Свинете се дразнят, ако поилките не са на правилното място

08 ноември 2018 Животновъдство / Полезни съвети 0     
Няма снимка
 

За да се подобри благосъстоянието на свинете, поилките трябва да са разположени на правилните места, обясняват холандски учени. Те проверили как дизайнът на помещението и разполагането на поилките се отразява на поведението на свинете за угояване.

При проведен експеримент те установяват, че:

- Разполагането на поилките в зона с метален решетест под позволява да се намали уринирането с над 30%, на бетонен под - почти с 20%.

- Разполагането на поилките в зона с решетест под намалява замърсяването на твърдия под.

80% от времето свинете лежат, затова е важно да им бъде осигурен комфорт в зоната за отдих. Те избягват да лежат в участъци с решетест под, до стени или в ъглите на помещението, край поилките и хранилките. Затова при планиране на производствените помещения трябва да се ориентирате към задоволяване на естествените потребности на животните и да намалите вероятността от дефекация и уриниране в зоната за отдих. В частност за поддържане на благосъстоянието на свинете трябва да се вземат предвид онези фактори, които могат да предизвикат стрес: състоянието на помещенията и оборудването, наличието на свободно пространство, адекватен микроклимат и осветление, екологичност на производството и управление на храненето, заключава един от учените, провели експеримента - Матю Видзерай.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Животновъдство / Полезни съвети
Няма снимка

Второ хранене с коластра повишава имунитета на новородените телетата

Колкото се може по-бързо след раждането си телетата трябва да получат висококачествена коластра в количество минимум 10% от теглото им. Висококачествена коластра означава,

Няма снимка

Кокошките снасят повече яйца при т. нар. асиметричен режим на осветление

За да се осигури висока продуктивност на носачките, светлината в помещението трябва да е 25 лукса или 3,5-4 W/1 кв. м подова площ. Практически лесно приложим светлинен режим е т. нар.

Няма снимка

Мръзнещите прасета ядат повече

За да поддържат телесната си температура, мръзнещите прасета трябва да ядат повече. Проблемите започват тогава, когато прасето вече не е способно да яде повече.

Няма снимка

В ефективната ферма всички крави се разгонват

Ако управлявате млечна кравеферма, трябва да сте сигурни, че: - Матките на всички крави към 50-ия ден след отелването са здрави и са готови за нова бременност. - Всички крави се разгонват.

Няма снимка

Оценка на минимум 20 еднодневни пилета за обективна представа на поголовието

Качеството на еднодневните пилета е огледало на състоянието на родителското стадо и на качеството на инкубационния процес. Например пилетата от младо стадо са по-дребни и се нуждаят от по-висока

Няма снимка

До какво води прекаленото дългото размесване на дажбата за крави?

Една от основните грешки при подготовката на смесена фуражна дажба за крави е прекалено силно размесване. Обикновено за смесването са необходими от 3 до 10 минути,

Още от Фермер
Няма снимка

Прима е устойчива на струпясване

Сортът е подходящ за любители, тъй като при отглеждането му се правят по-малко пръскания с фунгициди. Той е първият признат като генетично устойчив сорт на струпясване. Дървото има силен растеж.

Няма снимка

Умря рядка двуглава змия, открита във Вирджиния (Видео)

Рядката двуглава змия, която беше открита преди няколко месеца в щата Вирджиния, се е споминала, съобщава Асошиейтед прес. Агенцията цитира репортаж на в. "Вашингтон пост".

Няма снимка

Домашният вермут

Той е подсилено и ароматизирано вино Домашно произведеният вермут е напитка на винена основа от билков тип, която има десертен характер. Може да съдържа до 20% захари и от 13 до 20% об.% алкохол.

Няма снимка

Австралийските козевъди намаляват поголовието

Австралия е най-големият износител на козе месо в света. Но износът на живи кози е намалял от 88 897 глави през 2014-2015 г. до 16 578 глави през миналата финансова година,

Няма снимка

Как да съхраните гранулите за котката

В запечатани опаковки годността е 1-1,5 година Започваме с предупреждение - внимавайте да не дадете мухлясала суха храна! Когато се съхранява неправилно, това често се случва.

Няма снимка

Идват още облаци, дъжд и сняг

През следващото денонощие, под влияние на средиземноморски циклон, времето в страната ще бъде облачно и с валежи от дъжд, в Северозападна България и в Централния Предбалкан - от сняг.