Домашният вермут

17 ноември 2018 В лозята 0     
Няма снимка
1 2 3 4
 

Той е подсилено и ароматизирано вино

Домашно произведеният вермут е напитка на винена основа от билков тип, която има десертен характер.

Може да съдържа до 20% захари и от 13 до 20% об.% алкохол.

Колкото съдържанието на захари е по-ниско, толкова съдържанието на алкохол трябва да бъде по-високо.

Билката, която е почти задължителна за придаване на характерния вкус е пелинът. От там идва и името на напитката от немски език.

Но в зависимост от всички останали билки, които се прибавят, вермутът може да стане бял или червен.

Той всъщност е подсилено и ароматизирано вино. Като произход вермутът има две основни разновидности: червен (сладък) вермут, който произлиза от Италия, и бял (сух) вермут, който за първи път се е появил във Франция.

Полезна рецепта

Трябва да се набави старо добро вино

За да си произведете доброкачествен вермут у дома е необходимо да имате бистро старо вино, което също да бъде с добро качество.

На всеки 10 литра от него се прибавят 2 кг предварително разтворена захар и 0,7 л чист спирт, който е 96-градусов.

За да се постигне исканият аромат билкте се накисват във виното

Другият вариант е да се прибави билков екстракт, който всеки може да си приготви предварително с разреден спирт или с вряла вода.

Съществуват 2 начина да се произведе вермут вкъщи.

При първия начин торбичката с ароматните билки се поставя във виното - така се оставят да киснат около 30 дни.

След като торбичката се извади, трябва хубаво да се изстиска и полученият от това сок също да се прибави.

Всеки сам преценява колко билки да прибави, ако иска да получи и по-силен аромат, може да прибави и втора доза билки.

Ако случайно се получи по-силна горчивина от желаната, трябва да се направи разреждане с нова доза чисто вино.

При втория начин на домашно производство се прави билков екстракт

Той се получава, когато 100 грама билки се залеят с половин литър кипяща вода и се покрият за 24 часа.

След това се прибавя половин литър чист спирт - 96 градусов.

Разбърква се всеки ден в продължение на 15 дни. След това се прецежда през тънка памучна материя.

Получената смес се залива с половин литър топла вода, разбърква се и след нови 24 часа отново трябва да се прецеди.

Екстрактът, който се е получил от двата пъти пресоване се събира. Той е достатъчен да си произведете около 24-25 литра вермут.

Ако искате напитката, която ще произведете да не е много алкохолна, екстрактът от билки може да се приготви и без спирт.

Тогава билковата смес трябва да се залее с 1,5 литра кипяща вода, да се разбърка няколко пъти, след 24 часа да се прецеди и трябва да се използва веднага.

Този вермут ще се избистри след 2-3 месеца обаче и тогава се налива в бутилки.

Билкова комбинация

Тези количества са за 25-30 литра вермут

Ето кои билки можете да използвате, защото са подходящи за домашния вермут.

Количествата им са предназначени за направата на около 25-30 литра алкохолна напитка.

Пелин - 15 грама

Цвят бъз - 5 грама

Риган - 5 грама

Маточина - 5 грама

Мента - 5 грама

Канела - несмляна - 5 грама

Кори от цитрус - 5 грама

Мащерка - 4 грама

Босилен - 3 грама

Жълта кантарион - 3 грама

Карамфил - 1-2 грама

Индийско орехче - 3 грама

Цвят от лайка - 4 грама

Градински чай - 4 грама

Някои от ароматите не допадат на всеки и затова може да не бъдат добавяни. 

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от В лозята
Няма снимка

Болните от късовъзлие лози измръзват и при минус 10° С

Вирусът се крие в тъканите на растенията Получихме няколко запитвания от лозари, в които те ни задават един и същи въпрос - защо през зимата на миналата година са забелязали,

Няма снимка

Важен календар за лозарите

Какво не бива да забравяте и през зимата Не са много мероприятията, които могат да се извършат през зимните месеци край лозята, но са важни и грижливият стопанин не трябва да ги оставя без надзор.

Няма снимка

Болните лозници стават потиснати

Може да се появят и хлоротични листа Болните лози от бактериален рак обикновено имат потиснато развитие, хлоротични листа и лесно измръзват при тежки зими.

Няма снимка

Как да се познае ракът по лозата

Драга редакция, имам лози, завещани от баща ми, които отглеждам с голямо старание в едно ямболско село. По някои от тях има появили се в последните една-две години образувания,

Няма снимка

Обемът на посадъчния материал има значение за съхранението на резниците

От това зависи да бъде опазен качествено Съхранението на резниците през зимата се извършва и в зависимост от количеството на посадъчния материал. Ако количеството на пръчките е малко,

Няма снимка

Опазването на пръчки е майсторлък, научава се

Това е един от важните етапи на новата лозичка, който започва още зимата Един от важните етапи за лозарите любители и за тези, които обичат сами да отлеждат новите си лози е събирането,

Още от Фермер
Няма снимка

Идея от последния момент: колите с газова уредба да плащат само 1/2 данък

Още от началото на следващата година данъкът за автомобилите с газови уредби да е 50% от този, който трябва да бъде платен. Тази спешна промяна в закона за местните данъци са внесли в парламента

Няма снимка

Когато купувате тимол, гледайте срока на годност и цвета му

Обикновено производителят гарантира срок на годност 3-4 години при съхранение на тъмно и прохладно място, информират от zapchelite.eu. Внимание! Ако това не се спазва,

Няма снимка

Правят първият пазар само за български стоки в София

Първият пазар само за български стоки ще има в София. Той ще се намира в столичния квартал “Борово”, а идеята предстои да бъде одобрена от общинските съветници.

Няма снимка

Акценти при резитбата

. Резитбата на овощните дървета трябва да е приключила преди провеждането на зимното пръскане, което се прави през март. . По време на резитбата се отстраняват гъсеничните гнезда,

Няма снимка

Утре валежите в Западна България спират

И през следващото денонощие ще се задържи облачно, съобщи БТА. В Западна България валежите ще спират и облачността временно ще намалее. В сутрешните часове и през деня слаби валежи от сняг ще има в

Няма снимка

Гладните свине понасят по-леко пътуването до кланицата

Свинете лошо понасят транспортирането. Животните с пълни стомаси може да повърнат и да се задавят. Затова трябва да са гладни. Какви са предимствата на гладуването на свинете от 12 до 24 часа преди