Вкусна туршия от кисели ябълки и малко шипки

13 ноември 2018 Кулинария 0     
Няма снимка
1 2 3 4 5
 

Тази година бе много богата на ябълки. Някои стопани дори казват, че се чудят какво да ги правят.

Наш читател сподели една много стара и рядка рецепта, по която още дядо му е правил вкусна туршия.

Как се произвежда у дома

Всякакви ябълки се събират - по-добре е да са от два-три сорта, нарязват се на половинки или четвъртинки.

Прибавят се шипки, които могат да бъдат заместени и от арония, ако ви се намира. Но и шипките, и аронията трябва да бъдат в тензухена торбичка.

Две шепи са достатъчни за 25-литров бидон. Отгоре се покрива с малинови или други листа. И се пълни бидонът с вода. Като вземе да втасва - т.е. да става леко кисело се слага и повет за да спре процеса на ферментацията.

За сведение: Обикновеният повет е вид от семейство лютикови. Той е плевелно, храстовидно растение, което се среща навсякъде у нас до 2000 м. надморска височина в гористи зони край реките. По селата го има върху огради, стълбове и запуснати постройки.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Кулинария
Няма снимка

Шункови рулца

Това оригинално предястие се приготвя бързо и лесно и ще украси вашата трапеза през настъпващите празници. Продукти: 7-10 тънки резена шунка, 50 г кашкавал, 2 яйца, 1 суп. лъж.

Няма снимка

Потребителите пазаруват все повече, отчита Кауфланд

Kaufland България представи тенденциите при пазаруване по Коледа и Нова година, като очерта няколко основни свои наблюдения. Те са, че потребителите започват подготовката на празниците от все

Няма снимка

Безглутеново брауни с червен боб (адзуки)

Бобът адзуки, познат още като червен боб, е изключително вкусен представител на семейство Бобови. Той е превъзходен за салати и ястия с ориз. Освен това адзуки е обичаен продукт за десерти в Източна

Няма снимка

Зелеви кюфтета

Това леко и вкусно ястие, без грам месо, ще се хареса и на най-заклетия “месояд”. Продукти: 400 г зеле, 100 г кашкавал, 1 яйце, 5-6 суп. лъж. олио, 2-3 суп. лъж. брашно, 1/4 ч. лъж.

Няма снимка

Пилешки воденички по корейски

Дори и най-изисканият гастроном ще хареса вкусното и необичайно ястие от пилешки воденички. Приготвени по тази рецепта, те са крехки, с интересен, изразителен вкус.

Няма снимка

Омлет с шунка и сирене

Това по-скоро не е кулинарна рецепта, а просто един от начините да приготвите омлет, за да създадете слънчево настроение на масата. Продукти: 3 яйца, 2 супени лъжици прясно мляко, шунка, кашкавал,

Още от Фермер
Няма снимка

Идея от последния момент: колите с газова уредба да плащат само 1/2 данък

Още от началото на следващата година данъкът за автомобилите с газови уредби да е 50% от този, който трябва да бъде платен. Тази спешна промяна в закона за местните данъци са внесли в парламента

Няма снимка

Когато купувате тимол, гледайте срока на годност и цвета му

Обикновено производителят гарантира срок на годност 3-4 години при съхранение на тъмно и прохладно място, информират от zapchelite.eu. Внимание! Ако това не се спазва,

Няма снимка

Правят първият пазар само за български стоки в София

Първият пазар само за български стоки ще има в София. Той ще се намира в столичния квартал “Борово”, а идеята предстои да бъде одобрена от общинските съветници.

Няма снимка

Акценти при резитбата

. Резитбата на овощните дървета трябва да е приключила преди провеждането на зимното пръскане, което се прави през март. . По време на резитбата се отстраняват гъсеничните гнезда,

Няма снимка

Утре валежите в Западна България спират

И през следващото денонощие ще се задържи облачно, съобщи БТА. В Западна България валежите ще спират и облачността временно ще намалее. В сутрешните часове и през деня слаби валежи от сняг ще има в

Няма снимка

Гладните свине понасят по-леко пътуването до кланицата

Свинете лошо понасят транспортирането. Животните с пълни стомаси може да повърнат и да се задавят. Затова трябва да са гладни. Какви са предимствата на гладуването на свинете от 12 до 24 часа преди