Болните от късовъзлие лози измръзват и при минус 10° С

14 декември 2018 В лозята 0     
Няма снимка
1 2 3 4
 

Вирусът се крие в тъканите на растенията

Получихме няколко запитвания от лозари, в които те ни задават един и същи въпрос - защо през зимата на миналата година са забелязали, че техните лозници са проявили сигнали за измръзвания при минусови температури, при които е трябвало да издържат.

Отговор:

Трябва да се знае, че една от причините растенията да се държат така, е вероятността да са нападнати от вирусни болести.

По принцип тези болести не се лекуват, обаче има начин да се направи опит да се предотвратяват, като се води правилна борба с причинителите им.

Късовъзлието е една от много разпространените болести по лозата както във всички лозарски държави, така и у нас.

Тя първоначално причинява слаб растеж и развитие довежда до малка продуктивност и до по-малка дълголетност.

При нападение и качеството на гроздето е по-незадоволително.

Кои сортове страдат най-силно

Най-силно страдат от вируса на късовъзлието сортовете лози: Кардинал, Италия, Мискет хамбургски, Ризлинг италиански, Ркацители, Болгар, Димят, Каберне совиньон.

Ако е имало жълти листа...

Може причина да е също опасният вирус

Късовъзлието е 3 вида: типично късовъзлие, жълта мозайка и пожълтяване на нерватурата.

Вирусът, който е причина за типичното късовъзлие, много силно редуцира растежа, развитието и продуктивността на лозите.

Благодарение на него листата обикновено издребняват, деформират се и придобиват асиметрична форма.

Белег: При някои сортове листата стават като ветрило.

Скъсяването на летораслите понякога е толкова силно, че се наблюдават т. нар. двойни пъпки, както ги наричат лозарите.

Тогава листата се разполагат нагъсто по протежение на летораслите. Общият вид на лозовите растения е закържавял и втрънчен.

Летораслите на болните лози при ниски зимни температури измръзват - това става още под минус 10 градуса С.

Жълтата мозайка се причинява от други щамове на вируса на късовъзълието. Тя още се нарича инфекционна хлороза. Проявява се върху най-долните листа във вид на интензивни жълти петна.

Пожълтяват и нерватурите на листата

Това се причинява от третата група от щамове - тогава може да се забележат жълти ивици по долните листа, деформация и асиметричност.

Много лозари питат къде е причината за всичко това. Но трябва да знаят какво е вирус, и че той не се лекува.

За причинителя на късовъзлието се твърди, че се крие в тъканите на болните лози а се разпространява при присаждане със заразени калеми или подложки, или чрез почвените нематоди.

Има твърдения, че вирусът би могъл да се пренася и механично, но това не е стопроцентово доказано. Това може би става чи рез сок от болни лозови растения, останал по ножиците и трионите. Затова те трябва да се дезинфекцират редовно.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от В лозята
Няма снимка

Ракия от череши

Отговаряме на няколко читателски сезонни въпроса Разбира се, че и от череши може да стане ракия, и то хубава. Няколко стопани пожелаха да им обясним някои тънкости от технологията.

Няма снимка

Защита срещу лозарски неволи

Информацията е най-ценната стока и за стопаните Агрохимията и агротехниката на лозята ще бъдат едни от най-важните мероприятия за опазване на лозите и дворните асми през настъпващия летен период.

Няма снимка

Бяло гниене след градушка

До 4 август не са изключени още валежи с ледени късове, казват агрометеоролозите Гръмотевици и градушки и за юни предвидиха агрометеоролозите. Рискът за лозите и асмите се увеличава още повече,

Няма снимка

Присаждането на зелено може да е и през юни

Според майстори в ашладисването методът е лесен за любители, ако искат да сменят сорта Много любители попитаха и тази година как могат да сменят сорта на лозата.

Няма снимка

Изресяват лозите, какво да се прави

Могат да се вземат някои мерки и срещу милерандаж и източване Читателката Василка Стефанова от с.Кривина, Софийско ни попита какво се прави при частично окапване на цветните бутони,

Няма снимка

Брашнестата мана вече се побеждава

Ако лозарите реагират навреме Брашнестата мана, известна с латинското си име оидиум, или с популярните народни наименования пепелница, брашнянка или кюлеме,

Още от Фермер
Няма снимка

Оранжев код за порои и градушки в 4 области в страната утре

Поройни дъждове, гръмотевици и градушки се очакват в централните райони на Северна България и във вторник. В областите Враца, Ловеч, Велико Търново и Габрово ще се излеят до 65 литра на квадратен

Няма снимка

Царевичният стъблопробивач атакува младите посеви

Пръскайте срещу кубинска мана по зеленчуците Дукена Жолева агрометеоролог при НИМХ През последната седмица от юни развитието на земеделските култури ще протича с ускорени темпове,

Няма снимка

Цяло лято фолклорни концерти в Добринище

Oт 6-и юли до 7-и септември от 19,30 часа, всяка съботна вечер, сцената на площада в Добринище ще прелива от прекрасни песни и танци. Това лято празниците включват 10 концерта на ансамбли от различни

Няма снимка

Уникално растение цъфна в центъра на Хасково

Уникално растение цъфна в центъра на Хасково, съобщиха от местната РИОСВ. "Агаве америка" или "Пъстроцветен столетник" се нарича видът, който дарява с изключителна възможност жителите и гостите на

Няма снимка

Африканската чума по свинете превзема Югоизточна Азия - вирусът вече е и в Лаос

За 7 огнища на африканска чума по свинете (АЧС) при домашни свине съобщава Ветеринарната служба на Лаос. Те са в южната част на страната - в провинция Сараване.

Няма снимка

Пропукала се е стената на язовира в село Винарско, може да залее АМ "Тракия"

Стената на язовира в село Винарско е пропукана и може да залее автомагистрала „Тракия“ и близките села. За това алармира кметът Стайко Манев, предава БНР.