Германски коневъди са принудени да купуват сено от чужбина

06 ноември 2018 Животновъдство 0     
Няма снимка
 

Германските коневъди започнаха да изхранват на животните си запасите от зимно сено поради липса на хубав фураж. Причината е ясна - сушата, която се отрази на производството на тревен фураж, обяснява Алфонс Детер в Top agrar.

В резултат на дефицита цените на сеното в Германия рязко вървят нагоре. Търговците вече продават бала сено на двойна цена - 80 евро. А зимата още не е почнала.

Отношенията между фермерите и продавачите са на кантар. От една страна на доставчиците много им се иска да се възползват от момента и да спечелят повече, но от друга, е голяма вероятността да изгубят постоянни клиенти и тогава какво ще правят догодина, когато няма да има проблеми със сеното?

Германските коневъди разглеждат варианта да купуват хубаво сено от чужбина, например от Полша. Но това едва ли ще доведе до поевтиняване на сеното.

А Институтът за хранене на животните към Лайпцигския университет веднага подготви специална методика за коневъди, в която има съвети как фермерите частично да компенсират дефицита на сено и сенаж с изхранването на моркови и цвекло.

Същевремeнно някои конюшни вече пускат обяви за продажба на животни или пък изпращат животните в приюта за коне във Фленсбург, тъй като не могат ги отглеждат. Тази година вече 153 коня са постъпили в приюта, което е с пъти повече в сравнение с цялата минала година.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Животновъдство
Няма снимка

Експерти: Глобалното производство на мляко намалява заради метеорологичните условия

Темповете на растеж в световното производство на мляко продължават да намаляват, отчитат експерти. През 2018 г. в сравнение с 2017 г. то е 1%, докато през 2017 в сравнение с 2016 г. то е 2,5%.

Няма снимка

Русия отмени забраната за внос на едър рогат добитък от ЕС

Руската федерална служба по ветеринарен и фитосанитарен контрол обяви, че въведените през 2013 г. ограничения по отношение на вноса на живи животни от едър и дребен рогат добитък от ЕС са премахнати,

Няма снимка

3 нови случая на африканска чума при диви свине в Силистренска и Добричка област

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира нови случаи на африканска чума при диви свине в община Алфатар, област Силистра и в община Тервел, област Добрич.

Няма снимка

Откриват болни свине с 3D технология

Нова технология, която определя емоционалното състояние на свинете, може да стане инструмент за ранно откриване на проблеми със здравето и благополучието на животните, съобщава Farminguk.

Няма снимка

Нелекувани паразитни болести ще “взривят” обора преди паша

Не допускайте пролетен бум на кокцидиоза и трихофития от зимния период да се проявят с нова сила в началото на пасищния период Жени Владинова С настъпването на пролетта от Европейския ветеринарен

Няма снимка

Рекорд: Овца роди шест агнета, при това за втори път

Овцата Мария е истинска майка-героиня: навръх празника Свети Патрик, който беше в неделя, тя ражда шест агнета във ферма край град Адънрай, Западна Ирландия, съобщава Irish Mirror.

Още от Фермер
Няма снимка

Използване на майка-помощница до главната паша

Това може да стане само при условие, че е подсигурена такава още от есента. Тя се зазимява в същия кошер до основното семейство или над него. А преди настъпването на пашата майката помощничка се

Няма снимка

Колко компост е нужен на растенията

Ориентировъчни норми: . За растения, които извличат голямо количество хранителни елементи от почвата, количеството е 6-8 л на 1 кв. м пресен компост. .

Няма снимка

През април да се обследват лозите

Лозовата пърстрянка се готви за атака Дукена Жолева агрометеоролог при НИМХ През април при лозата протичат фазите набъбване на пъпките, разпукване на пъпките, развитие на първи - трети лист,

Няма снимка

Сайт съветва агробизнеса

ДСК Агро е платформа и подход към клиентите от сектора Сайт може да се превърне във верен съветник на агробизнеса в България. Банка ДСК създаде уникална платформа,

Няма снимка

Днес ще е слънчево с максимални температури до 25 градуса

Времето ще е предимно слънчево, със слаб вятър от запад-югозапад. Температурите ще се повишат и максималните ще са между 20 и 25 градуса, по Черноморието ще са по-ниски - 12-17 градуса.

Няма снимка

Жега на Цветница, дъжд по Великден

Иде топъл април с валежи под нормата Април ще е топъл с температури над нормата, а валежите ще са под обичайните за месеца количества. Това сочат предварителните прогнози в навечерието на