Портокалите, зелената салата, доматите и краставиците - най-полезни за мозъка

25 ноември 2018 Домашен лекaр 0 48897
Няма снимка
Снимка: Pixabay
 

Изследване на учени от Американската академия по неврология показа, че ежедневната консумация на сокове от богати на витамини плодове и зеленчуци позволява не само да се нормализира функционирането на организма, но и да се съхранят когнитивните способности с напредването на възрастта, съобщава сайтът MedicalXpress.

В рамките на 20-годишното си изследване невробиолозите стигнали до извода, че в резултат на редовната консумация на сокове от свежи плодове и зеленчуци е възможно човек на 73-годишна възраст да съхрани когнитивните способности, които е имал като тийнейджър.

Изследването обхванало над 27 хиляди мъже. Резултатите показали, че 55 процента от участниците консумирали най-често подобни сокове, имали добри когнитивни способности и можели да се справят дори със сложни умствени задачи, докато 38 процента били със средно добри когнитивни способности, а 7 процента - с лоши когнитивни способности. Участниците, които консумирали най-много зеленчуци - около 6 порции дневно, били с 34 процента по-малка вероятност да имат лоши когнитивни способности в сравнение с консумиралите едва две порции дневно. Онези, които ежедневно пиели портокалов сок, били с 47 процента по-малка вероятност да имат лоши когнитивни способности в сравнение с консумиралите по-малко от една чаша сок месечно.

Учените констатирали, че сред най-полезните за мозъка храни са портокалите, зелената салата, доматите, краставиците, млечните продукти, ябълките и ягодите.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Домашен лекaр
Няма снимка

Внимавайте с бързата храна, състарява ви!

Разкрита е връзката между ранното стареене на клетките и честата консумация на бърза храна. Този път от испанските учени. В проучването са участвали 886 души: служители от университета в Навара са

Няма снимка

Консумацията на мляко в зряла възраст е резултат от генетична мутация

Учени от университета Йоханес Гутенберг в Майнц са изследвали останките от воини от бронзовата епоха, убити около 1200 г. пр.н.е. на територията на съвременна Германия

Няма снимка

Кои са най-добрите храни за вечеря според диетолозите

За вечеря е най-добре да ядете зеленчукови и протеинови ястия, тъй като това ще помогне да се избегнат проблеми, свързани с наднорменото тегло. Според експерти най-рационалната вечеря е риба и

Няма снимка

Кои храни подобряват настроението

Не само добре познатите банани и шоколад имат антидепресантни свойства, но и други продукти. Например ядките - достатъчно е да ядете около 50 грама от тях на ден, най-добре орехи и шам фъстък

Няма снимка

Учени предлагат чаша червено вино срещу COVID-19

Тежестта на синдрома на острия респираторен дистрес, който често е неразделен спътник на COVID-19, може да бъде намалена от високата концентрация на специалния ензим ACE2

Няма снимка

Бобът понижава кръвната захар и холестерола, контролира теглото

Редовната консумация на бобови растения може да намали риска от болести на сърцето и да помогне на хората с диабет. Тези храни допринасят за понижаване на нивата на кръвна захар

Още от Фермер
Няма снимка

Феерия в синьо

Ако някой не е разбрал, тази година най-модерният цвят е синият. Знаем, че много градинари го харесват независимо от трендовете, но знаем също, че баграта не е много разпространена сред растителното

Няма снимка

Какво да си приготвим от ябълки

През септември всички, които притежаваме дворни места пълним кошници и касетки с ароматни ябълки. Кухните ухаят на ябълка и канела и на прясно изпечена шарлота

Няма снимка

Кекс с ябълки и царевично брашно

Печивата с царевично брашно са не само здравословни, но и и много вкусни, с приятен златист цвят. Мекият и сочен кекс с ябълки със сигурност ще се хареса на семейството и приятелите ви с деликатния

Няма снимка

Как да подготвите кучето за есента

Точно както при хората, слънцето може да навреди много на кожата и козината на вашите домашни любимци Някои хора се оплакват, че идва краят на лятото, докато други празнуват пристигането на по-хладно

Няма снимка

Заради жегата т.г. в плодородната земя край Пловдив не могат да отгледат домати на открито

Прогнозите са, че след 2030 г. зеленчуци ще се засаждат само в оранжерии Тази година е лоша за доматите, казват производители и дребни стопани от Пловдивско, както и агрономи

Няма снимка

Производство на стафиди в оранжерия или сушилня

Сушеното грозде е с висока хранителна и диетична стойност Сушеното грозде или стафидите имат голяма хранителна и диетична стойност. В стафидите сe съдържат от 65 до 77% захари