Как да се познае ракът по лозата

11 декември 2018 В лозята 0     
Няма снимка
1 2 3 4 5
 

Драга редакция, имам лози, завещани от баща ми, които отглеждам с голямо старание в едно ямболско село.

По някои от тях има появили се в последните една-две години образувания, за които не съм сигурен какви са, а според мой съсед може и да са знак за начало на бактериален рак по лозата.

Бихте ли ме ориентирали?

Отговор:

За ваше сведение старите и изоставени лозови насаждения обикновено често стават основен източник на поява на заразата от бактериален рак.

Болестта навлиза в растенията основно през рани, които са причинени в резултат на измръзване - това е най-честата причина.

Но може да се появат и при сериозни механични повреди.

Така че условията, която са благоприятни за поява на повреди от измръзване, благоприятстват най-силно и заразяването с бактериален рак.

На следващо място сериозен източник на зараза обаче може да бъде и заразеният посадъчен материал

Много пъти сме обяснявали, че липсват регистрирани ефективни химически средства за борба със заболяването.

Кои са симптомите, по които да се ориентирате

Огледайте основата на стъблата. Първо там се явяват дребни, гладки, светложълти туморни подутини.

Те отначало могат да бъдат като най-обикновени груби и пъпчиви образувания.

Имат способността обаче бързо да се развиват и разрастват, и при промяна повърхността им да става грапава.

Характерно е, че ако ги разчоплите вътрешността е зърнеста а цветът е кафяв до тъмнокафяв. Със стареенето тъканите на туморите некротират, изсъхват и се разпадат. Често на мястото на старите тумори през следващия сезон се явяват нови или се откриват вторични на известно разстояние от старите.

Тумори се наблюдават освен в основата на растенията, още и по стъблото, и на мястото на присадката при облагородените лози.

Заразна обстановка

През последните 3-4 десетилетия бактериалният рак доста се разпространи в почти всички лозарски райони и на нашата страна. Причинителя на тази болест е бактерията Agrobacterium tumefaciens, която заразява лозите и образува тумори по главината, чеповете, плодните пръчки, стъблата, кордоните, рамената.

В по-малка степен засяга зелените леторасти и кореновата им система. Туморите изсмукват големи количества хранителни вещества от лозите, следствие на което болните лози дават по-ниски и некачествени добиви, а при по-силно заразяване лозите изсъхват от тази болест.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от В лозята
Няма снимка

Добро ли е времето за домашното вино

д-р инж. техн. Николай Бакалов - консултант Винарите знаят, че когато паднат първите големи студове през януари, виното започва да претърпява положителни промени.

Няма снимка

Кога се увреждат тъкани

При минус 24 градуса се повреждат и тъканите на едногодишните пръчки. Това лесно може да се провери още по външния им вид. Променя се цветът им и стават от тъмнокафяви направо до черни.

Няма снимка

Кои са най-устойчивите на студ сортове

Кои са най-устойчивите на студ сортове Стопаните трябва да знаят, че пъпките на по-тънките, но по-добре узрели пръчки, всъщност са по-устойчиви на измръзване от по-дебелите.

Няма снимка

Минус 17-18 градуса са опасни за лозите

Рискът е по-голям за десертните сортове Въпрос: Доста наши читатели - любители са се уплашили от мразовитите дни и нощи и питат колко опасни и вредни са сегашните отрицателни температури за лозите

Няма снимка

Лекувайте виното навреме

Основните проблеми при лечението на домашното вино се състоят в превенцията. Това на преден план означава да не се позволява от стопанина то да губи вкус, цвят и мирис, т.е.

Няма снимка

За колко време се оцветява ракия

Най-добре се оцветява ракията, когато се налее в дъбова или черничева бъчва, казват специалистите. Черничевата обикновено оцветява най-бързо. Тогава процесът е съчетан и със стареенето,

Още от Фермер
Няма снимка

Дрождирайте храната за домашните птици

Подходящи за целта са смлените зърнени фуражи, триците, варените картофи Как се дрождират фуражите Една част от фуража залейте с 1,5-2 части вода, загрята до 30 градуса.

Няма снимка

Фермерите в Израел се конкурират с вносни млечни продукти от началото на годината

Млекопроизводителите в Израел са обезпокоени от това, че от 1 януари 2019 г. правителството позволи вноса на млечни продукти в страната, съобщава DairyGlobal.

Няма снимка

ЕС одобри по-леките ограничения на движение на дребни преживни животни заради чумата

Променя се контролът, без да се отменя надзорът и се въвеждат облекчения за стопаните Ревизираните мерки и продължаващият надзор за контрол на заболяването Чума по дребните преживни животни,

Няма снимка

И пернатите имат своите предпочитания

Не ги пренебрегвайте Ако гледате домашни птици в двора си, давайте фуражните смески ситно смлени. Но независимо от начина на приготвяне различните видове домашни птици имат своите предпочитания.

Няма снимка

Днес е Ден на снежния човек

Днес, 18 януари празнуваме международния ден на снежния човек. Идеята за такъв ден е на германеца Корнелиус Граетц. А защо точно днес? Единицата символизира метлата,

Няма снимка

Производството на биофуражи в САЩ се увеличава

Заради повишеното търсене в САЩ се появяват нови проекти в сегмента производство на биофуражи. Специалистите прогнозират в близко време търсенето в тази сфера стабилно да се увеличава.