Как се увреждат лозите от студа

27 ноември 2018 В лозята 0     
Няма снимка
1 2 3
 

Кога стават по-изнежени

Лозовите насаждения са чувствителни към ниските температури и през зимата в някои райони незагрибаните лозя измръзват в различна степен.

Обикновенно първо се повреждат пъпките, а после и чеповете, стъблата, рамената и кордоните.

Повредите на пъпките при отделните сортове са различни. По-чувствителни са пъпките на десертните сортове, които измръзват при минус 15-16 градуса. Набъбналите пъпки се повреждат от -2,5 до -4 градуса С.

Когато температурите са от -23 до -24 градуса С се повреждат всички пъпки, а под -25 градуса С измръзва едногодишната и многогодишната дървесина.

При по-продължителен студ от -10 до -15 градуса С частично измръзват главните пъпки.

Кога се изнежват лозите

Пъпките на култуците са по-устойчиви, резервните пъпки също са по-устойчиви от главните.

Когато лозите са в относителен покой и температурите се повишат до 10-12 градуса С започва процес на разкаляване.

Тогава студоустойчивостта им силно намалява и при рязко понижение на температурите, се получават много по-големи повреди не само по пъпките, но и по ликото и камбиалната тъкан.

Слана или ледена кора заплашва леторастите

Закаляването е важно мероприятие

Студоустойчивостта е свойство на организмите да устоят на ниските отрицателни температури през зимата.

А зимоустойчивостта е свойство на културите да преживеят в комплекса от неблагоприятни условия през зимния период - такива са силни студове, резки колебания на температурата, замръзнала почва, ледена кора и др.

Причина за най-честите измръзвания при трайните насаждения у нас може да бъде недостатъчното узряване през предхождащата година на леторастите, а също и продължителната поледица.

При измръзване клетките се обезводняват, водата от тях преминава в междуклетъчните пространства и образува ледени кристали, повреждащи клетъчните мембрани.

При размразяване обаче клетките не се възстановяват и пораженията са налице.

При лозите успешното им презимуване в голяма степен зависи и от температурите.

Но и от това дали растенията са закалени.

Как е правилно да се приложи закаляване

Това е цялостна система от агротехнически мероприятия, която да осигури нормален растеж и добро узряване на леторастите.

През цялата вегетация трябва често да се обработват, да се осигури нормален хранителен и воден режим и добро слънчево огряване чрез правилно разположение на плодните звена и на леторастите. Още: да се прилагат зелените резитби, особено при десертните сортове, да се натоварват лозите според тяхната растежна сила, да се води редовно борба с болести и неприятели. 

Качествено загрибвайте

Срещу сланите се ползват и димни огнища

Много важно е лозята да се засаждат на терени с добър въздушен дренаж.

Трябва да се избягват ниските, непроветриви и с тежки почви места, а освен това да се използват по-студоустойчиви сортове, когато теренът е рисков.

През есента е необходимо да се извърши навреме и качествено загрибване на лозите.

За борба със сланите все още се използват и димни огнища от влажна слама, царевични стъбла, лозови пръчки и други материали, разположени на 8-10 места в 1 дка лозе. Запалват се при температура 0°С.

Ефектът от това е по-голям, когато времето е напълно тихо.

Облагородените лози се запазват от ранна есенна слана, като се загребват спойките и 5-6 пъпки от леторастите още по-рано през есента.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от В лозята
Няма снимка

Без зелени резитби лозите не могат

Защото ще се мъчат и ще ви дадат по-малко грозде За разлика от много други растения, при отглеждането на лозата резитбата е абсолютно задължителна. Лозата е лиановидно растение и има способността да

Няма снимка

Отделено ли е виното от утайката

Някои стопани и досега са го държали в бъчви на хладно, но при затопляне на времето да го бутилират В края на зимата виното, което е добре направено, е напълно бистро,

Няма снимка

През май се излюпват гъсениците на молеца

Започват по-активно да заразяват и нападат - наблюдавайте леторастите Според агрометеоролозите още кратко време могат да се очакват резки промени на времето,

Няма снимка

Ако градушки са поразили лозите

Трябва да се вземат много бързи мерки - до 15-16 часа след валежа Ако градушки са поразили лозите и асмите през този месец, за да елиминирате риска от поява на зарази,

Няма снимка

Какво се очаква в лозята и градините

Набавете си медсъдържащи препарати, но следете кои ще са подходящите дни за пръскане Твърде честите валежи, които агрометеоролозите предвиждат за месец май, радват някои стопани,

Няма снимка

Защо да не се претоварва лозата

Пролетта не е късно да поправите някои грешки През пролетта лозарите все още могат да направят вид резитба, която е нещо като окончателна корекция на лозите и асмите.

Още от Фермер
Няма снимка

Напомняме на любителите! Защо дневникът е задължителен

Данните от състоянието на пчелното семейство в контролния кошер се вписват в дневника на пчелина. В него всекидневно се нанасят и температурата (на сянка), състоянието на времето,

Няма снимка

Как се приготвя разтворът за пръскане

Правилното приготвяне на разтвора, с който ще третирате овощните дръвчета, е от решаващо значение. Писали сме многократно, но пак да напомним основните правила. .

Няма снимка

Почистете родилните сандъчета на зайците

Използвайте навлажнена четка С нея оберете наскубания от зайкинята пух и го изгорете. Почистете и терена около зайчарника. Пътеките до него също трябва да са чисти.

Няма снимка

Летни посеви

През лятото като втора култура се засяват някои култури, които са с по-къс вегетационен период. Такива се дребноплодни краставици и градински фасул, безрасадово главесто зеле за късно производство,

Няма снимка

Разделяне на коренови издънки

Кореновите издънки израстват в основата на растенията през пролетта, след презимуването. Препоръчително е да се изрязват с малка част от коренището на майчиното растение и след това да се засаждат в

Няма снимка

Докога пилетата не могат да регулират телесната си температура?

Пилетата не могат да регулират телесната си температура преди 12-14-ия си ден, напомнят експерти на "Авиаген". Затова оптималната телесна температура трябва да се постигне чрез осигуряване на