат голямо количество хранителни елементи от почвата, количеството е 6-8 л на 1 кв. м пресен компост. .

Няма снимка

Сайт съветва агробизнеса

ДСК Агро е платформа и подход към клиентите от сектора Сайт може да се превърне във верен съветник на агробизнеса в България. Банка ДСК създаде уникална платформа,

Няма снимка

Днес ще е слънчево с максимални температури до 25 градуса

Времето ще е предимно слънчево, със слаб вятър от запад-югозапад. Температурите ще се повишат и максималните ще са между 20 и 25 градуса, по Черноморието ще са по-ниски - 12-17 градуса.

Няма снимка

Жега на Цветница, дъжд по Великден

Иде топъл април с валежи под нормата Април ще е топъл с температури над нормата, а валежите ще са под обичайните за месеца количества. Това сочат предварителните прогнози в навечерието на

Няма снимка

Талантлив заек скача за Гинес

Дългоушко изпълнява 20 трика за 1 минута Четиригодишният домашен заек от Финландия Таави изпълнява 20 трика за минута и така попада в Книгата на рекордите Гинес.