Недостатъци и дефекти на виното

14 ноември 2018 В лозята 0     
Няма снимка
1 2
 

Това са нежелани промени във вкуса и цвета на виното, развалящи неговите органолептични свойства.

Често причините за дефектите се крият в грешките или неопитността на винопроизводителя.

За щастие, те по-лесно се отстраняват от болестите, в много случаи минават с лека намеса.

Мътно вино

Това е типично за местни вина, произведени от круши, сливи и други плодове, съдържащи малко танинова киселина.

Също така се появява мътност, когато температурата на неферментиралото сладко вино се покачва.

Случва се и когато една напитка се прехвърля от хладно мазе в топла стая. Това е, защото при подходящи условия дрождите отново се активират, предизвиквайки вторична ферментация.

В първия случай проблемът се решава чрез избистряне на виното с желатин, яйчен белтък или други методи, във втория се спира краят на ферментацията, виното се защитава и се прецежда.

Покафеняване

Това се случва и, ако в суровия материал попадне гниещ плод. Постепенно кафяв цвят се появява отгоре надолу във виното, след което то става мътно.

Дефектът преминава и сам след няколко месеца, защото цветът пада като утайка на дъното и виното отново става прозрачно. За да ускорите процеса, можете да приложите филтриране или да започнете вторична ферментация.

Дефекти от метал

Появяват се, ако виното е било в метален контакт - образува се съединение, което оцветява напитката в черно. Това е силно забележимо при белите вина.

С течение на времето, почерняването може и да премине от самосебе си, но избистрянето с желатин помага.

Миризма и вкус на яйца

Появява се в при твърде силно опушване на бъчви със сяра, или когато езаразено виното с диви дрожди, които произвеждат сероводород. Въздухът помага да се елиминира неприятната миризма, с течение на времето вкусът се стабилизира.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от В лозята
Няма снимка

Без зелени резитби лозите не могат

Защото ще се мъчат и ще ви дадат по-малко грозде За разлика от много други растения, при отглеждането на лозата резитбата е абсолютно задължителна. Лозата е лиановидно растение и има способността да

Няма снимка

Отделено ли е виното от утайката

Някои стопани и досега са го държали в бъчви на хладно, но при затопляне на времето да го бутилират В края на зимата виното, което е добре направено, е напълно бистро,

Няма снимка

През май се излюпват гъсениците на молеца

Започват по-активно да заразяват и нападат - наблюдавайте леторастите Според агрометеоролозите още кратко време могат да се очакват резки промени на времето,

Няма снимка

Ако градушки са поразили лозите

Трябва да се вземат много бързи мерки - до 15-16 часа след валежа Ако градушки са поразили лозите и асмите през този месец, за да елиминирате риска от поява на зарази,

Няма снимка

Какво се очаква в лозята и градините

Набавете си медсъдържащи препарати, но следете кои ще са подходящите дни за пръскане Твърде честите валежи, които агрометеоролозите предвиждат за месец май, радват някои стопани,

Няма снимка

Защо да не се претоварва лозата

Пролетта не е късно да поправите някои грешки През пролетта лозарите все още могат да направят вид резитба, която е нещо като окончателна корекция на лозите и асмите.

Още от Фермер
Няма снимка

Напомняме на любителите! Защо дневникът е задължителен

Данните от състоянието на пчелното семейство в контролния кошер се вписват в дневника на пчелина. В него всекидневно се нанасят и температурата (на сянка), състоянието на времето,

Няма снимка

Как се приготвя разтворът за пръскане

Правилното приготвяне на разтвора, с който ще третирате овощните дръвчета, е от решаващо значение. Писали сме многократно, но пак да напомним основните правила. .

Няма снимка

Почистете родилните сандъчета на зайците

Използвайте навлажнена четка С нея оберете наскубания от зайкинята пух и го изгорете. Почистете и терена около зайчарника. Пътеките до него също трябва да са чисти.

Няма снимка

Летни посеви

През лятото като втора култура се засяват някои култури, които са с по-къс вегетационен период. Такива се дребноплодни краставици и градински фасул, безрасадово главесто зеле за късно производство,

Няма снимка

Разделяне на коренови издънки

Кореновите издънки израстват в основата на растенията през пролетта, след презимуването. Препоръчително е да се изрязват с малка част от коренището на майчиното растение и след това да се засаждат в

Няма снимка

Докога пилетата не могат да регулират телесната си температура?

Пилетата не могат да регулират телесната си температура преди 12-14-ия си ден, напомнят експерти на "Авиаген". Затова оптималната телесна температура трябва да се постигне чрез осигуряване на