Напролет ще се решава дали да сe разорават посеви

03 декември 2018 Растениевъдство 0     
Няма снимка
1 2 3 4 5 6 7
 

Ваня Велинска

От току-що поникваща пшеница до вече братили растения, готови да зимуват, са гледките по родните полета. Различна е картината на пшеничените посеви не само в отделните райони на страната, но и на съседни блокове. Със сигурност това изправя земеделските производители пред нови предизвикателства, с които ще трябва да се справят напролет.

Най-сериозно е положението в Северозападна България, където пшеницата тепърва пониква. Доскоро там се виждаха само черни и празни полета, които след дъжда и снега вече тук-там започват да се зеленеят. В другите райони на страната, където имаше локални превалявания, обстановката е шарена.

За съжаление, споделят и фермери, и агроспециалисти, ще има насаждения, които ще се развалят. Съветът обаче е преценката да стане напролет, тъй като дотогава има много време, а и не се знае каква ще е зимата.

Разбира се, възможните сценарии са различни, но накратко как биха се развили някои от тях.

Предвид, че времето беше изключително сухо, на много места посевите с пшеница не поникнаха развитието им тепърва започва. Това са най-рисковите полета. На тях, през зимните месеци - декември, януари и февруари, трябва много внимателно да се следи какво ще е състоянието на растенията. То може да се промени в зависимост от климатичните условия през този период.

Като цяло на проблемните полета, където растенията не са братили, контролът трябва да е постоянен. При температура над 0 градуса, ще има вегетация, макар и тиха. А при по-висока температура - дори по-сериозно развитие на растенията. Например такова наблюдавахме през 2017 година, когато през януари имаше температурни стойности между 15-18 градуса и растенията продължиха да се развиват.

Моята препоръка е да се следи гъстотата на посевите, коментира Иван Дражев, продуктов мениджър на Пионер Семена. Това важи и за пшеницата, и за рапицата.

При рапицата например, ако гъстотата е 10-12 растения на 1 кв. м, то посевът трябва да се запази. Ако растенията са под 10, преценката трябва да е блок за блок.

Препоръката на агроспециалистите се базира на способността на рапичното растение да се разклонява по-силно, когато е на по-малка гъстота. Затова ако гъстотата е 10-12 растения на 1 кв. м, при подходящи грижи растенията ще образуват повече разклонения, които могат да компенсират по-малката гъстота.

А защо обръщаме внимание на грижите? Защото, ако те са навременни и най-вече точните, то резултатите могат да са доста добри, и добивът да не се редуцира.

Разбира се, грижите са оптимално торене при първа възможност и постоянен мониторинг на болести, неприятели и плевели. Не бива да се пренебрегва и внасянето на растежен регулатор за скъсяване на междувъзлията. Той ще спомогне растенията да са по-здрави и устойчиви, тъй като при по-силно разклоняване има опасност от полягане на посева.

Прилагането на всички тези дейности ще гарантира растенията да са здрави и добре нахранени, а оттам ще имаме и по-добри очаквания за жътвата.

Ако условията през месеците март, април и май са подходящи, с достатъчно влага най-вече, и фермерите успеят да се справят с агромероприятията за периода, няма да има сътресение за реколтата и планираните добиви спокойно могат да се достигнат.

При зърнено-житните положението е аналогично, но и малко по-различно. И тук най-важно е да се следи за гъстотата на посевите. Пшеницата и ечемикът са тревисти растения, характеризиращи се с т. нар. регенеративна способност. Това им позволява, дори ако не са във фаза братене през есенно-зимния период, напролет при възстановяване на вегетацията много бързо да продължат с развитието си

При подходящи условия те много бързо могат да наваксат в растежа и да догонят посеви, които са били във фаза братене през есента. Разбира се, добивите ще бъдат по-ниски поради изоставане на растенията, но в случая всичко зависи от климатичните условия.

На проблемните полета напролет в никакъв случай не трябва да се спестява от грижите за културата, допълва Иван Дражев. Торенето е задължителна и основна дейност, която трябва да се предприеме. Борбата с болести, плевели и неприятели - също не трябва да се подценява. Ако например посевите са по-редки, с недостатъчна гъстота, това е предпоставка за плевели, които могат да задушат развитието на културата.

Така че още с появата на плевелите напролет, независимо дали са житни или широколистни, задължително трябва да се третира след фаза 3-и лист. Предполага се, че дори при най-проблемните посеви растенията ще са достигнали тази фаза. Колкото до избора на хербициди, наборът от продукти е доста голям.

Преценката за препарата трябва да е според плевелния състав, както и от цялостното заплевеляване на полето.

Аналогично е положението и при контрола на болестите. През пролетта, още в ранна фаза от развитието на растенията, ако има достатъчно влага, първите болести, които се появяват, са септория по листата, брашнеста мана, мрежовидни петна по ечемика. Пръскането е задължително, а изборът на фунгициди е огромен. Според специалистите фунгицидите могат да бъдат обикновени триазоли, единични или двойни триазоли, препарати на база триазол със стробилурин, триазол със SDHI, или стробилурин и SDHI.

По принцип за първо пръскане във фаза братене препоръката ми е да се използва триазол или триазол със SDHI фунгицид, а стобилурин да се прилага за второ пръскане, което е във фаза изкласяване, коментира Иван Дражев. В стробилурина има активни вещества, които спомагат не само за предпазване на растенията от болести, но той има и растежно-стимулаторен ефект.

В резултат на приложението му фотосинтезата се усилва, храненето е по-пълноценно, растенията са по-зелени, което води до оптималното им развитие, а това осигурява достигане на максимален добивен потенциал, който е заложен при селекционирането им.

А коя е най-добрата зима?

Тази с много сняг, който да осигури дебела снежна покривка на посевите. Тя е добре дошла за растенията, независимо от фазата им на развитие, дори и за тези, които са в много ранна фаза - 1-2-3-и листа. Те ще успеят да презимуват под снежната покривка. Проблем ще е, ако растенията не са покрити със сняг, а температурата падне под минус 15-20 градуса. Тогава ще има ако не измръзване, то изтегляне на посевите.

Но какво ще се случи на полетата, зависи от предстоящата зима. Която, както си пожелават децата, а и всички фермери, е да е с много сняг.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Растениевъдство
Няма снимка

Стратегии за оцеляване на доматения пазар

Новопоявилият се вирус (TBRFV) е проблем по целия свят Алма Давидова Сега е интересно време за пазара на домати. Много страни са в преходния период между сезоните за внос и износ,

Няма снимка

Избор на технологични решения при отглеждането на царевица

За да се гарантират отлични добиви от зърно, важно е да се спазват добрите практики Доц. Енчо Мянушев В световен мащаб царевицата е важна фуражна, продоволствена и техническа култура.

Няма снимка

Неустойчивото време задържа развитието на слънчогледа

Кои са най-честите проблеми, които земеделските производители наблюдават по полетата си Ваня Велинска В средата на май слънчогледът е поникнал 100% в цялата страна, споделят наблюденията си и фермери,

Няма снимка

Правила и добри практики в растителната защита представят във Видин в сряда

„Актуални нормативни изисквания при употреба на продукти за растителна защита и торове. Правила за добра растителнозащитна практика“ е темата на следващия семинар на Националната служба за съвети в

Няма снимка

Производството на качествени семена се подкрепя с 1,2 млн. лева

УС на ДФ „Земеделие“ утвърди за 2019 г. бюджет от 1,2 милиона лева за финансиране на „Помощ за участие на земеделските стопани в Схема за качество за производство на семена и посадъчен материал“.

Няма снимка

Хибриди на Института по царевицата в Кнежа сa изпитвани и търсени в чужбина

Два Института към Селскостопанска академия направиха годишно отчетно събрание, на което присъства директорът на академията проф. Васил Николов. Хибриди на Института по царевицата- Кнежа са изпитвани

Още от Фермер
Няма снимка

Напомняме на любителите! Защо дневникът е задължителен

Данните от състоянието на пчелното семейство в контролния кошер се вписват в дневника на пчелина. В него всекидневно се нанасят и температурата (на сянка), състоянието на времето,

Няма снимка

Как се приготвя разтворът за пръскане

Правилното приготвяне на разтвора, с който ще третирате овощните дръвчета, е от решаващо значение. Писали сме многократно, но пак да напомним основните правила. .

Няма снимка

Почистете родилните сандъчета на зайците

Използвайте навлажнена четка С нея оберете наскубания от зайкинята пух и го изгорете. Почистете и терена около зайчарника. Пътеките до него също трябва да са чисти.

Няма снимка

Летни посеви

През лятото като втора култура се засяват някои култури, които са с по-къс вегетационен период. Такива се дребноплодни краставици и градински фасул, безрасадово главесто зеле за късно производство,

Няма снимка

Разделяне на коренови издънки

Кореновите издънки израстват в основата на растенията през пролетта, след презимуването. Препоръчително е да се изрязват с малка част от коренището на майчиното растение и след това да се засаждат в

Няма снимка

Докога пилетата не могат да регулират телесната си температура?

Пилетата не могат да регулират телесната си температура преди 12-14-ия си ден, напомнят експерти на "Авиаген". Затова оптималната телесна температура трябва да се постигне чрез осигуряване на