В градината през декември

02 декември 2018 Овошки 0     
Няма снимка
 

Декември спокойно можем да го наречем най-тихия и спокоен месец от годината за запалените градинари. Градината отдавна е почистена, дворът е подготвен за зимата. Остават, може би, само дребни работи и, разбира се, планиране на бъдещи насаждения.

Основната грижа

в градината е задържането на снега. Веднага след като снегът падне, трябва равномерно да се разпредели около дънерите на дърветата. Снежната покривка ще предпази насажденията от измръзване. Особено важно е да се опазят младите овошки (1-4-годишни). Сняг се натрупва не само около дърветата, но и около розовите и декоративните храсти.

Клоните на иглолистните дървета, трябва да се предпазят от счупване при силен снеговалеж. Това става като внимателно се прибират и привързват (разбира се това важи за младите дървета). След по-обилен снеговалеж дърветата и храстите се отръскват, а повредените, счупени и изсъхнали клони се отстраняват незабавно.

Ако температурите вече са паднали, а сняг няма, много е важно да покриете земята около ствола на дървото с 10 см „затоплящ“ материал.

Друга много важна задача през декември е да предпазите градината от гризачи - мишки и зайци. Ако има опасност от нападение от гризачи, стволовете на младите дървета трябва да бъдат увити със специална мрежа или други материали. За да се предпазите от мишки, е добре да уплътните снега около дърветата.

Ако по овошките са останали мумифицирани плодове, те трябва да се съберат и унищожат. Ако това не се направи, дървото може да бъде нападнато от гъбични болести или от вредители, които се намират вътре в плода.

След тежки есенни валежи, може да се наложи да варосате отново дръвчетата. Това ще ги предпази от слънчеви изгаряния и от повреда от замръзване.

Друга важна задача

през декември е периодично да се проверяват клубените на гладиоли, бегонии и далии. Изсъхналите и загнили клубени трябва да се отстраняват навреме.

В свободното си време можете приготвяте минералните торове и да подреждате градинските инструменти. През по-топлите дни на декември можете да подреждате и ремонтирате оранжериите и другото градинско оборудване.

Освен това декември е чудесно време за засаждане на големи растения. Когато засаждате големи растения през зимата, можете да сте сигурни, че те ще се вкоренят добре. През зимата жизнените процеси при растенията са забавени, а дърветата по-лесно понасят местенето от едно място на друго. След засаждането е важно дърветата да се укрепят с подпори, а около ствола им да се насипе мулч.

Декември е времето, когато трябва да започнете да подготвяте и контейнерите за разсад – кофички от кисело мляко и други подходящи кутии. Ако започнете да събирате отсега, през пролетта няма да се чудите в какво да засадите разсад.

Може да отделите време за закупуване на тор, нови градински инструменти и семена за следващия сезон. Зимните цени не са толкова високи, колкото през активния сезон. Освен това, през есента често може да попаднете на семена от миналата година. Ако купувате през декември, можете да сте по-сигурни, че те ще бъдат тазгодишни.

През декември можете без да бързате да направите план за засаждането на културите в лехите, като се съобразявате с оптималния сеитбооборот.

От време на време е необходимо да проверявате състоянието на зеленчуците и картофите, които сте складирали в мазето, както и състоянието на туршиите, киселото зеле и останалите консерви.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Овошки
Няма снимка

Как се приготвя разтворът за пръскане

Правилното приготвяне на разтвора, с който ще третирате овощните дръвчета, е от решаващо значение. Писали сме многократно, но пак да напомним основните правила. .

Няма снимка

Кога се сеят тревите в градината

Ако искате да затревите почвата около овощните дръвчета, трябва да засеете специални тревни смеси. Ако дръвчетата се поливат, културите за зелено торене се сеят през лятото и се заорават през есента.

Няма снимка

За затревена градина

Градинари, които са си обособили овощна градина с повече дръвчета, често засяват трева между тях. По-добре е обаче да се засеят култури, които са подходящи за зелено торене.

Няма снимка

Прореждане на завързите

Някои сортове са склонни да образуват повече плодове. При ябълката това са: Айвания, Карастоянка, Златна превъзходна, Йелоуспър, Старкримсон и др., при круша Вилямова масловка,

Няма снимка

Пръскане срещу кръгломиниращия молец

Кръгломиниращият молец напада основно ябълката. Неприятелят минира листата на ябълката и по-рядко на дюлята, черешата, сливата, крушата, прасковата, вишнята и кайсията.

Няма снимка

Дъждовете провокират ранното гниене

Влажно време и провокира развитието на ранното кафяво гниене. Болестта засяга много силно вишна, кайсия, череша, слива, а в някои години и семковите видове - ябълка, дюля, мушмула и др.

Още от Фермер
Няма снимка

Напомняме на любителите! Защо дневникът е задължителен

Данните от състоянието на пчелното семейство в контролния кошер се вписват в дневника на пчелина. В него всекидневно се нанасят и температурата (на сянка), състоянието на времето,

Няма снимка

Почистете родилните сандъчета на зайците

Използвайте навлажнена четка С нея оберете наскубания от зайкинята пух и го изгорете. Почистете и терена около зайчарника. Пътеките до него също трябва да са чисти.

Няма снимка

Летни посеви

През лятото като втора култура се засяват някои култури, които са с по-къс вегетационен период. Такива се дребноплодни краставици и градински фасул, безрасадово главесто зеле за късно производство,

Няма снимка

Разделяне на коренови издънки

Кореновите издънки израстват в основата на растенията през пролетта, след презимуването. Препоръчително е да се изрязват с малка част от коренището на майчиното растение и след това да се засаждат в

Няма снимка

Докога пилетата не могат да регулират телесната си температура?

Пилетата не могат да регулират телесната си температура преди 12-14-ия си ден, напомнят експерти на "Авиаген". Затова оптималната телесна температура трябва да се постигне чрез осигуряване на

Няма снимка

Внимавайте с плодовите каши за варене на ракия

Метиловият алкохол не изчезва с дестилацията Ако плодовата каша, която пазите, е още сладка, тогава се възбужда вторична ферментация както при виното.