Вкусна туршия от кисели ябълки и малко шипки

13 ноември 2018 Кулинария 0     
Няма снимка
1 2 3 4 5
 

Тази година бе много богата на ябълки. Някои стопани дори казват, че се чудят какво да ги правят.

Наш читател сподели една много стара и рядка рецепта, по която още дядо му е правил вкусна туршия.

Как се произвежда у дома

Всякакви ябълки се събират - по-добре е да са от два-три сорта, нарязват се на половинки или четвъртинки.

Прибавят се шипки, които могат да бъдат заместени и от арония, ако ви се намира. Но и шипките, и аронията трябва да бъдат в тензухена торбичка.

Две шепи са достатъчни за 25-литров бидон. Отгоре се покрива с малинови или други листа. И се пълни бидонът с вода. Като вземе да втасва - т.е. да става леко кисело се слага и повет за да спре процеса на ферментацията.

За сведение: Обикновеният повет е вид от семейство лютикови. Той е плевелно, храстовидно растение, което се среща навсякъде у нас до 2000 м. надморска височина в гористи зони край реките. По селата го има върху огради, стълбове и запуснати постройки.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Кулинария
Няма снимка

Кифлички с плънка от орехи и бисквити

Намазват се с жълтък и престояват един час Необходими продукти: 250 г брашно, 250 г масло, 50 г захар, 2 яйца, 30 г мая, 1 кафеена чашка прясно мляко, щипка сол, един жълтък за намазване.

Няма снимка

Реване с грис и прясно мляко

Необходими продукти: 4 яйца, чаена чаша захар, 2 ч. ч. брашно, 3 супени лъжици грис, 4 суп. лъж. вода, пакетче бакпулвер, за сиропа - 250 мл. прясно мляко, 2 ч. ч. захар, 4 ч. ч.

Няма снимка

Свинско със зелен лук и пресни картофи

Може да се приготви и от агнешко месо Необходими продукти: 600 г свински бут, нарязан на кубчета, чаена лъжичка сол, половин чаена лъжичка млян черен пипер, чаена лъжичка суха мащерка,

Няма снимка

Зеленчуково суфле с кайма и кашкавал

Подправя се с риган, черен пипер и чубрица Необходими продукти: 400 г картофи, едно яйце, глава лук, 2 супени лъжици масло, 400 г кайма, 50 мл олио, 150 г зелен грах, 150 г моркови,

Няма снимка

Виенски кюфтета с доматено пюре

Сосът се овкусява с индийско орехче Необходими продукти: За кюфтетата: 500 г месо (свинско, телешко или смес), 50г сланина, глава лук, едно яйце, филия хляб, сол, черен пипер, магданоз.

Няма снимка

Макарони със спанак на фурна

Поливат се със специално приготвен сос Необходими продукти: Килограм спанак, 4 супени лъжици растителна мазнина, 50 г краве масло, половин чаена чаша макарони, връзка пресен кромид лук, 2 яйца,

Още от Фермер
Няма снимка

Напомняме на любителите! Защо дневникът е задължителен

Данните от състоянието на пчелното семейство в контролния кошер се вписват в дневника на пчелина. В него всекидневно се нанасят и температурата (на сянка), състоянието на времето,

Няма снимка

Как се приготвя разтворът за пръскане

Правилното приготвяне на разтвора, с който ще третирате овощните дръвчета, е от решаващо значение. Писали сме многократно, но пак да напомним основните правила. .

Няма снимка

Почистете родилните сандъчета на зайците

Използвайте навлажнена четка С нея оберете наскубания от зайкинята пух и го изгорете. Почистете и терена около зайчарника. Пътеките до него също трябва да са чисти.

Няма снимка

Летни посеви

През лятото като втора култура се засяват някои култури, които са с по-къс вегетационен период. Такива се дребноплодни краставици и градински фасул, безрасадово главесто зеле за късно производство,

Няма снимка

Разделяне на коренови издънки

Кореновите издънки израстват в основата на растенията през пролетта, след презимуването. Препоръчително е да се изрязват с малка част от коренището на майчиното растение и след това да се засаждат в

Няма снимка

Докога пилетата не могат да регулират телесната си температура?

Пилетата не могат да регулират телесната си температура преди 12-14-ия си ден, напомнят експерти на "Авиаген". Затова оптималната телесна температура трябва да се постигне чрез осигуряване на