Язва на стомаха - как да разпознаете проблема

07 декември 2018 Домашен лекaр 0     
Няма снимка
 

Неправилното хранене, злоупотребата с кисели храни, стресът и тревожността са основната причина за възникване на язва на стомаха.

За съжаление не са малко онези, които имат подобни страдания и това не е изненадващо - не всички навици на съвременния човек са полезни за здравето.

Признаци

Много често предпочитаме "да си затваряме очите" пред сигналите, които ни дава организмът. Забързаният темп на съвременния живот, социалният натиск, семейните и служебни отговорности често не ни оставят време да обърнем внимание на себе си и да се вслушаме в тялото си.

За никого не е тайна, че в повечето случаи се храним нездравословно - набързо и на крак, а стресът и нервното натоварване стават нещо познато. Трудно е да се намери тихо кътче, където да се отпуснете и да прекарате време сами със себе си.

Тялото ни изисква емоционално и физическо равновесие и задачата ни е активно да му помогнем за постигането на този баланс.

Емоционалните проблеми неизбежно засягат работата на различните органи и системи в организма.

Знаете ли, че храносмилателната система поема основния удар, когато сте под стрес? Душевните "рани" водят до появата на физически разстройства. Язвата на стомаха е пример за това взаимоотношение.

Какви са тревожните симптоми, на които трябва да обърнете внимание?

Болки в стомаха

Обърнете специално внимание на болката в корема, особено ако тя е съсредоточена в областта между гърдите и пъпа. Болката може да бъде кратка, с различна интензивност - от лек дискомфорт до силни болезнени усещания.

Най-често болката е в интервалите между храненията, когато няма нищо в стомаха, през нощта или когато се чувствате гладни. В такива моменти имаме чувство на парене в стомаха. Антиацидите помагат за облекчаване на болката за известно време, но скоро тя се връща.

Други характерни симптоми

Отделните симптоми, които се появяват от време на време, не означават непременно наличието на язва на стомаха. Съвсем различно е, ако забележите всички признаци или те се появяват редовно и стават по-интензивни с течение на времето.

Често изпускане на газове или оригване;

Отслабване на тегло, въпреки постоянното чувство на глад;

Случаите, когато храната ви засища, но изпитвате затруднения при поемането на течности. Например, трудно ви е да изпиете цяла чаша вода.

Умора и изтощение.

Гадене и лошо самочувствие сутрин.

Ако язвата е тежка, трябва незабавно да се консултирате с лекар. Следете за следните симптоми:

Фекален тъмен цвят, със следи от кръв.

Ежедневно гадене, повръщане със следи от кръв.

Ако тези симптоми се появят, незабавно потърсете медицинска помощ.

Лечебно хранене

Първото нещо, което трябва да направите, когато имате съмнения за проблеми ъс стомаха е да разберете кои продукти трябва да се избягват.

Някои от съставките, съдържащи се в тях, оказват отрицателно въздействие, което пряко или косвено засяга стомаха. Например, солта е една от причините за високо кръвно налягане и може да доведе до развитие на възпаление. Ето защо, заедно с лечението, предписано от лекаря, трябва да обърнете внимание на следните препоръки:

Продукти, които да избягвате:

Сол и захар;

Сладки, шоколад, карамел;

Бяло брашно - по-добре го заменете с пълнозърнесто;

Намалете, или по-добре напълно избягвайте захарните напитки, включително соковете от магазина. Те съдържат много захар и почти никакви витамини. От такива сокове няма полза.

Алкохолни напитки и прекомерна консумация на кафе;

При язва на стомаха се препоръчва да се изключат млечните продукти;

Месо и субпродукти: бъбреци, сърца и др.

Препоръчва се да включите в менюто си артишок, спанак, праз, тиквички, зеле, целина, гъби, тиква, маруля, карфиол.

Що се отнася до подправките, обърнете внимание на риган.

Настойките мента, маточина, мащерка и тинтява имат благоприятен ефект върху здравето. Те нормализират работата на храносмилателната система, предпазват я и имат противовъзпалителни свойства.

Препоръчва се да се вземат такива инфузии два пъти дневно след хранене. Не ги пийте твърде горещи.

Препоръчва се те да са със стайна температура. Не се страхувайте да добавите малко лимон. Въпреки, че е много кисел цитрус, той има много защитни свойства. Ще видите, че скоро здравето ви ще се подобри!

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Домашен лекaр
Няма снимка

Чинийка с лимон на нощното шкафче прави чудеса

Лечебните свойства на лимоните са известни и използвани още в най-древни времена. Лимонът е натурален антиоксидант. Месестата му част съдържа органични киселини, пектинови вещества, флавоноиди,

Няма снимка

Вижте кои храни помагат за намаляване на мазнините в коремната област

Искате да отслабнете, без да се потите в залата за фитнес? Ако отговорът е "Да", със сигурност ще се зарадвате да научите, че това е възможно чрез промени в начина на хранене и консумацията на

Няма снимка

Кои са храните, които помагат срещу висок холестерол

Високият холестерол често притеснява хората, тъй като се свързва с риск от инфаркт и инсулт. Преди да предпишат медикаменти, лекарите обикновено съветват пациентите да променят начина си на хранене.

Няма снимка

“Лош” холестерол и хранене

Кои храни е добре да избягваме? Ако си мислите, че яйцата са в черния списък на храните, които повишават значително нивата на лошия холестерол, много се лъжете.

Няма снимка

Живовлякът е мощна билка

Живовлякът, известен с богатите си антибактериални и антисептични свойства, на Изток е популярен лек за различни кожни проблеми: слънчеви изгаряния, екземи, ухапвания от насекоми, пърхот и др.

Няма снимка

Експерти препоръчват киви срещу високо кръвно

Ако не се лекува, високото кръвно налягане може да доведе до животозастрашаващи усложнения. За понижаване на риска хората могат да предприемат известни промени в начина си на живот или хранене.

Още от Фермер
Няма снимка

Десислава Танева ще участва в официалното откриване на жътвената кампания в Сливен

Утре, 25 юни 2019 г., министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева ще участва в тържественото откриване на жътвената кампания на пшеница, съобщи пресцентърът на агроминистерството.

Няма снимка

Кои са начините за придаване на майки

Те са два основни - преки и непреки, уточнява Пламен Христов от Институт по животновъдни науки- Костинброд. 1. Преки методи - осъществяват се чрез директно пускане на новата майка през входа или на

Няма снимка

У нас се събират и обработват около 15 000 тона лечебни растения на година

Днес от МОСВ напомнят за устойчиво ползване на находищата им По данни от регионалните инспекции по околната среда и водите през последните години в заготвителните пунктове за билки у нас се събират

Няма снимка

Със зелен камък срещу хлорозата

За преодоляване на желязната хлороза най-често се използва железен сулфат - зелен камък. Той се внася почвено на дълбочина 20-25 см под короната на дърветата.

Няма снимка

ЕС установи различен състав в една трета от храни с еднакви/сходни опаковки

Някои продукти в ЕС се продават под еднаква или сходна марка, но имат различен състав. Това разкриват резултатите от общоевропейска кампания за тестване на хранителни продукти,

Няма снимка

Опасни неприятели по ореха

Дукена Жолева, агрометеоролог при НИМХ Опасни неприятели по ореха, които причиняват червясване, са ореховият плодов червей и ябълковият плодов червей.