Как да се познае ракът по лозата

11 декември 2018 В лозята 0     
Няма снимка
1 2 3 4 5
 

Драга редакция, имам лози, завещани от баща ми, които отглеждам с голямо старание в едно ямболско село.

По някои от тях има появили се в последните една-две години образувания, за които не съм сигурен какви са, а според мой съсед може и да са знак за начало на бактериален рак по лозата.

Бихте ли ме ориентирали?

Отговор:

За ваше сведение старите и изоставени лозови насаждения обикновено често стават основен източник на поява на заразата от бактериален рак.

Болестта навлиза в растенията основно през рани, които са причинени в резултат на измръзване - това е най-честата причина.

Но може да се появат и при сериозни механични повреди.

Така че условията, която са благоприятни за поява на повреди от измръзване, благоприятстват най-силно и заразяването с бактериален рак.

На следващо място сериозен източник на зараза обаче може да бъде и заразеният посадъчен материал

Много пъти сме обяснявали, че липсват регистрирани ефективни химически средства за борба със заболяването.

Кои са симптомите, по които да се ориентирате

Огледайте основата на стъблата. Първо там се явяват дребни, гладки, светложълти туморни подутини.

Те отначало могат да бъдат като най-обикновени груби и пъпчиви образувания.

Имат способността обаче бързо да се развиват и разрастват, и при промяна повърхността им да става грапава.

Характерно е, че ако ги разчоплите вътрешността е зърнеста а цветът е кафяв до тъмнокафяв. Със стареенето тъканите на туморите некротират, изсъхват и се разпадат. Често на мястото на старите тумори през следващия сезон се явяват нови или се откриват вторични на известно разстояние от старите.

Тумори се наблюдават освен в основата на растенията, още и по стъблото, и на мястото на присадката при облагородените лози.

Заразна обстановка

През последните 3-4 десетилетия бактериалният рак доста се разпространи в почти всички лозарски райони и на нашата страна. Причинителя на тази болест е бактерията Agrobacterium tumefaciens, която заразява лозите и образува тумори по главината, чеповете, плодните пръчки, стъблата, кордоните, рамената.

В по-малка степен засяга зелените леторасти и кореновата им система. Туморите изсмукват големи количества хранителни вещества от лозите, следствие на което болните лози дават по-ниски и некачествени добиви, а при по-силно заразяване лозите изсъхват от тази болест.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от В лозята
Няма снимка

Ракия от череши

Отговаряме на няколко читателски сезонни въпроса Разбира се, че и от череши може да стане ракия, и то хубава. Няколко стопани пожелаха да им обясним някои тънкости от технологията.

Няма снимка

Защита срещу лозарски неволи

Информацията е най-ценната стока и за стопаните Агрохимията и агротехниката на лозята ще бъдат едни от най-важните мероприятия за опазване на лозите и дворните асми през настъпващия летен период.

Няма снимка

Бяло гниене след градушка

До 4 август не са изключени още валежи с ледени късове, казват агрометеоролозите Гръмотевици и градушки и за юни предвидиха агрометеоролозите. Рискът за лозите и асмите се увеличава още повече,

Няма снимка

Присаждането на зелено може да е и през юни

Според майстори в ашладисването методът е лесен за любители, ако искат да сменят сорта Много любители попитаха и тази година как могат да сменят сорта на лозата.

Няма снимка

Изресяват лозите, какво да се прави

Могат да се вземат някои мерки и срещу милерандаж и източване Читателката Василка Стефанова от с.Кривина, Софийско ни попита какво се прави при частично окапване на цветните бутони,

Няма снимка

Брашнестата мана вече се побеждава

Ако лозарите реагират навреме Брашнестата мана, известна с латинското си име оидиум, или с популярните народни наименования пепелница, брашнянка или кюлеме,

Още от Фермер
Няма снимка

Оранжев код за порои и градушки в 4 области в страната утре

Поройни дъждове, гръмотевици и градушки се очакват в централните райони на Северна България и във вторник. В областите Враца, Ловеч, Велико Търново и Габрово ще се излеят до 65 литра на квадратен

Няма снимка

Царевичният стъблопробивач атакува младите посеви

Пръскайте срещу кубинска мана по зеленчуците Дукена Жолева агрометеоролог при НИМХ През последната седмица от юни развитието на земеделските култури ще протича с ускорени темпове,

Няма снимка

Цяло лято фолклорни концерти в Добринище

Oт 6-и юли до 7-и септември от 19,30 часа, всяка съботна вечер, сцената на площада в Добринище ще прелива от прекрасни песни и танци. Това лято празниците включват 10 концерта на ансамбли от различни

Няма снимка

Уникално растение цъфна в центъра на Хасково

Уникално растение цъфна в центъра на Хасково, съобщиха от местната РИОСВ. "Агаве америка" или "Пъстроцветен столетник" се нарича видът, който дарява с изключителна възможност жителите и гостите на

Няма снимка

Африканската чума по свинете превзема Югоизточна Азия - вирусът вече е и в Лаос

За 7 огнища на африканска чума по свинете (АЧС) при домашни свине съобщава Ветеринарната служба на Лаос. Те са в южната част на страната - в провинция Сараване.

Няма снимка

Пропукала се е стената на язовира в село Винарско, може да залее АМ "Тракия"

Стената на язовира в село Винарско е пропукана и може да залее автомагистрала „Тракия“ и близките села. За това алармира кметът Стайко Манев, предава БНР.