AgTech за малки ферми - американският опит

13 декември 2018 Агротехника 0     
Няма снимка
1 2 3 4
 

Алма Давидова

Благодарение на AgTech големите ферми претърпяха трансформация - от телематиката и наблюдението на място до биометричните данни, като получиха достъп до съвременни технологии и така повишиха конкурентоспособността си на пазара.

В пресата AgTech се възприема от гледна точка на разработването на технологии за големи ферми: задвижвани от GPS трактори, които могат самостоятелно да засаждат и събират реколтата практически без външна намеса; широкомащабни напоителни платформи, които използват сателити и дрони и информират за необходимостта от напояване на района и други. Такива технологии носят огромни ползи за големите стопанства, намаляват разходите и увеличават добивите.

И според Организацията за прехрана и земеделие (ФАО) към ООН, AgTech е от изключителна важност. Според прогнозите до 2050 г. САЩ трябва да увеличат селскостопанското производство със 70%, за да задоволят нуждите си.

В същото време обработваемата земя намалява, сладката вода се изчерпва и промените в климата все повече влияят върху стабилността на растителната продукция.

Необходими са нови решения за гарантиране на продоволствената сигурност.

Но какво се случва с малките ферми? Интересен е примерът на САЩ.

Ръст в броя на малките ферми

В САЩ има около 2,1 млн. ферми, 1,9 млн. от които са малки и имат малки обеми на продажби - средно за 350 000 щатски долара годишно. Общият брой на обработваемата земя в Съединените щати намалява с течение на времето, но през 2016 г. има малък скок с около 2 млн. хектара. Смята се, че това се дължи на нарастващия брой нови малки ферми.

Съществуват редица фактори, които оказват влияние върху ръста на този показател: повишено търсене на висококачествени пресни биопродукти; увеличаване на броя на фермерските пазари.

От 2008 г. до 2016 г. техният брой се е увеличил с над 80%.

Въпреки положителните тенденции обаче има пречки.

Основните проблеми в развитието на малките ферми са:

достъп до пазара (поради това регионалните центрове за храни имат важна роля);

недостатъчно предоставяне на земя;

правителствената политика по отношение на субсидиите има за цел да подпомогне големите монополни ферми в Съединените щати.

Технологии за малките ферми

Колкото по-голяма е фермата, толкова по-големи са печалбите при производството на агропродукти. Малките ферми трябва да увеличат ефективността на производството и да го разнообразят, за да бъдат конкурентоспособни. AgTech може да помогне и в двата случая.

Тези технологии могат да бъдат разделени на няколко категории: наблюдение на място, телематика, биометрични данни и навлизане на пазара. Как различните технологии могат да са ефективни и за малките ферми?

Мониторинг на място

Появата на "интелигентна" автоматизирана ферма зависи от въвеждането на полеви сензори за контрол на вредителите и определянето на ефективни цикли на водоснабдяване и захранване с хранителни вещества при управлението на фермата.

Тези системи вече са се доказали като необходими за намаляване на потреблението на вода и увеличаване на добивите.

Няколко компании са създали системи за големи ферми, включително PureSense, Hortau, CropX, John Deere Water. Големите ферми имат необходимите мащаби и полета за въвеждане на такива системи, но много от тях са изключително скъпи за малките ферми.

Едно от нововъведенията е използването на дрони за наблюдение на развитието на културите. Но един земеделски производител с 2 хектара полета ще реши да ги закупи, само когато види реални ползи.

Намаляване на оборудването чрез телематика

Телематиката на трактора традиционно е била основата за мащабна работа, а за малките ферми е по-разумно да се използват опростени версии на същите системи.

Събирането на реколтата продължава да е една от най-скъпите дейности в селското стопанство. ResearchMoz прогнозира, че до 2020 г. размерът на пазара на селскостопански роботи ще нарасне до 16,3 млрд. долара.

Naio Technologies вече разработи модел за прибиране на реколтата, наречен OZ.

Rowbot работи за създаването на робот косач на трева, който може да тори, мулчира, плеви и сее до 20 хектара на ден.

Основателят на компанията Кент Кавендър-Барес заявява: "Когато мислим за бъдещето след десет години, виждаме повече техника с малки размери, отколкото голяма."

Перспективи за биометричната технология

Проследяването на местонахождението на животните, както и тяхното здравословно състояние е изключително важен фактор за увеличаване на производителността.

Сега се изпитват и нови осветителни системи за кокошарници и устройства, подобни на фитнес гривни за крави.

Cowlar например е умна атравматична яка, която е в състояние да контролира температурата, активността и поведението на всяка отделна крава и да дава препоръки за оптимизиране начина на хранене и намаляване на разходите.

HerdDogg разработва съвременни умни маркировки, за да идентифицира добитъка и да следи неговото здраве.

Coopboss пък е система за управление на кокошарниците, предназначена за малките ферми.

Достъп до пазара

Малките ферми се възползват от такива предимства като нарастващата популярност на биологичните продукти и бързия растеж на фермерските пазари. Но това не е достатъчно, за да се осигури пълен достъп на продукцията до пазара.

За развитието на малките ферми са необходими онлайн борси за комуникация с потребителите.

Такива пазари могат да осигурят и сътрудничество между земеделските производители, които предлагат своите ежедневни или седмични продукти на различни потребители - от ресторанти и индивидуални купувачи до дистрибутори.

В САЩ, стават все по-популярни системите за солидарно земеделие (CSA).

Те също осигуряват на местните производители достъп до пазара. Съществуват и доставчици, които се занимават с комбиниране на продукти от няколко ферми и гарантират ежеседмичните доставки. Тъй като тези продукти се отглеждат в един район, доставката им може да се извърши директно до вратата на клиента.

Автоматизираните хидропонни системи са една от най-интересните технологии за дребно земеделие. Те компенсират сезонността на селскостопанското производство. Вече съществуват компании, които създават такива системи на базата на стари контейнери за товари. Тази технология позволява да се отглеждат култури целогодишно.

Подходящи за такова отглеждане са бързо растящи зеленчуци и ценни билки, но продължават изследванията, за да се отглежда голямо разнообразие от култури по този начин. По отношение на добива на квадратен метър - този метод на производство трябва да бъде един от най-ефективните за земеделските стопани.

По материали от observer

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Агротехника
Няма снимка

Дистанционният мониторинг пести време, пари и риск

Произведеното от John Deere оборудване за ремонт и експлоатация, включително Expert Alerts и Machine Dashboard, ще бъдат фабрично инсталирани на новите самоходни машини на марката Machine Dashboard

Няма снимка

Сензация в оптимизацията на тракторите

DynaTrac интерфейсът позволява на фермерите бързо и успешно да се подготвят за прецизно земеделие с техния актуален набор от оборудване и инструменти Във време,

Няма снимка

Как машините да отговорят на изискванията за екологичност

Заради опазването на околната среда и безопасността техниката втора употреба минава през редица технически прегледи Не е тайна, че производството на зърно, зеленчуци и плодове е енергоемко.

Няма снимка

Новаторски системи за следобработка

Новата гама трактори T5 AutoCommand на New Holland осигурява върховен комфорт при управление, водещо в отрасъла качество на изпълнение и оптимална производителност Гамата трактори T5 AutoCommand на

Няма снимка

Контактната повърхност на гумите намалява вредите от уплътняване

Ремаркетата CARGOS 8500 на CLAAS са вече с шаси tridem и гуми 30,5 цола, което максимално щади почвата Това е уникална комбинация в този пазарен сегмент Проблемът за опазване на почвата става

Няма снимка

Стабилни пазари или забавяне на продажбите?

Експерти в ЕС прогнозират запазване на темпа на търговия с агротехника Не се изключва и забавяне поради световните търговски конфликти, смятат отвъд океана Любомир Коралов Световният пазар на

Още от Фермер
Няма снимка

Дрождирайте храната за домашните птици

Подходящи за целта са смлените зърнени фуражи, триците, варените картофи Как се дрождират фуражите Една част от фуража залейте с 1,5-2 части вода, загрята до 30 градуса.

Няма снимка

Фермерите в Израел се конкурират с вносни млечни продукти от началото на годината

Млекопроизводителите в Израел са обезпокоени от това, че от 1 януари 2019 г. правителството позволи вноса на млечни продукти в страната, съобщава DairyGlobal.

Няма снимка

ЕС одобри по-леките ограничения на движение на дребни преживни животни заради чумата

Променя се контролът, без да се отменя надзорът и се въвеждат облекчения за стопаните Ревизираните мерки и продължаващият надзор за контрол на заболяването Чума по дребните преживни животни,

Няма снимка

И пернатите имат своите предпочитания

Не ги пренебрегвайте Ако гледате домашни птици в двора си, давайте фуражните смески ситно смлени. Но независимо от начина на приготвяне различните видове домашни птици имат своите предпочитания.

Няма снимка

Днес е Ден на снежния човек

Днес, 18 януари празнуваме международния ден на снежния човек. Идеята за такъв ден е на германеца Корнелиус Граетц. А защо точно днес? Единицата символизира метлата,

Няма снимка

Производството на биофуражи в САЩ се увеличава

Заради повишеното търсене в САЩ се появяват нови проекти в сегмента производство на биофуражи. Специалистите прогнозират в близко време търсенето в тази сфера стабилно да се увеличава.