Провансалска майонеза

06 януари 2019 Кулинария 0     
Няма снимка
 

Продукти: 8 пъдпъдъчи яйца, 220 мл висококачествен зехтин, 15 мл оризов оцет, 10 г дижонска горчица, 7 г кафява захар, 5 г фина сол, 3 г черен пипер, 3 г риган, 2 клончета мащерка.

Начин на приготвяне: Яйцатата се разбиват в дълбока купа, като предварително се разделят жълтъци от белтъци.

Белтъците могат да бъдат замразени, за да можете да ги съхраните по-дълго, а можете от тях да приготвите и целувки за десерт.

Жълтъците се смесват с дижонска или трапезна горчица. За разлика от трапезната, дижонската е с по-нежен вкус.

Добавете сол и кафява захар. Тръстиковата захар ще придаде лек карамелен вкус на соса. Прибавене растителното масло. С помощта на блендер разбивайте сместа, като внимателно, на малки порции, добавяте зехтина.

Когато се образува еднородна емулсия можете да продължите да добавяте маслото на тънка струйка, като постепенно увеличавате скоростта на блендера. Без да спирате да бъркате, започнете да добавяте оризовия оцет на малки порции. Сосът ще започне да изсветлява.

Продължавате да разбивате още 2-3 минути на средна скорост на блендера. Сместта трябва да се получи гъста и с консистенция на крем.

Добавете останалите подправки към соса.

В хаванче стрийте няколко зърна черен пипер. Откъснете няколко листенца мащерка и заедно с черния пипер и ригана прибавете към соса.

Прехвърлете готовата майонеза в буркан и съхранявайте в хладилника.

На студено сосът може да се съхранява 4-5 дни, но е по-добре да се използва веднага, тъй като приготвянето не отнема много време, а прясно приготвената майонеза винаги е по-вкусна и свежа.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Кулинария
Няма снимка

Свинско с марината от мед и горчица

Приготвя се в плик за печене Продукти: Свински врат - 2 кг, 1 малък морков, 8-10 скилидки чесън, 1 ч. лъж. сушен розмарин, 1 суп. лъж. течен мед, 1 суп. лъж. зехтин, 2 суп. лъж.

Няма снимка

Вкусен омлет с картофи и сирене Камамбер

Оригиналното ястие можете да поднесете и на празнична трапеза Смятате ли, че омлетът е най-простото и скучно ястие, което можете да приготвите у дома? Не сте прави!

Няма снимка

Пролетна супа от тиква

В края на зимата и началото на пролетта организмът ни повече от всякога се нуждае от витамини. Тиквата е един от малкото сезонни зеленчуци през този период, който ще ги осигури.

Няма снимка

Японски млечен хляб Хокайдо

При приготвянето на млечния хляб Хокайдо се използва техниката тан-джун. При нея брашното и течността (прясното мляко) се загряват до около 65 градуса. Това води до желиране на нишестето в брашното.

Няма снимка

Доматена супа с рибни топчета

Продукти: рибно филе - 500 г, грис - 1 суп. лъж., 1 яйце, 3 картофа, морков, 1 суп. лъж. доматено пюре, сол и подправки за риба по ваш вкус, олио за пърженето,

Няма снимка

Палачинки със сирене и зелени подправки

Днес предлагаме вариант за палачинково тесто с мая. Вместо сирене, можете да използвате извара. Продукти: За тестото: 500 г брашно, 25 г прясна мая, 1,5 л прясно мляко, 2 суп. лъж.

Още от Фермер
Няма снимка

Талантлив заек скача за Гинес

Дългоушко изпълнява 20 трика за 1 минута Четиригодишният домашен заек от Финландия Таави изпълнява 20 трика за минута и така попада в Книгата на рекордите Гинес.

Няма снимка

Подсилване на слаби семейства с млади пчели се извършва неколкократно

Младите новоизлюпени пчели се смитат от питата върху парче плат (покривка или чаршаф), подпушват се с дим, за да излетят летящите и се слагат пред входа на подсилваният кошер, подпушен предварително.

Няма снимка

Десетки видове риба изчезнали от Черно море

Над 20 пъти са намалели запасите на хищни риби в Черно море за последните 25-30 години, каза бившият министър на околната среда и на търговията и туризма Валентин Василев.

Няма снимка

Обсъждат по области нов закон за земеделските кооперации

„Законът за земеделските кооперации, който действа в момента, не е само за тях. Още повече, че той е и остарял, правен е в други времена” – каза в Добрич Явор Гечев,

Няма снимка

Защита на пшеницата от плевели

Една от най-важните дейности в добрите практики при отглеждането на пшеницата, е напролет с възобновяването на вегетацията да се прецени нуждата от внасянето на вегетационен хербицид.

Няма снимка

Проверете овцете за краста

Започнат ли да се чешат и дори да се хапят със зъби, взимайте мерки Зимата води със себе си сезонни проблеми за животните. Някои от тях са свързани с болести, причинени от неправилно хранене.