Лози в оранжерия

04 януари 2019 В лозята 0     
Няма снимка
 

Какво изисква и какво се печели от нея

Всъщност отглеждането на лоза не е чак толкова трудно. Тя вирее добре на много видове почви. Единственото ограничение е нейната любов към мекия климат. Но това пък позволява да е удобен и комфортен и един парник, за който много стопани са ни задавали въпроси.

Проучихме руския опит, който сочи, че оранжерийното отглеждане на грозде може да доведе до добри и направо отлични добиви в по-северни и студени райони, ако това се прави под стъклен или здрав полиетиленов покрив.

Предимствата на парника

Има широко разпространено убеждение, че зеленчуците, отглеждани в оранжерии, съдържат по-малко витамини и не са толкова полезни, колкото тези, отглеждани на открито. Но това не е вярно, е доказала науката.

Използването на оранжерии дава няколко предимства, като например способността да се получават високи добиви както от тях, така и от гроздето.

Опитът сочи, че гроздето, отглеждано в оранжерия, е по-малко податливо на заболявания и на повреди от вредители. А това премахва необходимостта от използване на много химически препарати за пръскане.

Да не говорим, че в рискови земеделски райони като в Русия, оранжериите са станали единственият начин да се отглеждат лози и много запалени лозари го правят.

Те споделят, че благодарение на оранжериите ранното грозде може да узрее до края на май, началото на юни, а късното до средата на есента или малко по-късно.

А в годините, когато добивът на открито е силно намален поради лоши метеорологични условия, оранжериите помагат да се постигне постоянен добив и доход.

Монтаж на оранжерия

За целогодишното използване на стъклените съоръжения има смисъл те да се инсталират на здрава основа с цел допълнителна термична защита. За рамки се ползват метални тръби или профили и прозрачни поликарбонатни панели или друг много издръжлив полиетиленов материал.

Не се препоръчва обикновен парников полиетилен, защото бързо става неизползваем и изисква постоянна грижа.

Класическата оранжерия има сводеста форма, която позволява да се отклоняват валежите и да се получава от растенията повече светлина. Отстрани се монтират врати, които се използват и за проветряване.

Системи за поддръжка на микроклимата

За тях северните лозари съветват да има монтирани вентилатори, които позволяват да се поддържа желаният микроклимат.

Системата за климатичен контрол позволява не само да се проветрява оранжерията, но и да се затопли през студения период. При лозите, както ниските, така и прекомерно високите температури са еднакво опасни.

Много важна е системата за автоматично напояване. Капковото ще позволи и да се внасят необходимите торове. Съчетанието на вода и торове е предпоставка за получаване на добра реколта.

Елементи от технологията

Лозите в оранжерия се засаждат обикновено на разстояние един метър една от друга и поне на 80 сантиметра от стената.

Нощната температура трябва да се поддържа в рамките на 8-10 градуса по Целзий, дневната - 10 -14, а за началото на растежа на лозичките и за цъфтежа са нужни нощни температури от 14 до 16 градуса, следобед - 24-26 градуса.

При фазата на узряването на гроздето през нощта се искат 18-20 градуса и 28-30 градуса през деня.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от В лозята
Няма снимка

Ашладисване на зелено

Прави се след април-май Този вид присаждане на лозите се прави от по-малко на брой стопани, защото се смята, че е по-труден, но всъщност не е така...

Няма снимка

Присаждане на разцеп

Прави се през пролетта "Преди години купих от пазара в София прехвалени лози които се оказаха не от този сорт, които аз очаквах. Доколкото чувам от колеги, това нерядко често се случва.

Няма снимка

Може ли бъчвата да отрови виното

За проблема бензапирен при винопроизводството обяснява консултантът инж. Николай Бакалов Дали бъчвата може да отрови виното? Има винопроизводители, които се вълнуват от проблема и ни задават този

Няма снимка

Плюсовете и минусите на органиката

"За" Можете да получите много от органичните торове, когато ги използвате правилно и те са качествени. Например, когато косите тревата в двора или на вилата,

Няма снимка

5 важни неща за торенето

Важни за всеки професионалист и любител Подхранването на лозите е задължително да се прави всяка година, за да си гарантирате редовното и качествено образуване на нова листна маса,

Няма снимка

Видовете торове

И техните предимства и недостатъци Всички видове торове, които се използват в лозята, могат да се разделят на: органични, минерални и бактериални. Всеки тип има своите предимства и недостатъци.

Още от Фермер
Няма снимка

Талантлив заек скача за Гинес

Дългоушко изпълнява 20 трика за 1 минута Четиригодишният домашен заек от Финландия Таави изпълнява 20 трика за минута и така попада в Книгата на рекордите Гинес.

Няма снимка

Подсилване на слаби семейства с млади пчели се извършва неколкократно

Младите новоизлюпени пчели се смитат от питата върху парче плат (покривка или чаршаф), подпушват се с дим, за да излетят летящите и се слагат пред входа на подсилваният кошер, подпушен предварително.

Няма снимка

Десетки видове риба изчезнали от Черно море

Над 20 пъти са намалели запасите на хищни риби в Черно море за последните 25-30 години, каза бившият министър на околната среда и на търговията и туризма Валентин Василев.

Няма снимка

Обсъждат по области нов закон за земеделските кооперации

„Законът за земеделските кооперации, който действа в момента, не е само за тях. Още повече, че той е и остарял, правен е в други времена” – каза в Добрич Явор Гечев,

Няма снимка

Защита на пшеницата от плевели

Една от най-важните дейности в добрите практики при отглеждането на пшеницата, е напролет с възобновяването на вегетацията да се прецени нуждата от внасянето на вегетационен хербицид.

Няма снимка

Проверете овцете за краста

Започнат ли да се чешат и дори да се хапят със зъби, взимайте мерки Зимата води със себе си сезонни проблеми за животните. Някои от тях са свързани с болести, причинени от неправилно хранене.