Болните от късовъзлие лози измръзват и при минус 10° С

14 декември 2018 В лозята 0     
Няма снимка
1 2 3 4
 

Вирусът се крие в тъканите на растенията

Получихме няколко запитвания от лозари, в които те ни задават един и същи въпрос - защо през зимата на миналата година са забелязали, че техните лозници са проявили сигнали за измръзвания при минусови температури, при които е трябвало да издържат.

Отговор:

Трябва да се знае, че една от причините растенията да се държат така, е вероятността да са нападнати от вирусни болести.

По принцип тези болести не се лекуват, обаче има начин да се направи опит да се предотвратяват, като се води правилна борба с причинителите им.

Късовъзлието е една от много разпространените болести по лозата както във всички лозарски държави, така и у нас.

Тя първоначално причинява слаб растеж и развитие довежда до малка продуктивност и до по-малка дълголетност.

При нападение и качеството на гроздето е по-незадоволително.

Кои сортове страдат най-силно

Най-силно страдат от вируса на късовъзлието сортовете лози: Кардинал, Италия, Мискет хамбургски, Ризлинг италиански, Ркацители, Болгар, Димят, Каберне совиньон.

Ако е имало жълти листа...

Може причина да е също опасният вирус

Късовъзлието е 3 вида: типично късовъзлие, жълта мозайка и пожълтяване на нерватурата.

Вирусът, който е причина за типичното късовъзлие, много силно редуцира растежа, развитието и продуктивността на лозите.

Благодарение на него листата обикновено издребняват, деформират се и придобиват асиметрична форма.

Белег: При някои сортове листата стават като ветрило.

Скъсяването на летораслите понякога е толкова силно, че се наблюдават т. нар. двойни пъпки, както ги наричат лозарите.

Тогава листата се разполагат нагъсто по протежение на летораслите. Общият вид на лозовите растения е закържавял и втрънчен.

Летораслите на болните лози при ниски зимни температури измръзват - това става още под минус 10 градуса С.

Жълтата мозайка се причинява от други щамове на вируса на късовъзълието. Тя още се нарича инфекционна хлороза. Проявява се върху най-долните листа във вид на интензивни жълти петна.

Пожълтяват и нерватурите на листата

Това се причинява от третата група от щамове - тогава може да се забележат жълти ивици по долните листа, деформация и асиметричност.

Много лозари питат къде е причината за всичко това. Но трябва да знаят какво е вирус, и че той не се лекува.

За причинителя на късовъзлието се твърди, че се крие в тъканите на болните лози а се разпространява при присаждане със заразени калеми или подложки, или чрез почвените нематоди.

Има твърдения, че вирусът би могъл да се пренася и механично, но това не е стопроцентово доказано. Това може би става чи рез сок от болни лозови растения, останал по ножиците и трионите. Затова те трябва да се дезинфекцират редовно.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от В лозята
Няма снимка

Добро ли е времето за домашното вино

д-р инж. техн. Николай Бакалов - консултант Винарите знаят, че когато паднат първите големи студове през януари, виното започва да претърпява положителни промени.

Няма снимка

Кога се увреждат тъкани

При минус 24 градуса се повреждат и тъканите на едногодишните пръчки. Това лесно може да се провери още по външния им вид. Променя се цветът им и стават от тъмнокафяви направо до черни.

Няма снимка

Кои са най-устойчивите на студ сортове

Кои са най-устойчивите на студ сортове Стопаните трябва да знаят, че пъпките на по-тънките, но по-добре узрели пръчки, всъщност са по-устойчиви на измръзване от по-дебелите.

Няма снимка

Минус 17-18 градуса са опасни за лозите

Рискът е по-голям за десертните сортове Въпрос: Доста наши читатели - любители са се уплашили от мразовитите дни и нощи и питат колко опасни и вредни са сегашните отрицателни температури за лозите

Няма снимка

Лекувайте виното навреме

Основните проблеми при лечението на домашното вино се състоят в превенцията. Това на преден план означава да не се позволява от стопанина то да губи вкус, цвят и мирис, т.е.

Няма снимка

За колко време се оцветява ракия

Най-добре се оцветява ракията, когато се налее в дъбова или черничева бъчва, казват специалистите. Черничевата обикновено оцветява най-бързо. Тогава процесът е съчетан и със стареенето,

Още от Фермер
Няма снимка

Дрождирайте храната за домашните птици

Подходящи за целта са смлените зърнени фуражи, триците, варените картофи Как се дрождират фуражите Една част от фуража залейте с 1,5-2 части вода, загрята до 30 градуса.

Няма снимка

Фермерите в Израел се конкурират с вносни млечни продукти от началото на годината

Млекопроизводителите в Израел са обезпокоени от това, че от 1 януари 2019 г. правителството позволи вноса на млечни продукти в страната, съобщава DairyGlobal.

Няма снимка

ЕС одобри по-леките ограничения на движение на дребни преживни животни заради чумата

Променя се контролът, без да се отменя надзорът и се въвеждат облекчения за стопаните Ревизираните мерки и продължаващият надзор за контрол на заболяването Чума по дребните преживни животни,

Няма снимка

И пернатите имат своите предпочитания

Не ги пренебрегвайте Ако гледате домашни птици в двора си, давайте фуражните смески ситно смлени. Но независимо от начина на приготвяне различните видове домашни птици имат своите предпочитания.

Няма снимка

Днес е Ден на снежния човек

Днес, 18 януари празнуваме международния ден на снежния човек. Идеята за такъв ден е на германеца Корнелиус Граетц. А защо точно днес? Единицата символизира метлата,

Няма снимка

Производството на биофуражи в САЩ се увеличава

Заради повишеното търсене в САЩ се появяват нови проекти в сегмента производство на биофуражи. Специалистите прогнозират в близко време търсенето в тази сфера стабилно да се увеличава.