Подготовка за ранните разсади

04 януари 2019 Зеленчуци 0     
Няма снимка
1 2 3 4
 

Направете план за предстоящата работа

Градинарите от по-топлите райони на страната, започват подготовката за ранните разсади още от януари. За целта трябва да си осигурят семена, почвена смес, съдове, торове, както и да имат подходящо помещение за целта.

Любителите, които имат парник или оранжерия в двора, могат да отглеждат някои студоустойчиви зеленчуци - лук и чесън за зелено, салати, марули, спанак, подправки и други.

Растенията трябва да се обгрижват добре, както и да се преглеждат редовно. Задължително е в топлите дни, култивационните съоръжения да се проветряват.

През зимните дни, когато няма много работа в градината, е препоръчително да се състави план за предстоящото през годината.

Решете какви видове и сортове зеленчуци ще отглеждате и се снабдете с качествени семена. Ако имате стари, проверете годността им.

Колко семена ви трябват?

За разсадите вкъщи

Тъй като повечето от семената на зеленчуковите култури са много дребни, понякога само няколко грама са достатъчни за цялата леха. Ще ви дадем ориентировъчно по колко грама семена са необходими от основните зеленчукови култури за 100 кв. м:

домати - 2.5-3 грама

пипер - 10-12 г

патладжан - 4-5 г

главесто зеле - 4

карфиол - 4 г

салати и марули - 2 г

краставици - 8 г

тиквички - 25 г

пъпеши - 12-15 г

дини - 15 г

Повечето от видове се отглеждат чрез предварително произведен разсад от тях. Тиквичките, пъпешите и дините може да се култивират с предварително засят разсад или да се засадят направо в градината.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Зеленчуци
Няма снимка

Листните видове се торят умерено

Пролетта е най-опасното време за натрупване на нитрати в зеленчуците. Защо това е така: . В началото на пролетта слънчевото греене е все още слабо и физиологичните процеси "не работят" на пълен

Няма снимка

Подходящи лехи за зеленчуците

Отделните видове се отглеждат на различни почвени повърхности Тирове За направата на тирове, лехата се набраздява на 50-60-70 см между две бразди. Издигат се тирове,

Няма снимка

Изисквания при ранна сеитба

. За да прораснат семената, е необходима влажна почва, в която да има въздух. Семената на зеленчуковите култури, особено дребните, поникват по-бавно.

Няма снимка

Актуални сеитби

В парници . Ако разполагате с топли парници, може да засеете семената за отглеждане на разсад за средноранно производство на домати. . Семената за отглеждане на разсад за средноранно производство на

Няма снимка

Най-честите грешки при разсада

Произвеждането на разсад не е толкова сложно, но все пак изисква доста знания. Сложността идва от това, че растенията са все още малки и повече трябва да се внимава като се работи с тях.

Няма снимка

Сеитбата на открито започва с най-студоустойчивите зеленчуци

Със затоплянето на времето и най-вече с просъхването на почвата започват сеитбите на открито в градината. Много важно условие е почвата да може да се обработва, без да е кална.

Още от Фермер
Няма снимка

Талантлив заек скача за Гинес

Дългоушко изпълнява 20 трика за 1 минута Четиригодишният домашен заек от Финландия Таави изпълнява 20 трика за минута и така попада в Книгата на рекордите Гинес.

Няма снимка

Подсилване на слаби семейства с млади пчели се извършва неколкократно

Младите новоизлюпени пчели се смитат от питата върху парче плат (покривка или чаршаф), подпушват се с дим, за да излетят летящите и се слагат пред входа на подсилваният кошер, подпушен предварително.

Няма снимка

Десетки видове риба изчезнали от Черно море

Над 20 пъти са намалели запасите на хищни риби в Черно море за последните 25-30 години, каза бившият министър на околната среда и на търговията и туризма Валентин Василев.

Няма снимка

Обсъждат по области нов закон за земеделските кооперации

„Законът за земеделските кооперации, който действа в момента, не е само за тях. Още повече, че той е и остарял, правен е в други времена” – каза в Добрич Явор Гечев,

Няма снимка

Защита на пшеницата от плевели

Една от най-важните дейности в добрите практики при отглеждането на пшеницата, е напролет с възобновяването на вегетацията да се прецени нуждата от внасянето на вегетационен хербицид.

Няма снимка

Проверете овцете за краста

Започнат ли да се чешат и дори да се хапят със зъби, взимайте мерки Зимата води със себе си сезонни проблеми за животните. Някои от тях са свързани с болести, причинени от неправилно хранене.