При начален етап на вкисване, лекува ли се виното?

18 декември 2018 В лозята 0     
Няма снимка
1 2 3
 

Борбата с болестта е най-важна сега, кога обаче има начин за оправяне, и кога не

Стопаните, които искат да опазят домашното си вино здраво и качествено, трябва да внимават за опасностите от вкисване.

Вкисването се дължи на оцетнокисели бактерии, които се съдържат в много малки количества още в процеса на ферментация, но те не го подозират. Важно е да не се създават благоприятни условия за тяхното развитие.

Това означава да не допускате наличие на въздух над повърхността на виното, за което много пъти сме повтаряли - а именно, че младото вино не трае непълни съдове и иска да няма въздушна камера.

Трябва да се споменат предимствата на неръждаемите съдове, за които много стопани вече ни питат. Те имат плаващ капак, обемът им е от 100 до 1000 л.

Капакът е подвижен и създава много удобства, защото с напомпване се фиксира така, че над повърхността на виното да няма въздух.

Плюсът е и в това, че дори и ако температурата е по-висока, при липса на въздух, виното не вкисва.

За опазване от болестта е добре да се знае, че ако виното е в стъклени дамаджани с тапа, пак трябва да не се оставя въздух или не повече от 1-2 сантиметра в гърловината.

Като една от най-опасните болести оцетното вкисване. се лекува само в началото... а силно вкиснатите вина не подлежат на оправяне.

Причинителите са няколко вида оцетно-кисели бактерии. Всичките са аеробни и се развиват при широк достъп до въздуха.

Нападат се най-често слабоалкохолни, бедни на екстракт вина, съхранявани в непълни бъчви.

Бактериите, които са причинители, направо превръщат алкохола в оцетна киселина.

Първите признаци са неприятният кисел вкус и лек мирис на оцет.

Внимание:

Много стопани не знаят, че развитието на болестта може да започне още по време на алкохолната ферментация.

Оособено, ако тя протича при висока температура (над 35 градуса). Обикновено това се случва при ферментация с плаваща шапка без периодично разбъркване и потапяне в течната среда.

Решаващо значение имат прилагането на правилна технология, използване на серен двуокис, поддържане на бъчвите с вино пълни, чрез редовно доливане и спазване на отлична хигиена в помещението.

Когато болестта е в начален стадий...

И виното според вас е още годно за пиене, процесът може временно да се спре чрез сулфитиране с дози 8-10 г серен двуокис за 100 литра вино. След сулфитирането се бистри и филтрира за отстраняване на бактериите.

Третираното вино може да се подобри вкусово, като се купажира - да се смеси с друго здраво, но трябва пак бързо да се консумира.

Леко вкиснато вино може да се подобри до известна степен, ако се прекара през здрави, пресноферментирали джибри. Настойването продължава от 24 до 48 часа, след което виното се оттака и се прехвърля в чиста напушена бъчва. Този начин на лечение обаче не е възможен сега през декември.

В напреднал стадии

Няма лекуване. Такова вино се изварява за ракия. Но, за да е ракията с добри вкусови качества, преди изваряването киселината пак трябва да се неутрализира. Това се постига, като се внесе натриев бикарбонат (сода за хляб).

Количеството на содата зависи от степента на вкисване. Обикновено за 100 л вино са достатъчни 2-3 пакетчета по 100 г.

Неутрализирането може да се извърши и с пепел от огнище. В този случай достатъчни могат да се окажат 3-4 лопати пепел за 100 л вино, която се внася едновременно със зареждането на казана с виното.

Химически средства не помагат за лекуването, както питаха тези дни някои наши читатели. Те се интересуват дали да опитат с натриев бикарбонат, калциев карбонат (мраморен прах) и др.

Отговор: Полза няма, защото внесени във виното те първо се свързват с винената киселина, която е по-силна от оцетната. Обработеното така вино ще получи плосък нехармоничен вкус.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от В лозята
Няма снимка

Ракия от череши

Отговаряме на няколко читателски сезонни въпроса Разбира се, че и от череши може да стане ракия, и то хубава. Няколко стопани пожелаха да им обясним някои тънкости от технологията.

Няма снимка

Защита срещу лозарски неволи

Информацията е най-ценната стока и за стопаните Агрохимията и агротехниката на лозята ще бъдат едни от най-важните мероприятия за опазване на лозите и дворните асми през настъпващия летен период.

Няма снимка

Бяло гниене след градушка

До 4 август не са изключени още валежи с ледени късове, казват агрометеоролозите Гръмотевици и градушки и за юни предвидиха агрометеоролозите. Рискът за лозите и асмите се увеличава още повече,

Няма снимка

Присаждането на зелено може да е и през юни

Според майстори в ашладисването методът е лесен за любители, ако искат да сменят сорта Много любители попитаха и тази година как могат да сменят сорта на лозата.

Няма снимка

Изресяват лозите, какво да се прави

Могат да се вземат някои мерки и срещу милерандаж и източване Читателката Василка Стефанова от с.Кривина, Софийско ни попита какво се прави при частично окапване на цветните бутони,

Няма снимка

Брашнестата мана вече се побеждава

Ако лозарите реагират навреме Брашнестата мана, известна с латинското си име оидиум, или с популярните народни наименования пепелница, брашнянка или кюлеме,

Още от Фермер
Няма снимка

Оранжев код за порои и градушки в 4 области в страната утре

Поройни дъждове, гръмотевици и градушки се очакват в централните райони на Северна България и във вторник. В областите Враца, Ловеч, Велико Търново и Габрово ще се излеят до 65 литра на квадратен

Няма снимка

Царевичният стъблопробивач атакува младите посеви

Пръскайте срещу кубинска мана по зеленчуците Дукена Жолева агрометеоролог при НИМХ През последната седмица от юни развитието на земеделските култури ще протича с ускорени темпове,

Няма снимка

Цяло лято фолклорни концерти в Добринище

Oт 6-и юли до 7-и септември от 19,30 часа, всяка съботна вечер, сцената на площада в Добринище ще прелива от прекрасни песни и танци. Това лято празниците включват 10 концерта на ансамбли от различни

Няма снимка

Уникално растение цъфна в центъра на Хасково

Уникално растение цъфна в центъра на Хасково, съобщиха от местната РИОСВ. "Агаве америка" или "Пъстроцветен столетник" се нарича видът, който дарява с изключителна възможност жителите и гостите на

Няма снимка

Африканската чума по свинете превзема Югоизточна Азия - вирусът вече е и в Лаос

За 7 огнища на африканска чума по свинете (АЧС) при домашни свине съобщава Ветеринарната служба на Лаос. Те са в южната част на страната - в провинция Сараване.

Няма снимка

Пропукала се е стената на язовира в село Винарско, може да залее АМ "Тракия"

Стената на язовира в село Винарско е пропукана и може да залее автомагистрала „Тракия“ и близките села. За това алармира кметът Стайко Манев, предава БНР.