Напролет ще се решава дали да сe разорават посеви

03 декември 2018 Растениевъдство 0     
Няма снимка
1 2 3 4 5 6 7
 

Ваня Велинска

От току-що поникваща пшеница до вече братили растения, готови да зимуват, са гледките по родните полета. Различна е картината на пшеничените посеви не само в отделните райони на страната, но и на съседни блокове. Със сигурност това изправя земеделските производители пред нови предизвикателства, с които ще трябва да се справят напролет.

Най-сериозно е положението в Северозападна България, където пшеницата тепърва пониква. Доскоро там се виждаха само черни и празни полета, които след дъжда и снега вече тук-там започват да се зеленеят. В другите райони на страната, където имаше локални превалявания, обстановката е шарена.

За съжаление, споделят и фермери, и агроспециалисти, ще има насаждения, които ще се развалят. Съветът обаче е преценката да стане напролет, тъй като дотогава има много време, а и не се знае каква ще е зимата.

Разбира се, възможните сценарии са различни, но накратко как биха се развили някои от тях.

Предвид, че времето беше изключително сухо, на много места посевите с пшеница не поникнаха развитието им тепърва започва. Това са най-рисковите полета. На тях, през зимните месеци - декември, януари и февруари, трябва много внимателно да се следи какво ще е състоянието на растенията. То може да се промени в зависимост от климатичните условия през този период.

Като цяло на проблемните полета, където растенията не са братили, контролът трябва да е постоянен. При температура над 0 градуса, ще има вегетация, макар и тиха. А при по-висока температура - дори по-сериозно развитие на растенията. Например такова наблюдавахме през 2017 година, когато през януари имаше температурни стойности между 15-18 градуса и растенията продължиха да се развиват.

Моята препоръка е да се следи гъстотата на посевите, коментира Иван Дражев, продуктов мениджър на Пионер Семена. Това важи и за пшеницата, и за рапицата.

При рапицата например, ако гъстотата е 10-12 растения на 1 кв. м, то посевът трябва да се запази. Ако растенията са под 10, преценката трябва да е блок за блок.

Препоръката на агроспециалистите се базира на способността на рапичното растение да се разклонява по-силно, когато е на по-малка гъстота. Затова ако гъстотата е 10-12 растения на 1 кв. м, при подходящи грижи растенията ще образуват повече разклонения, които могат да компенсират по-малката гъстота.

А защо обръщаме внимание на грижите? Защото, ако те са навременни и най-вече точните, то резултатите могат да са доста добри, и добивът да не се редуцира.

Разбира се, грижите са оптимално торене при първа възможност и постоянен мониторинг на болести, неприятели и плевели. Не бива да се пренебрегва и внасянето на растежен регулатор за скъсяване на междувъзлията. Той ще спомогне растенията да са по-здрави и устойчиви, тъй като при по-силно разклоняване има опасност от полягане на посева.

Прилагането на всички тези дейности ще гарантира растенията да са здрави и добре нахранени, а оттам ще имаме и по-добри очаквания за жътвата.

Ако условията през месеците март, април и май са подходящи, с достатъчно влага най-вече, и фермерите успеят да се справят с агромероприятията за периода, няма да има сътресение за реколтата и планираните добиви спокойно могат да се достигнат.

При зърнено-житните положението е аналогично, но и малко по-различно. И тук най-важно е да се следи за гъстотата на посевите. Пшеницата и ечемикът са тревисти растения, характеризиращи се с т. нар. регенеративна способност. Това им позволява, дори ако не са във фаза братене през есенно-зимния период, напролет при възстановяване на вегетацията много бързо да продължат с развитието си

При подходящи условия те много бързо могат да наваксат в растежа и да догонят посеви, които са били във фаза братене през есента. Разбира се, добивите ще бъдат по-ниски поради изоставане на растенията, но в случая всичко зависи от климатичните условия.

На проблемните полета напролет в никакъв случай не трябва да се спестява от грижите за културата, допълва Иван Дражев. Торенето е задължителна и основна дейност, която трябва да се предприеме. Борбата с болести, плевели и неприятели - също не трябва да се подценява. Ако например посевите са по-редки, с недостатъчна гъстота, това е предпоставка за плевели, които могат да задушат развитието на културата.

Така че още с появата на плевелите напролет, независимо дали са житни или широколистни, задължително трябва да се третира след фаза 3-и лист. Предполага се, че дори при най-проблемните посеви растенията ще са достигнали тази фаза. Колкото до избора на хербициди, наборът от продукти е доста голям.

Преценката за препарата трябва да е според плевелния състав, както и от цялостното заплевеляване на полето.

Аналогично е положението и при контрола на болестите. През пролетта, още в ранна фаза от развитието на растенията, ако има достатъчно влага, първите болести, които се появяват, са септория по листата, брашнеста мана, мрежовидни петна по ечемика. Пръскането е задължително, а изборът на фунгициди е огромен. Според специалистите фунгицидите могат да бъдат обикновени триазоли, единични или двойни триазоли, препарати на база триазол със стробилурин, триазол със SDHI, или стробилурин и SDHI.

По принцип за първо пръскане във фаза братене препоръката ми е да се използва триазол или триазол със SDHI фунгицид, а стобилурин да се прилага за второ пръскане, което е във фаза изкласяване, коментира Иван Дражев. В стробилурина има активни вещества, които спомагат не само за предпазване на растенията от болести, но той има и растежно-стимулаторен ефект.

В резултат на приложението му фотосинтезата се усилва, храненето е по-пълноценно, растенията са по-зелени, което води до оптималното им развитие, а това осигурява достигане на максимален добивен потенциал, който е заложен при селекционирането им.

А коя е най-добрата зима?

Тази с много сняг, който да осигури дебела снежна покривка на посевите. Тя е добре дошла за растенията, независимо от фазата им на развитие, дори и за тези, които са в много ранна фаза - 1-2-3-и листа. Те ще успеят да презимуват под снежната покривка. Проблем ще е, ако растенията не са покрити със сняг, а температурата падне под минус 15-20 градуса. Тогава ще има ако не измръзване, то изтегляне на посевите.

Но какво ще се случи на полетата, зависи от предстоящата зима. Която, както си пожелават децата, а и всички фермери, е да е с много сняг.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Растениевъдство
Няма снимка

Стимулирайте изоставащите посеви

За съжаление състоянието на посевите, особено в Северозападна България, не е особено добро. На някои полета буквално пшеницата започна да никне преди дни,

Няма снимка

Подхранете и растенията, и почвата

С традиционна годишна среща Меди + Р откри новия сезон. Акцент в семинара на фирмата бе представянето на обновения продукт Амалгерол Есенс, който от тази година ще се предлага ексклузивно както в

Няма снимка

Култури, подходящи за пролетна сеитба

. Фуражен ечемик със стабилни, високи добиви, едро зърно, високо хектолитрово тегло и много добра устойчивост на мрежести петна и ринхоспориоза. Невисоки стъбла, устойчиви на полягане,

Няма снимка

Да обърнем внимание на пролетните житни култури

Дали само поради сушата, а може би и поради неразградени заради сушата хербицидни остатъчни количества, дали от наслагването на негативи от минимални или лоши обработки,

Няма снимка

Култивиране на стевия - най-мощният природен подсладител

Алтернатива е на тютюна Проф. дсн Пенко Иванов Стевията се ползва с популярност на необикновено растение с потенциал на мощен природен подсладител, без вредните действия на захарта и широко

Няма снимка

Сигурна защита на лозята от Белхим

За да представи обновено си портфолио при лозя, Белхим почете професионалния празник на лозарите Трифон Зарезан, като събра водещи лозо- и винопроизводители от цялата страна.

Още от Фермер
Няма снимка

Споделен пчеларски опит: Смятам да започна подхранване с питки с протеин ,,APITOM-P''

както и стесняване на някои кошери, които съм зазимил на 10 рамки, понеже в момента кълбото покрива една трета от него, споделя пита си пчелар на pchelari.com/forum.

Няма снимка

Правила при зимното пръскане

От значение е зимното пръскане да се направи много добре, за да може максимално да се ограничи по-нататъшното развитие на вредителите. Разбира се, няма как с това пръскане да се реши тотално

Няма снимка

3 начина да си отгледате кълнове

Отглеждането на кълнове за храна датира още от преди 5000 години най-вече в азиатската кухня. В днешно време микро растенията, кълновете и бейби зеленчуците получават все повече внимание,

Няма снимка

Издоеното краве мляко мирише на тор и нагарча. Защо?

Защо?, пита Иван Василев от Шумен Издоеното краве мляко нагарча, когато изхранваният на кравата фураж съдържа: пелин, ряпа, лайка, чесън, лупина. Причина за нагарчане може да е и завършващият

Няма снимка

Диана - първата крава в Шлезвиг-Холщайн с 200 000 л пожизнена млечност

Германският говедовъд Евалд Бестман има повод за празнуване, съобщава Top Agrar. Една от млечните му крави - Диана, достигна 200 000 л мляко пожизнена млечност.

Няма снимка

Хербицидът глифозат може да причини рак

Учени от Вашингтонския университет установиха, че широко използваният хербицид глифозат увеличава риска от рак с над 40 процента, съобщи сайтът MedicalXpress.