За всяко вино си има чаша. Коя е тя?

29 декември 2018 В лозята 1     
Няма снимка
1 2
 

За много любители на виното, и купешкото, и домашното, има немалко значение в какви винени чаши да си го поднесат или на своите гости, за да усетят най-пълно вкуса му и да спазят протокола.

Това ни помоли да обясним нашата читателка Ваня Димитрова от Ботевград, изпълняваме молбата ѝ.

Отговор:

Винената чаша се радва на огромно внимание от страна на почитателите на напитката. И тези от тях, които искат напълно да изпитат сладостта и духа на виното, внимателно я подбират Как?

Знае се, че чашата за бяло вино трябва да е по-малка и с по-тясно гърло от тази за червеното.

Но правилата съвсем не свършват до тук. Както казват французите “за всяко вино си има чаша” и тя е обект на много каталози на най-елитните производители на стъкленото изделие, което има и доста високи цени, когато е качествено.

Стига се дотам, че правят дизайн на чаши не само за различните типове вино, но дори и за различните сортове.

Защото техните експерти твърдят, че за по-свежи бели вина от силно ароматични сортове като совиньон блан, мускат или траминер, се иска една форма, докато по-плодовото шардоне например стои добре в по-друга.

Тук попада и изненадата за много почитатели която им поднася съвременната мода. Едно шардоне, ферментирало и отлежавало в дъб, се чувства отлично и се изявява по-добре не в чашата за бяло вино, а в широк “балон”. А за него се смяташе, че е подходящ само за стари, отлежали червени вина.

Но специалистите и за това имат обяснение. Големината на “балона” и широчината на отвора му определят ъгъла, под който течността попада в устната кухина, а от това зависи да се възприеме вкусът. 

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от В лозята
Няма снимка

Добро ли е времето за домашното вино

д-р инж. техн. Николай Бакалов - консултант Винарите знаят, че когато паднат първите големи студове през януари, виното започва да претърпява положителни промени.

Няма снимка

Кога се увреждат тъкани

При минус 24 градуса се повреждат и тъканите на едногодишните пръчки. Това лесно може да се провери още по външния им вид. Променя се цветът им и стават от тъмнокафяви направо до черни.

Няма снимка

Кои са най-устойчивите на студ сортове

Кои са най-устойчивите на студ сортове Стопаните трябва да знаят, че пъпките на по-тънките, но по-добре узрели пръчки, всъщност са по-устойчиви на измръзване от по-дебелите.

Няма снимка

Минус 17-18 градуса са опасни за лозите

Рискът е по-голям за десертните сортове Въпрос: Доста наши читатели - любители са се уплашили от мразовитите дни и нощи и питат колко опасни и вредни са сегашните отрицателни температури за лозите

Няма снимка

Лекувайте виното навреме

Основните проблеми при лечението на домашното вино се състоят в превенцията. Това на преден план означава да не се позволява от стопанина то да губи вкус, цвят и мирис, т.е.

Няма снимка

За колко време се оцветява ракия

Най-добре се оцветява ракията, когато се налее в дъбова или черничева бъчва, казват специалистите. Черничевата обикновено оцветява най-бързо. Тогава процесът е съчетан и със стареенето,

Още от Фермер
Няма снимка

Дрождирайте храната за домашните птици

Подходящи за целта са смлените зърнени фуражи, триците, варените картофи Как се дрождират фуражите Една част от фуража залейте с 1,5-2 части вода, загрята до 30 градуса.

Няма снимка

Фермерите в Израел се конкурират с вносни млечни продукти от началото на годината

Млекопроизводителите в Израел са обезпокоени от това, че от 1 януари 2019 г. правителството позволи вноса на млечни продукти в страната, съобщава DairyGlobal.

Няма снимка

ЕС одобри по-леките ограничения на движение на дребни преживни животни заради чумата

Променя се контролът, без да се отменя надзорът и се въвеждат облекчения за стопаните Ревизираните мерки и продължаващият надзор за контрол на заболяването Чума по дребните преживни животни,

Няма снимка

И пернатите имат своите предпочитания

Не ги пренебрегвайте Ако гледате домашни птици в двора си, давайте фуражните смески ситно смлени. Но независимо от начина на приготвяне различните видове домашни птици имат своите предпочитания.

Няма снимка

Днес е Ден на снежния човек

Днес, 18 януари празнуваме международния ден на снежния човек. Идеята за такъв ден е на германеца Корнелиус Граетц. А защо точно днес? Единицата символизира метлата,

Няма снимка

Производството на биофуражи в САЩ се увеличава

Заради повишеното търсене в САЩ се появяват нови проекти в сегмента производство на биофуражи. Специалистите прогнозират в близко време търсенето в тази сфера стабилно да се увеличава.