Болните от късовъзлие лози измръзват и при минус 10° С

14 декември 2018 В лозята 0     
Няма снимка
1 2 3 4
 

Вирусът се крие в тъканите на растенията

Получихме няколко запитвания от лозари, в които те ни задават един и същи въпрос - защо през зимата на миналата година са забелязали, че техните лозници са проявили сигнали за измръзвания при минусови температури, при които е трябвало да издържат.

Отговор:

Трябва да се знае, че една от причините растенията да се държат така, е вероятността да са нападнати от вирусни болести.

По принцип тези болести не се лекуват, обаче има начин да се направи опит да се предотвратяват, като се води правилна борба с причинителите им.

Късовъзлието е една от много разпространените болести по лозата както във всички лозарски държави, така и у нас.

Тя първоначално причинява слаб растеж и развитие довежда до малка продуктивност и до по-малка дълголетност.

При нападение и качеството на гроздето е по-незадоволително.

Кои сортове страдат най-силно

Най-силно страдат от вируса на късовъзлието сортовете лози: Кардинал, Италия, Мискет хамбургски, Ризлинг италиански, Ркацители, Болгар, Димят, Каберне совиньон.

Ако е имало жълти листа...

Може причина да е също опасният вирус

Късовъзлието е 3 вида: типично късовъзлие, жълта мозайка и пожълтяване на нерватурата.

Вирусът, който е причина за типичното късовъзлие, много силно редуцира растежа, развитието и продуктивността на лозите.

Благодарение на него листата обикновено издребняват, деформират се и придобиват асиметрична форма.

Белег: При някои сортове листата стават като ветрило.

Скъсяването на летораслите понякога е толкова силно, че се наблюдават т. нар. двойни пъпки, както ги наричат лозарите.

Тогава листата се разполагат нагъсто по протежение на летораслите. Общият вид на лозовите растения е закържавял и втрънчен.

Летораслите на болните лози при ниски зимни температури измръзват - това става още под минус 10 градуса С.

Жълтата мозайка се причинява от други щамове на вируса на късовъзълието. Тя още се нарича инфекционна хлороза. Проявява се върху най-долните листа във вид на интензивни жълти петна.

Пожълтяват и нерватурите на листата

Това се причинява от третата група от щамове - тогава може да се забележат жълти ивици по долните листа, деформация и асиметричност.

Много лозари питат къде е причината за всичко това. Но трябва да знаят какво е вирус, и че той не се лекува.

За причинителя на късовъзлието се твърди, че се крие в тъканите на болните лози а се разпространява при присаждане със заразени калеми или подложки, или чрез почвените нематоди.

Има твърдения, че вирусът би могъл да се пренася и механично, но това не е стопроцентово доказано. Това може би става чи рез сок от болни лозови растения, останал по ножиците и трионите. Затова те трябва да се дезинфекцират редовно.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от В лозята
Няма снимка

През април да се обследват лозите

Лозовата пърстрянка се готви за атака Дукена Жолева агрометеоролог при НИМХ През април при лозата протичат фазите набъбване на пъпките, разпукване на пъпките, развитие на първи - трети лист,

Няма снимка

Ашладисване на зелено

Прави се след април-май Този вид присаждане на лозите се прави от по-малко на брой стопани, защото се смята, че е по-труден, но всъщност не е така...

Няма снимка

Присаждане на разцеп

Прави се през пролетта "Преди години купих от пазара в София прехвалени лози които се оказаха не от този сорт, които аз очаквах. Доколкото чувам от колеги, това нерядко често се случва.

Няма снимка

Може ли бъчвата да отрови виното

За проблема бензапирен при винопроизводството обяснява консултантът инж. Николай Бакалов Дали бъчвата може да отрови виното? Има винопроизводители, които се вълнуват от проблема и ни задават този

Няма снимка

Плюсовете и минусите на органиката

"За" Можете да получите много от органичните торове, когато ги използвате правилно и те са качествени. Например, когато косите тревата в двора или на вилата,

Няма снимка

5 важни неща за торенето

Важни за всеки професионалист и любител Подхранването на лозите е задължително да се прави всяка година, за да си гарантирате редовното и качествено образуване на нова листна маса,

Още от Фермер
Няма снимка

Използване на майка-помощница до главната паша

Това може да стане само при условие, че е подсигурена такава още от есента. Тя се зазимява в същия кошер до основното семейство или над него. А преди настъпването на пашата майката помощничка се

Няма снимка

Колко компост е нужен на растенията

Ориентировъчни норми: . За растения, които извличат голямо количество хранителни елементи от почвата, количеството е 6-8 л на 1 кв. м пресен компост. .

Няма снимка

Сайт съветва агробизнеса

ДСК Агро е платформа и подход към клиентите от сектора Сайт може да се превърне във верен съветник на агробизнеса в България. Банка ДСК създаде уникална платформа,

Няма снимка

Днес ще е слънчево с максимални температури до 25 градуса

Времето ще е предимно слънчево, със слаб вятър от запад-югозапад. Температурите ще се повишат и максималните ще са между 20 и 25 градуса, по Черноморието ще са по-ниски - 12-17 градуса.

Няма снимка

Жега на Цветница, дъжд по Великден

Иде топъл април с валежи под нормата Април ще е топъл с температури над нормата, а валежите ще са под обичайните за месеца количества. Това сочат предварителните прогнози в навечерието на

Няма снимка

Талантлив заек скача за Гинес

Дългоушко изпълнява 20 трика за 1 минута Четиригодишният домашен заек от Финландия Таави изпълнява 20 трика за минута и така попада в Книгата на рекордите Гинес.