Създавате малки рамена върху кордоните при лозите

28 декември 2018 В лозята и под асмата / Полезни съвети 0     
Няма снимка
 

Рязането на асмите е сравнително лесно

Върху кордоните през 15-20 см след формирането е време да се създават малки рамена.

На тях всяка година трябва да се оставят чепове с по 2 очи от долната пръчка, а горната да се премахва през стария чеп.

Когато имате сортове, които притежават по-ниска родовитост на основните пъпки /такива са Болгар, Италия и др./ на някои от рамената наред с чепа трябва да се остави и плодна пръчка - тя да бъде с 10-12 очи.

Редно е да се извие малко встрани от кордона и да се привърже към скелето.

При следващата резитба на асмите плодната пръчка се премахва, а новата плодна пръчка се оставя на друго рамо.

Броят на пръчките зависи от силата на лозата

и варира от 2-3 до 5-6 и повече.

Много важно е оставените плодни звена по брой и разпределение да позволяват равномерно гарниране и запълване на празните места по скелето.

Когато лозите са оформени без кордони, а само с 1-2 къси рамена, резитбата се извършва по типа Гюйо.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от В лозята и под асмата / Полезни съвети
Няма снимка

Какво да правите след засаждането на лозата

И как да режете Първата година: При засаждането лозата, предназначена за дворната асма, се реже на чеп с 2 очи. На втората година: Горната пръчка се премахва изцяло, а долната се реже на чеп с 2 очи.

Няма снимка

Какво ще изисква формирането на асма

Кратък въпрос - бърз отговор Нови асми ще правят в двора си на вилата няколко наши верни читатели и абонати. Вера Николова от Чирпан, Дориана Ангелова от Пазарджик и Никола Пенков от Бургас ни

Няма снимка

Ако желаете декорация около асмата

Прикрепете добре стъблата, кордоните и пръчките В случай, когато желаете асмата в двора ви да бъде предимно за пролетна, лятна и есенна декорация на следващата година,

Няма снимка

В България рядко измръзват цели лози

Но пъпките страдат доста често За това дали лозата е студоустойчива сме писали много. И отговаряли, че културата се причислява към умерено студоустойчивите растения.

Няма снимка

Сортове лози устойчиви на студ

Има ли различия в студоустойчивостта на отделните сортове - да, разбира се. Студоустойчивостта на културните сортове не е еднаква. А има ли някаква зависмост? Да, има.

Няма снимка

И от нас зависи издръжливостта на лозите

Знаете ли, че лозите от един и същ сорт могат да покажат различна студоустойчивост в отделните райони и години при различни стопани. Причините, които обуславят различията,

Още от Фермер
Няма снимка

Дрождирайте храната за домашните птици

Подходящи за целта са смлените зърнени фуражи, триците, варените картофи Как се дрождират фуражите Една част от фуража залейте с 1,5-2 части вода, загрята до 30 градуса.

Няма снимка

Фермерите в Израел се конкурират с вносни млечни продукти от началото на годината

Млекопроизводителите в Израел са обезпокоени от това, че от 1 януари 2019 г. правителството позволи вноса на млечни продукти в страната, съобщава DairyGlobal.

Няма снимка

ЕС одобри по-леките ограничения на движение на дребни преживни животни заради чумата

Променя се контролът, без да се отменя надзорът и се въвеждат облекчения за стопаните Ревизираните мерки и продължаващият надзор за контрол на заболяването Чума по дребните преживни животни,

Няма снимка

И пернатите имат своите предпочитания

Не ги пренебрегвайте Ако гледате домашни птици в двора си, давайте фуражните смески ситно смлени. Но независимо от начина на приготвяне различните видове домашни птици имат своите предпочитания.

Няма снимка

Днес е Ден на снежния човек

Днес, 18 януари празнуваме международния ден на снежния човек. Идеята за такъв ден е на германеца Корнелиус Граетц. А защо точно днес? Единицата символизира метлата,

Няма снимка

Производството на биофуражи в САЩ се увеличава

Заради повишеното търсене в САЩ се появяват нови проекти в сегмента производство на биофуражи. Специалистите прогнозират в близко време търсенето в тази сфера стабилно да се увеличава.