Домашният вермут

17 ноември 2018 В лозята 0     
Няма снимка
1 2 3 4
 

Той е подсилено и ароматизирано вино

Домашно произведеният вермут е напитка на винена основа от билков тип, която има десертен характер.

Може да съдържа до 20% захари и от 13 до 20% об.% алкохол.

Колкото съдържанието на захари е по-ниско, толкова съдържанието на алкохол трябва да бъде по-високо.

Билката, която е почти задължителна за придаване на характерния вкус е пелинът. От там идва и името на напитката от немски език.

Но в зависимост от всички останали билки, които се прибавят, вермутът може да стане бял или червен.

Той всъщност е подсилено и ароматизирано вино. Като произход вермутът има две основни разновидности: червен (сладък) вермут, който произлиза от Италия, и бял (сух) вермут, който за първи път се е появил във Франция.

Полезна рецепта

Трябва да се набави старо добро вино

За да си произведете доброкачествен вермут у дома е необходимо да имате бистро старо вино, което също да бъде с добро качество.

На всеки 10 литра от него се прибавят 2 кг предварително разтворена захар и 0,7 л чист спирт, който е 96-градусов.

За да се постигне исканият аромат билкте се накисват във виното

Другият вариант е да се прибави билков екстракт, който всеки може да си приготви предварително с разреден спирт или с вряла вода.

Съществуват 2 начина да се произведе вермут вкъщи.

При първия начин торбичката с ароматните билки се поставя във виното - така се оставят да киснат около 30 дни.

След като торбичката се извади, трябва хубаво да се изстиска и полученият от това сок също да се прибави.

Всеки сам преценява колко билки да прибави, ако иска да получи и по-силен аромат, може да прибави и втора доза билки.

Ако случайно се получи по-силна горчивина от желаната, трябва да се направи разреждане с нова доза чисто вино.

При втория начин на домашно производство се прави билков екстракт

Той се получава, когато 100 грама билки се залеят с половин литър кипяща вода и се покрият за 24 часа.

След това се прибавя половин литър чист спирт - 96 градусов.

Разбърква се всеки ден в продължение на 15 дни. След това се прецежда през тънка памучна материя.

Получената смес се залива с половин литър топла вода, разбърква се и след нови 24 часа отново трябва да се прецеди.

Екстрактът, който се е получил от двата пъти пресоване се събира. Той е достатъчен да си произведете около 24-25 литра вермут.

Ако искате напитката, която ще произведете да не е много алкохолна, екстрактът от билки може да се приготви и без спирт.

Тогава билковата смес трябва да се залее с 1,5 литра кипяща вода, да се разбърка няколко пъти, след 24 часа да се прецеди и трябва да се използва веднага.

Този вермут ще се избистри след 2-3 месеца обаче и тогава се налива в бутилки.

Билкова комбинация

Тези количества са за 25-30 литра вермут

Ето кои билки можете да използвате, защото са подходящи за домашния вермут.

Количествата им са предназначени за направата на около 25-30 литра алкохолна напитка.

Пелин - 15 грама

Цвят бъз - 5 грама

Риган - 5 грама

Маточина - 5 грама

Мента - 5 грама

Канела - несмляна - 5 грама

Кори от цитрус - 5 грама

Мащерка - 4 грама

Босилен - 3 грама

Жълта кантарион - 3 грама

Карамфил - 1-2 грама

Индийско орехче - 3 грама

Цвят от лайка - 4 грама

Градински чай - 4 грама

Някои от ароматите не допадат на всеки и затова може да не бъдат добавяни. 

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от В лозята
Няма снимка

Биоопазване на лозите

Представяме технология по молба на читатели, които не желаят да пръскат с много химия Причинителят на сивото гниене по гроздето е гъба/Sclerotinia fuceliana/.

Няма снимка

Модел за резитба през първите три години

Как да съкращаваме частите на лозата През първата година можете да подрежете цялото главно стъбло на лозата до около 60-70 см. над земната повърхност. Така тя ще расте бързо и ще се засили.

Няма снимка

Третото десетдневие на февруари ще е подходящо за резитба

По-подходящите условия за провеждане на резитбите в лозовите и овощните масиви ще се появят през третото десетдневие на месец февруари, прогнозираха агрометеоролозите.

Няма снимка

Рязането започва при винените сортове

При благоприятни метеорологични условия през февруари продължават грижите за лозовите насаждения, макар че този месец все още се извършват сравнително малко

Няма снимка

Прегледайте сега за наличие на акари по лозата

Зимуват под кората и напролет масово тръгват Обикновено напролет предупреждаваме да се следи за акари, но отсега е добре да се направи един преглед за тях.

Няма снимка

Какви са грешките на новака лозар

При резитба и формировка Всички, и професионалисти, и любители лозари трябва да не забравят, че по своята природа лозата е практически лиана. Това означава,

Още от Фермер
Няма снимка

Споделен пчеларски опит: Смятам да започна подхранване с питки с протеин ,,APITOM-P''

както и стесняване на някои кошери, които съм зазимил на 10 рамки, понеже в момента кълбото покрива една трета от него, споделя пита си пчелар на pchelari.com/forum.

Няма снимка

Правила при зимното пръскане

От значение е зимното пръскане да се направи много добре, за да може максимално да се ограничи по-нататъшното развитие на вредителите. Разбира се, няма как с това пръскане да се реши тотално

Няма снимка

3 начина да си отгледате кълнове

Отглеждането на кълнове за храна датира още от преди 5000 години най-вече в азиатската кухня. В днешно време микро растенията, кълновете и бейби зеленчуците получават все повече внимание,

Няма снимка

Издоеното краве мляко мирише на тор и нагарча. Защо?

Защо?, пита Иван Василев от Шумен Издоеното краве мляко нагарча, когато изхранваният на кравата фураж съдържа: пелин, ряпа, лайка, чесън, лупина. Причина за нагарчане може да е и завършващият

Няма снимка

Диана - първата крава в Шлезвиг-Холщайн с 200 000 л пожизнена млечност

Германският говедовъд Евалд Бестман има повод за празнуване, съобщава Top Agrar. Една от млечните му крави - Диана, достигна 200 000 л мляко пожизнена млечност.

Няма снимка

Хербицидът глифозат може да причини рак

Учени от Вашингтонския университет установиха, че широко използваният хербицид глифозат увеличава риска от рак с над 40 процента, съобщи сайтът MedicalXpress.