Болните лозници стават потиснати

12 декември 2018 В лозята 0     
Няма снимка
1 2 3 4
 

Може да се появят и хлоротични листа

Болните лози от бактериален рак обикновено имат потиснато развитие, хлоротични листа и лесно измръзват при тежки зими.

При надреднала степен на заболяването на стопаните се препоръчва да бъдат изкоренявани, но разбира се преди това би трябвало да се опитат всички видове мерки за растения, които изглеждат сравнително здрави и запазени.

Профилактичните мероприятия за борба с бактериалния рак са: използване на здрав посадъчен материал, изкореняване и изгаряне на болните лози, при създаване на ново насаждение да се спази 6-7 годишно сеитбообръщение с участие на житни.

От устойчивите на болестта сортове са: Ркацители, Мискет Отонел, Пино гри.

Препоръчва се загребване на младите лози и торене с калиеви торове през есента.

Всеизвестно е, че няма разрешени продукти за растителна защита за борба с бактериалния рак по лозата.

Към превенцията и ограничаването спадат още нялко важни неща.

Проверявайте посадъчния материал преди закупуването му за външни признаци на инфекция.

Заразените храсти са обект на изкореняване, изкопаване и отстраняване от лозята или на възможно най-голям брой корени на болните растения.

Поддържайте лозето в оптимално състояние, като му осигурявате подходящо поливане и минерално хранене.

Дезинфектирайте редовно инструментите с които правите присаждане или резитба, или каквото и да е друга операция като подрязване на леторасти и клонки.

Това става с разтвор от най-малко 70% алкохол, 10% натриев хипохлорит или разтвор на калиев перманганат - 4 грама на един литър.

Като опция за дезинфекция на посадъчния материал от бактериален рак някои стари лозари препоръчват потапяне на резниците или разсада в гореща вода.

Накисването е ефективно, когато се прави при температури от 50 до 55 градуса C в продължение на 30 до 60 минути.

В този случай има пъпки, които оцеляват и са достатъчни за нов растеж.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от В лозята
Няма снимка

Ракия от череши

Отговаряме на няколко читателски сезонни въпроса Разбира се, че и от череши може да стане ракия, и то хубава. Няколко стопани пожелаха да им обясним някои тънкости от технологията.

Няма снимка

Защита срещу лозарски неволи

Информацията е най-ценната стока и за стопаните Агрохимията и агротехниката на лозята ще бъдат едни от най-важните мероприятия за опазване на лозите и дворните асми през настъпващия летен период.

Няма снимка

Бяло гниене след градушка

До 4 август не са изключени още валежи с ледени късове, казват агрометеоролозите Гръмотевици и градушки и за юни предвидиха агрометеоролозите. Рискът за лозите и асмите се увеличава още повече,

Няма снимка

Присаждането на зелено може да е и през юни

Според майстори в ашладисването методът е лесен за любители, ако искат да сменят сорта Много любители попитаха и тази година как могат да сменят сорта на лозата.

Няма снимка

Изресяват лозите, какво да се прави

Могат да се вземат някои мерки и срещу милерандаж и източване Читателката Василка Стефанова от с.Кривина, Софийско ни попита какво се прави при частично окапване на цветните бутони,

Няма снимка

Брашнестата мана вече се побеждава

Ако лозарите реагират навреме Брашнестата мана, известна с латинското си име оидиум, или с популярните народни наименования пепелница, брашнянка или кюлеме,

Още от Фермер
Няма снимка

Оранжев код за порои и градушки в 4 области в страната утре

Поройни дъждове, гръмотевици и градушки се очакват в централните райони на Северна България и във вторник. В областите Враца, Ловеч, Велико Търново и Габрово ще се излеят до 65 литра на квадратен

Няма снимка

Царевичният стъблопробивач атакува младите посеви

Пръскайте срещу кубинска мана по зеленчуците Дукена Жолева агрометеоролог при НИМХ През последната седмица от юни развитието на земеделските култури ще протича с ускорени темпове,

Няма снимка

Цяло лято фолклорни концерти в Добринище

Oт 6-и юли до 7-и септември от 19,30 часа, всяка съботна вечер, сцената на площада в Добринище ще прелива от прекрасни песни и танци. Това лято празниците включват 10 концерта на ансамбли от различни

Няма снимка

Уникално растение цъфна в центъра на Хасково

Уникално растение цъфна в центъра на Хасково, съобщиха от местната РИОСВ. "Агаве америка" или "Пъстроцветен столетник" се нарича видът, който дарява с изключителна възможност жителите и гостите на

Няма снимка

Африканската чума по свинете превзема Югоизточна Азия - вирусът вече е и в Лаос

За 7 огнища на африканска чума по свинете (АЧС) при домашни свине съобщава Ветеринарната служба на Лаос. Те са в южната част на страната - в провинция Сараване.

Няма снимка

Пропукала се е стената на язовира в село Винарско, може да залее АМ "Тракия"

Стената на язовира в село Винарско е пропукана и може да залее автомагистрала „Тракия“ и близките села. За това алармира кметът Стайко Манев, предава БНР.