Не пропускайте първото претакане на виното

18 ноември 2018 В лозята 1     
Няма снимка
1 2
 

То се прави около месец след приключване на тихата ферментация

Тогава вината се забистрят и следва да се отделят от грубата утайка, което е всъщност първото претакане.

Трябва да се знае, че тази практика допреди години се подценяваше от стопаните и не се прилагаше, но сега вече почти всеки домашен майстор не я пропуска.

А тя е задължителна, защото...

Така бързо се отделя утайката, която е с органичен състав и главно от дрожди. След умиране в дрождите започват некоординирани ензимни процеси, продуктите от които преминават във виното и влошават вкуса и аромата.

Така се дава възможност виното да се освободи от въглеродния диоксид /двуокис/, който е образуван при тихата ферментация. Така се ускорява по-нататъшното избистряне от една страна, и от друга виното може да поеме кислород от въздуха, който е крайно необходим за нормалното му развитие и формиране на вкусовите му качества.

Още няколко важни съвета

Преди претакане виното се проверява за кафяво (оксидазно) пресичане. Това става, като в стъклена чаша се налее вино и се остави в топло помещение за 24 часа.

Ако през това време виното си запази цвета и бистротата, то е стабилно и може да се претака.

При положение че се размъти и придобие кафеникаво оцветяване, то е предразположено към пресичане.

В такъв случай в него се внасят 5-6 г серен двуокис (100 мл серниста киселина или 10 г калиев метабисулфит) за 100 литра вино.

Сернистата киселина, респективно калиев метабисулфит се разтварят в кофа с вино, след което се връщат в общото количество. Разбърква се с дървена лепръчка без да се стига до дъното, за да не се вдигне утайката и размъти виното.

Изчаква се 24 часа и отново се проверява за пресичане. Ако виното не си промени цвета и бистротата, се претака.

Претакането може да стане чрез канелата, ако през нея тече бистро вино или чрез маркуч. Маркучът се привързва върху дървена летва или пръчка, така че краят му да е на 5-6 см по-високо от края на летвата.

Това се прави с цел при потопяването през отвора (враната) във виното, краят на маркуча да е над утайката. За да се даде възможност за излитане на въглеродния двуокис, виното от маркуча трябва да пада отвисоко в събирателния съд. Едновременно с отделяне на въглеродния двуокис то поема и кислород от въздуха.

След отделяне на бистрото вино останалата на дъното утайка се събира и смесва с джибрите за изваряване на ракия.

Бъчвата се измива и напушва със сярна лента. Отделеното бистро вино се връща в нея. И понеже тя не може да се напълни, за да се предпази виното от цветясване, празното пространство над него се запълва със серен двуокис чрез напушване със сярна лента.

При вкарване на лентата през враната се внимава тя да не допре до виното. Закрепва се с дървената тапа, която леко се начуква за уплътняване на отвора.

При всекидневното точене на вино за консумация празното пространство в бъчвата се увеличава, което налага да се запълва със серен двуокис чрез напушване. Редовното напушване запазва виното бистро до изконсумиране на цялото количество.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от В лозята
Няма снимка

Зимно ашладисване на калем

Съветите на нашия опитен читател Атанас Геотенов са помогнали на мнозина Как трябва да се пристъпи към присаждането, за да имат хоби резултатите успешен край - това обяснява нашият редовен читател,

Няма снимка

При знак за екскориоза- фитосанитарна резитба

И първо пръскане на лозите Дукена Жолева Агрометеоролог при НИМХ Една от първите болести, които нападат лозите заедно със старта на вегетацията им е екскориозата.

Няма снимка

Полезни съвети за резача

Подрязването на гроздето започва през втората или третата декада на февруари. В дни, когато температурата на въздуха не пада под минус 6-8°С. Основната цел на резитбата е да се остави оптималният

Няма снимка

Всяка формировка иска отделна система на резитба

Съобразявайте се с вашия първоначален избор, за да не става тюрлю гювеч Многогодишните части на главината са стъблото, рамената и кордоните. А тяхната височина и пространствено разположение са тези,

Няма снимка

Биоопазване на лозите

Представяме технология по молба на читатели, които не желаят да пръскат с много химия Причинителят на сивото гниене по гроздето е гъба/Sclerotinia fuceliana/.

Няма снимка

Модел за резитба през първите три години

Как да съкращаваме частите на лозата През първата година можете да подрежете цялото главно стъбло на лозата до около 60-70 см. над земната повърхност. Така тя ще расте бързо и ще се засили.

Още от Фермер
Няма снимка

Три растения в помощ на пчелите

Време е да станем отговорни и полезни Независимо дали отглеждате пчели, дали обичате мед, дали прилагате някои от пчелните продукти за подобряване на здравето.

Няма снимка

Руло от бутер тесто с четири пълнежа

Оригинална и много вкусна рецепта Продукти: 2 листа бутер тесто, 1 яйце, 150 г кайма, 75 г моцарела, 150 г тиква (обелена), лук, 75 г пармезан, 100 мл зеленчуков бульон, 2 суп. лъж.

Няма снимка

Как да внесете пролетта вкъщи?

С клонки с набъбнали пъпки във ваза С всеки изминал ден все повече се усеща идващата с бавна стъпка и безброй събуждащи се растения пролет. Малко остава!

Няма снимка

Топлото време активизира семействата

Как да разширим напролет пчелните семейства agronovinite.com ОТ АГРОНОВИНИТЕ НА 28.04.2017АГРОСЪВЕТИ, БЕЗ КАТЕГОРИЯ, ЗА ПЧЕЛАРЯ Когато на пчелните семейства са осигурени оптимални условия за развитие

Няма снимка

Дойде време за разсадите вкъщи

Основна грижа за любителите градинари е да си отгледат здрав и качествен разсад от основните култури, които ще засаждат в градината през настоящия сезон.

Няма снимка

След обяд валежите спират, минималните температури ще са между минус 9 и минус 4 градуса

През първата половина от деня ще бъде облачно, ветровито и с валежи от сняг. След обяд от север валежите ще спират и облачността ще се разкъсва и намалява, най-късно над Рило-Родопската област.