В градината през декември

02 декември 2018 Овошки 0     
Няма снимка
 

Декември спокойно можем да го наречем най-тихия и спокоен месец от годината за запалените градинари. Градината отдавна е почистена, дворът е подготвен за зимата. Остават, може би, само дребни работи и, разбира се, планиране на бъдещи насаждения.

Основната грижа

в градината е задържането на снега. Веднага след като снегът падне, трябва равномерно да се разпредели около дънерите на дърветата. Снежната покривка ще предпази насажденията от измръзване. Особено важно е да се опазят младите овошки (1-4-годишни). Сняг се натрупва не само около дърветата, но и около розовите и декоративните храсти.

Клоните на иглолистните дървета, трябва да се предпазят от счупване при силен снеговалеж. Това става като внимателно се прибират и привързват (разбира се това важи за младите дървета). След по-обилен снеговалеж дърветата и храстите се отръскват, а повредените, счупени и изсъхнали клони се отстраняват незабавно.

Ако температурите вече са паднали, а сняг няма, много е важно да покриете земята около ствола на дървото с 10 см „затоплящ“ материал.

Друга много важна задача през декември е да предпазите градината от гризачи - мишки и зайци. Ако има опасност от нападение от гризачи, стволовете на младите дървета трябва да бъдат увити със специална мрежа или други материали. За да се предпазите от мишки, е добре да уплътните снега около дърветата.

Ако по овошките са останали мумифицирани плодове, те трябва да се съберат и унищожат. Ако това не се направи, дървото може да бъде нападнато от гъбични болести или от вредители, които се намират вътре в плода.

След тежки есенни валежи, може да се наложи да варосате отново дръвчетата. Това ще ги предпази от слънчеви изгаряния и от повреда от замръзване.

Друга важна задача

през декември е периодично да се проверяват клубените на гладиоли, бегонии и далии. Изсъхналите и загнили клубени трябва да се отстраняват навреме.

В свободното си време можете приготвяте минералните торове и да подреждате градинските инструменти. През по-топлите дни на декември можете да подреждате и ремонтирате оранжериите и другото градинско оборудване.

Освен това декември е чудесно време за засаждане на големи растения. Когато засаждате големи растения през зимата, можете да сте сигурни, че те ще се вкоренят добре. През зимата жизнените процеси при растенията са забавени, а дърветата по-лесно понасят местенето от едно място на друго. След засаждането е важно дърветата да се укрепят с подпори, а около ствола им да се насипе мулч.

Декември е времето, когато трябва да започнете да подготвяте и контейнерите за разсад – кофички от кисело мляко и други подходящи кутии. Ако започнете да събирате отсега, през пролетта няма да се чудите в какво да засадите разсад.

Може да отделите време за закупуване на тор, нови градински инструменти и семена за следващия сезон. Зимните цени не са толкова високи, колкото през активния сезон. Освен това, през есента често може да попаднете на семена от миналата година. Ако купувате през декември, можете да сте по-сигурни, че те ще бъдат тазгодишни.

През декември можете без да бързате да направите план за засаждането на културите в лехите, като се съобразявате с оптималния сеитбооборот.

От време на време е необходимо да проверявате състоянието на зеленчуците и картофите, които сте складирали в мазето, както и състоянието на туршиите, киселото зеле и останалите консерви.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Овошки
Няма снимка

Правила при зимното пръскане

От значение е зимното пръскане да се направи много добре, за да може максимално да се ограничи по-нататъшното развитие на вредителите. Разбира се, няма как с това пръскане да се реши тотално

Няма снимка

Пролетно присаждане на овощни дръвчета

С присаждането се цели да се подобрят ценните качества на овощните дървета от един сорт на друг. Дръвчето, на което се прави присаждането, е подложка, а другото, от кое се взема калема - присадник.

Няма снимка

Големите рани да се замажат

За да се ускори зарастването на по-големите отрези (над 2,5 см при костилковите и 3 см при семковите), трябва да се използва овощарска замазка или блажна боя.

Няма снимка

Просветляване на короната

Най-често практикуваната операция при зимната резитба е просветляването на короната. При нея се премахват цели клонки и клони, извършва се съкращаване на клони, клончета и леторасли.

Няма снимка

Режете дръвчетата

Масовата резитбата на овощните дръвчета започна. Тя трябва да се направи след преминаване на големите зимни студове. Ранните както и късните резитби, трябва да се избягват.

Няма снимка

Добавъчни, спящи и адвентивни пъпки

Добавъчни пъпки, които може да са една или две, се образуват в пазвите на листата, едновременно с редовната пъпка. При прасковата и кайсията те са едри, добре развити и най-често плодни,

Още от Фермер
Няма снимка

Споделен пчеларски опит: Смятам да започна подхранване с питки с протеин ,,APITOM-P''

както и стесняване на някои кошери, които съм зазимил на 10 рамки, понеже в момента кълбото покрива една трета от него, споделя пита си пчелар на pchelari.com/forum.

Няма снимка

3 начина да си отгледате кълнове

Отглеждането на кълнове за храна датира още от преди 5000 години най-вече в азиатската кухня. В днешно време микро растенията, кълновете и бейби зеленчуците получават все повече внимание,

Няма снимка

Издоеното краве мляко мирише на тор и нагарча. Защо?

Защо?, пита Иван Василев от Шумен Издоеното краве мляко нагарча, когато изхранваният на кравата фураж съдържа: пелин, ряпа, лайка, чесън, лупина. Причина за нагарчане може да е и завършващият

Няма снимка

Диана - първата крава в Шлезвиг-Холщайн с 200 000 л пожизнена млечност

Германският говедовъд Евалд Бестман има повод за празнуване, съобщава Top Agrar. Една от млечните му крави - Диана, достигна 200 000 л мляко пожизнена млечност.

Няма снимка

Хербицидът глифозат може да причини рак

Учени от Вашингтонския университет установиха, че широко използваният хербицид глифозат увеличава риска от рак с над 40 процента, съобщи сайтът MedicalXpress.

Няма снимка

Как да се справя със сеченето при мушкатата

Пита Петя Иванова от гр. Пирдоп, която си е отгледала цветята от семенца Обикновено е много по-лесно да отгледате резник, отколкото семеначета. Става по-бързо, а проблемите,