AgTech за малки ферми - американският опит

13 декември 2018 Агротехника 0     
Няма снимка
1 2 3 4
 

Алма Давидова

Благодарение на AgTech големите ферми претърпяха трансформация - от телематиката и наблюдението на място до биометричните данни, като получиха достъп до съвременни технологии и така повишиха конкурентоспособността си на пазара.

В пресата AgTech се възприема от гледна точка на разработването на технологии за големи ферми: задвижвани от GPS трактори, които могат самостоятелно да засаждат и събират реколтата практически без външна намеса; широкомащабни напоителни платформи, които използват сателити и дрони и информират за необходимостта от напояване на района и други. Такива технологии носят огромни ползи за големите стопанства, намаляват разходите и увеличават добивите.

И според Организацията за прехрана и земеделие (ФАО) към ООН, AgTech е от изключителна важност. Според прогнозите до 2050 г. САЩ трябва да увеличат селскостопанското производство със 70%, за да задоволят нуждите си.

В същото време обработваемата земя намалява, сладката вода се изчерпва и промените в климата все повече влияят върху стабилността на растителната продукция.

Необходими са нови решения за гарантиране на продоволствената сигурност.

Но какво се случва с малките ферми? Интересен е примерът на САЩ.

Ръст в броя на малките ферми

В САЩ има около 2,1 млн. ферми, 1,9 млн. от които са малки и имат малки обеми на продажби - средно за 350 000 щатски долара годишно. Общият брой на обработваемата земя в Съединените щати намалява с течение на времето, но през 2016 г. има малък скок с около 2 млн. хектара. Смята се, че това се дължи на нарастващия брой нови малки ферми.

Съществуват редица фактори, които оказват влияние върху ръста на този показател: повишено търсене на висококачествени пресни биопродукти; увеличаване на броя на фермерските пазари.

От 2008 г. до 2016 г. техният брой се е увеличил с над 80%.

Въпреки положителните тенденции обаче има пречки.

Основните проблеми в развитието на малките ферми са:

достъп до пазара (поради това регионалните центрове за храни имат важна роля);

недостатъчно предоставяне на земя;

правителствената политика по отношение на субсидиите има за цел да подпомогне големите монополни ферми в Съединените щати.

Технологии за малките ферми

Колкото по-голяма е фермата, толкова по-големи са печалбите при производството на агропродукти. Малките ферми трябва да увеличат ефективността на производството и да го разнообразят, за да бъдат конкурентоспособни. AgTech може да помогне и в двата случая.

Тези технологии могат да бъдат разделени на няколко категории: наблюдение на място, телематика, биометрични данни и навлизане на пазара. Как различните технологии могат да са ефективни и за малките ферми?

Мониторинг на място

Появата на "интелигентна" автоматизирана ферма зависи от въвеждането на полеви сензори за контрол на вредителите и определянето на ефективни цикли на водоснабдяване и захранване с хранителни вещества при управлението на фермата.

Тези системи вече са се доказали като необходими за намаляване на потреблението на вода и увеличаване на добивите.

Няколко компании са създали системи за големи ферми, включително PureSense, Hortau, CropX, John Deere Water. Големите ферми имат необходимите мащаби и полета за въвеждане на такива системи, но много от тях са изключително скъпи за малките ферми.

Едно от нововъведенията е използването на дрони за наблюдение на развитието на културите. Но един земеделски производител с 2 хектара полета ще реши да ги закупи, само когато види реални ползи.

Намаляване на оборудването чрез телематика

Телематиката на трактора традиционно е била основата за мащабна работа, а за малките ферми е по-разумно да се използват опростени версии на същите системи.

Събирането на реколтата продължава да е една от най-скъпите дейности в селското стопанство. ResearchMoz прогнозира, че до 2020 г. размерът на пазара на селскостопански роботи ще нарасне до 16,3 млрд. долара.

Naio Technologies вече разработи модел за прибиране на реколтата, наречен OZ.

Rowbot работи за създаването на робот косач на трева, който може да тори, мулчира, плеви и сее до 20 хектара на ден.

Основателят на компанията Кент Кавендър-Барес заявява: "Когато мислим за бъдещето след десет години, виждаме повече техника с малки размери, отколкото голяма."

Перспективи за биометричната технология

Проследяването на местонахождението на животните, както и тяхното здравословно състояние е изключително важен фактор за увеличаване на производителността.

Сега се изпитват и нови осветителни системи за кокошарници и устройства, подобни на фитнес гривни за крави.

Cowlar например е умна атравматична яка, която е в състояние да контролира температурата, активността и поведението на всяка отделна крава и да дава препоръки за оптимизиране начина на хранене и намаляване на разходите.

HerdDogg разработва съвременни умни маркировки, за да идентифицира добитъка и да следи неговото здраве.

Coopboss пък е система за управление на кокошарниците, предназначена за малките ферми.

Достъп до пазара

Малките ферми се възползват от такива предимства като нарастващата популярност на биологичните продукти и бързия растеж на фермерските пазари. Но това не е достатъчно, за да се осигури пълен достъп на продукцията до пазара.

За развитието на малките ферми са необходими онлайн борси за комуникация с потребителите.

Такива пазари могат да осигурят и сътрудничество между земеделските производители, които предлагат своите ежедневни или седмични продукти на различни потребители - от ресторанти и индивидуални купувачи до дистрибутори.

В САЩ, стават все по-популярни системите за солидарно земеделие (CSA).

Те също осигуряват на местните производители достъп до пазара. Съществуват и доставчици, които се занимават с комбиниране на продукти от няколко ферми и гарантират ежеседмичните доставки. Тъй като тези продукти се отглеждат в един район, доставката им може да се извърши директно до вратата на клиента.

Автоматизираните хидропонни системи са една от най-интересните технологии за дребно земеделие. Те компенсират сезонността на селскостопанското производство. Вече съществуват компании, които създават такива системи на базата на стари контейнери за товари. Тази технология позволява да се отглеждат култури целогодишно.

Подходящи за такова отглеждане са бързо растящи зеленчуци и ценни билки, но продължават изследванията, за да се отглежда голямо разнообразие от култури по този начин. По отношение на добива на квадратен метър - този метод на производство трябва да бъде един от най-ефективните за земеделските стопани.

По материали от observer

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Агротехника
Няма снимка

Балиращите машини еволюират наред с останалата техника

Безспорно нововъведенията са една голяма крачка в развитието на бизнеса със сено и фураж Ивона Величкова През последните няколко години глобалният пазар на балировачки преживява различни важни

Няма снимка

Световното турне с трактори Landini REX ще зарадва и българските земеделци

REXperience (REXпреживяване) е нов проект на Landini, тракторният бранд на мултинационалната компания Argo Tractors. Замисълът е за специално преживяване, насочено към земеделци и професионалисти,

Няма снимка

Трактор JCB FASTRAC постави рекорд със скорост от 166.7 км./ч.

Скоростта на тракторите е предимство, но има един трактор при който тя е име и еталон - това е FASTRAC. Популярната серия английски трактори JCB вече постави нов рекорд за най-бърз трактор.

Няма снимка

Успешната жътва зависи и от ремаркетата на полето

Всеки зърнопроизводител чака момента на успешната и богата жътва, след като е инвестирал труд, време и средства за почвообработки, сеитба, торене и растителна защита.

Няма снимка

Щадящата сеитба запазва структурата на почвата

При една и съща работна широчина сеялката UST използва по-малко на брой работни органи, т.е. по-малко натоварване, по-малка мощност за теглене и по-нисък разход на гориво Ивона

Няма снимка

Оптиком пуска ограничена бройка комбайни Rostselmash на премиум цени

Жътвата тази година се очертава да е по-трудна от нормалното заради падналите многобройни дъждове и стесняването на прозореца от време, в което зърнопроизводителите трябва да приберат реколтата от

Още от Фермер
Няма снимка

Оранжев код за порои и градушки в 4 области в страната утре

Поройни дъждове, гръмотевици и градушки се очакват в централните райони на Северна България и във вторник. В областите Враца, Ловеч, Велико Търново и Габрово ще се излеят до 65 литра на квадратен

Няма снимка

Царевичният стъблопробивач атакува младите посеви

Пръскайте срещу кубинска мана по зеленчуците Дукена Жолева агрометеоролог при НИМХ През последната седмица от юни развитието на земеделските култури ще протича с ускорени темпове,

Няма снимка

Цяло лято фолклорни концерти в Добринище

Oт 6-и юли до 7-и септември от 19,30 часа, всяка съботна вечер, сцената на площада в Добринище ще прелива от прекрасни песни и танци. Това лято празниците включват 10 концерта на ансамбли от различни

Няма снимка

Уникално растение цъфна в центъра на Хасково

Уникално растение цъфна в центъра на Хасково, съобщиха от местната РИОСВ. "Агаве америка" или "Пъстроцветен столетник" се нарича видът, който дарява с изключителна възможност жителите и гостите на

Няма снимка

Африканската чума по свинете превзема Югоизточна Азия - вирусът вече е и в Лаос

За 7 огнища на африканска чума по свинете (АЧС) при домашни свине съобщава Ветеринарната служба на Лаос. Те са в южната част на страната - в провинция Сараване.

Няма снимка

Пропукала се е стената на язовира в село Винарско, може да залее АМ "Тракия"

Стената на язовира в село Винарско е пропукана и може да залее автомагистрала „Тракия“ и близките села. За това алармира кметът Стайко Манев, предава БНР.