Най-голямото поголовие на коне в света отглеждат в Русия

07 януари 2019 Животновъдство 0     
Няма снимка
 

Средно на всеки 100 руснаци се падат по 26 коня, което е най-високият показател в света, цитира Inosmi статия в китайското издание на Sina.

Само в европейската част на Руската федерация поголовието наброява над 22 млн. коня. Там на 100 души се падат 26 коня. Такъв показател няма в нито една държава по света. За източната част на Русия няма точна информация, но количествоо отглеждани коне там може може дори да е по-голямо от европейската част.

През 1866 г. отглежданите от киргизите коне са достигнали 300 хиляди. Най-бедните семейства обикновено са отглеждали по 15-20 коня, а в богатите количеството им достигало между 5000 и 8000 коня. Затова може да се предположи, че само броят на киргизките коне достига няколко милиона.

В Сибир се отглеждат други породи, както и безброй диви коне. Не трябва да се пропускат и животните, отглеждани в Кавказ. Така че на цялата територия на Руската федерация живее голяма част от глобалното поголовие на коне.

Възможно е Русия да е мястото на произход на някои породи коне, тъй като според учените всички одомашнени коне са произлезли от дивите, обитаващи степите на Централна Азия, които сега се намират основно на територията на Руската федерация. По този начин отначало конете заедно с различни племена попадат в европейската част на Русия, а едва след това се появяват в Западна Европа. Този процес продължава и досега, затова Русия заема особено място в изучаването на тези животни.

Многообразието на породи коне в Русия е също толкова богато, както и климатът, почвата и животът на народите в Руската федерация, които имат своите особености. А конете има обща характерна черта, която ги обединява. В действителност всички животни в Русия принадлежат към лекия или източния тип бегови коне. Изключения може да се открият само в коневъдните стопанства.

Под степни породи коне обикновено се разбират животни, родени или живеещи в свободни табуни и стада от 5-20 кобили с един жребец. Практически те целогодишно се изхранват на паша. С други думи, не всички домашни коне се наричат степни. Към тази група принадлежат дивите коне или изпуснатите от стопаните им животни. Съществуват и полудиви коне на номадските народи: киргизки, калмицки и др., както и донски, и кавказки.

Повечето коне от европейската част на Руската федерация, включително селскостопанските, не се отнасят към степния тип. Произходът на вида им е относително скорошен. Почти всички ездови животни от конезаводите са внесени от чужбина или са кръстоски между местни и вносни коне. Сред тях са и онези, които на практика напълно са унаследили особеностите на своите чуждестранни родители. Други пък въпреки своя произход под влияние на климата, почвата и режима на хранене са придобили повече уникални черти. Пример за това е породата Руски рисак.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Животновъдство
Няма снимка

Експерти: Глобалното производство на мляко намалява заради метеорологичните условия

Темповете на растеж в световното производство на мляко продължават да намаляват, отчитат експерти. През 2018 г. в сравнение с 2017 г. то е 1%, докато през 2017 в сравнение с 2016 г. то е 2,5%.

Няма снимка

Русия отмени забраната за внос на едър рогат добитък от ЕС

Руската федерална служба по ветеринарен и фитосанитарен контрол обяви, че въведените през 2013 г. ограничения по отношение на вноса на живи животни от едър и дребен рогат добитък от ЕС са премахнати,

Няма снимка

3 нови случая на африканска чума при диви свине в Силистренска и Добричка област

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира нови случаи на африканска чума при диви свине в община Алфатар, област Силистра и в община Тервел, област Добрич.

Няма снимка

Откриват болни свине с 3D технология

Нова технология, която определя емоционалното състояние на свинете, може да стане инструмент за ранно откриване на проблеми със здравето и благополучието на животните, съобщава Farminguk.

Няма снимка

Нелекувани паразитни болести ще “взривят” обора преди паша

Не допускайте пролетен бум на кокцидиоза и трихофития от зимния период да се проявят с нова сила в началото на пасищния период Жени Владинова С настъпването на пролетта от Европейския ветеринарен

Няма снимка

Рекорд: Овца роди шест агнета, при това за втори път

Овцата Мария е истинска майка-героиня: навръх празника Свети Патрик, който беше в неделя, тя ражда шест агнета във ферма край град Адънрай, Западна Ирландия, съобщава Irish Mirror.

Още от Фермер
Няма снимка

Талантлив заек скача за Гинес

Дългоушко изпълнява 20 трика за 1 минута Четиригодишният домашен заек от Финландия Таави изпълнява 20 трика за минута и така попада в Книгата на рекордите Гинес.

Няма снимка

Подсилване на слаби семейства с млади пчели се извършва неколкократно

Младите новоизлюпени пчели се смитат от питата върху парче плат (покривка или чаршаф), подпушват се с дим, за да излетят летящите и се слагат пред входа на подсилваният кошер, подпушен предварително.

Няма снимка

Десетки видове риба изчезнали от Черно море

Над 20 пъти са намалели запасите на хищни риби в Черно море за последните 25-30 години, каза бившият министър на околната среда и на търговията и туризма Валентин Василев.

Няма снимка

Обсъждат по области нов закон за земеделските кооперации

„Законът за земеделските кооперации, който действа в момента, не е само за тях. Още повече, че той е и остарял, правен е в други времена” – каза в Добрич Явор Гечев,

Няма снимка

Защита на пшеницата от плевели

Една от най-важните дейности в добрите практики при отглеждането на пшеницата, е напролет с възобновяването на вегетацията да се прецени нуждата от внасянето на вегетационен хербицид.

Няма снимка

Проверете овцете за краста

Започнат ли да се чешат и дори да се хапят със зъби, взимайте мерки Зимата води със себе си сезонни проблеми за животните. Някои от тях са свързани с болести, причинени от неправилно хранене.