Съхраняване резници в окопи

07 декември 2018 В лозята 0     
Няма снимка
 

Лозовите резници, които искате да съхраните при липсата на голям дървен съд или подходящ сутерен трябва да се настанят и опазят в специално подготвен изкоп, който някои лозари наричат окоп.

Дълбочината му трябва да бъде 1 метър, а широчината на канала да е малко по-голяма от дължината на пръчките.

В такива окопи могат да бъдат поставени стотици резници, което правят стопанствата, но не и любителите, които съхраняват по-малко на брой пръчки.

Изкопите да се правят в издигнати места в които няма никаква опасност от поява на подпочвени или отпадъчни води.

Препоръчително е да се отцеди изкопа - това става преди да се положат пръчките в него.

Препоръчва се още и дезинфекциране на стените му със специален разтвор от вар - това се прави преди полагането на резниците. Дъното трябва да бъде покрито с пясък с дебелина поне 10-15 см.

Резниците преди полагането се събират в снопове и така се поставят в изкопа. Пак е по-добре да бъдат предварително обработени с разтвор на меден сулфат.

Да се нареждат хоризонтално или вертикално в подготвения трап. Всеки слой от резници пак трябва да се засипва надеждно с почва или пясък. Вертикално поставените резници трябва да бъдат с долните краища надолу. Най-горният слой от тях пък да е разположен на 25 см под земната повърхност.

Добре е такъв изкоп да бъде снабден и с дренажен канал

Ако пръчки от различни сортове се поставят в един и същи изкоп, редно е да се отдели всеки отделен сорт с пясък или пръст.

Не се прави разместване от място на място.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от В лозята
Няма снимка

Добро ли е времето за домашното вино

д-р инж. техн. Николай Бакалов - консултант Винарите знаят, че когато паднат първите големи студове през януари, виното започва да претърпява положителни промени.

Няма снимка

Кога се увреждат тъкани

При минус 24 градуса се повреждат и тъканите на едногодишните пръчки. Това лесно може да се провери още по външния им вид. Променя се цветът им и стават от тъмнокафяви направо до черни.

Няма снимка

Кои са най-устойчивите на студ сортове

Кои са най-устойчивите на студ сортове Стопаните трябва да знаят, че пъпките на по-тънките, но по-добре узрели пръчки, всъщност са по-устойчиви на измръзване от по-дебелите.

Няма снимка

Минус 17-18 градуса са опасни за лозите

Рискът е по-голям за десертните сортове Въпрос: Доста наши читатели - любители са се уплашили от мразовитите дни и нощи и питат колко опасни и вредни са сегашните отрицателни температури за лозите

Няма снимка

Лекувайте виното навреме

Основните проблеми при лечението на домашното вино се състоят в превенцията. Това на преден план означава да не се позволява от стопанина то да губи вкус, цвят и мирис, т.е.

Няма снимка

За колко време се оцветява ракия

Най-добре се оцветява ракията, когато се налее в дъбова или черничева бъчва, казват специалистите. Черничевата обикновено оцветява най-бързо. Тогава процесът е съчетан и със стареенето,

Още от Фермер
Няма снимка

Дрождирайте храната за домашните птици

Подходящи за целта са смлените зърнени фуражи, триците, варените картофи Как се дрождират фуражите Една част от фуража залейте с 1,5-2 части вода, загрята до 30 градуса.

Няма снимка

Фермерите в Израел се конкурират с вносни млечни продукти от началото на годината

Млекопроизводителите в Израел са обезпокоени от това, че от 1 януари 2019 г. правителството позволи вноса на млечни продукти в страната, съобщава DairyGlobal.

Няма снимка

ЕС одобри по-леките ограничения на движение на дребни преживни животни заради чумата

Променя се контролът, без да се отменя надзорът и се въвеждат облекчения за стопаните Ревизираните мерки и продължаващият надзор за контрол на заболяването Чума по дребните преживни животни,

Няма снимка

И пернатите имат своите предпочитания

Не ги пренебрегвайте Ако гледате домашни птици в двора си, давайте фуражните смески ситно смлени. Но независимо от начина на приготвяне различните видове домашни птици имат своите предпочитания.

Няма снимка

Днес е Ден на снежния човек

Днес, 18 януари празнуваме международния ден на снежния човек. Идеята за такъв ден е на германеца Корнелиус Граетц. А защо точно днес? Единицата символизира метлата,

Няма снимка

Производството на биофуражи в САЩ се увеличава

Заради повишеното търсене в САЩ се появяват нови проекти в сегмента производство на биофуражи. Специалистите прогнозират в близко време търсенето в тази сфера стабилно да се увеличава.