Важен календар за лозарите

14 декември 2018 В лозята 0     
Няма снимка
1 2
 

Какво не бива да забравяте и през зимата

Не са много мероприятията, които могат да се извършат през зимните месеци край лозята, но са важни и грижливият стопанин не трябва да ги оставя без надзор.

Ако сте набелязали някои стари и болни главини за изкореняване можете да го направите сега, когато времето позволява - през този месец и когато има тихи и слънчеви дни.

Ако температурите през месеца паднат и се задържат по-дълго време под критичните /в случая говорим за минус 25 градуса С/, тогава да знаете, че е време да предпазите лозовите растения от измръзване, чрез задимяване с влажна слама.

Непременно направете преглед на загрибаните пръчки

Ако някои от тях са изскочили над почвената повърхност ги коригирайте веднага, като ги приберете.

Ако в лозето ви няма наклон и са се образували мокри участъци и има преовлажняване от застояла вода налага се да я отведете чрез направа на канавки за оттичане.

Направете и проверка на напуканата кора и цепнатините на главините.

Проверява се за наличието на яйца от червения овощен акар и на жълтия ябълков акар, за да сте готови рано напролет с необходимите акарициди за борба с тези неприятели.

Ако есента сте закупили вкоренени лозички и сте ги оставили за засаждане през пролетта, трябва често да ги проверявате и да регулирате условията на съхранението им.

Влагата на въздуха да е 60-65%, а тази на пясъка в който са лозичките около 3-5%.

За да не прораснат преждевременно пъпките на лозичките и да не се нападнат от чернилка, още при съхранението е необходимо температурата в помещението да не превишава 6°С.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от В лозята
Няма снимка

Ракия от череши

Отговаряме на няколко читателски сезонни въпроса Разбира се, че и от череши може да стане ракия, и то хубава. Няколко стопани пожелаха да им обясним някои тънкости от технологията.

Няма снимка

Защита срещу лозарски неволи

Информацията е най-ценната стока и за стопаните Агрохимията и агротехниката на лозята ще бъдат едни от най-важните мероприятия за опазване на лозите и дворните асми през настъпващия летен период.

Няма снимка

Бяло гниене след градушка

До 4 август не са изключени още валежи с ледени късове, казват агрометеоролозите Гръмотевици и градушки и за юни предвидиха агрометеоролозите. Рискът за лозите и асмите се увеличава още повече,

Няма снимка

Присаждането на зелено може да е и през юни

Според майстори в ашладисването методът е лесен за любители, ако искат да сменят сорта Много любители попитаха и тази година как могат да сменят сорта на лозата.

Няма снимка

Изресяват лозите, какво да се прави

Могат да се вземат някои мерки и срещу милерандаж и източване Читателката Василка Стефанова от с.Кривина, Софийско ни попита какво се прави при частично окапване на цветните бутони,

Няма снимка

Брашнестата мана вече се побеждава

Ако лозарите реагират навреме Брашнестата мана, известна с латинското си име оидиум, или с популярните народни наименования пепелница, брашнянка или кюлеме,

Още от Фермер
Няма снимка

Оранжев код за порои и градушки в 4 области в страната утре

Поройни дъждове, гръмотевици и градушки се очакват в централните райони на Северна България и във вторник. В областите Враца, Ловеч, Велико Търново и Габрово ще се излеят до 65 литра на квадратен

Няма снимка

Царевичният стъблопробивач атакува младите посеви

Пръскайте срещу кубинска мана по зеленчуците Дукена Жолева агрометеоролог при НИМХ През последната седмица от юни развитието на земеделските култури ще протича с ускорени темпове,

Няма снимка

Цяло лято фолклорни концерти в Добринище

Oт 6-и юли до 7-и септември от 19,30 часа, всяка съботна вечер, сцената на площада в Добринище ще прелива от прекрасни песни и танци. Това лято празниците включват 10 концерта на ансамбли от различни

Няма снимка

Уникално растение цъфна в центъра на Хасково

Уникално растение цъфна в центъра на Хасково, съобщиха от местната РИОСВ. "Агаве америка" или "Пъстроцветен столетник" се нарича видът, който дарява с изключителна възможност жителите и гостите на

Няма снимка

Африканската чума по свинете превзема Югоизточна Азия - вирусът вече е и в Лаос

За 7 огнища на африканска чума по свинете (АЧС) при домашни свине съобщава Ветеринарната служба на Лаос. Те са в южната част на страната - в провинция Сараване.

Няма снимка

Пропукала се е стената на язовира в село Винарско, може да залее АМ "Тракия"

Стената на язовира в село Винарско е пропукана и може да залее автомагистрала „Тракия“ и близките села. За това алармира кметът Стайко Манев, предава БНР.