Как се пече вкусно пиле

09 януари 2019 Кулинария 0     
Няма снимка
 

Само на пръв поглед печеното пиле е просто ястие. Всъщност, не е толкова лесно да се пече цяла птица.

Има тънкости при приготвянето, така че да може хем бутчетата да са готови, хем бялото месо да не изсъхне, а и кожичката да е добре изпечена.

Всяка домакиня има свои собствени трикове. Някои обръщат пилето от една страна на друга, други поставят парченца масло под кожата на гърдите, а някои избират оптималната температура.

Интересна технология за приготвяне на печено пиле предлага Хестън Блументал (Heston Blumenthal).

Първо, той накисва пилето в разтвор на сол (8 г сол на 100 г вода) за през нощта. На сутринта изплаква и подсушава. След това пилето се приготвя за печене: премахва се гръдната кост, отрязват се крайчетата на крилата и се разрязва кожата при бутчетата. Така въздухът ще може да циркулира по-добре.

В кухината на пилето се поставят лимон и мащерка, а кожата се намазва с масло и се натрива със сол и пипер.

Подготвеното пиле, заедно с моркови и чесън, се поставя във фурната и се пече при температура 90 градуса за 3-4 часа.

Изпечено, се изважда и се поставя на решетка над тавата да почива 30-45 минути.

През това време температурата на фурната се увеличава до 230-240 градуса. Пилето се връща за 5-10 минути, за да се зачерви кожата.

Мнозина смятат, че така изпечено, пилето е перфектно. Опитайте.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Кулинария
Няма снимка

Свинско с марината от мед и горчица

Приготвя се в плик за печене Продукти: Свински врат - 2 кг, 1 малък морков, 8-10 скилидки чесън, 1 ч. лъж. сушен розмарин, 1 суп. лъж. течен мед, 1 суп. лъж. зехтин, 2 суп. лъж.

Няма снимка

Вкусен омлет с картофи и сирене Камамбер

Оригиналното ястие можете да поднесете и на празнична трапеза Смятате ли, че омлетът е най-простото и скучно ястие, което можете да приготвите у дома? Не сте прави!

Няма снимка

Пролетна супа от тиква

В края на зимата и началото на пролетта организмът ни повече от всякога се нуждае от витамини. Тиквата е един от малкото сезонни зеленчуци през този период, който ще ги осигури.

Няма снимка

Японски млечен хляб Хокайдо

При приготвянето на млечния хляб Хокайдо се използва техниката тан-джун. При нея брашното и течността (прясното мляко) се загряват до около 65 градуса. Това води до желиране на нишестето в брашното.

Няма снимка

Доматена супа с рибни топчета

Продукти: рибно филе - 500 г, грис - 1 суп. лъж., 1 яйце, 3 картофа, морков, 1 суп. лъж. доматено пюре, сол и подправки за риба по ваш вкус, олио за пърженето,

Няма снимка

Палачинки със сирене и зелени подправки

Днес предлагаме вариант за палачинково тесто с мая. Вместо сирене, можете да използвате извара. Продукти: За тестото: 500 г брашно, 25 г прясна мая, 1,5 л прясно мляко, 2 суп. лъж.

Още от Фермер
Няма снимка

Талантлив заек скача за Гинес

Дългоушко изпълнява 20 трика за 1 минута Четиригодишният домашен заек от Финландия Таави изпълнява 20 трика за минута и така попада в Книгата на рекордите Гинес.

Няма снимка

Подсилване на слаби семейства с млади пчели се извършва неколкократно

Младите новоизлюпени пчели се смитат от питата върху парче плат (покривка или чаршаф), подпушват се с дим, за да излетят летящите и се слагат пред входа на подсилваният кошер, подпушен предварително.

Няма снимка

Десетки видове риба изчезнали от Черно море

Над 20 пъти са намалели запасите на хищни риби в Черно море за последните 25-30 години, каза бившият министър на околната среда и на търговията и туризма Валентин Василев.

Няма снимка

Обсъждат по области нов закон за земеделските кооперации

„Законът за земеделските кооперации, който действа в момента, не е само за тях. Още повече, че той е и остарял, правен е в други времена” – каза в Добрич Явор Гечев,

Няма снимка

Защита на пшеницата от плевели

Една от най-важните дейности в добрите практики при отглеждането на пшеницата, е напролет с възобновяването на вегетацията да се прецени нуждата от внасянето на вегетационен хербицид.

Няма снимка

Проверете овцете за краста

Започнат ли да се чешат и дори да се хапят със зъби, взимайте мерки Зимата води със себе си сезонни проблеми за животните. Някои от тях са свързани с болести, причинени от неправилно хранене.