Рецепти срещу опасни болести на виното

14 ноември 2018 В лозята 0     
Няма снимка
1 2 3
 

Назаем от опитни производители

Списъкът на неприятните заболявания, чието късно откриване или отстраняване води до невъзстановима загуба на вино, не е кратък.

Когато се открият едни от тези признаци, винопроизводителят трябва да действа бързо и решително, защото често опасните винени болести провокират патогени, които навлизат в мъстта и не се лекуват.

Пазете се от... нестерилни ръце, инструменти и контейнери.

Свободният достъп на въздух заедно с високата температура също много бързо утежнява проблема с качеството на виното.

Оцетно вкисване

Болестта е характерна за вина под под 14 градуса. Развива се благодарение на достъп на въздух и висока температура.

Причиняващото средство са бактериите, които доста бързо превръщат алкохола в киселина.

На първо време се усеща лека миризма на оцет, след което на повърхността на виното се появява тънък бял полупрозрачен филм, понякога имащ синкав отенък. Няколко дни по-късно тази пелена-филм потъва до дъното, образувайки оцетно гнездо от тънък слой бели утайки.

Предотвратяване: Пазете виното от достъп до въздух, съхранявайте напитката при ниски температури (10-12°C).

Лечение: В началните етапи на заболяването, отстраняването на филма и пастьоризацията помагат.

Т.нар. цъфтеж

Появява се в естествени вина, съдържащи по-малко от 12% алкохол.

Причина стават и патогени, които при излагане на кислород и висока температура от рода на 22-28°C обработват алкохола до въглероден диоксид и вода.

Първо на повърхността се образува гладък бял или жълтеникав филм, който се увеличава по размер и става дебел и неравен. На последния етап се разпада, виното има неприятна миризлива миризма и воден вкус.

Предотвратяване: Използвайте само чисти съдове, предпазвайте виното от кислород и съхранявайте при ниски температури.

Лечение: В ранните етапи прелейте виното през тънка тръба в друг съд. В някои случаи обработката със сяра помага.

Т.нар. млечно вино

Появява се при високо съдържание на захар, замърсени с млечнокисели бактерии вина.

Болестта се развива при температура 20-25°C в дълбините на виното. При ярко осветление може да видите засегнатите слоеве - във вътрешността им има дълги проблясващи влакна.

Виното става мътно, има миризма на кисело и неприятен кисел вкус.

Предотвратяване: Не използвайте съдове и принадлежности, които са били в контакт с млечни продукти.

Лечение: Пастьоризация, избистряне на виното и последващо филтриране.

Миши вкус и аромат

Той може да засегне всички вина: червено, бяло, шампанско, десертно.

При болното вино се появява неприятен метален вкус и мирис на екскременти от мишки. Постепенно напитката става мътна, а неприятният вкус се увеличава.

Допускат се две причини - дрождите са били в близост до мухъл, втората - сложни биохимични процеси в мъстта.

Горчиво вино

Вината, при които са използвани загнили суровини, може да нагарчат.

Предотвратяване: Спазване на технологията, внимателен подбор на плодове.

Лечение: Невъзможно е напълно да се отървете от горчивината, но в някои случаи можете да опитате да смекчите вкуса, като добавите захар или винен спирт -10-15 процента.

Коркова болест

Причината е нестерилен корк, в чийто микропори живеят патогенни бактерии. Виното има неприятна миризма на гнило дърво.

Предотвратяване: Стерилизация на коркови тапи, използване на изкуствени пластмасови или силиконови аналози.

Лечението е невъзможно.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от В лозята
Няма снимка

Без зелени резитби лозите не могат

Защото ще се мъчат и ще ви дадат по-малко грозде За разлика от много други растения, при отглеждането на лозата резитбата е абсолютно задължителна. Лозата е лиановидно растение и има способността да

Няма снимка

Отделено ли е виното от утайката

Някои стопани и досега са го държали в бъчви на хладно, но при затопляне на времето да го бутилират В края на зимата виното, което е добре направено, е напълно бистро,

Няма снимка

През май се излюпват гъсениците на молеца

Започват по-активно да заразяват и нападат - наблюдавайте леторастите Според агрометеоролозите още кратко време могат да се очакват резки промени на времето,

Няма снимка

Ако градушки са поразили лозите

Трябва да се вземат много бързи мерки - до 15-16 часа след валежа Ако градушки са поразили лозите и асмите през този месец, за да елиминирате риска от поява на зарази,

Няма снимка

Какво се очаква в лозята и градините

Набавете си медсъдържащи препарати, но следете кои ще са подходящите дни за пръскане Твърде честите валежи, които агрометеоролозите предвиждат за месец май, радват някои стопани,

Няма снимка

Защо да не се претоварва лозата

Пролетта не е късно да поправите някои грешки През пролетта лозарите все още могат да направят вид резитба, която е нещо като окончателна корекция на лозите и асмите.

Още от Фермер
Няма снимка

Напомняме на любителите! Защо дневникът е задължителен

Данните от състоянието на пчелното семейство в контролния кошер се вписват в дневника на пчелина. В него всекидневно се нанасят и температурата (на сянка), състоянието на времето,

Няма снимка

Как се приготвя разтворът за пръскане

Правилното приготвяне на разтвора, с който ще третирате овощните дръвчета, е от решаващо значение. Писали сме многократно, но пак да напомним основните правила. .

Няма снимка

Почистете родилните сандъчета на зайците

Използвайте навлажнена четка С нея оберете наскубания от зайкинята пух и го изгорете. Почистете и терена около зайчарника. Пътеките до него също трябва да са чисти.

Няма снимка

Летни посеви

През лятото като втора култура се засяват някои култури, които са с по-къс вегетационен период. Такива се дребноплодни краставици и градински фасул, безрасадово главесто зеле за късно производство,

Няма снимка

Разделяне на коренови издънки

Кореновите издънки израстват в основата на растенията през пролетта, след презимуването. Препоръчително е да се изрязват с малка част от коренището на майчиното растение и след това да се засаждат в

Няма снимка

Докога пилетата не могат да регулират телесната си температура?

Пилетата не могат да регулират телесната си температура преди 12-14-ия си ден, напомнят експерти на "Авиаген". Затова оптималната телесна температура трябва да се постигне чрез осигуряване на