Кои са най-ранните десертни сортове лози

23 ноември 2018 В лозята 0     
Няма снимка
1 2 3 4 5 6
 

Узряват от втората половина на юли до 10-15 август

Това поискаха да знаят читатели, сред които г-н Лещански от Кюстендил. Те се интересуват за идръжливостта им на болести и студ.

Един от групата на най-ранозреещите е Армира.

Армира е български сорт, узрява около 1 август

Има голям грозд, едро зърно, овално, с дебела до кехлибареножълта кожица и хармоничен вкус.

Той е типичен десертен сорт от най-ранните. Получен е чрез кръстосването на сортовете Мискет пловдивски и Суперран Болгар.

Гроздът му е голям, коничен, крилат, рехав. Средната му маса е 350 грама.

Зърното е едро, овално-елипсоидно. Кожицата му е дебела, здрава, но не жилава, жълто-зелена до кехлибареножълта.

Консистенцията му е месеста, хрупкава, топяща се. Вкусът му е приятен, хармоничен, неутрален. Гроздето достига консумативна зрелост в края на юли или началото на август.

Лозите са силно растящи. Леторастите узряват много добре. Отличават се с висока родовитост. Добивът от една лоза е от 4 до 6 кг, а от декар - от 1300 до 1500 кг.

Плододава много добре на стъблените формировки Мозер, Омбрела и др.

Подходящ е за асмовидно отглеждане. При резитбата изисква чепове с по 2 очи.

Не е склонен към изресяване и милерандаж.

Има средна устойчивост на брашнеста мана, устойчив е на сиво гниене

Сравнително устойчив е на ниски зимни температури. Има добър афинитет с подложките.

При консумативна зрелост съдържанието на захари е 15,7%, а на титруеми киселини 6 г/литър.

Има много ценни стопански качества.

Може да се отглежда при надморска височина до 800 метра.

Перл дьо Ксаба е мискетов

Не е подходящ за асмовидно отглеждане

Това е от най-ранозреещите сортове у нас, със средноголям грозд, средно едро зърно, мискетов аромат, тънка кожица и седефено-кехлибарен цвят.

Зърното е като перла, узрява втората половина на юли, а в по-високи райни - началото на август.

Получен е от кръстосването на сортовете Шасла доре и Мискет Отонел. Този сорт грозде е разпространен и търсен във всички лозарски страни.

В България е известен отдавна под името Ранозрейка или само Перла и се намира в цялата страна на малки площи.

Гроздът е средно голям, цилиндрично-коничен или коничен, понякога крилат с едно крило, полусбит. Средната маса на един грозд е 130-180 г.

Зърното е средно едро, закръглено, понякога слабо сплеснато на върха. Кожицата му е тънка, крехка, седефено-кехлибарена, просветлива. Консистенцията му е слабо месеста, сочна. Вкусът му е приятен, хармоничен, мискетов. В едно зърно има средно 2 семена.

Гроздето узрява към края на юли и началото на август. Лозите са средно растящи, с добра родовитост.

Най-подходяща формировка е стъблен или приземен Гюйо.

Изисква умерено натоварване - 1-2 плодни пръчки с по 10 очи и 3-4 чепа с по 2 очи.

Не е подходящ за асмовидно отглеждане.

Средният добив от една лоза е от 3 до 5 кг, а от един декар - от 800 до 1000 кг.

Не е склонен към изресяване и милерандаж. Афинитетът му с подложките е добър.

Най-добре се развива върху топли, леки и плодородни почви. Изисква напояване до началото на узряването на гроздето.

Устойчивостта на лозите към ниски температури е сравнително добра

При физиологична зрелост гроздето най-често съдържа 16-17% захари и 6,5-7 г/л титруеми киселини. Трябва да се бере веднага след узряването, защото бързо омеква, лесно се напуква и гние. Има ниска съхраняемост.

Пододходящ е за по-хладни райони при надморска височина до 800 метра.

Черна перла има добра родовитост

Не е от устойчивите на болести, а само на студ

Сортът има средноголям грозд, средноголямо зърно с дебела кожица, жилава, тъмносиня до черна, мискетов аромат, узрява до 10 август.

Той е червен десертен сорт ранозреещ, получен чрез кръстосването на Блек роз и Перл дио Ксаба. Гроздът му е средно голям, коничен, в основата силно разширен. Средната маса на един грозд около 200-300г. Зърното е средно едро, овално до сферично.

Кожицата е средно дебела, жилава, тъмносиня до черна. Консистенцията е месеста, сочна. Вкусът е хармоничен с мискетов аромат.

Средният добив от една лоза е около 5 кг

Съдържанието на захари при физиологична зрелост е 15,3 до 18,7%.

Не е устойчив на мана, оидиум и гъбни заболявания, но е устойчив на ниски зимни температури.

Има много добра родовитост - средният добив от лоза е около 5 кг., а от декар 1 200 кг.

Плевен е бял и крехък

Узрява в началото на август

Този сорт има средноголям грозд, едро зърно, неутрален вкус.

Селектиран е в Института по лозарство и винарство в Плевен през 1961 г. от К.Стоев, Й.Иванов, З.Занков и В.Вълчев, чрез кръстосването на сортовете Италия и Янтар. Утвърден е през 1968 г. Разпространен е, но не масово, във всички лозарски райони на страната.

Лозите се отличават със силен растеж и сравнително добра родовитост.

Сортът се отнася към групата на много ранните сортове - вегетационният период от напъпването до консумативната зрелост е 113 - 135 дни.

Подходящ е за асмовидно отглеждане

Лозите имат ниска устойчивост на ниски зимни температури и слаба възстановителна способност. Растенията не са устойчиви на мана и оидиум.

При формировка стъблен Гюйо добивът от лоза е 3 кг, а от декар - 700-800 кг.

Гроздовете са средно големи до големи, конични, понякога крилати, рехави до много рехави, с изравнени по големина едри до много едри по форма, продълговати зърна.

Кожицата на този сорт грозде е дебела, крехка, жълто-зелена. Месото е хрупкаво, сочно, с хармоничен вкус.

Издръжлив е на транспортиране и съхранение. Консумира се в прясно състояние, подходящ е и за консервиране. 

Супер ран Болгар е класика

Но лозите му са чувствителни на мана и студ

Сортът е от най-известните български бели десертни сортове, узряващ в първите дни на август.

Има среден до голям грозд и едро зърно, изострено, кехлибарена кожица.

Сортът е получен при кръстосването на Итали и Янтър през 1961 г. в Института по лозарство и винарство в Плевен.

Спада към групата на най-ранните.

Гроздът е средно голям до голям, коничен, полусбит, коничен или крилат с едно крило.

Зърното е едро до много едро, продълговато покрито с тънка, жилава, жълто-зелена до кехлибарена кожица.

Склонен е към изресяване и милерандаж.

Гроздето съдържа средно около 15-16% захари при съдържание на тутруеми киселини 5-6 г/литър.

Лозите на Супер ран Болгар обаче са от чувствителните на брашнеста мана /оисиум/, мана и ниски зимни температури.

Гроздето е практически устойчиво само на сиво гниене

Лозите са силно растящи с добра родовитост - средния добив от лоза е около 6 кг, а от декар - 1000-1500 кг.

Мискет Русенски е идеален за прясна консумация

Узрява в първите 10 дни на август

Сортът има голям грозд и едро овално зъръно, тъмновиолетово оцветен с мискетов аромат.

Селектиран е в България чрез кръстосване на Кардинал и Хамбургски мискет през 1973 г. от Иван Тодоров и проф. Занков. Разпространен е из цялата страна. Лозите са средно растящи.

Има добра устойчивост на ниски зимни температури и сиво гниене

Проявява добра възстановителна способност след силни зимни повреди.

Сортът е подходящ за отглеждане във всички лозарски райони и полупланински места с надморска височина до 700-800 м.

Средният добив от една лоза при стъблено отглеждане е 4-5 кг, а от декар - до 1500 кг.

Гроздът е голям - 300 грама, рехав. Зърната са едри, овални, тъмно-лилави до черни. Консистенцията е хрупкава, с приятен вкус и силно изразен мискетов аромат. Сокът му е безцветен.

Използва се предимно за прясна консумация.

Гроздето му не се напуква, не гние и е с много добра транспортабилност.

Захарното съдържание в гроздето в технологична зрялост е 16%, а титруемите киселини са 4,24 г/литър.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от В лозята
Няма снимка

Без зелени резитби лозите не могат

Защото ще се мъчат и ще ви дадат по-малко грозде За разлика от много други растения, при отглеждането на лозата резитбата е абсолютно задължителна. Лозата е лиановидно растение и има способността да

Няма снимка

Отделено ли е виното от утайката

Някои стопани и досега са го държали в бъчви на хладно, но при затопляне на времето да го бутилират В края на зимата виното, което е добре направено, е напълно бистро,

Няма снимка

През май се излюпват гъсениците на молеца

Започват по-активно да заразяват и нападат - наблюдавайте леторастите Според агрометеоролозите още кратко време могат да се очакват резки промени на времето,

Няма снимка

Ако градушки са поразили лозите

Трябва да се вземат много бързи мерки - до 15-16 часа след валежа Ако градушки са поразили лозите и асмите през този месец, за да елиминирате риска от поява на зарази,

Няма снимка

Какво се очаква в лозята и градините

Набавете си медсъдържащи препарати, но следете кои ще са подходящите дни за пръскане Твърде честите валежи, които агрометеоролозите предвиждат за месец май, радват някои стопани,

Няма снимка

Защо да не се претоварва лозата

Пролетта не е късно да поправите някои грешки През пролетта лозарите все още могат да направят вид резитба, която е нещо като окончателна корекция на лозите и асмите.

Още от Фермер
Няма снимка

Напомняме на любителите! Защо дневникът е задължителен

Данните от състоянието на пчелното семейство в контролния кошер се вписват в дневника на пчелина. В него всекидневно се нанасят и температурата (на сянка), състоянието на времето,

Няма снимка

Как се приготвя разтворът за пръскане

Правилното приготвяне на разтвора, с който ще третирате овощните дръвчета, е от решаващо значение. Писали сме многократно, но пак да напомним основните правила. .

Няма снимка

Почистете родилните сандъчета на зайците

Използвайте навлажнена четка С нея оберете наскубания от зайкинята пух и го изгорете. Почистете и терена около зайчарника. Пътеките до него също трябва да са чисти.

Няма снимка

Летни посеви

През лятото като втора култура се засяват някои култури, които са с по-къс вегетационен период. Такива се дребноплодни краставици и градински фасул, безрасадово главесто зеле за късно производство,

Няма снимка

Разделяне на коренови издънки

Кореновите издънки израстват в основата на растенията през пролетта, след презимуването. Препоръчително е да се изрязват с малка част от коренището на майчиното растение и след това да се засаждат в

Няма снимка

Докога пилетата не могат да регулират телесната си температура?

Пилетата не могат да регулират телесната си температура преди 12-14-ия си ден, напомнят експерти на "Авиаген". Затова оптималната телесна температура трябва да се постигне чрез осигуряване на