Опазването на пръчки е майсторлък, научава се

08 декември 2018 В лозята 0     
Няма снимка
 

Това е един от важните етапи на новата лозичка, който започва още зимата

Един от важните етапи за лозарите любители и за тези, които обичат сами да отлеждат новите си лози е събирането, подготовката и съхранението на лозовите резници.

Как трябва да става това по най-правилния начин?

Известно е отдавна, че резниците могат да се вкореняват бързо и получените от тях растения да имат всички сортови характеристики на използвания и избран добър сорт.

Съхранението обаче изисква предварителна теоритична и практична подготовка.

Резниците се събират още от есента

През есенния сезон или началото на зимата те могат да имат отлични качества.

Размерът им с цел съхранение през зимата трябва да бъде от 30 до 40 см. и всеки един да притежава поне 3 пъпки.

Можете спокойно да ги съберете в началото на декември, като е редно да се вземат пръчки от избрания добър и добивен сорт - ваш или на съседа.

Гледайте лозниците, от които се взимат пръчките, да са силни и да имат имат високи и качествени резултати, и да нямат болести.

Така подбраният най-добър посадъчен материал трябва и да се провери - да не бъде увреден на места от дефекти, петна, наранявания, да е узрял и да не е в начална степен на измръзване.

Оптималният вариант за събиране на резници през зимата е да се приберат годни филизи, пораснали от централна пъпка.

Условията за съхранение са фатално важни

Съхраняват се в мазето или в специално изкопана дупка. Основното условие е да се осигурят оптимална температура и влага.

Температурата за съхранение трябва да бъде от 0 до 4°C.

Влажността на помещението е допустимо да бъде е около 60%.

Риск: влажността е по-голяма, тогава има голяма вероятност от плесенясване, последиците от което не се оправят.

Третото условие е помещението да бъде много добре проветрявано и редовно дезинфекцирано.

За да се предотврати развитието на мухъл е добре резниците предварително да се сложат в разтвор на меден сулфат в продължение на няколко минути, преди да се съхранят - това съветват майстори лозари.

След обработката с разтвора на меден сулфат, за кратко време е необходимо да се оставят на въздух - както се казва да вдишат и да се проветрят.

Те леко ще потъмнеят, но не бива да се страхувате от този ефект.

След изсушаване можете да ги поставите вече за дългосрочно съхранение. 

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от В лозята
Няма снимка

През април да се обследват лозите

Лозовата пърстрянка се готви за атака Дукена Жолева агрометеоролог при НИМХ През април при лозата протичат фазите набъбване на пъпките, разпукване на пъпките, развитие на първи - трети лист,

Няма снимка

Ашладисване на зелено

Прави се след април-май Този вид присаждане на лозите се прави от по-малко на брой стопани, защото се смята, че е по-труден, но всъщност не е така...

Няма снимка

Присаждане на разцеп

Прави се през пролетта "Преди години купих от пазара в София прехвалени лози които се оказаха не от този сорт, които аз очаквах. Доколкото чувам от колеги, това нерядко често се случва.

Няма снимка

Може ли бъчвата да отрови виното

За проблема бензапирен при винопроизводството обяснява консултантът инж. Николай Бакалов Дали бъчвата може да отрови виното? Има винопроизводители, които се вълнуват от проблема и ни задават този

Няма снимка

Плюсовете и минусите на органиката

"За" Можете да получите много от органичните торове, когато ги използвате правилно и те са качествени. Например, когато косите тревата в двора или на вилата,

Няма снимка

5 важни неща за торенето

Важни за всеки професионалист и любител Подхранването на лозите е задължително да се прави всяка година, за да си гарантирате редовното и качествено образуване на нова листна маса,

Още от Фермер
Няма снимка

Използване на майка-помощница до главната паша

Това може да стане само при условие, че е подсигурена такава още от есента. Тя се зазимява в същия кошер до основното семейство или над него. А преди настъпването на пашата майката помощничка се

Няма снимка

Колко компост е нужен на растенията

Ориентировъчни норми: . За растения, които извличат голямо количество хранителни елементи от почвата, количеството е 6-8 л на 1 кв. м пресен компост. .

Няма снимка

Сайт съветва агробизнеса

ДСК Агро е платформа и подход към клиентите от сектора Сайт може да се превърне във верен съветник на агробизнеса в България. Банка ДСК създаде уникална платформа,

Няма снимка

Днес ще е слънчево с максимални температури до 25 градуса

Времето ще е предимно слънчево, със слаб вятър от запад-югозапад. Температурите ще се повишат и максималните ще са между 20 и 25 градуса, по Черноморието ще са по-ниски - 12-17 градуса.

Няма снимка

Жега на Цветница, дъжд по Великден

Иде топъл април с валежи под нормата Април ще е топъл с температури над нормата, а валежите ще са под обичайните за месеца количества. Това сочат предварителните прогнози в навечерието на

Няма снимка

Талантлив заек скача за Гинес

Дългоушко изпълнява 20 трика за 1 минута Четиригодишният домашен заек от Финландия Таави изпълнява 20 трика за минута и така попада в Книгата на рекордите Гинес.