Важен календар за лозарите

14 декември 2018 В лозята 0     
Няма снимка
1 2
 

Какво не бива да забравяте и през зимата

Не са много мероприятията, които могат да се извършат през зимните месеци край лозята, но са важни и грижливият стопанин не трябва да ги оставя без надзор.

Ако сте набелязали някои стари и болни главини за изкореняване можете да го направите сега, когато времето позволява - през този месец и когато има тихи и слънчеви дни.

Ако температурите през месеца паднат и се задържат по-дълго време под критичните /в случая говорим за минус 25 градуса С/, тогава да знаете, че е време да предпазите лозовите растения от измръзване, чрез задимяване с влажна слама.

Непременно направете преглед на загрибаните пръчки

Ако някои от тях са изскочили над почвената повърхност ги коригирайте веднага, като ги приберете.

Ако в лозето ви няма наклон и са се образували мокри участъци и има преовлажняване от застояла вода налага се да я отведете чрез направа на канавки за оттичане.

Направете и проверка на напуканата кора и цепнатините на главините.

Проверява се за наличието на яйца от червения овощен акар и на жълтия ябълков акар, за да сте готови рано напролет с необходимите акарициди за борба с тези неприятели.

Ако есента сте закупили вкоренени лозички и сте ги оставили за засаждане през пролетта, трябва често да ги проверявате и да регулирате условията на съхранението им.

Влагата на въздуха да е 60-65%, а тази на пясъка в който са лозичките около 3-5%.

За да не прораснат преждевременно пъпките на лозичките и да не се нападнат от чернилка, още при съхранението е необходимо температурата в помещението да не превишава 6°С.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от В лозята
Няма снимка

Добро ли е времето за домашното вино

д-р инж. техн. Николай Бакалов - консултант Винарите знаят, че когато паднат първите големи студове през януари, виното започва да претърпява положителни промени.

Няма снимка

Кога се увреждат тъкани

При минус 24 градуса се повреждат и тъканите на едногодишните пръчки. Това лесно може да се провери още по външния им вид. Променя се цветът им и стават от тъмнокафяви направо до черни.

Няма снимка

Кои са най-устойчивите на студ сортове

Кои са най-устойчивите на студ сортове Стопаните трябва да знаят, че пъпките на по-тънките, но по-добре узрели пръчки, всъщност са по-устойчиви на измръзване от по-дебелите.

Няма снимка

Минус 17-18 градуса са опасни за лозите

Рискът е по-голям за десертните сортове Въпрос: Доста наши читатели - любители са се уплашили от мразовитите дни и нощи и питат колко опасни и вредни са сегашните отрицателни температури за лозите

Няма снимка

Лекувайте виното навреме

Основните проблеми при лечението на домашното вино се състоят в превенцията. Това на преден план означава да не се позволява от стопанина то да губи вкус, цвят и мирис, т.е.

Няма снимка

За колко време се оцветява ракия

Най-добре се оцветява ракията, когато се налее в дъбова или черничева бъчва, казват специалистите. Черничевата обикновено оцветява най-бързо. Тогава процесът е съчетан и със стареенето,

Още от Фермер
Няма снимка

Дрождирайте храната за домашните птици

Подходящи за целта са смлените зърнени фуражи, триците, варените картофи Как се дрождират фуражите Една част от фуража залейте с 1,5-2 части вода, загрята до 30 градуса.

Няма снимка

Фермерите в Израел се конкурират с вносни млечни продукти от началото на годината

Млекопроизводителите в Израел са обезпокоени от това, че от 1 януари 2019 г. правителството позволи вноса на млечни продукти в страната, съобщава DairyGlobal.

Няма снимка

ЕС одобри по-леките ограничения на движение на дребни преживни животни заради чумата

Променя се контролът, без да се отменя надзорът и се въвеждат облекчения за стопаните Ревизираните мерки и продължаващият надзор за контрол на заболяването Чума по дребните преживни животни,

Няма снимка

И пернатите имат своите предпочитания

Не ги пренебрегвайте Ако гледате домашни птици в двора си, давайте фуражните смески ситно смлени. Но независимо от начина на приготвяне различните видове домашни птици имат своите предпочитания.

Няма снимка

Днес е Ден на снежния човек

Днес, 18 януари празнуваме международния ден на снежния човек. Идеята за такъв ден е на германеца Корнелиус Граетц. А защо точно днес? Единицата символизира метлата,

Няма снимка

Производството на биофуражи в САЩ се увеличава

Заради повишеното търсене в САЩ се появяват нови проекти в сегмента производство на биофуражи. Специалистите прогнозират в близко време търсенето в тази сфера стабилно да се увеличава.