Болните лозници стават потиснати

12 декември 2018 В лозята 0     
Няма снимка
1 2 3 4
 

Може да се появят и хлоротични листа

Болните лози от бактериален рак обикновено имат потиснато развитие, хлоротични листа и лесно измръзват при тежки зими.

При надреднала степен на заболяването на стопаните се препоръчва да бъдат изкоренявани, но разбира се преди това би трябвало да се опитат всички видове мерки за растения, които изглеждат сравнително здрави и запазени.

Профилактичните мероприятия за борба с бактериалния рак са: използване на здрав посадъчен материал, изкореняване и изгаряне на болните лози, при създаване на ново насаждение да се спази 6-7 годишно сеитбообръщение с участие на житни.

От устойчивите на болестта сортове са: Ркацители, Мискет Отонел, Пино гри.

Препоръчва се загребване на младите лози и торене с калиеви торове през есента.

Всеизвестно е, че няма разрешени продукти за растителна защита за борба с бактериалния рак по лозата.

Към превенцията и ограничаването спадат още нялко важни неща.

Проверявайте посадъчния материал преди закупуването му за външни признаци на инфекция.

Заразените храсти са обект на изкореняване, изкопаване и отстраняване от лозята или на възможно най-голям брой корени на болните растения.

Поддържайте лозето в оптимално състояние, като му осигурявате подходящо поливане и минерално хранене.

Дезинфектирайте редовно инструментите с които правите присаждане или резитба, или каквото и да е друга операция като подрязване на леторасти и клонки.

Това става с разтвор от най-малко 70% алкохол, 10% натриев хипохлорит или разтвор на калиев перманганат - 4 грама на един литър.

Като опция за дезинфекция на посадъчния материал от бактериален рак някои стари лозари препоръчват потапяне на резниците или разсада в гореща вода.

Накисването е ефективно, когато се прави при температури от 50 до 55 градуса C в продължение на 30 до 60 минути.

В този случай има пъпки, които оцеляват и са достатъчни за нов растеж.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от В лозята
Няма снимка

Добро ли е времето за домашното вино

д-р инж. техн. Николай Бакалов - консултант Винарите знаят, че когато паднат първите големи студове през януари, виното започва да претърпява положителни промени.

Няма снимка

Кога се увреждат тъкани

При минус 24 градуса се повреждат и тъканите на едногодишните пръчки. Това лесно може да се провери още по външния им вид. Променя се цветът им и стават от тъмнокафяви направо до черни.

Няма снимка

Кои са най-устойчивите на студ сортове

Кои са най-устойчивите на студ сортове Стопаните трябва да знаят, че пъпките на по-тънките, но по-добре узрели пръчки, всъщност са по-устойчиви на измръзване от по-дебелите.

Няма снимка

Минус 17-18 градуса са опасни за лозите

Рискът е по-голям за десертните сортове Въпрос: Доста наши читатели - любители са се уплашили от мразовитите дни и нощи и питат колко опасни и вредни са сегашните отрицателни температури за лозите

Няма снимка

Лекувайте виното навреме

Основните проблеми при лечението на домашното вино се състоят в превенцията. Това на преден план означава да не се позволява от стопанина то да губи вкус, цвят и мирис, т.е.

Няма снимка

За колко време се оцветява ракия

Най-добре се оцветява ракията, когато се налее в дъбова или черничева бъчва, казват специалистите. Черничевата обикновено оцветява най-бързо. Тогава процесът е съчетан и със стареенето,

Още от Фермер
Няма снимка

Дрождирайте храната за домашните птици

Подходящи за целта са смлените зърнени фуражи, триците, варените картофи Как се дрождират фуражите Една част от фуража залейте с 1,5-2 части вода, загрята до 30 градуса.

Няма снимка

Фермерите в Израел се конкурират с вносни млечни продукти от началото на годината

Млекопроизводителите в Израел са обезпокоени от това, че от 1 януари 2019 г. правителството позволи вноса на млечни продукти в страната, съобщава DairyGlobal.

Няма снимка

ЕС одобри по-леките ограничения на движение на дребни преживни животни заради чумата

Променя се контролът, без да се отменя надзорът и се въвеждат облекчения за стопаните Ревизираните мерки и продължаващият надзор за контрол на заболяването Чума по дребните преживни животни,

Няма снимка

И пернатите имат своите предпочитания

Не ги пренебрегвайте Ако гледате домашни птици в двора си, давайте фуражните смески ситно смлени. Но независимо от начина на приготвяне различните видове домашни птици имат своите предпочитания.

Няма снимка

Днес е Ден на снежния човек

Днес, 18 януари празнуваме международния ден на снежния човек. Идеята за такъв ден е на германеца Корнелиус Граетц. А защо точно днес? Единицата символизира метлата,

Няма снимка

Производството на биофуражи в САЩ се увеличава

Заради повишеното търсене в САЩ се появяват нови проекти в сегмента производство на биофуражи. Специалистите прогнозират в близко време търсенето в тази сфера стабилно да се увеличава.