Отглеждане на разсад за ранно полско зеленчукопроизводство

08 януари 2019 Растениевъдство 0     
Няма снимка
1 2 3
 

Дукена Жолева

агрометеоролог при НИМХ

През януари в култивационните съоръжения започва отглеждането на разсад, предназначен за ранно полско производство на зеленчуци. Сеитбата на зеленчуковите семена трябва да се проведе в срок, съобразен с продължителността на разсадният период и климатичните особености на района, за който е предназначен разсада.

Разсадът трябва да бъде готов за изнасяне на полето след датите на обичайните за дадения район късни пролетни слани (температури под минус - 0,5 градуса са опасни за вегетативните органи на доматите, пипера и др.).

Семената на доматите се сеят в периода 15 януари - 10 февруари, на пипера и патладжана, които са по-топлолюбиви - между 25 януари - 10 февруари. Сеитбената норма за доматите за 1 кв. м е 3 г, за пипера - 15-18 г, за патладжана - 6-8 г.

За производството на здрав и качествен разсад от изключително важно значение е използването на добре обеззаразени семена и почвена смес. При отглеждането на разсада, за да не се допусне етиолиране на растенията, трябва да се спазва определен топлинен и воден режим.

През периода от сеитбата до поникването на зеленчуковите семена температурата на почвата трябва да е около 18 градуса, а на въздуха - 20-25 градуса. При тези условия семената на доматите обикновено поникват за 5-6 дни, на пипера - за 10-11 дни. След фаза поникване температурата на въздуха трябва да се понижи - при доматите до 10-12 градуса, а при пипера и патладжана - до 15-16 градуса.

Качеството на разсада зависи и от водният режим на почвата. При поливане на разсада не трябва да се допуска преовлажняване на почвата. Излишната влага е предпоставка за развитие болестта сечене по разсада (стъблата над или малко под повърхността на почвата загниват и падат като отсечени). При поява на първите признаци на сечене по разсада трябва да се вземат незабавни мерки - болните и съседните здрави растения задължително се унищожават, а заразената площ се дезинфекцира с 2% разтвор от син камък. Препоръчва се профилактично третиране на здравите растения с някои от следните фунгициди; бордолезов разтвор - 0,4%, шампион ВП - 0,3%, фунгуран ОН ВП - 0,3%, проплант 722СЛ - 0,1%, ридомил голд МЦ 68ВГ - 0,1% и др.

След встъпване на растенията във фаза кръстосване (появяват се два същински листа) разсадът трябва да се пикира. Фаза кръстосване е най-подходящата за пикиране на доматите, пипера и патладжана. При доматите тя настъпва обикновено 10-15 дни след поникване на семената, а при пипера - 15-20 дни. Растенията се пикират на дълбочина с 2-3 см по-голяма от дълбочината, на която те са били преди пикирането. При тази операция трябва да се внимава да не се повредят корените на растенията.

При производството на доматен разсад продължителността на разсадният период е около 80 дни, а при пипера и патладжана - 75-85 дни.

Качественият разсад е с късо, дебело и здраво стъбло, с добре развита коренова система и листна маса.

При оптимални сеитбени срокове разсадът от домати е готов за разсаждане на полето обикновено през втората половина на април, a този на пипера и патладжана - през първото десетдневие на май.

Използвана литература: Зеленчукопроизводство (проф. Г. Генков) - Земиздат.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Растениевъдство
Няма снимка

Защита на пшеницата от плевели

Една от най-важните дейности в добрите практики при отглеждането на пшеницата, е напролет с възобновяването на вегетацията да се прецени нуждата от внасянето на вегетационен хербицид.

Няма снимка

За чисти от плевели лозя

Недопускането на запленяване в лозята е от изключително значение в правилната технология за опазването на културата. В потфолиото на Белхим два са хербицидите,

Няма снимка

От сушата ще пострадат и есенниците, и пролетниците

Кампания 2018-2019 се очертава доста проблемна за есенниците, но вече и за пролетниците. Основната причина за това е липсата на влага в почвата. От нея културните растения се нуждаят,

Няма снимка

Растения-примамки опазват посевите от неприятели

Ползите от този метод на отглеждане са много Боряна Плашкова Управлението на вредителите в земеделските стопанства често е голямо предизвикателство, особено за биологичните производители и тези,

Няма снимка

Важна работна среща за розопроизводителите

На 21 март 2019 г. в гр. Стара Загора ще се проведе съвместна информационна среща-семинар на местния офис на Национална служба за съвети в земеделието и Института по розата и етеричномаслените

Няма снимка

Защо се проваляме в ябълковото производство

Ябълката е най-разпространеният семков овощен вид в умерените климатични пояси на света, включително у нас. Над 50% от листопадните овощни насаждения са ябълкови.

Още от Фермер
Няма снимка

Талантлив заек скача за Гинес

Дългоушко изпълнява 20 трика за 1 минута Четиригодишният домашен заек от Финландия Таави изпълнява 20 трика за минута и така попада в Книгата на рекордите Гинес.

Няма снимка

Подсилване на слаби семейства с млади пчели се извършва неколкократно

Младите новоизлюпени пчели се смитат от питата върху парче плат (покривка или чаршаф), подпушват се с дим, за да излетят летящите и се слагат пред входа на подсилваният кошер, подпушен предварително.

Няма снимка

Десетки видове риба изчезнали от Черно море

Над 20 пъти са намалели запасите на хищни риби в Черно море за последните 25-30 години, каза бившият министър на околната среда и на търговията и туризма Валентин Василев.

Няма снимка

Обсъждат по области нов закон за земеделските кооперации

„Законът за земеделските кооперации, който действа в момента, не е само за тях. Още повече, че той е и остарял, правен е в други времена” – каза в Добрич Явор Гечев,

Няма снимка

Проверете овцете за краста

Започнат ли да се чешат и дори да се хапят със зъби, взимайте мерки Зимата води със себе си сезонни проблеми за животните. Някои от тях са свързани с болести, причинени от неправилно хранене.

Няма снимка

Експерти: Глобалното производство на мляко намалява заради метеорологичните условия

Темповете на растеж в световното производство на мляко продължават да намаляват, отчитат експерти. През 2018 г. в сравнение с 2017 г. то е 1%, докато през 2017 в сравнение с 2016 г. то е 2,5%.