Провансалска майонеза

06 януари 2019 Кулинария 0     
Няма снимка
 

Продукти: 8 пъдпъдъчи яйца, 220 мл висококачествен зехтин, 15 мл оризов оцет, 10 г дижонска горчица, 7 г кафява захар, 5 г фина сол, 3 г черен пипер, 3 г риган, 2 клончета мащерка.

Начин на приготвяне: Яйцатата се разбиват в дълбока купа, като предварително се разделят жълтъци от белтъци.

Белтъците могат да бъдат замразени, за да можете да ги съхраните по-дълго, а можете от тях да приготвите и целувки за десерт.

Жълтъците се смесват с дижонска или трапезна горчица. За разлика от трапезната, дижонската е с по-нежен вкус.

Добавете сол и кафява захар. Тръстиковата захар ще придаде лек карамелен вкус на соса. Прибавене растителното масло. С помощта на блендер разбивайте сместа, като внимателно, на малки порции, добавяте зехтина.

Когато се образува еднородна емулсия можете да продължите да добавяте маслото на тънка струйка, като постепенно увеличавате скоростта на блендера. Без да спирате да бъркате, започнете да добавяте оризовия оцет на малки порции. Сосът ще започне да изсветлява.

Продължавате да разбивате още 2-3 минути на средна скорост на блендера. Сместта трябва да се получи гъста и с консистенция на крем.

Добавете останалите подправки към соса.

В хаванче стрийте няколко зърна черен пипер. Откъснете няколко листенца мащерка и заедно с черния пипер и ригана прибавете към соса.

Прехвърлете готовата майонеза в буркан и съхранявайте в хладилника.

На студено сосът може да се съхранява 4-5 дни, но е по-добре да се използва веднага, тъй като приготвянето не отнема много време, а прясно приготвената майонеза винаги е по-вкусна и свежа.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Кулинария
Няма снимка

Отворени пайове с кайма

Продукти (за тестото): 2-3 чаени чаши брашно, 1 ч. ч. прясно мляко, 1 ч. лъж. суха мая, 1 суп. лъж. захар, щипка сол, 3 суп. лъж. олио, яйце за намазване отгоре (за пълнежа): 0,7 кг кайма,

Няма снимка

Пилешки дробчета със сметанов сос

Продукти за 6 порции: 1 кг пилешки дробчета (можете да използвате дробчета и сърца 1:1), 1 голяма глава лук, 300 г печурки, 4 скилидки чесън, 1 суп. лъж.

Няма снимка

Салата с риба тон и царевица

Продукти: 400 г риба тон от консерва, 1/2 глава червен салатен лук, 350 г царевица от консерва, пресен магданоз -на вкус, сол и млян черен пипер на вкус Приготвяне: Подгответе продуктите.

Няма снимка

Руло "Баунти"

Продукти: 200 г бисквити, 20 г захар, 2 суп. лъж. какао, 100 мл вода, 80 г кокосови стърготини, 80 г масло, 60 г пудра захар Приготвяне: Смачкайте бисквитите на трохи, добавете какаото и разбъркайте.

Няма снимка

Супа с топено сирене, гъби и броколи

Продукти: 5-7 печурки, 2 топени сиренца (триъгълничета), 200 г броколи, 1-2 картофа, 1 морков, сол, растително масло Приготвяне: Гъбите се почистват, нарязват и се задушават в масло за 5-10 минути.

Няма снимка

Десерт с малини

Почувствайте вкуса на лятото с този нежен десерт Продукти: 500 г сладкарска сметана, 150 г пудра захар, 100 г малини, 50 г шоколад, 25-30 бишкоти Приготвяне: Разбийте сметаната.

Още от Фермер
Няма снимка

Испанските производители на цитруси могат да останат без печалба

Настоящата кампания за износ е станала катастрофална за испанските производители на цитрусови плодове. Причината за това е съвпадението на сезоните с ЮАР.

Няма снимка

Прасетата сукалчета - на кантара

Ефективността на родилния бокс в свинефермата се определя от растежа на прасетата. Доброто наддаване свидетелства за това, че прасетата сучат много мляко,

Няма снимка

Животновъдите кандидатстват от 28 юни по схемата de minimis

 Помощта ще бъде изплатена на стопаните до 9 август 2019 г. От 28 юни до 15 юли 2019 г. ще продължи приемът на документи по схемата de minimis за земеделските стопани, отглеждащи крави, юници, биволи,

Няма снимка

Традиционна схема за едновременна борба

Технологията за едновременна борба с мана, оидиум, гроздови молци и акари залага на комбиниране и смесване на препаратите. При нападение от всички тях схемата,

Няма снимка

Куцащите крави лежат в нехарактерна поза

Пасището представлява здравословна среда за копитата на кравите, тъй като почвата е мека и осигурява добро сцепление. Освен това на пасището има по-малко болестотворни бактерии, опасни за копитата.

Няма снимка

Общините се отчитат, кметовете набелязват новите приоритети

Това ще стане на 27 и 28 юни на "Боровец" Заключителната конференция на Националното сдружение на общините в България /НСОРБ/ ще направи равносметка на постигнатото през общински мандат 2015 – 2019.