Не пропускайте първото претакане на виното

18 ноември 2018 В лозята 1     
Няма снимка
1 2
 

То се прави около месец след приключване на тихата ферментация

Тогава вината се забистрят и следва да се отделят от грубата утайка, което е всъщност първото претакане.

Трябва да се знае, че тази практика допреди години се подценяваше от стопаните и не се прилагаше, но сега вече почти всеки домашен майстор не я пропуска.

А тя е задължителна, защото...

Така бързо се отделя утайката, която е с органичен състав и главно от дрожди. След умиране в дрождите започват некоординирани ензимни процеси, продуктите от които преминават във виното и влошават вкуса и аромата.

Така се дава възможност виното да се освободи от въглеродния диоксид /двуокис/, който е образуван при тихата ферментация. Така се ускорява по-нататъшното избистряне от една страна, и от друга виното може да поеме кислород от въздуха, който е крайно необходим за нормалното му развитие и формиране на вкусовите му качества.

Още няколко важни съвета

Преди претакане виното се проверява за кафяво (оксидазно) пресичане. Това става, като в стъклена чаша се налее вино и се остави в топло помещение за 24 часа.

Ако през това време виното си запази цвета и бистротата, то е стабилно и може да се претака.

При положение че се размъти и придобие кафеникаво оцветяване, то е предразположено към пресичане.

В такъв случай в него се внасят 5-6 г серен двуокис (100 мл серниста киселина или 10 г калиев метабисулфит) за 100 литра вино.

Сернистата киселина, респективно калиев метабисулфит се разтварят в кофа с вино, след което се връщат в общото количество. Разбърква се с дървена лепръчка без да се стига до дъното, за да не се вдигне утайката и размъти виното.

Изчаква се 24 часа и отново се проверява за пресичане. Ако виното не си промени цвета и бистротата, се претака.

Претакането може да стане чрез канелата, ако през нея тече бистро вино или чрез маркуч. Маркучът се привързва върху дървена летва или пръчка, така че краят му да е на 5-6 см по-високо от края на летвата.

Това се прави с цел при потопяването през отвора (враната) във виното, краят на маркуча да е над утайката. За да се даде възможност за излитане на въглеродния двуокис, виното от маркуча трябва да пада отвисоко в събирателния съд. Едновременно с отделяне на въглеродния двуокис то поема и кислород от въздуха.

След отделяне на бистрото вино останалата на дъното утайка се събира и смесва с джибрите за изваряване на ракия.

Бъчвата се измива и напушва със сярна лента. Отделеното бистро вино се връща в нея. И понеже тя не може да се напълни, за да се предпази виното от цветясване, празното пространство над него се запълва със серен двуокис чрез напушване със сярна лента.

При вкарване на лентата през враната се внимава тя да не допре до виното. Закрепва се с дървената тапа, която леко се начуква за уплътняване на отвора.

При всекидневното точене на вино за консумация празното пространство в бъчвата се увеличава, което налага да се запълва със серен двуокис чрез напушване. Редовното напушване запазва виното бистро до изконсумиране на цялото количество.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от В лозята
Няма снимка

Болните от късовъзлие лози измръзват и при минус 10° С

Вирусът се крие в тъканите на растенията Получихме няколко запитвания от лозари, в които те ни задават един и същи въпрос - защо през зимата на миналата година са забелязали,

Няма снимка

Важен календар за лозарите

Какво не бива да забравяте и през зимата Не са много мероприятията, които могат да се извършат през зимните месеци край лозята, но са важни и грижливият стопанин не трябва да ги оставя без надзор.

Няма снимка

Болните лозници стават потиснати

Може да се появят и хлоротични листа Болните лози от бактериален рак обикновено имат потиснато развитие, хлоротични листа и лесно измръзват при тежки зими.

Няма снимка

Как да се познае ракът по лозата

Драга редакция, имам лози, завещани от баща ми, които отглеждам с голямо старание в едно ямболско село. По някои от тях има появили се в последните една-две години образувания,

Няма снимка

Обемът на посадъчния материал има значение за съхранението на резниците

От това зависи да бъде опазен качествено Съхранението на резниците през зимата се извършва и в зависимост от количеството на посадъчния материал. Ако количеството на пръчките е малко,

Няма снимка

Опазването на пръчки е майсторлък, научава се

Това е един от важните етапи на новата лозичка, който започва още зимата Един от важните етапи за лозарите любители и за тези, които обичат сами да отлеждат новите си лози е събирането,

Още от Фермер
Няма снимка

Идея от последния момент: колите с газова уредба да плащат само 1/2 данък

Още от началото на следващата година данъкът за автомобилите с газови уредби да е 50% от този, който трябва да бъде платен. Тази спешна промяна в закона за местните данъци са внесли в парламента

Няма снимка

Когато купувате тимол, гледайте срока на годност и цвета му

Обикновено производителят гарантира срок на годност 3-4 години при съхранение на тъмно и прохладно място, информират от zapchelite.eu. Внимание! Ако това не се спазва,

Няма снимка

Правят първият пазар само за български стоки в София

Първият пазар само за български стоки ще има в София. Той ще се намира в столичния квартал “Борово”, а идеята предстои да бъде одобрена от общинските съветници.

Няма снимка

Акценти при резитбата

. Резитбата на овощните дървета трябва да е приключила преди провеждането на зимното пръскане, което се прави през март. . По време на резитбата се отстраняват гъсеничните гнезда,

Няма снимка

Утре валежите в Западна България спират

И през следващото денонощие ще се задържи облачно, съобщи БТА. В Западна България валежите ще спират и облачността временно ще намалее. В сутрешните часове и през деня слаби валежи от сняг ще има в

Няма снимка

Гладните свине понасят по-леко пътуването до кланицата

Свинете лошо понасят транспортирането. Животните с пълни стомаси може да повърнат и да се задавят. Затова трябва да са гладни. Какви са предимствата на гладуването на свинете от 12 до 24 часа преди