Опазването на пръчки е майсторлък, научава се

08 декември 2018 В лозята 0     
Няма снимка
 

Това е един от важните етапи на новата лозичка, който започва още зимата

Един от важните етапи за лозарите любители и за тези, които обичат сами да отлеждат новите си лози е събирането, подготовката и съхранението на лозовите резници.

Как трябва да става това по най-правилния начин?

Известно е отдавна, че резниците могат да се вкореняват бързо и получените от тях растения да имат всички сортови характеристики на използвания и избран добър сорт.

Съхранението обаче изисква предварителна теоритична и практична подготовка.

Резниците се събират още от есента

През есенния сезон или началото на зимата те могат да имат отлични качества.

Размерът им с цел съхранение през зимата трябва да бъде от 30 до 40 см. и всеки един да притежава поне 3 пъпки.

Можете спокойно да ги съберете в началото на декември, като е редно да се вземат пръчки от избрания добър и добивен сорт - ваш или на съседа.

Гледайте лозниците, от които се взимат пръчките, да са силни и да имат имат високи и качествени резултати, и да нямат болести.

Така подбраният най-добър посадъчен материал трябва и да се провери - да не бъде увреден на места от дефекти, петна, наранявания, да е узрял и да не е в начална степен на измръзване.

Оптималният вариант за събиране на резници през зимата е да се приберат годни филизи, пораснали от централна пъпка.

Условията за съхранение са фатално важни

Съхраняват се в мазето или в специално изкопана дупка. Основното условие е да се осигурят оптимална температура и влага.

Температурата за съхранение трябва да бъде от 0 до 4°C.

Влажността на помещението е допустимо да бъде е около 60%.

Риск: влажността е по-голяма, тогава има голяма вероятност от плесенясване, последиците от което не се оправят.

Третото условие е помещението да бъде много добре проветрявано и редовно дезинфекцирано.

За да се предотврати развитието на мухъл е добре резниците предварително да се сложат в разтвор на меден сулфат в продължение на няколко минути, преди да се съхранят - това съветват майстори лозари.

След обработката с разтвора на меден сулфат, за кратко време е необходимо да се оставят на въздух - както се казва да вдишат и да се проветрят.

Те леко ще потъмнеят, но не бива да се страхувате от този ефект.

След изсушаване можете да ги поставите вече за дългосрочно съхранение. 

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от В лозята
Няма снимка

Добро ли е времето за домашното вино

д-р инж. техн. Николай Бакалов - консултант Винарите знаят, че когато паднат първите големи студове през януари, виното започва да претърпява положителни промени.

Няма снимка

Кога се увреждат тъкани

При минус 24 градуса се повреждат и тъканите на едногодишните пръчки. Това лесно може да се провери още по външния им вид. Променя се цветът им и стават от тъмнокафяви направо до черни.

Няма снимка

Кои са най-устойчивите на студ сортове

Кои са най-устойчивите на студ сортове Стопаните трябва да знаят, че пъпките на по-тънките, но по-добре узрели пръчки, всъщност са по-устойчиви на измръзване от по-дебелите.

Няма снимка

Минус 17-18 градуса са опасни за лозите

Рискът е по-голям за десертните сортове Въпрос: Доста наши читатели - любители са се уплашили от мразовитите дни и нощи и питат колко опасни и вредни са сегашните отрицателни температури за лозите

Няма снимка

Лекувайте виното навреме

Основните проблеми при лечението на домашното вино се състоят в превенцията. Това на преден план означава да не се позволява от стопанина то да губи вкус, цвят и мирис, т.е.

Няма снимка

За колко време се оцветява ракия

Най-добре се оцветява ракията, когато се налее в дъбова или черничева бъчва, казват специалистите. Черничевата обикновено оцветява най-бързо. Тогава процесът е съчетан и със стареенето,

Още от Фермер
Няма снимка

Дрождирайте храната за домашните птици

Подходящи за целта са смлените зърнени фуражи, триците, варените картофи Как се дрождират фуражите Една част от фуража залейте с 1,5-2 части вода, загрята до 30 градуса.

Няма снимка

Фермерите в Израел се конкурират с вносни млечни продукти от началото на годината

Млекопроизводителите в Израел са обезпокоени от това, че от 1 януари 2019 г. правителството позволи вноса на млечни продукти в страната, съобщава DairyGlobal.

Няма снимка

ЕС одобри по-леките ограничения на движение на дребни преживни животни заради чумата

Променя се контролът, без да се отменя надзорът и се въвеждат облекчения за стопаните Ревизираните мерки и продължаващият надзор за контрол на заболяването Чума по дребните преживни животни,

Няма снимка

И пернатите имат своите предпочитания

Не ги пренебрегвайте Ако гледате домашни птици в двора си, давайте фуражните смески ситно смлени. Но независимо от начина на приготвяне различните видове домашни птици имат своите предпочитания.

Няма снимка

Днес е Ден на снежния човек

Днес, 18 януари празнуваме международния ден на снежния човек. Идеята за такъв ден е на германеца Корнелиус Граетц. А защо точно днес? Единицата символизира метлата,

Няма снимка

Производството на биофуражи в САЩ се увеличава

Заради повишеното търсене в САЩ се появяват нови проекти в сегмента производство на биофуражи. Специалистите прогнозират в близко време търсенето в тази сфера стабилно да се увеличава.