Мястото на младото вино през декември

18 декември 2018 В лозята 0     
Няма снимка
1 2 3 4
 

Отговори ви дава д-р инж. техн. Николай Бакалов

След обясненията и съветите на нашия консултант няколко читатели ни изпратиха по-конкретните си въпроси за съхранението на младото вино преди зимата.

Това, че то трябва да се съхранява в добре измити и затворени съдове, вече всички домашни майстори го знаят.

Някои стопани обаче са се зачудили защо се казва, че най-добрият съд за съхранение е стъкленият. А за любителите обяснението е в това, че начинът е лесен и сигурен, пък и не всички стопани разполагат с дървени бъчви.

Някои ни попитаха какво мислим и за съдовете от неръждаема стомана. Тук отговорът е, че такива съдове са подходящи.

Предлагат се съдове - неръждаеми които са отлични и за ферментация, и за съхранение, създадени са и за домашния майстор винар. Удобни са тези с обем 90 литра, но има и с двойно по-голям, има и още по-обемни.

Притежават подвижен капак с еластично уплътнение, който може да се поставя на различни нива в резервоара, като по този начин предпазва виното от окисление. Предвиден е и капак за защита от прах и други замърсявания.

А при употреба на резервоара като апарат за ферментация, за по-добър контрол на процеса се предлага и топлообменен панел за охлаждане или загряване, още - термометър и отцеждащ цилиндър. Той може да бъде хоризонтален - за предпазване на крана от запушване, или вертикален - за отделяне на виното от джибрите с помощта на помпа.

Поставянето на перфорирания капак позволява джибрите да се поддържат потопени във виното с цел по-добра екстракция при червените вина. По този начин се провежда т.нар. ферментация с потопена шапка.

Въпреки че мнозина не уважават пластмасата, ако тя е с добро качество и специално предназначена за целта, и съдовете от нея също са подходящи за съхранение.

Добре е да се купят от специализираните магазини и винарски професионални сайтове.

Когато става дума за традиционно използваните дъбови бъчви за съхранение, знае се, че изискват редовно почистване и доста повече грижи.

Някои стопани ни питат, ако преди години вино е вкисвало в бъчвата, дали може да се използва. Опасно е, защото в дъгите е възможно да се крият оцетнокисели бактерии.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от В лозята
Няма снимка

Ракия от череши

Отговаряме на няколко читателски сезонни въпроса Разбира се, че и от череши може да стане ракия, и то хубава. Няколко стопани пожелаха да им обясним някои тънкости от технологията.

Няма снимка

Защита срещу лозарски неволи

Информацията е най-ценната стока и за стопаните Агрохимията и агротехниката на лозята ще бъдат едни от най-важните мероприятия за опазване на лозите и дворните асми през настъпващия летен период.

Няма снимка

Бяло гниене след градушка

До 4 август не са изключени още валежи с ледени късове, казват агрометеоролозите Гръмотевици и градушки и за юни предвидиха агрометеоролозите. Рискът за лозите и асмите се увеличава още повече,

Няма снимка

Присаждането на зелено може да е и през юни

Според майстори в ашладисването методът е лесен за любители, ако искат да сменят сорта Много любители попитаха и тази година как могат да сменят сорта на лозата.

Няма снимка

Изресяват лозите, какво да се прави

Могат да се вземат някои мерки и срещу милерандаж и източване Читателката Василка Стефанова от с.Кривина, Софийско ни попита какво се прави при частично окапване на цветните бутони,

Няма снимка

Брашнестата мана вече се побеждава

Ако лозарите реагират навреме Брашнестата мана, известна с латинското си име оидиум, или с популярните народни наименования пепелница, брашнянка или кюлеме,

Още от Фермер
Няма снимка

Оранжев код за порои и градушки в 4 области в страната утре

Поройни дъждове, гръмотевици и градушки се очакват в централните райони на Северна България и във вторник. В областите Враца, Ловеч, Велико Търново и Габрово ще се излеят до 65 литра на квадратен

Няма снимка

Царевичният стъблопробивач атакува младите посеви

Пръскайте срещу кубинска мана по зеленчуците Дукена Жолева агрометеоролог при НИМХ През последната седмица от юни развитието на земеделските култури ще протича с ускорени темпове,

Няма снимка

Цяло лято фолклорни концерти в Добринище

Oт 6-и юли до 7-и септември от 19,30 часа, всяка съботна вечер, сцената на площада в Добринище ще прелива от прекрасни песни и танци. Това лято празниците включват 10 концерта на ансамбли от различни

Няма снимка

Уникално растение цъфна в центъра на Хасково

Уникално растение цъфна в центъра на Хасково, съобщиха от местната РИОСВ. "Агаве америка" или "Пъстроцветен столетник" се нарича видът, който дарява с изключителна възможност жителите и гостите на

Няма снимка

Африканската чума по свинете превзема Югоизточна Азия - вирусът вече е и в Лаос

За 7 огнища на африканска чума по свинете (АЧС) при домашни свине съобщава Ветеринарната служба на Лаос. Те са в южната част на страната - в провинция Сараване.

Няма снимка

Пропукала се е стената на язовира в село Винарско, може да залее АМ "Тракия"

Стената на язовира в село Винарско е пропукана и може да залее автомагистрала „Тракия“ и близките села. За това алармира кметът Стайко Манев, предава БНР.