Как една клечка кибрит ще ти покаже медът истински ли е или фалшив!

08 януари 2019 Пчеларство 0     
Няма снимка
 

За никого не е тайна, че на пазара ни има много фалшив мед и не само мед, за съжаление. Това, че ще си го купите от пчелар, нищо не значи, т.е. не можете да имате гаранция, защото все пак пчеларите са тези, които научиха търговците как да имитират меда, информира zapchelite.eu.

Не се залъгвайте с мисълта, че дори медът да е фалшив и не ви помогне, че поне няма да ви навреди. В него има съставки, които крият сериозен риск за здравето и това трябва да ви е ясно. Чувствайте се предупредени.

А какво се влага в един фалшив мед? В него има съставки, някои и със съмнително качество и произход. Но този, който наистина го е грижа за собственото здраве и това на семейството, трябва да знае как да избере правилно меда. Проверката не е сложна, достатъчни са три прости теста.

Който в семейството си са имал пчелари, знае как изглежда и на какво мирише истинският мед. Истинският мед, освен сладкия вкус, трябва да бъде и леко горчив и да причинява леко парене в гърлото. Когато купувате мед на пазара, не забравяйте да го опитате, а ако търговецът се възпротиви, не посягайте към стоката му, дори се оплачете на управата на пазара и поискайте проверка на стоката.

Другото, което трябва да направите, е да помиришете меда. Той трябва да има нежен цветен аромат. При фалшивия мирис често липсва или, напротив – твърде ярък и натрапчив е. Цветът също е важен. Неестествено светлият мед се произвежда, когато пчелите са хранени със захарен сироп или меласа, а този продукт няма да донесе полза на тялото ви.

А ето и един простичък тест, който ще каже почти всичко за меда, и то за секунди – сложете капка мед на върха на кибритена клечка и я запалете. Ако медът пламне, това означава, че е естествен. Ако клечката угасне, кажете на търговеца да не продава боклуци. Същото можете да направите и с памук.

В домашни условия можете да направите още три теста, които да ви кажат какво сте си купили. На помощ идва химията, но не тази със сложните уравнения, а нещо много по-просто.

Узрял ли е медът – ако медът е естествен и узрял, ако го загребете с лъжица и я завъртите, той ще се стича на лентички. А ако капе от лъжицата, то не си е заслужавало да го купувате.

Има ли в него примеси – разтворете една супена лъжица мед в чаша вода. Водата ще помътнее, но без да се образува утайка. Ако има примеси, се образува утайка.

Наличие на нишесте – за да определите дали в меда има брашно, или нишесте, вземете малко от него, разтворете го във вода и добавете капка йод. Ако разтворът стане син, то тези добавки са налични. Можете да добавите и малко оцет. Ако медът закипи и засъска, тогава в него има брашно.

Снимка: ПИК Автор: ПИК

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Пчеларство
Няма снимка

Защитете кошерите от оси и стършели

Възрастните индивиди се хранят с нектар, а ларвите - с месо от насекоми. Целостта на семейството на осите се обуславя единствено от грижата за потомството.

Няма снимка

Има ли болести по пчелите опасни и за хората

Аспергилозата е единствената болест, която може да заразява и хората, уточнява д-р Милан Стоянов във в. "Пчела и кошер". По тази причина и поради много слабото разпространение на болестта пи появата

Няма снимка

Придаване на пчелни майки с нестандартни методи

Кои са нестандартните методи разяснява Пламен Христов от Институт по животновъдни науки- Костинброд.  1.Привеждане на семейството в състояние на гол рой.

Няма снимка

Непреки методи за придаване на пчелни майки

Непреките методи за придаване предполагат временна изолация на майката от пчелите-рецепиенти посредством приспособления, обяснява  2. 1. Придаване с клетки.

Няма снимка

Кои са начините за придаване на майки

Те са два основни - преки и непреки, уточнява Пламен Христов от Институт по животновъдни науки- Костинброд. 1. Преки методи - осъществяват се чрез директно пускане на новата майка през входа или на

Няма снимка

Едно бащино семейство е за едновременно съешаване на 50 майки

Броят на бащините семейства зависи от количеството на майките, които ще се съешават едновременно, и от степента на изолация на пункта за съешаване от съседните пчелини.

Още от Фермер
Няма снимка

Испанските производители на цитруси могат да останат без печалба

Настоящата кампания за износ е станала катастрофална за испанските производители на цитрусови плодове. Причината за това е съвпадението на сезоните с ЮАР.

Няма снимка

Прасетата сукалчета - на кантара

Ефективността на родилния бокс в свинефермата се определя от растежа на прасетата. Доброто наддаване свидетелства за това, че прасетата сучат много мляко,

Няма снимка

Животновъдите кандидатстват от 28 юни по схемата de minimis

 Помощта ще бъде изплатена на стопаните до 9 август 2019 г. От 28 юни до 15 юли 2019 г. ще продължи приемът на документи по схемата de minimis за земеделските стопани, отглеждащи крави, юници, биволи,

Няма снимка

Традиционна схема за едновременна борба

Технологията за едновременна борба с мана, оидиум, гроздови молци и акари залага на комбиниране и смесване на препаратите. При нападение от всички тях схемата,

Няма снимка

Куцащите крави лежат в нехарактерна поза

Пасището представлява здравословна среда за копитата на кравите, тъй като почвата е мека и осигурява добро сцепление. Освен това на пасището има по-малко болестотворни бактерии, опасни за копитата.

Няма снимка

Общините се отчитат, кметовете набелязват новите приоритети

Това ще стане на 27 и 28 юни на "Боровец" Заключителната конференция на Националното сдружение на общините в България /НСОРБ/ ще направи равносметка на постигнатото през общински мандат 2015 – 2019.