Рецепти срещу опасни болести на виното

14 ноември 2018 В лозята 0     
Няма снимка
1 2 3
 

Назаем от опитни производители

Списъкът на неприятните заболявания, чието късно откриване или отстраняване води до невъзстановима загуба на вино, не е кратък.

Когато се открият едни от тези признаци, винопроизводителят трябва да действа бързо и решително, защото често опасните винени болести провокират патогени, които навлизат в мъстта и не се лекуват.

Пазете се от... нестерилни ръце, инструменти и контейнери.

Свободният достъп на въздух заедно с високата температура също много бързо утежнява проблема с качеството на виното.

Оцетно вкисване

Болестта е характерна за вина под под 14 градуса. Развива се благодарение на достъп на въздух и висока температура.

Причиняващото средство са бактериите, които доста бързо превръщат алкохола в киселина.

На първо време се усеща лека миризма на оцет, след което на повърхността на виното се появява тънък бял полупрозрачен филм, понякога имащ синкав отенък. Няколко дни по-късно тази пелена-филм потъва до дъното, образувайки оцетно гнездо от тънък слой бели утайки.

Предотвратяване: Пазете виното от достъп до въздух, съхранявайте напитката при ниски температури (10-12°C).

Лечение: В началните етапи на заболяването, отстраняването на филма и пастьоризацията помагат.

Т.нар. цъфтеж

Появява се в естествени вина, съдържащи по-малко от 12% алкохол.

Причина стават и патогени, които при излагане на кислород и висока температура от рода на 22-28°C обработват алкохола до въглероден диоксид и вода.

Първо на повърхността се образува гладък бял или жълтеникав филм, който се увеличава по размер и става дебел и неравен. На последния етап се разпада, виното има неприятна миризлива миризма и воден вкус.

Предотвратяване: Използвайте само чисти съдове, предпазвайте виното от кислород и съхранявайте при ниски температури.

Лечение: В ранните етапи прелейте виното през тънка тръба в друг съд. В някои случаи обработката със сяра помага.

Т.нар. млечно вино

Появява се при високо съдържание на захар, замърсени с млечнокисели бактерии вина.

Болестта се развива при температура 20-25°C в дълбините на виното. При ярко осветление може да видите засегнатите слоеве - във вътрешността им има дълги проблясващи влакна.

Виното става мътно, има миризма на кисело и неприятен кисел вкус.

Предотвратяване: Не използвайте съдове и принадлежности, които са били в контакт с млечни продукти.

Лечение: Пастьоризация, избистряне на виното и последващо филтриране.

Миши вкус и аромат

Той може да засегне всички вина: червено, бяло, шампанско, десертно.

При болното вино се появява неприятен метален вкус и мирис на екскременти от мишки. Постепенно напитката става мътна, а неприятният вкус се увеличава.

Допускат се две причини - дрождите са били в близост до мухъл, втората - сложни биохимични процеси в мъстта.

Горчиво вино

Вината, при които са използвани загнили суровини, може да нагарчат.

Предотвратяване: Спазване на технологията, внимателен подбор на плодове.

Лечение: Невъзможно е напълно да се отървете от горчивината, но в някои случаи можете да опитате да смекчите вкуса, като добавите захар или винен спирт -10-15 процента.

Коркова болест

Причината е нестерилен корк, в чийто микропори живеят патогенни бактерии. Виното има неприятна миризма на гнило дърво.

Предотвратяване: Стерилизация на коркови тапи, използване на изкуствени пластмасови или силиконови аналози.

Лечението е невъзможно.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от В лозята
Няма снимка

Болните от късовъзлие лози измръзват и при минус 10° С

Вирусът се крие в тъканите на растенията Получихме няколко запитвания от лозари, в които те ни задават един и същи въпрос - защо през зимата на миналата година са забелязали,

Няма снимка

Важен календар за лозарите

Какво не бива да забравяте и през зимата Не са много мероприятията, които могат да се извършат през зимните месеци край лозята, но са важни и грижливият стопанин не трябва да ги оставя без надзор.

Няма снимка

Болните лозници стават потиснати

Може да се появят и хлоротични листа Болните лози от бактериален рак обикновено имат потиснато развитие, хлоротични листа и лесно измръзват при тежки зими.

Няма снимка

Как да се познае ракът по лозата

Драга редакция, имам лози, завещани от баща ми, които отглеждам с голямо старание в едно ямболско село. По някои от тях има появили се в последните една-две години образувания,

Няма снимка

Обемът на посадъчния материал има значение за съхранението на резниците

От това зависи да бъде опазен качествено Съхранението на резниците през зимата се извършва и в зависимост от количеството на посадъчния материал. Ако количеството на пръчките е малко,

Няма снимка

Опазването на пръчки е майсторлък, научава се

Това е един от важните етапи на новата лозичка, който започва още зимата Един от важните етапи за лозарите любители и за тези, които обичат сами да отлеждат новите си лози е събирането,

Още от Фермер
Няма снимка

Идея от последния момент: колите с газова уредба да плащат само 1/2 данък

Още от началото на следващата година данъкът за автомобилите с газови уредби да е 50% от този, който трябва да бъде платен. Тази спешна промяна в закона за местните данъци са внесли в парламента

Няма снимка

Когато купувате тимол, гледайте срока на годност и цвета му

Обикновено производителят гарантира срок на годност 3-4 години при съхранение на тъмно и прохладно място, информират от zapchelite.eu. Внимание! Ако това не се спазва,

Няма снимка

Правят първият пазар само за български стоки в София

Първият пазар само за български стоки ще има в София. Той ще се намира в столичния квартал “Борово”, а идеята предстои да бъде одобрена от общинските съветници.

Няма снимка

Акценти при резитбата

. Резитбата на овощните дървета трябва да е приключила преди провеждането на зимното пръскане, което се прави през март. . По време на резитбата се отстраняват гъсеничните гнезда,

Няма снимка

Утре валежите в Западна България спират

И през следващото денонощие ще се задържи облачно, съобщи БТА. В Западна България валежите ще спират и облачността временно ще намалее. В сутрешните часове и през деня слаби валежи от сняг ще има в

Няма снимка

Гладните свине понасят по-леко пътуването до кланицата

Свинете лошо понасят транспортирането. Животните с пълни стомаси може да повърнат и да се задавят. Затова трябва да са гладни. Какви са предимствата на гладуването на свинете от 12 до 24 часа преди