Рецепти срещу опасни болести на виното

14 ноември 2018 В лозята 0     
Няма снимка
1 2 3
 

Назаем от опитни производители

Списъкът на неприятните заболявания, чието късно откриване или отстраняване води до невъзстановима загуба на вино, не е кратък.

Когато се открият едни от тези признаци, винопроизводителят трябва да действа бързо и решително, защото често опасните винени болести провокират патогени, които навлизат в мъстта и не се лекуват.

Пазете се от... нестерилни ръце, инструменти и контейнери.

Свободният достъп на въздух заедно с високата температура също много бързо утежнява проблема с качеството на виното.

Оцетно вкисване

Болестта е характерна за вина под под 14 градуса. Развива се благодарение на достъп на въздух и висока температура.

Причиняващото средство са бактериите, които доста бързо превръщат алкохола в киселина.

На първо време се усеща лека миризма на оцет, след което на повърхността на виното се появява тънък бял полупрозрачен филм, понякога имащ синкав отенък. Няколко дни по-късно тази пелена-филм потъва до дъното, образувайки оцетно гнездо от тънък слой бели утайки.

Предотвратяване: Пазете виното от достъп до въздух, съхранявайте напитката при ниски температури (10-12°C).

Лечение: В началните етапи на заболяването, отстраняването на филма и пастьоризацията помагат.

Т.нар. цъфтеж

Появява се в естествени вина, съдържащи по-малко от 12% алкохол.

Причина стават и патогени, които при излагане на кислород и висока температура от рода на 22-28°C обработват алкохола до въглероден диоксид и вода.

Първо на повърхността се образува гладък бял или жълтеникав филм, който се увеличава по размер и става дебел и неравен. На последния етап се разпада, виното има неприятна миризлива миризма и воден вкус.

Предотвратяване: Използвайте само чисти съдове, предпазвайте виното от кислород и съхранявайте при ниски температури.

Лечение: В ранните етапи прелейте виното през тънка тръба в друг съд. В някои случаи обработката със сяра помага.

Т.нар. млечно вино

Появява се при високо съдържание на захар, замърсени с млечнокисели бактерии вина.

Болестта се развива при температура 20-25°C в дълбините на виното. При ярко осветление може да видите засегнатите слоеве - във вътрешността им има дълги проблясващи влакна.

Виното става мътно, има миризма на кисело и неприятен кисел вкус.

Предотвратяване: Не използвайте съдове и принадлежности, които са били в контакт с млечни продукти.

Лечение: Пастьоризация, избистряне на виното и последващо филтриране.

Миши вкус и аромат

Той може да засегне всички вина: червено, бяло, шампанско, десертно.

При болното вино се появява неприятен метален вкус и мирис на екскременти от мишки. Постепенно напитката става мътна, а неприятният вкус се увеличава.

Допускат се две причини - дрождите са били в близост до мухъл, втората - сложни биохимични процеси в мъстта.

Горчиво вино

Вината, при които са използвани загнили суровини, може да нагарчат.

Предотвратяване: Спазване на технологията, внимателен подбор на плодове.

Лечение: Невъзможно е напълно да се отървете от горчивината, но в някои случаи можете да опитате да смекчите вкуса, като добавите захар или винен спирт -10-15 процента.

Коркова болест

Причината е нестерилен корк, в чийто микропори живеят патогенни бактерии. Виното има неприятна миризма на гнило дърво.

Предотвратяване: Стерилизация на коркови тапи, използване на изкуствени пластмасови или силиконови аналози.

Лечението е невъзможно.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от В лозята
Няма снимка

Зимно ашладисване на калем

Съветите на нашия опитен читател Атанас Геотенов са помогнали на мнозина Как трябва да се пристъпи към присаждането, за да имат хоби резултатите успешен край - това обяснява нашият редовен читател,

Няма снимка

При знак за екскориоза- фитосанитарна резитба

И първо пръскане на лозите Дукена Жолева Агрометеоролог при НИМХ Една от първите болести, които нападат лозите заедно със старта на вегетацията им е екскориозата.

Няма снимка

Полезни съвети за резача

Подрязването на гроздето започва през втората или третата декада на февруари. В дни, когато температурата на въздуха не пада под минус 6-8°С. Основната цел на резитбата е да се остави оптималният

Няма снимка

Всяка формировка иска отделна система на резитба

Съобразявайте се с вашия първоначален избор, за да не става тюрлю гювеч Многогодишните части на главината са стъблото, рамената и кордоните. А тяхната височина и пространствено разположение са тези,

Няма снимка

Биоопазване на лозите

Представяме технология по молба на читатели, които не желаят да пръскат с много химия Причинителят на сивото гниене по гроздето е гъба/Sclerotinia fuceliana/.

Няма снимка

Модел за резитба през първите три години

Как да съкращаваме частите на лозата През първата година можете да подрежете цялото главно стъбло на лозата до около 60-70 см. над земната повърхност. Така тя ще расте бързо и ще се засили.

Още от Фермер
Няма снимка

Три растения в помощ на пчелите

Време е да станем отговорни и полезни Независимо дали отглеждате пчели, дали обичате мед, дали прилагате някои от пчелните продукти за подобряване на здравето.

Няма снимка

Руло от бутер тесто с четири пълнежа

Оригинална и много вкусна рецепта Продукти: 2 листа бутер тесто, 1 яйце, 150 г кайма, 75 г моцарела, 150 г тиква (обелена), лук, 75 г пармезан, 100 мл зеленчуков бульон, 2 суп. лъж.

Няма снимка

Как да внесете пролетта вкъщи?

С клонки с набъбнали пъпки във ваза С всеки изминал ден все повече се усеща идващата с бавна стъпка и безброй събуждащи се растения пролет. Малко остава!

Няма снимка

Топлото време активизира семействата

Как да разширим напролет пчелните семейства agronovinite.com ОТ АГРОНОВИНИТЕ НА 28.04.2017АГРОСЪВЕТИ, БЕЗ КАТЕГОРИЯ, ЗА ПЧЕЛАРЯ Когато на пчелните семейства са осигурени оптимални условия за развитие

Няма снимка

Дойде време за разсадите вкъщи

Основна грижа за любителите градинари е да си отгледат здрав и качествен разсад от основните култури, които ще засаждат в градината през настоящия сезон.

Няма снимка

След обяд валежите спират, минималните температури ще са между минус 9 и минус 4 градуса

През първата половина от деня ще бъде облачно, ветровито и с валежи от сняг. След обяд от север валежите ще спират и облачността ще се разкъсва и намалява, най-късно над Рило-Родопската област.