Второ хранене с коластра повишава имунитета на новородените телетата

08 ноември 2018 Животновъдство / Полезни съвети 0     
Няма снимка
 

Колкото се може по-бързо след раждането си телетата трябва да получат висококачествена коластра в количество минимум 10% от теглото им. Висококачествена коластра означава, че не е бактериално замърсена и съдържа най-малко 50g/л имуноглобулини (IgG).

Колкото по-бързо телетата получат коластра и колкото повече имуноглобулини получат с нея, толкова по-висок ще бъде имунитетът на животното.

Учени от Мичиганския университет препоръчват фермерите да включат и второ хранене на новородените телетата с коластра - 6 до 12 часа след първото хранене с коластра, тъй като то ще осигури на новородените животни допълнителни антитела. При второто хранене коластрата може да съдържа и по-ниски количества имуноглобулини, но задължително трябва да не е бактериално замърсена.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Животновъдство / Полезни съвети
Няма снимка

Прасетата не понасят висока влажност

Прасетата са чувствителни към влажността в свинефермата, затова в помещението тя трябва да бъде 50-70%. Високата относителна влажност намалява усвояемостта на хранителни вещества от фуражите,

Няма снимка

Кравите имат еднакво поведение в групата

 Кравите са стадни животни. Поведението им в една група е еднакво: те ядат и лягат да почиват по едно и също време. Заплашителното поведение, което не се забелязва много отстрани,

Няма снимка

Е-хиповитаминозните яйца имат ниска люпимост

Недостигът на витамин Е в дажбата на родителското птиче стадо води до увеличаване на неоплодените яйца, на проблемите с инкубацията им и на ембрионалната смъртност,

Няма снимка

С антифони в свинефермата заради оглушителното квичене на прасетата

Експерти съветват на обслужващият персонал в свинефермите да работи с антифони. Те трябва да могат да се включват и изключват. Шумът разболява. Това важи и за свинефермите.

Няма снимка

Пригответе си коластра за телетата на юниците

При първото отелване на юниците произвеждат по-нискокачествена коластра в сравнение с по-старите крави. Млечността на първо теле също е по-ниска, както и производството на коластра.

Няма снимка

Първите 4 дни след раждането на прасетата са критични

Датски учени установяват, че първите първите 4 дни след раждането на прасетата са критични и на този период 70% от смъртността в свинефермата. Резултатите от аутопсията на труповете на прасета,

Още от Фермер
Няма снимка

Сушата все повече застрашава Испания

Поради климатичните промени 32 милиона испанци са застрашени от високите температури, по-дългите лета и засушаването, предаде Асошиейтед прес. Тревога бие Националната метеорологична агенция на

Няма снимка

Ако кучето има суха кашлица

може да е бронхопневмония, търсете ветеринарния лекар Основната причина за възпалителния процес в белите дробове и бронхите са различни микроби които проникват в дихателните пътища.

Няма снимка

2018 г. е най-горещата година в историята на Германия

2018 г. е най-горещата в Германия, откакто от 1881 г. се води статистика за температурите в страната, предаде Франс прес. Това бе оповестено от Националния метеорологичен институт на Германия. 2018 г.

Няма снимка

Цените на пшеницата реагират на наводненията в САЩ

В Съединените щати нарастват притесненията относно последствията от последните наводнения в Средния Запад за предстоящата сеитба на пролетните култури.

Няма снимка

Защитете нападнатото семейство с листа и стъбла от пелин

Ако нападенията на пчелите крадци на мед, запушете входа на кошера с глина. В средата направете с молив проход, през който пчелите крадци обикновено отказват за влизат.

Няма снимка

Каква е вреда от лешниковия хоботник

Лешниковият хоботник развива едно поколение годишно. Бръмбарите напускат зимните си убежища и се хранят с листата и меките зелени плодчета, като ги надупчват. Вследствие на повредата те изсъхват.