В градината през декември

02 декември 2018 Овошки 0     
Няма снимка
 

Декември спокойно можем да го наречем най-тихия и спокоен месец от годината за запалените градинари. Градината отдавна е почистена, дворът е подготвен за зимата. Остават, може би, само дребни работи и, разбира се, планиране на бъдещи насаждения.

Основната грижа

в градината е задържането на снега. Веднага след като снегът падне, трябва равномерно да се разпредели около дънерите на дърветата. Снежната покривка ще предпази насажденията от измръзване. Особено важно е да се опазят младите овошки (1-4-годишни). Сняг се натрупва не само около дърветата, но и около розовите и декоративните храсти.

Клоните на иглолистните дървета, трябва да се предпазят от счупване при силен снеговалеж. Това става като внимателно се прибират и привързват (разбира се това важи за младите дървета). След по-обилен снеговалеж дърветата и храстите се отръскват, а повредените, счупени и изсъхнали клони се отстраняват незабавно.

Ако температурите вече са паднали, а сняг няма, много е важно да покриете земята около ствола на дървото с 10 см „затоплящ“ материал.

Друга много важна задача през декември е да предпазите градината от гризачи - мишки и зайци. Ако има опасност от нападение от гризачи, стволовете на младите дървета трябва да бъдат увити със специална мрежа или други материали. За да се предпазите от мишки, е добре да уплътните снега около дърветата.

Ако по овошките са останали мумифицирани плодове, те трябва да се съберат и унищожат. Ако това не се направи, дървото може да бъде нападнато от гъбични болести или от вредители, които се намират вътре в плода.

След тежки есенни валежи, може да се наложи да варосате отново дръвчетата. Това ще ги предпази от слънчеви изгаряния и от повреда от замръзване.

Друга важна задача

през декември е периодично да се проверяват клубените на гладиоли, бегонии и далии. Изсъхналите и загнили клубени трябва да се отстраняват навреме.

В свободното си време можете приготвяте минералните торове и да подреждате градинските инструменти. През по-топлите дни на декември можете да подреждате и ремонтирате оранжериите и другото градинско оборудване.

Освен това декември е чудесно време за засаждане на големи растения. Когато засаждате големи растения през зимата, можете да сте сигурни, че те ще се вкоренят добре. През зимата жизнените процеси при растенията са забавени, а дърветата по-лесно понасят местенето от едно място на друго. След засаждането е важно дърветата да се укрепят с подпори, а около ствола им да се насипе мулч.

Декември е времето, когато трябва да започнете да подготвяте и контейнерите за разсад – кофички от кисело мляко и други подходящи кутии. Ако започнете да събирате отсега, през пролетта няма да се чудите в какво да засадите разсад.

Може да отделите време за закупуване на тор, нови градински инструменти и семена за следващия сезон. Зимните цени не са толкова високи, колкото през активния сезон. Освен това, през есента често може да попаднете на семена от миналата година. Ако купувате през декември, можете да сте по-сигурни, че те ще бъдат тазгодишни.

През декември можете без да бързате да направите план за засаждането на културите в лехите, като се съобразявате с оптималния сеитбооборот.

От време на време е необходимо да проверявате състоянието на зеленчуците и картофите, които сте складирали в мазето, както и състоянието на туршиите, киселото зеле и останалите консерви.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Овошки
Няма снимка

Акценти при резитбата

. Резитбата на овощните дървета трябва да е приключила преди провеждането на зимното пръскане, което се прави през март. . По време на резитбата се отстраняват гъсеничните гнезда,

Няма снимка

Има същинска и спомагателна резитба

При овощни видове има два вида резитбени операции – същински и спомагателни. Същинските са за прореждане и съкращаване на клонките. Спомагателните са свързани с навеждане на клоните.

Няма снимка

Какво означава алтернативно плододаване

С правилната резитба дърветата се избягва т. нар. алтернативно плододаване. При него едната година дървото може да има даде много плодове, но не залага плодни пъпки и затова през следващата - ражда

Няма снимка

Според резитбата ябълките се делят на групи

Ябълките, при които се различава голямо сортово разнообразие, условно могат да се разделят в 4 групи - според хабитуса на растеж и на плододаване. . Тип спър сортове - плододаването е върху късите

Няма снимка

Първо се формира короната

В първите години дръвчето се реже, за да се изгради здрав скелет в зависимост от избраната формировка. Резитбата започва още със засаждането и продължава всяка година.

Няма снимка

Обработка на почвата

Препоръчително е почвата около ствола на овощните дръвчета да се прекопае на дълбочина 8-10 см. Чрез този механичен начин се унищожават част от плодовите хоботници, миниращите молци, плодовите оси,

Още от Фермер
Няма снимка

Идея от последния момент: колите с газова уредба да плащат само 1/2 данък

Още от началото на следващата година данъкът за автомобилите с газови уредби да е 50% от този, който трябва да бъде платен. Тази спешна промяна в закона за местните данъци са внесли в парламента

Няма снимка

Когато купувате тимол, гледайте срока на годност и цвета му

Обикновено производителят гарантира срок на годност 3-4 години при съхранение на тъмно и прохладно място, информират от zapchelite.eu. Внимание! Ако това не се спазва,

Няма снимка

Правят първият пазар само за български стоки в София

Първият пазар само за български стоки ще има в София. Той ще се намира в столичния квартал “Борово”, а идеята предстои да бъде одобрена от общинските съветници.

Няма снимка

Утре валежите в Западна България спират

И през следващото денонощие ще се задържи облачно, съобщи БТА. В Западна България валежите ще спират и облачността временно ще намалее. В сутрешните часове и през деня слаби валежи от сняг ще има в

Няма снимка

Гладните свине понасят по-леко пътуването до кланицата

Свинете лошо понасят транспортирането. Животните с пълни стомаси може да повърнат и да се задавят. Затова трябва да са гладни. Какви са предимствата на гладуването на свинете от 12 до 24 часа преди 

Няма снимка

Да се справим с ангината

Когато ангината е още в начален етап - гърлото е червено, преглъщането е съпроводено с болка, но все още няма покачване на температурата, е достатъчно да се направи гаргара със солен разтвор (една