Най-голямото поголовие на коне в света отглеждат в Русия

07 януари 2019 Животновъдство 0     
Няма снимка
 

Средно на всеки 100 руснаци се падат по 26 коня, което е най-високият показател в света, цитира Inosmi статия в китайското издание на Sina.

Само в европейската част на Руската федерация поголовието наброява над 22 млн. коня. Там на 100 души се падат 26 коня. Такъв показател няма в нито една държава по света. За източната част на Русия няма точна информация, но количествоо отглеждани коне там може може дори да е по-голямо от европейската част.

През 1866 г. отглежданите от киргизите коне са достигнали 300 хиляди. Най-бедните семейства обикновено са отглеждали по 15-20 коня, а в богатите количеството им достигало между 5000 и 8000 коня. Затова може да се предположи, че само броят на киргизките коне достига няколко милиона.

В Сибир се отглеждат други породи, както и безброй диви коне. Не трябва да се пропускат и животните, отглеждани в Кавказ. Така че на цялата територия на Руската федерация живее голяма част от глобалното поголовие на коне.

Възможно е Русия да е мястото на произход на някои породи коне, тъй като според учените всички одомашнени коне са произлезли от дивите, обитаващи степите на Централна Азия, които сега се намират основно на територията на Руската федерация. По този начин отначало конете заедно с различни племена попадат в европейската част на Русия, а едва след това се появяват в Западна Европа. Този процес продължава и досега, затова Русия заема особено място в изучаването на тези животни.

Многообразието на породи коне в Русия е също толкова богато, както и климатът, почвата и животът на народите в Руската федерация, които имат своите особености. А конете има обща характерна черта, която ги обединява. В действителност всички животни в Русия принадлежат към лекия или източния тип бегови коне. Изключения може да се открият само в коневъдните стопанства.

Под степни породи коне обикновено се разбират животни, родени или живеещи в свободни табуни и стада от 5-20 кобили с един жребец. Практически те целогодишно се изхранват на паша. С други думи, не всички домашни коне се наричат степни. Към тази група принадлежат дивите коне или изпуснатите от стопаните им животни. Съществуват и полудиви коне на номадските народи: киргизки, калмицки и др., както и донски, и кавказки.

Повечето коне от европейската част на Руската федерация, включително селскостопанските, не се отнасят към степния тип. Произходът на вида им е относително скорошен. Почти всички ездови животни от конезаводите са внесени от чужбина или са кръстоски между местни и вносни коне. Сред тях са и онези, които на практика напълно са унаследили особеностите на своите чуждестранни родители. Други пък въпреки своя произход под влияние на климата, почвата и режима на хранене са придобили повече уникални черти. Пример за това е породата Руски рисак.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Животновъдство
Няма снимка

Африканската чума по свинете превзема Югоизточна Азия - вирусът вече е и в Лаос

За 7 огнища на африканска чума по свинете (АЧС) при домашни свине съобщава Ветеринарната служба на Лаос. Те са в южната част на страната - в провинция Сараване.

Няма снимка

Пончо - бикът с най-дългите рога в света

Пончо, 7-годишният бик порода Тексаско дългорого говедо, е признат за световен рекордьор за животно с най-дългите рога в света- 323,74 съобщава Guinness world records.

Няма снимка

Украинското птицевъдство - в топ-3 по експорт на птиче месо в ЕС

Украйна е на трето място сред износителите на пилешко месо в ЕС за първите четири месеца на 2019 г., съобщава "УНН", като се позовава на Еurostat. За периода януари-април 2019 г.

Няма снимка

Високата влажност повишава риска от аспергилоза по птиците

Превантивната мярка е стриктният контрол на фуражите, както и използването на неоплесенени постелъчни материали, напомня доц. Динко Динков Аспергилозата по птиците се предизвиква от плесени от род

Няма снимка

Месодайни говеда спасяват пингвини на австралийски остров

На остров Габо, който е близо до източния бряг на австралийския щат Виктория живее само един човек - пазачът на фара Джеф Шарп. Но когато преди почти половин век изграждат самолетна писта,

Няма снимка

Ирландските месодайни говедовъди получават 50 млн. евро от специален европейски фонд

Държавите членки на ЕС отделиха 50 млн. евро в специален фонд за ирландските животновъди. Заедно с парите от националните фондове помощта може да достигне 100 млн. евро, съобщава Agriland.ie.

Още от Фермер
Няма снимка

Оранжев код за порои и градушки в 4 области в страната утре

Поройни дъждове, гръмотевици и градушки се очакват в централните райони на Северна България и във вторник. В областите Враца, Ловеч, Велико Търново и Габрово ще се излеят до 65 литра на квадратен

Няма снимка

Царевичният стъблопробивач атакува младите посеви

Пръскайте срещу кубинска мана по зеленчуците Дукена Жолева агрометеоролог при НИМХ През последната седмица от юни развитието на земеделските култури ще протича с ускорени темпове,

Няма снимка

Цяло лято фолклорни концерти в Добринище

Oт 6-и юли до 7-и септември от 19,30 часа, всяка съботна вечер, сцената на площада в Добринище ще прелива от прекрасни песни и танци. Това лято празниците включват 10 концерта на ансамбли от различни

Няма снимка

Уникално растение цъфна в центъра на Хасково

Уникално растение цъфна в центъра на Хасково, съобщиха от местната РИОСВ. "Агаве америка" или "Пъстроцветен столетник" се нарича видът, който дарява с изключителна възможност жителите и гостите на

Няма снимка

Пропукала се е стената на язовира в село Винарско, може да залее АМ "Тракия"

Стената на язовира в село Винарско е пропукана и може да залее автомагистрала „Тракия“ и близките села. За това алармира кметът Стайко Манев, предава БНР.

Няма снимка

Проверяват 15 къщи за гости в Кюстендилско

Нови проверки на къщи за гости започнаха днес. Инспекторите оглеждат имоти в Сапарева баня, съобщи Нова ТВ. Служителите на Областната дирекция по земеделие в Кюстендил проверяват документациите и