Мястото на младото вино през декември

18 декември 2018 В лозята 0     
Няма снимка
1 2 3 4
 

Отговори ви дава д-р инж. техн. Николай Бакалов

След обясненията и съветите на нашия консултант няколко читатели ни изпратиха по-конкретните си въпроси за съхранението на младото вино преди зимата.

Това, че то трябва да се съхранява в добре измити и затворени съдове, вече всички домашни майстори го знаят.

Някои стопани обаче са се зачудили защо се казва, че най-добрият съд за съхранение е стъкленият. А за любителите обяснението е в това, че начинът е лесен и сигурен, пък и не всички стопани разполагат с дървени бъчви.

Някои ни попитаха какво мислим и за съдовете от неръждаема стомана. Тук отговорът е, че такива съдове са подходящи.

Предлагат се съдове - неръждаеми които са отлични и за ферментация, и за съхранение, създадени са и за домашния майстор винар. Удобни са тези с обем 90 литра, но има и с двойно по-голям, има и още по-обемни.

Притежават подвижен капак с еластично уплътнение, който може да се поставя на различни нива в резервоара, като по този начин предпазва виното от окисление. Предвиден е и капак за защита от прах и други замърсявания.

А при употреба на резервоара като апарат за ферментация, за по-добър контрол на процеса се предлага и топлообменен панел за охлаждане или загряване, още - термометър и отцеждащ цилиндър. Той може да бъде хоризонтален - за предпазване на крана от запушване, или вертикален - за отделяне на виното от джибрите с помощта на помпа.

Поставянето на перфорирания капак позволява джибрите да се поддържат потопени във виното с цел по-добра екстракция при червените вина. По този начин се провежда т.нар. ферментация с потопена шапка.

Въпреки че мнозина не уважават пластмасата, ако тя е с добро качество и специално предназначена за целта, и съдовете от нея също са подходящи за съхранение.

Добре е да се купят от специализираните магазини и винарски професионални сайтове.

Когато става дума за традиционно използваните дъбови бъчви за съхранение, знае се, че изискват редовно почистване и доста повече грижи.

Някои стопани ни питат, ако преди години вино е вкисвало в бъчвата, дали може да се използва. Опасно е, защото в дъгите е възможно да се крият оцетнокисели бактерии.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от В лозята
Няма снимка

Добро ли е времето за домашното вино

д-р инж. техн. Николай Бакалов - консултант Винарите знаят, че когато паднат първите големи студове през януари, виното започва да претърпява положителни промени.

Няма снимка

Кога се увреждат тъкани

При минус 24 градуса се повреждат и тъканите на едногодишните пръчки. Това лесно може да се провери още по външния им вид. Променя се цветът им и стават от тъмнокафяви направо до черни.

Няма снимка

Кои са най-устойчивите на студ сортове

Кои са най-устойчивите на студ сортове Стопаните трябва да знаят, че пъпките на по-тънките, но по-добре узрели пръчки, всъщност са по-устойчиви на измръзване от по-дебелите.

Няма снимка

Минус 17-18 градуса са опасни за лозите

Рискът е по-голям за десертните сортове Въпрос: Доста наши читатели - любители са се уплашили от мразовитите дни и нощи и питат колко опасни и вредни са сегашните отрицателни температури за лозите

Няма снимка

Лекувайте виното навреме

Основните проблеми при лечението на домашното вино се състоят в превенцията. Това на преден план означава да не се позволява от стопанина то да губи вкус, цвят и мирис, т.е.

Няма снимка

За колко време се оцветява ракия

Най-добре се оцветява ракията, когато се налее в дъбова или черничева бъчва, казват специалистите. Черничевата обикновено оцветява най-бързо. Тогава процесът е съчетан и със стареенето,

Още от Фермер
Няма снимка

Дрождирайте храната за домашните птици

Подходящи за целта са смлените зърнени фуражи, триците, варените картофи Как се дрождират фуражите Една част от фуража залейте с 1,5-2 части вода, загрята до 30 градуса.

Няма снимка

Фермерите в Израел се конкурират с вносни млечни продукти от началото на годината

Млекопроизводителите в Израел са обезпокоени от това, че от 1 януари 2019 г. правителството позволи вноса на млечни продукти в страната, съобщава DairyGlobal.

Няма снимка

ЕС одобри по-леките ограничения на движение на дребни преживни животни заради чумата

Променя се контролът, без да се отменя надзорът и се въвеждат облекчения за стопаните Ревизираните мерки и продължаващият надзор за контрол на заболяването Чума по дребните преживни животни,

Няма снимка

И пернатите имат своите предпочитания

Не ги пренебрегвайте Ако гледате домашни птици в двора си, давайте фуражните смески ситно смлени. Но независимо от начина на приготвяне различните видове домашни птици имат своите предпочитания.

Няма снимка

Днес е Ден на снежния човек

Днес, 18 януари празнуваме международния ден на снежния човек. Идеята за такъв ден е на германеца Корнелиус Граетц. А защо точно днес? Единицата символизира метлата,

Няма снимка

Производството на биофуражи в САЩ се увеличава

Заради повишеното търсене в САЩ се появяват нови проекти в сегмента производство на биофуражи. Специалистите прогнозират в близко време търсенето в тази сфера стабилно да се увеличава.