Кои са най-ранните десертни сортове лози

23 ноември 2018 В лозята 0     
Няма снимка
1 2 3 4 5 6
 

Узряват от втората половина на юли до 10-15 август

Това поискаха да знаят читатели, сред които г-н Лещански от Кюстендил. Те се интересуват за идръжливостта им на болести и студ.

Един от групата на най-ранозреещите е Армира.

Армира е български сорт, узрява около 1 август

Има голям грозд, едро зърно, овално, с дебела до кехлибареножълта кожица и хармоничен вкус.

Той е типичен десертен сорт от най-ранните. Получен е чрез кръстосването на сортовете Мискет пловдивски и Суперран Болгар.

Гроздът му е голям, коничен, крилат, рехав. Средната му маса е 350 грама.

Зърното е едро, овално-елипсоидно. Кожицата му е дебела, здрава, но не жилава, жълто-зелена до кехлибареножълта.

Консистенцията му е месеста, хрупкава, топяща се. Вкусът му е приятен, хармоничен, неутрален. Гроздето достига консумативна зрелост в края на юли или началото на август.

Лозите са силно растящи. Леторастите узряват много добре. Отличават се с висока родовитост. Добивът от една лоза е от 4 до 6 кг, а от декар - от 1300 до 1500 кг.

Плододава много добре на стъблените формировки Мозер, Омбрела и др.

Подходящ е за асмовидно отглеждане. При резитбата изисква чепове с по 2 очи.

Не е склонен към изресяване и милерандаж.

Има средна устойчивост на брашнеста мана, устойчив е на сиво гниене

Сравнително устойчив е на ниски зимни температури. Има добър афинитет с подложките.

При консумативна зрелост съдържанието на захари е 15,7%, а на титруеми киселини 6 г/литър.

Има много ценни стопански качества.

Може да се отглежда при надморска височина до 800 метра.

Перл дьо Ксаба е мискетов

Не е подходящ за асмовидно отглеждане

Това е от най-ранозреещите сортове у нас, със средноголям грозд, средно едро зърно, мискетов аромат, тънка кожица и седефено-кехлибарен цвят.

Зърното е като перла, узрява втората половина на юли, а в по-високи райни - началото на август.

Получен е от кръстосването на сортовете Шасла доре и Мискет Отонел. Този сорт грозде е разпространен и търсен във всички лозарски страни.

В България е известен отдавна под името Ранозрейка или само Перла и се намира в цялата страна на малки площи.

Гроздът е средно голям, цилиндрично-коничен или коничен, понякога крилат с едно крило, полусбит. Средната маса на един грозд е 130-180 г.

Зърното е средно едро, закръглено, понякога слабо сплеснато на върха. Кожицата му е тънка, крехка, седефено-кехлибарена, просветлива. Консистенцията му е слабо месеста, сочна. Вкусът му е приятен, хармоничен, мискетов. В едно зърно има средно 2 семена.

Гроздето узрява към края на юли и началото на август. Лозите са средно растящи, с добра родовитост.

Най-подходяща формировка е стъблен или приземен Гюйо.

Изисква умерено натоварване - 1-2 плодни пръчки с по 10 очи и 3-4 чепа с по 2 очи.

Не е подходящ за асмовидно отглеждане.

Средният добив от една лоза е от 3 до 5 кг, а от един декар - от 800 до 1000 кг.

Не е склонен към изресяване и милерандаж. Афинитетът му с подложките е добър.

Най-добре се развива върху топли, леки и плодородни почви. Изисква напояване до началото на узряването на гроздето.

Устойчивостта на лозите към ниски температури е сравнително добра

При физиологична зрелост гроздето най-често съдържа 16-17% захари и 6,5-7 г/л титруеми киселини. Трябва да се бере веднага след узряването, защото бързо омеква, лесно се напуква и гние. Има ниска съхраняемост.

Пододходящ е за по-хладни райони при надморска височина до 800 метра.

Черна перла има добра родовитост

Не е от устойчивите на болести, а само на студ

Сортът има средноголям грозд, средноголямо зърно с дебела кожица, жилава, тъмносиня до черна, мискетов аромат, узрява до 10 август.

Той е червен десертен сорт ранозреещ, получен чрез кръстосването на Блек роз и Перл дио Ксаба. Гроздът му е средно голям, коничен, в основата силно разширен. Средната маса на един грозд около 200-300г. Зърното е средно едро, овално до сферично.

Кожицата е средно дебела, жилава, тъмносиня до черна. Консистенцията е месеста, сочна. Вкусът е хармоничен с мискетов аромат.

Средният добив от една лоза е около 5 кг

Съдържанието на захари при физиологична зрелост е 15,3 до 18,7%.

Не е устойчив на мана, оидиум и гъбни заболявания, но е устойчив на ниски зимни температури.

Има много добра родовитост - средният добив от лоза е около 5 кг., а от декар 1 200 кг.

Плевен е бял и крехък

Узрява в началото на август

Този сорт има средноголям грозд, едро зърно, неутрален вкус.

Селектиран е в Института по лозарство и винарство в Плевен през 1961 г. от К.Стоев, Й.Иванов, З.Занков и В.Вълчев, чрез кръстосването на сортовете Италия и Янтар. Утвърден е през 1968 г. Разпространен е, но не масово, във всички лозарски райони на страната.

Лозите се отличават със силен растеж и сравнително добра родовитост.

Сортът се отнася към групата на много ранните сортове - вегетационният период от напъпването до консумативната зрелост е 113 - 135 дни.

Подходящ е за асмовидно отглеждане

Лозите имат ниска устойчивост на ниски зимни температури и слаба възстановителна способност. Растенията не са устойчиви на мана и оидиум.

При формировка стъблен Гюйо добивът от лоза е 3 кг, а от декар - 700-800 кг.

Гроздовете са средно големи до големи, конични, понякога крилати, рехави до много рехави, с изравнени по големина едри до много едри по форма, продълговати зърна.

Кожицата на този сорт грозде е дебела, крехка, жълто-зелена. Месото е хрупкаво, сочно, с хармоничен вкус.

Издръжлив е на транспортиране и съхранение. Консумира се в прясно състояние, подходящ е и за консервиране. 

Супер ран Болгар е класика

Но лозите му са чувствителни на мана и студ

Сортът е от най-известните български бели десертни сортове, узряващ в първите дни на август.

Има среден до голям грозд и едро зърно, изострено, кехлибарена кожица.

Сортът е получен при кръстосването на Итали и Янтър през 1961 г. в Института по лозарство и винарство в Плевен.

Спада към групата на най-ранните.

Гроздът е средно голям до голям, коничен, полусбит, коничен или крилат с едно крило.

Зърното е едро до много едро, продълговато покрито с тънка, жилава, жълто-зелена до кехлибарена кожица.

Склонен е към изресяване и милерандаж.

Гроздето съдържа средно около 15-16% захари при съдържание на тутруеми киселини 5-6 г/литър.

Лозите на Супер ран Болгар обаче са от чувствителните на брашнеста мана /оисиум/, мана и ниски зимни температури.

Гроздето е практически устойчиво само на сиво гниене

Лозите са силно растящи с добра родовитост - средния добив от лоза е около 6 кг, а от декар - 1000-1500 кг.

Мискет Русенски е идеален за прясна консумация

Узрява в първите 10 дни на август

Сортът има голям грозд и едро овално зъръно, тъмновиолетово оцветен с мискетов аромат.

Селектиран е в България чрез кръстосване на Кардинал и Хамбургски мискет през 1973 г. от Иван Тодоров и проф. Занков. Разпространен е из цялата страна. Лозите са средно растящи.

Има добра устойчивост на ниски зимни температури и сиво гниене

Проявява добра възстановителна способност след силни зимни повреди.

Сортът е подходящ за отглеждане във всички лозарски райони и полупланински места с надморска височина до 700-800 м.

Средният добив от една лоза при стъблено отглеждане е 4-5 кг, а от декар - до 1500 кг.

Гроздът е голям - 300 грама, рехав. Зърната са едри, овални, тъмно-лилави до черни. Консистенцията е хрупкава, с приятен вкус и силно изразен мискетов аромат. Сокът му е безцветен.

Използва се предимно за прясна консумация.

Гроздето му не се напуква, не гние и е с много добра транспортабилност.

Захарното съдържание в гроздето в технологична зрялост е 16%, а титруемите киселини са 4,24 г/литър.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от В лозята
Няма снимка

Зимно ашладисване на калем

Съветите на нашия опитен читател Атанас Геотенов са помогнали на мнозина Как трябва да се пристъпи към присаждането, за да имат хоби резултатите успешен край - това обяснява нашият редовен читател,

Няма снимка

При знак за екскориоза- фитосанитарна резитба

И първо пръскане на лозите Дукена Жолева Агрометеоролог при НИМХ Една от първите болести, които нападат лозите заедно със старта на вегетацията им е екскориозата.

Няма снимка

Полезни съвети за резача

Подрязването на гроздето започва през втората или третата декада на февруари. В дни, когато температурата на въздуха не пада под минус 6-8°С. Основната цел на резитбата е да се остави оптималният

Няма снимка

Всяка формировка иска отделна система на резитба

Съобразявайте се с вашия първоначален избор, за да не става тюрлю гювеч Многогодишните части на главината са стъблото, рамената и кордоните. А тяхната височина и пространствено разположение са тези,

Няма снимка

Биоопазване на лозите

Представяме технология по молба на читатели, които не желаят да пръскат с много химия Причинителят на сивото гниене по гроздето е гъба/Sclerotinia fuceliana/.

Няма снимка

Модел за резитба през първите три години

Как да съкращаваме частите на лозата През първата година можете да подрежете цялото главно стъбло на лозата до около 60-70 см. над земната повърхност. Така тя ще расте бързо и ще се засили.

Още от Фермер
Няма снимка

Три растения в помощ на пчелите

Време е да станем отговорни и полезни Независимо дали отглеждате пчели, дали обичате мед, дали прилагате някои от пчелните продукти за подобряване на здравето.

Няма снимка

Руло от бутер тесто с четири пълнежа

Оригинална и много вкусна рецепта Продукти: 2 листа бутер тесто, 1 яйце, 150 г кайма, 75 г моцарела, 150 г тиква (обелена), лук, 75 г пармезан, 100 мл зеленчуков бульон, 2 суп. лъж.

Няма снимка

Как да внесете пролетта вкъщи?

С клонки с набъбнали пъпки във ваза С всеки изминал ден все повече се усеща идващата с бавна стъпка и безброй събуждащи се растения пролет. Малко остава!

Няма снимка

Топлото време активизира семействата

Как да разширим напролет пчелните семейства agronovinite.com ОТ АГРОНОВИНИТЕ НА 28.04.2017АГРОСЪВЕТИ, БЕЗ КАТЕГОРИЯ, ЗА ПЧЕЛАРЯ Когато на пчелните семейства са осигурени оптимални условия за развитие

Няма снимка

Дойде време за разсадите вкъщи

Основна грижа за любителите градинари е да си отгледат здрав и качествен разсад от основните култури, които ще засаждат в градината през настоящия сезон.

Няма снимка

След обяд валежите спират, минималните температури ще са между минус 9 и минус 4 градуса

През първата половина от деня ще бъде облачно, ветровито и с валежи от сняг. След обяд от север валежите ще спират и облачността ще се разкъсва и намалява, най-късно над Рило-Родопската област.