Напролет ще се решава дали да сe разорават посеви

03 декември 2018 Растениевъдство 0     
Няма снимка
1 2 3 4 5 6 7
 

Ваня Велинска

От току-що поникваща пшеница до вече братили растения, готови да зимуват, са гледките по родните полета. Различна е картината на пшеничените посеви не само в отделните райони на страната, но и на съседни блокове. Със сигурност това изправя земеделските производители пред нови предизвикателства, с които ще трябва да се справят напролет.

Най-сериозно е положението в Северозападна България, където пшеницата тепърва пониква. Доскоро там се виждаха само черни и празни полета, които след дъжда и снега вече тук-там започват да се зеленеят. В другите райони на страната, където имаше локални превалявания, обстановката е шарена.

За съжаление, споделят и фермери, и агроспециалисти, ще има насаждения, които ще се развалят. Съветът обаче е преценката да стане напролет, тъй като дотогава има много време, а и не се знае каква ще е зимата.

Разбира се, възможните сценарии са различни, но накратко как биха се развили някои от тях.

Предвид, че времето беше изключително сухо, на много места посевите с пшеница не поникнаха развитието им тепърва започва. Това са най-рисковите полета. На тях, през зимните месеци - декември, януари и февруари, трябва много внимателно да се следи какво ще е състоянието на растенията. То може да се промени в зависимост от климатичните условия през този период.

Като цяло на проблемните полета, където растенията не са братили, контролът трябва да е постоянен. При температура над 0 градуса, ще има вегетация, макар и тиха. А при по-висока температура - дори по-сериозно развитие на растенията. Например такова наблюдавахме през 2017 година, когато през януари имаше температурни стойности между 15-18 градуса и растенията продължиха да се развиват.

Моята препоръка е да се следи гъстотата на посевите, коментира Иван Дражев, продуктов мениджър на Пионер Семена. Това важи и за пшеницата, и за рапицата.

При рапицата например, ако гъстотата е 10-12 растения на 1 кв. м, то посевът трябва да се запази. Ако растенията са под 10, преценката трябва да е блок за блок.

Препоръката на агроспециалистите се базира на способността на рапичното растение да се разклонява по-силно, когато е на по-малка гъстота. Затова ако гъстотата е 10-12 растения на 1 кв. м, при подходящи грижи растенията ще образуват повече разклонения, които могат да компенсират по-малката гъстота.

А защо обръщаме внимание на грижите? Защото, ако те са навременни и най-вече точните, то резултатите могат да са доста добри, и добивът да не се редуцира.

Разбира се, грижите са оптимално торене при първа възможност и постоянен мониторинг на болести, неприятели и плевели. Не бива да се пренебрегва и внасянето на растежен регулатор за скъсяване на междувъзлията. Той ще спомогне растенията да са по-здрави и устойчиви, тъй като при по-силно разклоняване има опасност от полягане на посева.

Прилагането на всички тези дейности ще гарантира растенията да са здрави и добре нахранени, а оттам ще имаме и по-добри очаквания за жътвата.

Ако условията през месеците март, април и май са подходящи, с достатъчно влага най-вече, и фермерите успеят да се справят с агромероприятията за периода, няма да има сътресение за реколтата и планираните добиви спокойно могат да се достигнат.

При зърнено-житните положението е аналогично, но и малко по-различно. И тук най-важно е да се следи за гъстотата на посевите. Пшеницата и ечемикът са тревисти растения, характеризиращи се с т. нар. регенеративна способност. Това им позволява, дори ако не са във фаза братене през есенно-зимния период, напролет при възстановяване на вегетацията много бързо да продължат с развитието си

При подходящи условия те много бързо могат да наваксат в растежа и да догонят посеви, които са били във фаза братене през есента. Разбира се, добивите ще бъдат по-ниски поради изоставане на растенията, но в случая всичко зависи от климатичните условия.

На проблемните полета напролет в никакъв случай не трябва да се спестява от грижите за културата, допълва Иван Дражев. Торенето е задължителна и основна дейност, която трябва да се предприеме. Борбата с болести, плевели и неприятели - също не трябва да се подценява. Ако например посевите са по-редки, с недостатъчна гъстота, това е предпоставка за плевели, които могат да задушат развитието на културата.

Така че още с появата на плевелите напролет, независимо дали са житни или широколистни, задължително трябва да се третира след фаза 3-и лист. Предполага се, че дори при най-проблемните посеви растенията ще са достигнали тази фаза. Колкото до избора на хербициди, наборът от продукти е доста голям.

Преценката за препарата трябва да е според плевелния състав, както и от цялостното заплевеляване на полето.

Аналогично е положението и при контрола на болестите. През пролетта, още в ранна фаза от развитието на растенията, ако има достатъчно влага, първите болести, които се появяват, са септория по листата, брашнеста мана, мрежовидни петна по ечемика. Пръскането е задължително, а изборът на фунгициди е огромен. Според специалистите фунгицидите могат да бъдат обикновени триазоли, единични или двойни триазоли, препарати на база триазол със стробилурин, триазол със SDHI, или стробилурин и SDHI.

По принцип за първо пръскане във фаза братене препоръката ми е да се използва триазол или триазол със SDHI фунгицид, а стобилурин да се прилага за второ пръскане, което е във фаза изкласяване, коментира Иван Дражев. В стробилурина има активни вещества, които спомагат не само за предпазване на растенията от болести, но той има и растежно-стимулаторен ефект.

В резултат на приложението му фотосинтезата се усилва, храненето е по-пълноценно, растенията са по-зелени, което води до оптималното им развитие, а това осигурява достигане на максимален добивен потенциал, който е заложен при селекционирането им.

А коя е най-добрата зима?

Тази с много сняг, който да осигури дебела снежна покривка на посевите. Тя е добре дошла за растенията, независимо от фазата им на развитие, дори и за тези, които са в много ранна фаза - 1-2-3-и листа. Те ще успеят да презимуват под снежната покривка. Проблем ще е, ако растенията не са покрити със сняг, а температурата падне под минус 15-20 градуса. Тогава ще има ако не измръзване, то изтегляне на посевите.

Но какво ще се случи на полетата, зависи от предстоящата зима. Която, както си пожелават децата, а и всички фермери, е да е с много сняг.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Растениевъдство
Няма снимка

По-малко са засетите площи с ечемик, рапица, ръж и тритикале

Към 06.12.2018 г. е извършена предсеитбена подготовка на 14 177 376 дка с есенници, a дълбока оран - на 7 011 918 дка, при съответно 14 377 930 дка и 9 040 609 дка по същото време на миналата година.

Няма снимка

Виртуални оферти от Кортева

През следващия сезон от Кортева Агрисайънс ще предложим доста интересни промоционални пакети, от които производителите могат да се възползват. Първият пакет е при зърнено-житни култури.

Няма снимка

От Кортева: обновеното и богато портфолио за защита на културите

Със сериозна заявка за богато портфолио от продукти за растителна защита, както и с цялостни технологични решения, стартира фирма Кортева Агрисайънс.

Няма снимка

Топлото влажно време помогна за възстановяване на пшеницата в ЕС

Очаква се увеличение на площите Алма Давидова Дъждовете в много страни от Европейския съюз, включително най-големият агропроизводител - Франция, възстановиха изоставащите посеви на пшеницата,

Няма снимка

С подходящи хибриди си гарантирате сигурност

Непостоянното време през последните години показва повече от всякога, че селекцията при културните растения, трябва да е съобразена с тези променливите условия, при които те растат и се развиват.

Няма снимка

Кортева обедини три водещи фирми в земеделието

От юли 2019 г. обединените фирми Пионер Семена, Дюпон Растителна защита и Дау Агросайънсис официално ще използват името Кортева Агрисайънс. За да представи обновения екип,

Още от Фермер
Няма снимка

Идея от последния момент: колите с газова уредба да плащат само 1/2 данък

Още от началото на следващата година данъкът за автомобилите с газови уредби да е 50% от този, който трябва да бъде платен. Тази спешна промяна в закона за местните данъци са внесли в парламента

Няма снимка

Когато купувате тимол, гледайте срока на годност и цвета му

Обикновено производителят гарантира срок на годност 3-4 години при съхранение на тъмно и прохладно място, информират от zapchelite.eu. Внимание! Ако това не се спазва,

Няма снимка

Правят първият пазар само за български стоки в София

Първият пазар само за български стоки ще има в София. Той ще се намира в столичния квартал “Борово”, а идеята предстои да бъде одобрена от общинските съветници.

Няма снимка

Акценти при резитбата

. Резитбата на овощните дървета трябва да е приключила преди провеждането на зимното пръскане, което се прави през март. . По време на резитбата се отстраняват гъсеничните гнезда,

Няма снимка

Утре валежите в Западна България спират

И през следващото денонощие ще се задържи облачно, съобщи БТА. В Западна България валежите ще спират и облачността временно ще намалее. В сутрешните часове и през деня слаби валежи от сняг ще има в

Няма снимка

Гладните свине понасят по-леко пътуването до кланицата

Свинете лошо понасят транспортирането. Животните с пълни стомаси може да повърнат и да се задавят. Затова трябва да са гладни. Какви са предимствата на гладуването на свинете от 12 до 24 часа преди