Опазването на пръчки е майсторлък, научава се

08 декември 2018 В лозята 0     
Няма снимка
 

Това е един от важните етапи на новата лозичка, който започва още зимата

Един от важните етапи за лозарите любители и за тези, които обичат сами да отлеждат новите си лози е събирането, подготовката и съхранението на лозовите резници.

Как трябва да става това по най-правилния начин?

Известно е отдавна, че резниците могат да се вкореняват бързо и получените от тях растения да имат всички сортови характеристики на използвания и избран добър сорт.

Съхранението обаче изисква предварителна теоритична и практична подготовка.

Резниците се събират още от есента

През есенния сезон или началото на зимата те могат да имат отлични качества.

Размерът им с цел съхранение през зимата трябва да бъде от 30 до 40 см. и всеки един да притежава поне 3 пъпки.

Можете спокойно да ги съберете в началото на декември, като е редно да се вземат пръчки от избрания добър и добивен сорт - ваш или на съседа.

Гледайте лозниците, от които се взимат пръчките, да са силни и да имат имат високи и качествени резултати, и да нямат болести.

Така подбраният най-добър посадъчен материал трябва и да се провери - да не бъде увреден на места от дефекти, петна, наранявания, да е узрял и да не е в начална степен на измръзване.

Оптималният вариант за събиране на резници през зимата е да се приберат годни филизи, пораснали от централна пъпка.

Условията за съхранение са фатално важни

Съхраняват се в мазето или в специално изкопана дупка. Основното условие е да се осигурят оптимална температура и влага.

Температурата за съхранение трябва да бъде от 0 до 4°C.

Влажността на помещението е допустимо да бъде е около 60%.

Риск: влажността е по-голяма, тогава има голяма вероятност от плесенясване, последиците от което не се оправят.

Третото условие е помещението да бъде много добре проветрявано и редовно дезинфекцирано.

За да се предотврати развитието на мухъл е добре резниците предварително да се сложат в разтвор на меден сулфат в продължение на няколко минути, преди да се съхранят - това съветват майстори лозари.

След обработката с разтвора на меден сулфат, за кратко време е необходимо да се оставят на въздух - както се казва да вдишат и да се проветрят.

Те леко ще потъмнеят, но не бива да се страхувате от този ефект.

След изсушаване можете да ги поставите вече за дългосрочно съхранение. 

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от В лозята
Няма снимка

Ракия от череши

Отговаряме на няколко читателски сезонни въпроса Разбира се, че и от череши може да стане ракия, и то хубава. Няколко стопани пожелаха да им обясним някои тънкости от технологията.

Няма снимка

Защита срещу лозарски неволи

Информацията е най-ценната стока и за стопаните Агрохимията и агротехниката на лозята ще бъдат едни от най-важните мероприятия за опазване на лозите и дворните асми през настъпващия летен период.

Няма снимка

Бяло гниене след градушка

До 4 август не са изключени още валежи с ледени късове, казват агрометеоролозите Гръмотевици и градушки и за юни предвидиха агрометеоролозите. Рискът за лозите и асмите се увеличава още повече,

Няма снимка

Присаждането на зелено може да е и през юни

Според майстори в ашладисването методът е лесен за любители, ако искат да сменят сорта Много любители попитаха и тази година как могат да сменят сорта на лозата.

Няма снимка

Изресяват лозите, какво да се прави

Могат да се вземат някои мерки и срещу милерандаж и източване Читателката Василка Стефанова от с.Кривина, Софийско ни попита какво се прави при частично окапване на цветните бутони,

Няма снимка

Брашнестата мана вече се побеждава

Ако лозарите реагират навреме Брашнестата мана, известна с латинското си име оидиум, или с популярните народни наименования пепелница, брашнянка или кюлеме,

Още от Фермер
Няма снимка

Оранжев код за порои и градушки в 4 области в страната утре

Поройни дъждове, гръмотевици и градушки се очакват в централните райони на Северна България и във вторник. В областите Враца, Ловеч, Велико Търново и Габрово ще се излеят до 65 литра на квадратен

Няма снимка

Царевичният стъблопробивач атакува младите посеви

Пръскайте срещу кубинска мана по зеленчуците Дукена Жолева агрометеоролог при НИМХ През последната седмица от юни развитието на земеделските култури ще протича с ускорени темпове,

Няма снимка

Цяло лято фолклорни концерти в Добринище

Oт 6-и юли до 7-и септември от 19,30 часа, всяка съботна вечер, сцената на площада в Добринище ще прелива от прекрасни песни и танци. Това лято празниците включват 10 концерта на ансамбли от различни

Няма снимка

Уникално растение цъфна в центъра на Хасково

Уникално растение цъфна в центъра на Хасково, съобщиха от местната РИОСВ. "Агаве америка" или "Пъстроцветен столетник" се нарича видът, който дарява с изключителна възможност жителите и гостите на

Няма снимка

Африканската чума по свинете превзема Югоизточна Азия - вирусът вече е и в Лаос

За 7 огнища на африканска чума по свинете (АЧС) при домашни свине съобщава Ветеринарната служба на Лаос. Те са в южната част на страната - в провинция Сараване.

Няма снимка

Пропукала се е стената на язовира в село Винарско, може да залее АМ "Тракия"

Стената на язовира в село Винарско е пропукана и може да залее автомагистрала „Тракия“ и близките села. За това алармира кметът Стайко Манев, предава БНР.