Как една клечка кибрит ще ти покаже медът истински ли е или фалшив!

08 януари 2019 Пчеларство 0     
Няма снимка
 

За никого не е тайна, че на пазара ни има много фалшив мед и не само мед, за съжаление. Това, че ще си го купите от пчелар, нищо не значи, т.е. не можете да имате гаранция, защото все пак пчеларите са тези, които научиха търговците как да имитират меда, информира zapchelite.eu.

Не се залъгвайте с мисълта, че дори медът да е фалшив и не ви помогне, че поне няма да ви навреди. В него има съставки, които крият сериозен риск за здравето и това трябва да ви е ясно. Чувствайте се предупредени.

А какво се влага в един фалшив мед? В него има съставки, някои и със съмнително качество и произход. Но този, който наистина го е грижа за собственото здраве и това на семейството, трябва да знае как да избере правилно меда. Проверката не е сложна, достатъчни са три прости теста.

Който в семейството си са имал пчелари, знае как изглежда и на какво мирише истинският мед. Истинският мед, освен сладкия вкус, трябва да бъде и леко горчив и да причинява леко парене в гърлото. Когато купувате мед на пазара, не забравяйте да го опитате, а ако търговецът се възпротиви, не посягайте към стоката му, дори се оплачете на управата на пазара и поискайте проверка на стоката.

Другото, което трябва да направите, е да помиришете меда. Той трябва да има нежен цветен аромат. При фалшивия мирис често липсва или, напротив – твърде ярък и натрапчив е. Цветът също е важен. Неестествено светлият мед се произвежда, когато пчелите са хранени със захарен сироп или меласа, а този продукт няма да донесе полза на тялото ви.

А ето и един простичък тест, който ще каже почти всичко за меда, и то за секунди – сложете капка мед на върха на кибритена клечка и я запалете. Ако медът пламне, това означава, че е естествен. Ако клечката угасне, кажете на търговеца да не продава боклуци. Същото можете да направите и с памук.

В домашни условия можете да направите още три теста, които да ви кажат какво сте си купили. На помощ идва химията, но не тази със сложните уравнения, а нещо много по-просто.

Узрял ли е медът – ако медът е естествен и узрял, ако го загребете с лъжица и я завъртите, той ще се стича на лентички. А ако капе от лъжицата, то не си е заслужавало да го купувате.

Има ли в него примеси – разтворете една супена лъжица мед в чаша вода. Водата ще помътнее, но без да се образува утайка. Ако има примеси, се образува утайка.

Наличие на нишесте – за да определите дали в меда има брашно, или нишесте, вземете малко от него, разтворете го във вода и добавете капка йод. Ако разтворът стане син, то тези добавки са налични. Можете да добавите и малко оцет. Ако медът закипи и засъска, тогава в него има брашно.

Снимка: ПИК Автор: ПИК

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Пчеларство
Няма снимка

Зимното кълбо и анаеробните условия в кошера

Пчелите се скупчват много близо една до друга в зимното кълбо. Това пречи на притока на въздух и увеличава вероятността от анаеробна ситуация в рамките на кълбото.

Няма снимка

Сега пчелите са принудени да поддържат в центъра на кълбото температуратура до 35 градуса

По изверженията на пчелите при очистителния полет също може да се съди за състоянието на семейството, напомнят на начинещите пчелари от pchelin.wordpress.com.

Няма снимка

Пчелите умират при температура по-ниска от 8°С и по-висока от 40°С

Пчели, лишени от храна, живеят най-дълго при температура около 16-18°С, а най-кратко при 35-36°С. Интервалът е от 21 до 134 часа, при което температурата е от решаващо значение.

Няма снимка

Защо някои пчелни семейства не се облитат

Дружното и енергично облигтане показва, че семейството  е добре. Слабото облитане на единични пчели или суетеното на пчели пред входа или диарични петна около входа са сигнал,

Няма снимка

Ако има дни с 10-12 градуса, следете за облитане на пчелите

Според синоптиците, очакват ни дни с температура около 10 градуса и повече за отделни райони. Затова следете прогнозите  и по обяд отидете на пчелина,

Няма снимка

Ако майката се е загубила при обръщане на кошера

Ако имате обърнат кошер на пчелина през зимата, търсете майката. Ако не я откриете, трябва осиротелите пчели да се присъединят към някое по-слабо семейство.

Още от Фермер
Няма снимка

Дрождирайте храната за домашните птици

Подходящи за целта са смлените зърнени фуражи, триците, варените картофи Как се дрождират фуражите Една част от фуража залейте с 1,5-2 части вода, загрята до 30 градуса.

Няма снимка

Фермерите в Израел се конкурират с вносни млечни продукти от началото на годината

Млекопроизводителите в Израел са обезпокоени от това, че от 1 януари 2019 г. правителството позволи вноса на млечни продукти в страната, съобщава DairyGlobal.

Няма снимка

ЕС одобри по-леките ограничения на движение на дребни преживни животни заради чумата

Променя се контролът, без да се отменя надзорът и се въвеждат облекчения за стопаните Ревизираните мерки и продължаващият надзор за контрол на заболяването Чума по дребните преживни животни,

Няма снимка

И пернатите имат своите предпочитания

Не ги пренебрегвайте Ако гледате домашни птици в двора си, давайте фуражните смески ситно смлени. Но независимо от начина на приготвяне различните видове домашни птици имат своите предпочитания.

Няма снимка

Днес е Ден на снежния човек

Днес, 18 януари празнуваме международния ден на снежния човек. Идеята за такъв ден е на германеца Корнелиус Граетц. А защо точно днес? Единицата символизира метлата,

Няма снимка

Производството на биофуражи в САЩ се увеличава

Заради повишеното търсене в САЩ се появяват нови проекти в сегмента производство на биофуражи. Специалистите прогнозират в близко време търсенето в тази сфера стабилно да се увеличава.