Пастьоризирайте вкисналия мед

06 януари 2019 Пчеларство 0     
Няма снимка
 

Най-често пчелния мед се подлага на загряване с цел да декристализира. Ако меда се нагрява бавно до около 40 градуса по Целзий, се приема, че голяма част от полезните му свойства се запазват, напомнят от pchelarstvo.com.

Ензимната активност не се променя. Антибактериалните и антиоксидантните свойства на меда се запазват. Всъщност тази температура и естествено може да се достигне в кошера в горещ летен ден. При такова леко загряване обаче след известно време медът започва да кристализира отново.

Ако се нагрее до по-висока температура (шоково над 70-80 градуса) той кристализира после изключително бавно и може дълго време да бъде предлаган на потребителите в течен вид. Но цветът му се променя – потъмнява.Това загряване се нарича пастьоризиране. То предотвратява и вкисването, което може да се получи при неузрял мед, който е изваден от питите.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Пчеларство
Няма снимка

Защитете кошерите от оси и стършели

Възрастните индивиди се хранят с нектар, а ларвите - с месо от насекоми. Целостта на семейството на осите се обуславя единствено от грижата за потомството.

Няма снимка

Има ли болести по пчелите опасни и за хората

Аспергилозата е единствената болест, която може да заразява и хората, уточнява д-р Милан Стоянов във в. "Пчела и кошер". По тази причина и поради много слабото разпространение на болестта пи появата

Няма снимка

Придаване на пчелни майки с нестандартни методи

Кои са нестандартните методи разяснява Пламен Христов от Институт по животновъдни науки- Костинброд.  1.Привеждане на семейството в състояние на гол рой.

Няма снимка

Непреки методи за придаване на пчелни майки

Непреките методи за придаване предполагат временна изолация на майката от пчелите-рецепиенти посредством приспособления, обяснява  2. 1. Придаване с клетки.

Няма снимка

Кои са начините за придаване на майки

Те са два основни - преки и непреки, уточнява Пламен Христов от Институт по животновъдни науки- Костинброд. 1. Преки методи - осъществяват се чрез директно пускане на новата майка през входа или на

Няма снимка

Едно бащино семейство е за едновременно съешаване на 50 майки

Броят на бащините семейства зависи от количеството на майките, които ще се съешават едновременно, и от степента на изолация на пункта за съешаване от съседните пчелини.

Още от Фермер
Няма снимка

Калифорнийска компания представи нови сортове ягоди и малини

Те са дело на базирания в Калифорния производител на ягодоплодни Driscoll's. Основната характеристика на плодовете с марката Rose Berries е бледо розов цвят.

Няма снимка

Испанските производители на цитруси могат да останат без печалба

Настоящата кампания за износ е станала катастрофална за испанските производители на цитрусови плодове. Причината за това е съвпадението на сезоните с ЮАР.

Няма снимка

Прасетата сукалчета - на кантара

Ефективността на родилния бокс в свинефермата се определя от растежа на прасетата. Доброто наддаване свидетелства за това, че прасетата сучат много мляко,

Няма снимка

Животновъдите кандидатстват от 28 юни по схемата de minimis

 Помощта ще бъде изплатена на стопаните до 9 август 2019 г. От 28 юни до 15 юли 2019 г. ще продължи приемът на документи по схемата de minimis за земеделските стопани, отглеждащи крави, юници, биволи,

Няма снимка

Традиционна схема за едновременна борба

Технологията за едновременна борба с мана, оидиум, гроздови молци и акари залага на комбиниране и смесване на препаратите. При нападение от всички тях схемата,

Няма снимка

Куцащите крави лежат в нехарактерна поза

Пасището представлява здравословна среда за копитата на кравите, тъй като почвата е мека и осигурява добро сцепление. Освен това на пасището има по-малко болестотворни бактерии, опасни за копитата.