Провансалска майонеза

06 януари 2019 Кулинария 0     
Няма снимка
 

Продукти: 8 пъдпъдъчи яйца, 220 мл висококачествен зехтин, 15 мл оризов оцет, 10 г дижонска горчица, 7 г кафява захар, 5 г фина сол, 3 г черен пипер, 3 г риган, 2 клончета мащерка.

Начин на приготвяне: Яйцатата се разбиват в дълбока купа, като предварително се разделят жълтъци от белтъци.

Белтъците могат да бъдат замразени, за да можете да ги съхраните по-дълго, а можете от тях да приготвите и целувки за десерт.

Жълтъците се смесват с дижонска или трапезна горчица. За разлика от трапезната, дижонската е с по-нежен вкус.

Добавете сол и кафява захар. Тръстиковата захар ще придаде лек карамелен вкус на соса. Прибавене растителното масло. С помощта на блендер разбивайте сместа, като внимателно, на малки порции, добавяте зехтина.

Когато се образува еднородна емулсия можете да продължите да добавяте маслото на тънка струйка, като постепенно увеличавате скоростта на блендера. Без да спирате да бъркате, започнете да добавяте оризовия оцет на малки порции. Сосът ще започне да изсветлява.

Продължавате да разбивате още 2-3 минути на средна скорост на блендера. Сместта трябва да се получи гъста и с консистенция на крем.

Добавете останалите подправки към соса.

В хаванче стрийте няколко зърна черен пипер. Откъснете няколко листенца мащерка и заедно с черния пипер и ригана прибавете към соса.

Прехвърлете готовата майонеза в буркан и съхранявайте в хладилника.

На студено сосът може да се съхранява 4-5 дни, но е по-добре да се използва веднага, тъй като приготвянето не отнема много време, а прясно приготвената майонеза винаги е по-вкусна и свежа.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Кулинария
Няма снимка

Телешки руладини с ароматни корени

Поднасят се с варени картофи или ориз Продукти: 6 телешки шницели, връзка корени за супа, глава кромид лук, 100 г сланина, 2 суп. лъж. доматено пюре, половин чаена чаша червено вино, 1 ябълка,

Няма снимка

Бързи десерти със сезонни плодове

Запечени грейпфрути Продукти: 2 грейпфрута, 4 суп. лъж. захар Приготвяне: Плодовете се измиват и се разрязват на половинки. В долната част се прави малък срез,

Няма снимка

Пълнена тиква с месо

Тиквата е изключително ценен зеленчук, както в пряк, така и в преносен смисъл. Целулозата, която се съдържа в нея много деликатно отпуска червата и предотвратява образуването на камъни в жлъчния

Няма снимка

Ордьовър “Прасенца”

Предлагаме ви оригинално и лесно за приготвяне предястие, което да поставите на масата през продължаващите през целия месец празници. Продукти: 5 яйца, 30 г кашкавал, 2 суп. лъж.

Няма снимка

Как се пече вкусно пиле

Само на пръв поглед печеното пиле е просто ястие. Всъщност, не е толкова лесно да се пече цяла птица. Има тънкости при приготвянето, така че да може хем бутчетата да са готови,

Няма снимка

Домашните сладки “Симпатични прасенца”

Предлагаме лесна за изпълнение рецепта. Домашно приготвените и вкусни сладкиши от маслено тесто във формата на атрактивни личица на прасета са особено актуални за Новата 2019 година!

Още от Фермер
Няма снимка

Дрождирайте храната за домашните птици

Подходящи за целта са смлените зърнени фуражи, триците, варените картофи Как се дрождират фуражите Една част от фуража залейте с 1,5-2 части вода, загрята до 30 градуса.

Няма снимка

Фермерите в Израел се конкурират с вносни млечни продукти от началото на годината

Млекопроизводителите в Израел са обезпокоени от това, че от 1 януари 2019 г. правителството позволи вноса на млечни продукти в страната, съобщава DairyGlobal.

Няма снимка

ЕС одобри по-леките ограничения на движение на дребни преживни животни заради чумата

Променя се контролът, без да се отменя надзорът и се въвеждат облекчения за стопаните Ревизираните мерки и продължаващият надзор за контрол на заболяването Чума по дребните преживни животни,

Няма снимка

И пернатите имат своите предпочитания

Не ги пренебрегвайте Ако гледате домашни птици в двора си, давайте фуражните смески ситно смлени. Но независимо от начина на приготвяне различните видове домашни птици имат своите предпочитания.

Няма снимка

Днес е Ден на снежния човек

Днес, 18 януари празнуваме международния ден на снежния човек. Идеята за такъв ден е на германеца Корнелиус Граетц. А защо точно днес? Единицата символизира метлата,

Няма снимка

Производството на биофуражи в САЩ се увеличава

Заради повишеното търсене в САЩ се появяват нови проекти в сегмента производство на биофуражи. Специалистите прогнозират в близко време търсенето в тази сфера стабилно да се увеличава.