Важен календар за лозарите

14 декември 2018 В лозята 0     
Няма снимка
1 2
 

Какво не бива да забравяте и през зимата

Не са много мероприятията, които могат да се извършат през зимните месеци край лозята, но са важни и грижливият стопанин не трябва да ги оставя без надзор.

Ако сте набелязали някои стари и болни главини за изкореняване можете да го направите сега, когато времето позволява - през този месец и когато има тихи и слънчеви дни.

Ако температурите през месеца паднат и се задържат по-дълго време под критичните /в случая говорим за минус 25 градуса С/, тогава да знаете, че е време да предпазите лозовите растения от измръзване, чрез задимяване с влажна слама.

Непременно направете преглед на загрибаните пръчки

Ако някои от тях са изскочили над почвената повърхност ги коригирайте веднага, като ги приберете.

Ако в лозето ви няма наклон и са се образували мокри участъци и има преовлажняване от застояла вода налага се да я отведете чрез направа на канавки за оттичане.

Направете и проверка на напуканата кора и цепнатините на главините.

Проверява се за наличието на яйца от червения овощен акар и на жълтия ябълков акар, за да сте готови рано напролет с необходимите акарициди за борба с тези неприятели.

Ако есента сте закупили вкоренени лозички и сте ги оставили за засаждане през пролетта, трябва често да ги проверявате и да регулирате условията на съхранението им.

Влагата на въздуха да е 60-65%, а тази на пясъка в който са лозичките около 3-5%.

За да не прораснат преждевременно пъпките на лозичките и да не се нападнат от чернилка, още при съхранението е необходимо температурата в помещението да не превишава 6°С.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от В лозята
Няма снимка

Ашладисване на зелено

Прави се след април-май Този вид присаждане на лозите се прави от по-малко на брой стопани, защото се смята, че е по-труден, но всъщност не е така...

Няма снимка

Присаждане на разцеп

Прави се през пролетта "Преди години купих от пазара в София прехвалени лози които се оказаха не от този сорт, които аз очаквах. Доколкото чувам от колеги, това нерядко често се случва.

Няма снимка

Може ли бъчвата да отрови виното

За проблема бензапирен при винопроизводството обяснява консултантът инж. Николай Бакалов Дали бъчвата може да отрови виното? Има винопроизводители, които се вълнуват от проблема и ни задават този

Няма снимка

Плюсовете и минусите на органиката

"За" Можете да получите много от органичните торове, когато ги използвате правилно и те са качествени. Например, когато косите тревата в двора или на вилата,

Няма снимка

5 важни неща за торенето

Важни за всеки професионалист и любител Подхранването на лозите е задължително да се прави всяка година, за да си гарантирате редовното и качествено образуване на нова листна маса,

Няма снимка

Видовете торове

И техните предимства и недостатъци Всички видове торове, които се използват в лозята, могат да се разделят на: органични, минерални и бактериални. Всеки тип има своите предимства и недостатъци.

Още от Фермер
Няма снимка

Талантлив заек скача за Гинес

Дългоушко изпълнява 20 трика за 1 минута Четиригодишният домашен заек от Финландия Таави изпълнява 20 трика за минута и така попада в Книгата на рекордите Гинес.

Няма снимка

Подсилване на слаби семейства с млади пчели се извършва неколкократно

Младите новоизлюпени пчели се смитат от питата върху парче плат (покривка или чаршаф), подпушват се с дим, за да излетят летящите и се слагат пред входа на подсилваният кошер, подпушен предварително.

Няма снимка

Десетки видове риба изчезнали от Черно море

Над 20 пъти са намалели запасите на хищни риби в Черно море за последните 25-30 години, каза бившият министър на околната среда и на търговията и туризма Валентин Василев.

Няма снимка

Обсъждат по области нов закон за земеделските кооперации

„Законът за земеделските кооперации, който действа в момента, не е само за тях. Още повече, че той е и остарял, правен е в други времена” – каза в Добрич Явор Гечев,

Няма снимка

Защита на пшеницата от плевели

Една от най-важните дейности в добрите практики при отглеждането на пшеницата, е напролет с възобновяването на вегетацията да се прецени нуждата от внасянето на вегетационен хербицид.

Няма снимка

Проверете овцете за краста

Започнат ли да се чешат и дори да се хапят със зъби, взимайте мерки Зимата води със себе си сезонни проблеми за животните. Някои от тях са свързани с болести, причинени от неправилно хранене.