Как улавяме вкуса на виното

29 декември 2018 В лозята 0     
Няма снимка
1 2 3 4 5 6 7 8 9
 

От лалето, или от флейтата - ценна информация, която казва къде да налеем виното, за да го оценим

Човек долавя вкусовете сладко, солено, кисело и горчиво чрез различни зони, които са разположени върху различни части от езика.

Затова се казва, че ъгълът на падане на виното има голямо значение за усещане на вкуса му, съветват енолозите.

Според тях вкусът на едно вино, който усещаме в устната кухина се променя в зависимост от чашата

По тази причина вината от основните сортове каберне совиньон, мерло и каберне се поднасят в една от най-универсалните чаши, подходяща и за всяко друго каберне или мерло.

По принцип правилото гласи, че богати, щедри на аромати, но и фини вина изискват чаша с широк балон и сравнителни тесен отвор, за да могат дълбоките аромати да се разпрострат свободно и в същото време да се концентрират на повърхността.

Белите вина обикновено изискват чаша с по-конична форма.

А що се отнася до подсилените вина, както и до естествено сладките е най-добре да се поднасят в малки лаленца

За пенливото шампанско е известна чашата, която повечето от нас добре познават. Но тъй като тя е отворена като купа и освобождава бързо аромата и мехурчетата, мнозина експерти по дегустацията казват, че вече предпочитат да я заменят с т.нар. чаша флейта

Тя е подходяща и за розовите пенливи вина.

Не винаги можем да имаме от всички видове чаши, нали, особено у дома.

Но затова в такъв случай обикновено следваме класическото правило, че червено вино и такова, което съдържа повече танини, се поднася в балон, а бяло - в по-издължена и затворена чаша. За пенливото, както казахме, вече навлезе тясна и дълга.

За сведение на любителите мнозина обичат дегустационната чаша която между другото е сертифицирана от Международната организация по лозата и виното.

Изчислено е, че именно тя дава равен шанс на всички вина. Тялото и дръжката са хармонично балансирани, така че да може удобно и без излишно усилие да се разклаща чашата. Трябва да има гладък ръб, а не да е с “яка”, която често се среща при най-евтините.

И пак за сведение:

Световно признати са десетки майстори на дизайнерски и скъпи марки чаши, само едни от тях са Mikasa. Известни са с това, че са ръчно изработени от 24-процентов оловен кристал.

Класическата чаша за пенливо вино е или купа или флейта е с висока форма и тънко стъкло.

Може да е във формата на лале.

Стандартната чаша за бяло вино не трябва да бъде прекалено голяма, защото то ще се загуби в нея.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от В лозята
Няма снимка

Добро ли е времето за домашното вино

д-р инж. техн. Николай Бакалов - консултант Винарите знаят, че когато паднат първите големи студове през януари, виното започва да претърпява положителни промени.

Няма снимка

Кога се увреждат тъкани

При минус 24 градуса се повреждат и тъканите на едногодишните пръчки. Това лесно може да се провери още по външния им вид. Променя се цветът им и стават от тъмнокафяви направо до черни.

Няма снимка

Кои са най-устойчивите на студ сортове

Кои са най-устойчивите на студ сортове Стопаните трябва да знаят, че пъпките на по-тънките, но по-добре узрели пръчки, всъщност са по-устойчиви на измръзване от по-дебелите.

Няма снимка

Минус 17-18 градуса са опасни за лозите

Рискът е по-голям за десертните сортове Въпрос: Доста наши читатели - любители са се уплашили от мразовитите дни и нощи и питат колко опасни и вредни са сегашните отрицателни температури за лозите

Няма снимка

Лекувайте виното навреме

Основните проблеми при лечението на домашното вино се състоят в превенцията. Това на преден план означава да не се позволява от стопанина то да губи вкус, цвят и мирис, т.е.

Няма снимка

За колко време се оцветява ракия

Най-добре се оцветява ракията, когато се налее в дъбова или черничева бъчва, казват специалистите. Черничевата обикновено оцветява най-бързо. Тогава процесът е съчетан и със стареенето,

Още от Фермер
Няма снимка

Дрождирайте храната за домашните птици

Подходящи за целта са смлените зърнени фуражи, триците, варените картофи Как се дрождират фуражите Една част от фуража залейте с 1,5-2 части вода, загрята до 30 градуса.

Няма снимка

Фермерите в Израел се конкурират с вносни млечни продукти от началото на годината

Млекопроизводителите в Израел са обезпокоени от това, че от 1 януари 2019 г. правителството позволи вноса на млечни продукти в страната, съобщава DairyGlobal.

Няма снимка

ЕС одобри по-леките ограничения на движение на дребни преживни животни заради чумата

Променя се контролът, без да се отменя надзорът и се въвеждат облекчения за стопаните Ревизираните мерки и продължаващият надзор за контрол на заболяването Чума по дребните преживни животни,

Няма снимка

И пернатите имат своите предпочитания

Не ги пренебрегвайте Ако гледате домашни птици в двора си, давайте фуражните смески ситно смлени. Но независимо от начина на приготвяне различните видове домашни птици имат своите предпочитания.

Няма снимка

Днес е Ден на снежния човек

Днес, 18 януари празнуваме международния ден на снежния човек. Идеята за такъв ден е на германеца Корнелиус Граетц. А защо точно днес? Единицата символизира метлата,

Няма снимка

Производството на биофуражи в САЩ се увеличава

Заради повишеното търсене в САЩ се появяват нови проекти в сегмента производство на биофуражи. Специалистите прогнозират в близко време търсенето в тази сфера стабилно да се увеличава.