Най-голямото поголовие на коне в света отглеждат в Русия

07 януари 2019 Животновъдство 0     
Няма снимка
 

Средно на всеки 100 руснаци се падат по 26 коня, което е най-високият показател в света, цитира Inosmi статия в китайското издание на Sina.

Само в европейската част на Руската федерация поголовието наброява над 22 млн. коня. Там на 100 души се падат 26 коня. Такъв показател няма в нито една държава по света. За източната част на Русия няма точна информация, но количествоо отглеждани коне там може може дори да е по-голямо от европейската част.

През 1866 г. отглежданите от киргизите коне са достигнали 300 хиляди. Най-бедните семейства обикновено са отглеждали по 15-20 коня, а в богатите количеството им достигало между 5000 и 8000 коня. Затова може да се предположи, че само броят на киргизките коне достига няколко милиона.

В Сибир се отглеждат други породи, както и безброй диви коне. Не трябва да се пропускат и животните, отглеждани в Кавказ. Така че на цялата територия на Руската федерация живее голяма част от глобалното поголовие на коне.

Възможно е Русия да е мястото на произход на някои породи коне, тъй като според учените всички одомашнени коне са произлезли от дивите, обитаващи степите на Централна Азия, които сега се намират основно на територията на Руската федерация. По този начин отначало конете заедно с различни племена попадат в европейската част на Русия, а едва след това се появяват в Западна Европа. Този процес продължава и досега, затова Русия заема особено място в изучаването на тези животни.

Многообразието на породи коне в Русия е също толкова богато, както и климатът, почвата и животът на народите в Руската федерация, които имат своите особености. А конете има обща характерна черта, която ги обединява. В действителност всички животни в Русия принадлежат към лекия или източния тип бегови коне. Изключения може да се открият само в коневъдните стопанства.

Под степни породи коне обикновено се разбират животни, родени или живеещи в свободни табуни и стада от 5-20 кобили с един жребец. Практически те целогодишно се изхранват на паша. С други думи, не всички домашни коне се наричат степни. Към тази група принадлежат дивите коне или изпуснатите от стопаните им животни. Съществуват и полудиви коне на номадските народи: киргизки, калмицки и др., както и донски, и кавказки.

Повечето коне от европейската част на Руската федерация, включително селскостопанските, не се отнасят към степния тип. Произходът на вида им е относително скорошен. Почти всички ездови животни от конезаводите са внесени от чужбина или са кръстоски между местни и вносни коне. Сред тях са и онези, които на практика напълно са унаследили особеностите на своите чуждестранни родители. Други пък въпреки своя произход под влияние на климата, почвата и режима на хранене са придобили повече уникални черти. Пример за това е породата Руски рисак.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Животновъдство
Няма снимка

Фермерите в Израел се конкурират с вносни млечни продукти от началото на годината

Млекопроизводителите в Израел са обезпокоени от това, че от 1 януари 2019 г. правителството позволи вноса на млечни продукти в страната, съобщава DairyGlobal.

Няма снимка

Производството на биофуражи в САЩ се увеличава

Заради повишеното търсене в САЩ се появяват нови проекти в сегмента производство на биофуражи. Специалистите прогнозират в близко време търсенето в тази сфера стабилно да се увеличава.

Няма снимка

Пазарният парадокс с цената на сиренето продължава

Разходите за 2,5 кг фураж определят стойността на 1 л мляко, твърдят животновъди Ако скъпите сирена по 12 лв./кг и нагоре са качествени, то какво купуват за 5 лв.

Няма снимка

Бяла зона без диви свине по френско-белгийската граница

На среща с фермери, ловци и горски работници френското Министерство на селското стопанство обяви, че създава бяла зона без диви свине на белгийската граница,

Няма снимка

Не подценявайте опасността от трихинелоза!

От Българската агенция по безопасност (БАБХ) на храните припомнят, че трихинелозата (Trichinellosis) е тежко протичащо, понякога смъртоносно паразитно заболяване по животните и хората.

Няма снимка

6000 прасета растат в “сламена” свинеферма

Фермер от Долна Саксония постига среден прираст от 450 г/дневно ,и смъртност под 1% при угояването на 6000 свине Кис ван Дорен Германски животновъд Хайнц Олигес,

Още от Фермер
Няма снимка

Дрождирайте храната за домашните птици

Подходящи за целта са смлените зърнени фуражи, триците, варените картофи Как се дрождират фуражите Една част от фуража залейте с 1,5-2 части вода, загрята до 30 градуса.

Няма снимка

ЕС одобри по-леките ограничения на движение на дребни преживни животни заради чумата

Променя се контролът, без да се отменя надзорът и се въвеждат облекчения за стопаните Ревизираните мерки и продължаващият надзор за контрол на заболяването Чума по дребните преживни животни,

Няма снимка

И пернатите имат своите предпочитания

Не ги пренебрегвайте Ако гледате домашни птици в двора си, давайте фуражните смески ситно смлени. Но независимо от начина на приготвяне различните видове домашни птици имат своите предпочитания.

Няма снимка

Днес е Ден на снежния човек

Днес, 18 януари празнуваме международния ден на снежния човек. Идеята за такъв ден е на германеца Корнелиус Граетц. А защо точно днес? Единицата символизира метлата,

Няма снимка

Телешки руладини с ароматни корени

Поднасят се с варени картофи или ориз Продукти: 6 телешки шницели, връзка корени за супа, глава кромид лук, 100 г сланина, 2 суп. лъж. доматено пюре, половин чаена чаша червено вино, 1 ябълка,

Няма снимка

Празнуваме 123 години растителна защита в България

На 16-и януари през 1896 г. с Указ на княз Фердинанд е приет „Закон за мерките против филоксерната зараза и за възстановяването на опустошените от нея лозя”.