Второ хранене с коластра повишава имунитета на новородените телетата

08 ноември 2018 Животновъдство / Полезни съвети 0     
Няма снимка
 

Колкото се може по-бързо след раждането си телетата трябва да получат висококачествена коластра в количество минимум 10% от теглото им. Висококачествена коластра означава, че не е бактериално замърсена и съдържа най-малко 50g/л имуноглобулини (IgG).

Колкото по-бързо телетата получат коластра и колкото повече имуноглобулини получат с нея, толкова по-висок ще бъде имунитетът на животното.

Учени от Мичиганския университет препоръчват фермерите да включат и второ хранене на новородените телетата с коластра - 6 до 12 часа след първото хранене с коластра, тъй като то ще осигури на новородените животни допълнителни антитела. При второто хранене коластрата може да съдържа и по-ниски количества имуноглобулини, но задължително трябва да не е бактериално замърсена.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Животновъдство / Полезни съвети
Няма снимка

Свинете се дразнят, ако поилките не са на правилното място

За да се подобри благосъстоянието на свинете, поилките трябва да са разположени на правилните места, обясняват холандски учени. Те проверили как дизайнът на помещението и разполагането на поилките се

Няма снимка

Кокошките снасят повече яйца при т. нар. асиметричен режим на осветление

За да се осигури висока продуктивност на носачките, светлината в помещението трябва да е 25 лукса или 3,5-4 W/1 кв. м подова площ. Практически лесно приложим светлинен режим е т. нар.

Няма снимка

Мръзнещите прасета ядат повече

За да поддържат телесната си температура, мръзнещите прасета трябва да ядат повече. Проблемите започват тогава, когато прасето вече не е способно да яде повече.

Няма снимка

В ефективната ферма всички крави се разгонват

Ако управлявате млечна кравеферма, трябва да сте сигурни, че: - Матките на всички крави към 50-ия ден след отелването са здрави и са готови за нова бременност. - Всички крави се разгонват.

Няма снимка

Оценка на минимум 20 еднодневни пилета за обективна представа на поголовието

Качеството на еднодневните пилета е огледало на състоянието на родителското стадо и на качеството на инкубационния процес. Например пилетата от младо стадо са по-дребни и се нуждаят от по-висока

Няма снимка

До какво води прекаленото дългото размесване на дажбата за крави?

Една от основните грешки при подготовката на смесена фуражна дажба за крави е прекалено силно размесване. Обикновено за смесването са необходими от 3 до 10 минути,

Още от Фермер
Няма снимка

Още едно предимство в храните, богати на витамин D

След нови изследвания учените са успели да докажат, че витамин D увеличава издръжливостта на тялото и има положителен ефект върху работата на сърцето и кръвоносните съдове.

Няма снимка

Нов инструмент за финансиране на фермери и предприемачи

Новина за земеделски производители, предприемачи и предприятия подготвят от асоциацията на местните инициативни групи. На 16 ноември т.г. от 10.30 ч.

Няма снимка

Количеството на витамините в меда е ограничено

Медът съдържат следните витамини: С - основната му функция е окислително-възстановителна. Оказва влияние върху обмяната на веществата, поддържа нормалната пропускливост на съдовите стени,

Няма снимка

Мерки срещу червясването на орехите

. Когато ореховото дърво е много голямо, е трудно да се води химическа борба. Ако е по-малко, препоръчително е да се пръска. Ориентировъчно се дава третирането да е в края на юли - началото на

Няма снимка

Защо Европейската сметна палата не харесва идеите за ОСП

Това стана ясно миналата седмица, когато одитори от ЕС изразиха неодобрение към планираните аграрни идеи в новата Обща селскостопанска политика след 2020 година.

Няма снимка

Спад в цените на зърното

След излизането на ноемврийския доклад на земеделското министерство на САЩ, който обърка операторите, цените на зърното се понижиха. Ако се потвърди увеличението на запасите от китайска царевица с