Празът се полива и при съхранението

29 ноември 2018 Зеленчуци 0     
Няма снимка
 

За да издържи празът възможно по-продължително време, стъблата трябва да са здрави, свежи, пресни, почистени от сухи и загнили листа и без механични повреди.

Празът се съхранява и вкъщи, и в градината.

Преди поставяне за съхранение, листата се подрязват до 25 см над лъжливото стъбло, а корените - до 2 см от дънцето.

Когато е в мазето, растенията се засаждат в смес от градинска почва и пясък в кофа, тенекия или по-голяма саксия и се оставят в хладно помещение.

Домакините обаче не трябва да забравят, че от време на време празът се полива.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Зеленчуци
Няма снимка

Започна сеитбата на доматите

Със сигурност градинарите от по-топлите райони вече са засели семената на доматите за масовото производство. Същата дейност предстои и на любителите от другите части на страната.

Няма снимка

Подготовка на лехите

На много места в страната почвата е все още доста влажна, следствие на снеговете и дъждовете. При първа възможност, след кат просъхване малко, може да се пристъпи към обработката й.

Няма снимка

Листните зеленчуци държат на студ

При високи градуси стрелкуват Салата и маруля Оптимална температура за поникване: 16-18 градуса. Оптимална температура за растеж и развитие: 15-20 градуса.

Няма снимка

Колко топлина е нужна на зеленчуковите видове

Лук Оптимална температура за поникване: около 25 градуса. Оптимална температура за растеж и развитие: 15-20 градуса. При ниски температури Семената започват да поникват при 2-3 градуса,

Няма снимка

Първи сеитби в градината

Щом почвата просъхне и може да се обработва, това е индикация, че може да започнат първите сеитби. Обикновено това е краят на февруари - началото на март. .

Няма снимка

Ако решите да отглеждате ревен

Ценни са листните му дръжки У нас ревен почти не се отглежда, с изключени в градините на някои хоби маниаци. В Западна Европа обаче той е много популярен. Счита се, че има и лечебни качества.

Още от Фермер
Няма снимка

Споделен пчеларски опит: Смятам да започна подхранване с питки с протеин ,,APITOM-P''

както и стесняване на някои кошери, които съм зазимил на 10 рамки, понеже в момента кълбото покрива една трета от него, споделя пита си пчелар на pchelari.com/forum.

Няма снимка

Правила при зимното пръскане

От значение е зимното пръскане да се направи много добре, за да може максимално да се ограничи по-нататъшното развитие на вредителите. Разбира се, няма как с това пръскане да се реши тотално

Няма снимка

3 начина да си отгледате кълнове

Отглеждането на кълнове за храна датира още от преди 5000 години най-вече в азиатската кухня. В днешно време микро растенията, кълновете и бейби зеленчуците получават все повече внимание,

Няма снимка

Издоеното краве мляко мирише на тор и нагарча. Защо?

Защо?, пита Иван Василев от Шумен Издоеното краве мляко нагарча, когато изхранваният на кравата фураж съдържа: пелин, ряпа, лайка, чесън, лупина. Причина за нагарчане може да е и завършващият

Няма снимка

Диана - първата крава в Шлезвиг-Холщайн с 200 000 л пожизнена млечност

Германският говедовъд Евалд Бестман има повод за празнуване, съобщава Top Agrar. Една от млечните му крави - Диана, достигна 200 000 л мляко пожизнена млечност.

Няма снимка

Хербицидът глифозат може да причини рак

Учени от Вашингтонския университет установиха, че широко използваният хербицид глифозат увеличава риска от рак с над 40 процента, съобщи сайтът MedicalXpress.