Лози в оранжерия

04 януари 2019 В лозята 0     
Няма снимка
 

Какво изисква и какво се печели от нея

Всъщност отглеждането на лоза не е чак толкова трудно. Тя вирее добре на много видове почви. Единственото ограничение е нейната любов към мекия климат. Но това пък позволява да е удобен и комфортен и един парник, за който много стопани са ни задавали въпроси.

Проучихме руския опит, който сочи, че оранжерийното отглеждане на грозде може да доведе до добри и направо отлични добиви в по-северни и студени райони, ако това се прави под стъклен или здрав полиетиленов покрив.

Предимствата на парника

Има широко разпространено убеждение, че зеленчуците, отглеждани в оранжерии, съдържат по-малко витамини и не са толкова полезни, колкото тези, отглеждани на открито. Но това не е вярно, е доказала науката.

Използването на оранжерии дава няколко предимства, като например способността да се получават високи добиви както от тях, така и от гроздето.

Опитът сочи, че гроздето, отглеждано в оранжерия, е по-малко податливо на заболявания и на повреди от вредители. А това премахва необходимостта от използване на много химически препарати за пръскане.

Да не говорим, че в рискови земеделски райони като в Русия, оранжериите са станали единственият начин да се отглеждат лози и много запалени лозари го правят.

Те споделят, че благодарение на оранжериите ранното грозде може да узрее до края на май, началото на юни, а късното до средата на есента или малко по-късно.

А в годините, когато добивът на открито е силно намален поради лоши метеорологични условия, оранжериите помагат да се постигне постоянен добив и доход.

Монтаж на оранжерия

За целогодишното използване на стъклените съоръжения има смисъл те да се инсталират на здрава основа с цел допълнителна термична защита. За рамки се ползват метални тръби или профили и прозрачни поликарбонатни панели или друг много издръжлив полиетиленов материал.

Не се препоръчва обикновен парников полиетилен, защото бързо става неизползваем и изисква постоянна грижа.

Класическата оранжерия има сводеста форма, която позволява да се отклоняват валежите и да се получава от растенията повече светлина. Отстрани се монтират врати, които се използват и за проветряване.

Системи за поддръжка на микроклимата

За тях северните лозари съветват да има монтирани вентилатори, които позволяват да се поддържа желаният микроклимат.

Системата за климатичен контрол позволява не само да се проветрява оранжерията, но и да се затопли през студения период. При лозите, както ниските, така и прекомерно високите температури са еднакво опасни.

Много важна е системата за автоматично напояване. Капковото ще позволи и да се внасят необходимите торове. Съчетанието на вода и торове е предпоставка за получаване на добра реколта.

Елементи от технологията

Лозите в оранжерия се засаждат обикновено на разстояние един метър една от друга и поне на 80 сантиметра от стената.

Нощната температура трябва да се поддържа в рамките на 8-10 градуса по Целзий, дневната - 10 -14, а за началото на растежа на лозичките и за цъфтежа са нужни нощни температури от 14 до 16 градуса, следобед - 24-26 градуса.

При фазата на узряването на гроздето през нощта се искат 18-20 градуса и 28-30 градуса през деня.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от В лозята
Няма снимка

Добро ли е времето за домашното вино

д-р инж. техн. Николай Бакалов - консултант Винарите знаят, че когато паднат първите големи студове през януари, виното започва да претърпява положителни промени.

Няма снимка

Кога се увреждат тъкани

При минус 24 градуса се повреждат и тъканите на едногодишните пръчки. Това лесно може да се провери още по външния им вид. Променя се цветът им и стават от тъмнокафяви направо до черни.

Няма снимка

Кои са най-устойчивите на студ сортове

Кои са най-устойчивите на студ сортове Стопаните трябва да знаят, че пъпките на по-тънките, но по-добре узрели пръчки, всъщност са по-устойчиви на измръзване от по-дебелите.

Няма снимка

Минус 17-18 градуса са опасни за лозите

Рискът е по-голям за десертните сортове Въпрос: Доста наши читатели - любители са се уплашили от мразовитите дни и нощи и питат колко опасни и вредни са сегашните отрицателни температури за лозите

Няма снимка

Лекувайте виното навреме

Основните проблеми при лечението на домашното вино се състоят в превенцията. Това на преден план означава да не се позволява от стопанина то да губи вкус, цвят и мирис, т.е.

Няма снимка

За колко време се оцветява ракия

Най-добре се оцветява ракията, когато се налее в дъбова или черничева бъчва, казват специалистите. Черничевата обикновено оцветява най-бързо. Тогава процесът е съчетан и със стареенето,

Още от Фермер
Няма снимка

Дрождирайте храната за домашните птици

Подходящи за целта са смлените зърнени фуражи, триците, варените картофи Как се дрождират фуражите Една част от фуража залейте с 1,5-2 части вода, загрята до 30 градуса.

Няма снимка

Фермерите в Израел се конкурират с вносни млечни продукти от началото на годината

Млекопроизводителите в Израел са обезпокоени от това, че от 1 януари 2019 г. правителството позволи вноса на млечни продукти в страната, съобщава DairyGlobal.

Няма снимка

ЕС одобри по-леките ограничения на движение на дребни преживни животни заради чумата

Променя се контролът, без да се отменя надзорът и се въвеждат облекчения за стопаните Ревизираните мерки и продължаващият надзор за контрол на заболяването Чума по дребните преживни животни,

Няма снимка

И пернатите имат своите предпочитания

Не ги пренебрегвайте Ако гледате домашни птици в двора си, давайте фуражните смески ситно смлени. Но независимо от начина на приготвяне различните видове домашни птици имат своите предпочитания.

Няма снимка

Днес е Ден на снежния човек

Днес, 18 януари празнуваме международния ден на снежния човек. Идеята за такъв ден е на германеца Корнелиус Граетц. А защо точно днес? Единицата символизира метлата,

Няма снимка

Производството на биофуражи в САЩ се увеличава

Заради повишеното търсене в САЩ се появяват нови проекти в сегмента производство на биофуражи. Специалистите прогнозират в близко време търсенето в тази сфера стабилно да се увеличава.