Как улавяме вкуса на виното

29 декември 2018 В лозята 0     
Няма снимка
1 2 3 4 5 6 7 8 9
 

От лалето, или от флейтата - ценна информация, която казва къде да налеем виното, за да го оценим

Човек долавя вкусовете сладко, солено, кисело и горчиво чрез различни зони, които са разположени върху различни части от езика.

Затова се казва, че ъгълът на падане на виното има голямо значение за усещане на вкуса му, съветват енолозите.

Според тях вкусът на едно вино, който усещаме в устната кухина се променя в зависимост от чашата

По тази причина вината от основните сортове каберне совиньон, мерло и каберне се поднасят в една от най-универсалните чаши, подходяща и за всяко друго каберне или мерло.

По принцип правилото гласи, че богати, щедри на аромати, но и фини вина изискват чаша с широк балон и сравнителни тесен отвор, за да могат дълбоките аромати да се разпрострат свободно и в същото време да се концентрират на повърхността.

Белите вина обикновено изискват чаша с по-конична форма.

А що се отнася до подсилените вина, както и до естествено сладките е най-добре да се поднасят в малки лаленца

За пенливото шампанско е известна чашата, която повечето от нас добре познават. Но тъй като тя е отворена като купа и освобождава бързо аромата и мехурчетата, мнозина експерти по дегустацията казват, че вече предпочитат да я заменят с т.нар. чаша флейта

Тя е подходяща и за розовите пенливи вина.

Не винаги можем да имаме от всички видове чаши, нали, особено у дома.

Но затова в такъв случай обикновено следваме класическото правило, че червено вино и такова, което съдържа повече танини, се поднася в балон, а бяло - в по-издължена и затворена чаша. За пенливото, както казахме, вече навлезе тясна и дълга.

За сведение на любителите мнозина обичат дегустационната чаша която между другото е сертифицирана от Международната организация по лозата и виното.

Изчислено е, че именно тя дава равен шанс на всички вина. Тялото и дръжката са хармонично балансирани, така че да може удобно и без излишно усилие да се разклаща чашата. Трябва да има гладък ръб, а не да е с “яка”, която често се среща при най-евтините.

И пак за сведение:

Световно признати са десетки майстори на дизайнерски и скъпи марки чаши, само едни от тях са Mikasa. Известни са с това, че са ръчно изработени от 24-процентов оловен кристал.

Класическата чаша за пенливо вино е или купа или флейта е с висока форма и тънко стъкло.

Може да е във формата на лале.

Стандартната чаша за бяло вино не трябва да бъде прекалено голяма, защото то ще се загуби в нея.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от В лозята
Няма снимка

През април да се обследват лозите

Лозовата пърстрянка се готви за атака Дукена Жолева агрометеоролог при НИМХ През април при лозата протичат фазите набъбване на пъпките, разпукване на пъпките, развитие на първи - трети лист,

Няма снимка

Ашладисване на зелено

Прави се след април-май Този вид присаждане на лозите се прави от по-малко на брой стопани, защото се смята, че е по-труден, но всъщност не е така...

Няма снимка

Присаждане на разцеп

Прави се през пролетта "Преди години купих от пазара в София прехвалени лози които се оказаха не от този сорт, които аз очаквах. Доколкото чувам от колеги, това нерядко често се случва.

Няма снимка

Може ли бъчвата да отрови виното

За проблема бензапирен при винопроизводството обяснява консултантът инж. Николай Бакалов Дали бъчвата може да отрови виното? Има винопроизводители, които се вълнуват от проблема и ни задават този

Няма снимка

Плюсовете и минусите на органиката

"За" Можете да получите много от органичните торове, когато ги използвате правилно и те са качествени. Например, когато косите тревата в двора или на вилата,

Няма снимка

5 важни неща за торенето

Важни за всеки професионалист и любител Подхранването на лозите е задължително да се прави всяка година, за да си гарантирате редовното и качествено образуване на нова листна маса,

Още от Фермер
Няма снимка

Използване на майка-помощница до главната паша

Това може да стане само при условие, че е подсигурена такава още от есента. Тя се зазимява в същия кошер до основното семейство или над него. А преди настъпването на пашата майката помощничка се

Няма снимка

Колко компост е нужен на растенията

Ориентировъчни норми: . За растения, които извличат голямо количество хранителни елементи от почвата, количеството е 6-8 л на 1 кв. м пресен компост. .

Няма снимка

Сайт съветва агробизнеса

ДСК Агро е платформа и подход към клиентите от сектора Сайт може да се превърне във верен съветник на агробизнеса в България. Банка ДСК създаде уникална платформа,

Няма снимка

Днес ще е слънчево с максимални температури до 25 градуса

Времето ще е предимно слънчево, със слаб вятър от запад-югозапад. Температурите ще се повишат и максималните ще са между 20 и 25 градуса, по Черноморието ще са по-ниски - 12-17 градуса.

Няма снимка

Жега на Цветница, дъжд по Великден

Иде топъл април с валежи под нормата Април ще е топъл с температури над нормата, а валежите ще са под обичайните за месеца количества. Това сочат предварителните прогнози в навечерието на

Няма снимка

Талантлив заек скача за Гинес

Дългоушко изпълнява 20 трика за 1 минута Четиригодишният домашен заек от Финландия Таави изпълнява 20 трика за минута и така попада в Книгата на рекордите Гинес.