Мястото на младото вино през декември

18 декември 2018 В лозята 0     
Няма снимка
1 2 3 4
 

Отговори ви дава д-р инж. техн. Николай Бакалов

След обясненията и съветите на нашия консултант няколко читатели ни изпратиха по-конкретните си въпроси за съхранението на младото вино преди зимата.

Това, че то трябва да се съхранява в добре измити и затворени съдове, вече всички домашни майстори го знаят.

Някои стопани обаче са се зачудили защо се казва, че най-добрият съд за съхранение е стъкленият. А за любителите обяснението е в това, че начинът е лесен и сигурен, пък и не всички стопани разполагат с дървени бъчви.

Някои ни попитаха какво мислим и за съдовете от неръждаема стомана. Тук отговорът е, че такива съдове са подходящи.

Предлагат се съдове - неръждаеми които са отлични и за ферментация, и за съхранение, създадени са и за домашния майстор винар. Удобни са тези с обем 90 литра, но има и с двойно по-голям, има и още по-обемни.

Притежават подвижен капак с еластично уплътнение, който може да се поставя на различни нива в резервоара, като по този начин предпазва виното от окисление. Предвиден е и капак за защита от прах и други замърсявания.

А при употреба на резервоара като апарат за ферментация, за по-добър контрол на процеса се предлага и топлообменен панел за охлаждане или загряване, още - термометър и отцеждащ цилиндър. Той може да бъде хоризонтален - за предпазване на крана от запушване, или вертикален - за отделяне на виното от джибрите с помощта на помпа.

Поставянето на перфорирания капак позволява джибрите да се поддържат потопени във виното с цел по-добра екстракция при червените вина. По този начин се провежда т.нар. ферментация с потопена шапка.

Въпреки че мнозина не уважават пластмасата, ако тя е с добро качество и специално предназначена за целта, и съдовете от нея също са подходящи за съхранение.

Добре е да се купят от специализираните магазини и винарски професионални сайтове.

Когато става дума за традиционно използваните дъбови бъчви за съхранение, знае се, че изискват редовно почистване и доста повече грижи.

Някои стопани ни питат, ако преди години вино е вкисвало в бъчвата, дали може да се използва. Опасно е, защото в дъгите е възможно да се крият оцетнокисели бактерии.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от В лозята
Няма снимка

През април да се обследват лозите

Лозовата пърстрянка се готви за атака Дукена Жолева агрометеоролог при НИМХ През април при лозата протичат фазите набъбване на пъпките, разпукване на пъпките, развитие на първи - трети лист,

Няма снимка

Ашладисване на зелено

Прави се след април-май Този вид присаждане на лозите се прави от по-малко на брой стопани, защото се смята, че е по-труден, но всъщност не е така...

Няма снимка

Присаждане на разцеп

Прави се през пролетта "Преди години купих от пазара в София прехвалени лози които се оказаха не от този сорт, които аз очаквах. Доколкото чувам от колеги, това нерядко често се случва.

Няма снимка

Може ли бъчвата да отрови виното

За проблема бензапирен при винопроизводството обяснява консултантът инж. Николай Бакалов Дали бъчвата може да отрови виното? Има винопроизводители, които се вълнуват от проблема и ни задават този

Няма снимка

Плюсовете и минусите на органиката

"За" Можете да получите много от органичните торове, когато ги използвате правилно и те са качествени. Например, когато косите тревата в двора или на вилата,

Няма снимка

5 важни неща за торенето

Важни за всеки професионалист и любител Подхранването на лозите е задължително да се прави всяка година, за да си гарантирате редовното и качествено образуване на нова листна маса,

Още от Фермер
Няма снимка

Използване на майка-помощница до главната паша

Това може да стане само при условие, че е подсигурена такава още от есента. Тя се зазимява в същия кошер до основното семейство или над него. А преди настъпването на пашата майката помощничка се

Няма снимка

Колко компост е нужен на растенията

Ориентировъчни норми: . За растения, които извличат голямо количество хранителни елементи от почвата, количеството е 6-8 л на 1 кв. м пресен компост. .

Няма снимка

Сайт съветва агробизнеса

ДСК Агро е платформа и подход към клиентите от сектора Сайт може да се превърне във верен съветник на агробизнеса в България. Банка ДСК създаде уникална платформа,

Няма снимка

Днес ще е слънчево с максимални температури до 25 градуса

Времето ще е предимно слънчево, със слаб вятър от запад-югозапад. Температурите ще се повишат и максималните ще са между 20 и 25 градуса, по Черноморието ще са по-ниски - 12-17 градуса.

Няма снимка

Жега на Цветница, дъжд по Великден

Иде топъл април с валежи под нормата Април ще е топъл с температури над нормата, а валежите ще са под обичайните за месеца количества. Това сочат предварителните прогнози в навечерието на

Няма снимка

Талантлив заек скача за Гинес

Дългоушко изпълнява 20 трика за 1 минута Четиригодишният домашен заек от Финландия Таави изпълнява 20 трика за минута и така попада в Книгата на рекордите Гинес.