Не прекалявайте с моркови за зайците

09 януари 2019 Домашна ферма 0     
Няма снимка
1 2
 

Кога да ги включите в дажбата на малките?

Морковите са много ценен фураж както за подрастващите, така и за възрастните зайци. Ето как се отразява изхранването им на поголовието:

повишава апетита им;

стимулира храносмилането;

активизира образуването на мляко при лактиращите зайкини;

повишава имунитета на поголовието;

подобрява киселинно-алкалния баланс в организма на животните;

оказва успокоително и противовъзпалително въздействие върху организма на животните.

Специалистите напомнят, че морковите трябва да се изхранват дозирано и да се използват като вкусна и полезна фуражна добавка

Прекалените количества в дажбата може да имат обратно действие и да доведат до храносмилателни разстройства.

Може да започнете да изхранвате моркови на сучещите 20-25-дневни зайчета с малки количества от 20-30 г на животно. Морковите трябва да са качествени, добре измити и настъргани на ренде. След това количеството моркови се увеличава постепенно до 100-200 г на подрастващо зайче.

Изхранваното количество моркови на възрастен заек е до 300-400 г дневно - разделени на две порции в състава на други сочни фуражи.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Домашна ферма
Няма снимка

Проверете овцете за краста

Започнат ли да се чешат и дори да се хапят със зъби, взимайте мерки Зимата води със себе си сезонни проблеми за животните. Някои от тях са свързани с болести, причинени от неправилно хранене.

Няма снимка

Дажби за дребни преживни след раждането

Основният фураж е доброкачествено люцерново или ливадно сено на воля Освен сеното се дава и около 500-600 г концентриран фураж на два пъти през деня.

Няма снимка

Прибавете суроватка за блестяща козина

При здрава коза тя е гладка, блестяща и пада незначително Ако козината е без блясък и пада на фъндъци, означава, че на животното липсват витамини и минерални вещества - най-вече калций.

Няма снимка

Доволните гъски снасят златни яйца

Какви условия трябва да им осигурите? Гъските започват да снасят яйца на 275-дневна възраст и това продължава 5-6 години. Но опитните птицевъди държат едрите носачки до 4-5-годишна възраст,

Няма снимка

Тогенбургската коза е високомлечна швейцарка

Тогенбургската порода кози е получена през XVIII век в Швейцария в долината Тогенбург чрез многогодишен отбор. Тя е по-дребна от Саанската. Тялото й е хармонично, със здрава костна система.

Няма снимка

Кръв в млякото на козата или овцата

Най-честите причини - мастит, слаби кръвоносни съдове или неправилно доене Много стопани се тревожат, когато забележат внезапната поява на кръв в издояваното мляко.

Още от Фермер
Няма снимка

Талантлив заек скача за Гинес

Дългоушко изпълнява 20 трика за 1 минута Четиригодишният домашен заек от Финландия Таави изпълнява 20 трика за минута и така попада в Книгата на рекордите Гинес.

Няма снимка

Подсилване на слаби семейства с млади пчели се извършва неколкократно

Младите новоизлюпени пчели се смитат от питата върху парче плат (покривка или чаршаф), подпушват се с дим, за да излетят летящите и се слагат пред входа на подсилваният кошер, подпушен предварително.

Няма снимка

Десетки видове риба изчезнали от Черно море

Над 20 пъти са намалели запасите на хищни риби в Черно море за последните 25-30 години, каза бившият министър на околната среда и на търговията и туризма Валентин Василев.

Няма снимка

Обсъждат по области нов закон за земеделските кооперации

„Законът за земеделските кооперации, който действа в момента, не е само за тях. Още повече, че той е и остарял, правен е в други времена” – каза в Добрич Явор Гечев,

Няма снимка

Защита на пшеницата от плевели

Една от най-важните дейности в добрите практики при отглеждането на пшеницата, е напролет с възобновяването на вегетацията да се прецени нуждата от внасянето на вегетационен хербицид.

Няма снимка

Експерти: Глобалното производство на мляко намалява заради метеорологичните условия

Темповете на растеж в световното производство на мляко продължават да намаляват, отчитат експерти. През 2018 г. в сравнение с 2017 г. то е 1%, докато през 2017 в сравнение с 2016 г. то е 2,5%.