Как да се познае ракът по лозата

11 декември 2018 В лозята 0     
Няма снимка
1 2 3 4 5
 

Драга редакция, имам лози, завещани от баща ми, които отглеждам с голямо старание в едно ямболско село.

По някои от тях има появили се в последните една-две години образувания, за които не съм сигурен какви са, а според мой съсед може и да са знак за начало на бактериален рак по лозата.

Бихте ли ме ориентирали?

Отговор:

За ваше сведение старите и изоставени лозови насаждения обикновено често стават основен източник на поява на заразата от бактериален рак.

Болестта навлиза в растенията основно през рани, които са причинени в резултат на измръзване - това е най-честата причина.

Но може да се появат и при сериозни механични повреди.

Така че условията, която са благоприятни за поява на повреди от измръзване, благоприятстват най-силно и заразяването с бактериален рак.

На следващо място сериозен източник на зараза обаче може да бъде и заразеният посадъчен материал

Много пъти сме обяснявали, че липсват регистрирани ефективни химически средства за борба със заболяването.

Кои са симптомите, по които да се ориентирате

Огледайте основата на стъблата. Първо там се явяват дребни, гладки, светложълти туморни подутини.

Те отначало могат да бъдат като най-обикновени груби и пъпчиви образувания.

Имат способността обаче бързо да се развиват и разрастват, и при промяна повърхността им да става грапава.

Характерно е, че ако ги разчоплите вътрешността е зърнеста а цветът е кафяв до тъмнокафяв. Със стареенето тъканите на туморите некротират, изсъхват и се разпадат. Често на мястото на старите тумори през следващия сезон се явяват нови или се откриват вторични на известно разстояние от старите.

Тумори се наблюдават освен в основата на растенията, още и по стъблото, и на мястото на присадката при облагородените лози.

Заразна обстановка

През последните 3-4 десетилетия бактериалният рак доста се разпространи в почти всички лозарски райони и на нашата страна. Причинителя на тази болест е бактерията Agrobacterium tumefaciens, която заразява лозите и образува тумори по главината, чеповете, плодните пръчки, стъблата, кордоните, рамената.

В по-малка степен засяга зелените леторасти и кореновата им система. Туморите изсмукват големи количества хранителни вещества от лозите, следствие на което болните лози дават по-ниски и некачествени добиви, а при по-силно заразяване лозите изсъхват от тази болест.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от В лозята
Няма снимка

През април да се обследват лозите

Лозовата пърстрянка се готви за атака Дукена Жолева агрометеоролог при НИМХ През април при лозата протичат фазите набъбване на пъпките, разпукване на пъпките, развитие на първи - трети лист,

Няма снимка

Ашладисване на зелено

Прави се след април-май Този вид присаждане на лозите се прави от по-малко на брой стопани, защото се смята, че е по-труден, но всъщност не е така...

Няма снимка

Присаждане на разцеп

Прави се през пролетта "Преди години купих от пазара в София прехвалени лози които се оказаха не от този сорт, които аз очаквах. Доколкото чувам от колеги, това нерядко често се случва.

Няма снимка

Може ли бъчвата да отрови виното

За проблема бензапирен при винопроизводството обяснява консултантът инж. Николай Бакалов Дали бъчвата може да отрови виното? Има винопроизводители, които се вълнуват от проблема и ни задават този

Няма снимка

Плюсовете и минусите на органиката

"За" Можете да получите много от органичните торове, когато ги използвате правилно и те са качествени. Например, когато косите тревата в двора или на вилата,

Няма снимка

5 важни неща за торенето

Важни за всеки професионалист и любител Подхранването на лозите е задължително да се прави всяка година, за да си гарантирате редовното и качествено образуване на нова листна маса,

Още от Фермер
Няма снимка

Използване на майка-помощница до главната паша

Това може да стане само при условие, че е подсигурена такава още от есента. Тя се зазимява в същия кошер до основното семейство или над него. А преди настъпването на пашата майката помощничка се

Няма снимка

Колко компост е нужен на растенията

Ориентировъчни норми: . За растения, които извличат голямо количество хранителни елементи от почвата, количеството е 6-8 л на 1 кв. м пресен компост. .

Няма снимка

Сайт съветва агробизнеса

ДСК Агро е платформа и подход към клиентите от сектора Сайт може да се превърне във верен съветник на агробизнеса в България. Банка ДСК създаде уникална платформа,

Няма снимка

Днес ще е слънчево с максимални температури до 25 градуса

Времето ще е предимно слънчево, със слаб вятър от запад-югозапад. Температурите ще се повишат и максималните ще са между 20 и 25 градуса, по Черноморието ще са по-ниски - 12-17 градуса.

Няма снимка

Жега на Цветница, дъжд по Великден

Иде топъл април с валежи под нормата Април ще е топъл с температури над нормата, а валежите ще са под обичайните за месеца количества. Това сочат предварителните прогнози в навечерието на

Няма снимка

Талантлив заек скача за Гинес

Дългоушко изпълнява 20 трика за 1 минута Четиригодишният домашен заек от Финландия Таави изпълнява 20 трика за минута и така попада в Книгата на рекордите Гинес.