Недостатъци и дефекти на виното

14 ноември 2018 В лозята 0     
Няма снимка
1 2
 

Това са нежелани промени във вкуса и цвета на виното, развалящи неговите органолептични свойства.

Често причините за дефектите се крият в грешките или неопитността на винопроизводителя.

За щастие, те по-лесно се отстраняват от болестите, в много случаи минават с лека намеса.

Мътно вино

Това е типично за местни вина, произведени от круши, сливи и други плодове, съдържащи малко танинова киселина.

Също така се появява мътност, когато температурата на неферментиралото сладко вино се покачва.

Случва се и когато една напитка се прехвърля от хладно мазе в топла стая. Това е, защото при подходящи условия дрождите отново се активират, предизвиквайки вторична ферментация.

В първия случай проблемът се решава чрез избистряне на виното с желатин, яйчен белтък или други методи, във втория се спира краят на ферментацията, виното се защитава и се прецежда.

Покафеняване

Това се случва и, ако в суровия материал попадне гниещ плод. Постепенно кафяв цвят се появява отгоре надолу във виното, след което то става мътно.

Дефектът преминава и сам след няколко месеца, защото цветът пада като утайка на дъното и виното отново става прозрачно. За да ускорите процеса, можете да приложите филтриране или да започнете вторична ферментация.

Дефекти от метал

Появяват се, ако виното е било в метален контакт - образува се съединение, което оцветява напитката в черно. Това е силно забележимо при белите вина.

С течение на времето, почерняването може и да премине от самосебе си, но избистрянето с желатин помага.

Миризма и вкус на яйца

Появява се в при твърде силно опушване на бъчви със сяра, или когато езаразено виното с диви дрожди, които произвеждат сероводород. Въздухът помага да се елиминира неприятната миризма, с течение на времето вкусът се стабилизира.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от В лозята
Няма снимка

Биоопазване на лозите

Представяме технология по молба на читатели, които не желаят да пръскат с много химия Причинителят на сивото гниене по гроздето е гъба/Sclerotinia fuceliana/.

Няма снимка

Модел за резитба през първите три години

Как да съкращаваме частите на лозата През първата година можете да подрежете цялото главно стъбло на лозата до около 60-70 см. над земната повърхност. Така тя ще расте бързо и ще се засили.

Няма снимка

Третото десетдневие на февруари ще е подходящо за резитба

По-подходящите условия за провеждане на резитбите в лозовите и овощните масиви ще се появят през третото десетдневие на месец февруари, прогнозираха агрометеоролозите.

Няма снимка

Рязането започва при винените сортове

При благоприятни метеорологични условия през февруари продължават грижите за лозовите насаждения, макар че този месец все още се извършват сравнително малко

Няма снимка

Прегледайте сега за наличие на акари по лозата

Зимуват под кората и напролет масово тръгват Обикновено напролет предупреждаваме да се следи за акари, но отсега е добре да се направи един преглед за тях.

Няма снимка

Какви са грешките на новака лозар

При резитба и формировка Всички, и професионалисти, и любители лозари трябва да не забравят, че по своята природа лозата е практически лиана. Това означава,

Още от Фермер
Няма снимка

Споделен пчеларски опит: Смятам да започна подхранване с питки с протеин ,,APITOM-P''

както и стесняване на някои кошери, които съм зазимил на 10 рамки, понеже в момента кълбото покрива една трета от него, споделя пита си пчелар на pchelari.com/forum.

Няма снимка

Правила при зимното пръскане

От значение е зимното пръскане да се направи много добре, за да може максимално да се ограничи по-нататъшното развитие на вредителите. Разбира се, няма как с това пръскане да се реши тотално

Няма снимка

3 начина да си отгледате кълнове

Отглеждането на кълнове за храна датира още от преди 5000 години най-вече в азиатската кухня. В днешно време микро растенията, кълновете и бейби зеленчуците получават все повече внимание,

Няма снимка

Издоеното краве мляко мирише на тор и нагарча. Защо?

Защо?, пита Иван Василев от Шумен Издоеното краве мляко нагарча, когато изхранваният на кравата фураж съдържа: пелин, ряпа, лайка, чесън, лупина. Причина за нагарчане може да е и завършващият

Няма снимка

Диана - първата крава в Шлезвиг-Холщайн с 200 000 л пожизнена млечност

Германският говедовъд Евалд Бестман има повод за празнуване, съобщава Top Agrar. Една от млечните му крави - Диана, достигна 200 000 л мляко пожизнена млечност.

Няма снимка

Хербицидът глифозат може да причини рак

Учени от Вашингтонския университет установиха, че широко използваният хербицид глифозат увеличава риска от рак с над 40 процента, съобщи сайтът MedicalXpress.