Пълнена тиква с месо

10 януари 2019 Кулинария 0     
Няма снимка
 

Тиквата е изключително ценен зеленчук, както в пряк, така и в преносен смисъл. Целулозата, която се съдържа в нея много деликатно отпуска червата и предотвратява образуването на камъни в жлъчния мехур.

Тиквата помага да се извеждат солите от организма. И накрая, но не на последно място, яркият й слънчев цвят има благотворно въздействие на нервната система.

Продукти: 1 пиле с тегло 1,5-1,8 кг, 1 средно голяма тиква (около 1,5 кг), 1 чаша кафяв ориз басмати, 1 голям стрък праз (бялата част), 100 г сушени кайсии, 3 суп. лъж. зехтин сол, прясно смлян черен пипер

Приготвяне: Накиснете ориза в голямо количество вода в продължение на 2 часа, след което прехвърлете в гевгир или сито, изплакнете.

В голяма тенджера кипнете по-голямо количество вода, добавете щипка сол и прехвърлете ориза. Увеличете температурата, така че водата максимално бързо да заври отново, след което намалете и оставете оризът да се готви 15 минути. Изсипете водата и прехвърлете ориза в купа.

С помощта на остър нож изрежете горната част на тиквата като капаче. За да изглежда ястието по-елегантно, кръгът може да бъде изрязан зигзагообразно. Остранете капака и с помощта на супена лъжица с остър ръб първо премахнете семената, а след това и част от меката част, оставяйки стени с около 1,5 см дебелина.

Нарежете праза на пръстени, измийте и запържете в 1 суп. лъж. масло за 1 минута. Нарежете сушените кайсии на дебели ленти. Добавете лука и сушени кайсии към ориза, разбъркайте.

Разрежете пилето на 8 порции, като отстраните мазнините и кожата. В издълбаната тиква първа се изсипва оризът със сушените кайсии и лука. От горе се подреждат парчетата пилешко месо.

Полейте с останалото масло и затвоорете с капака. Тиквата се слага да се пече в продължение на 2 часа в предварително загрята до 160 градуса фурна. Ястието се сервира на масата така, както е готвено - пълнената тиква с пилето.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Кулинария
Няма снимка

Свинско с марината от мед и горчица

Приготвя се в плик за печене Продукти: Свински врат - 2 кг, 1 малък морков, 8-10 скилидки чесън, 1 ч. лъж. сушен розмарин, 1 суп. лъж. течен мед, 1 суп. лъж. зехтин, 2 суп. лъж.

Няма снимка

Вкусен омлет с картофи и сирене Камамбер

Оригиналното ястие можете да поднесете и на празнична трапеза Смятате ли, че омлетът е най-простото и скучно ястие, което можете да приготвите у дома? Не сте прави!

Няма снимка

Пролетна супа от тиква

В края на зимата и началото на пролетта организмът ни повече от всякога се нуждае от витамини. Тиквата е един от малкото сезонни зеленчуци през този период, който ще ги осигури.

Няма снимка

Японски млечен хляб Хокайдо

При приготвянето на млечния хляб Хокайдо се използва техниката тан-джун. При нея брашното и течността (прясното мляко) се загряват до около 65 градуса. Това води до желиране на нишестето в брашното.

Няма снимка

Доматена супа с рибни топчета

Продукти: рибно филе - 500 г, грис - 1 суп. лъж., 1 яйце, 3 картофа, морков, 1 суп. лъж. доматено пюре, сол и подправки за риба по ваш вкус, олио за пърженето,

Няма снимка

Палачинки със сирене и зелени подправки

Днес предлагаме вариант за палачинково тесто с мая. Вместо сирене, можете да използвате извара. Продукти: За тестото: 500 г брашно, 25 г прясна мая, 1,5 л прясно мляко, 2 суп. лъж.

Още от Фермер
Няма снимка

Талантлив заек скача за Гинес

Дългоушко изпълнява 20 трика за 1 минута Четиригодишният домашен заек от Финландия Таави изпълнява 20 трика за минута и така попада в Книгата на рекордите Гинес.

Няма снимка

Подсилване на слаби семейства с млади пчели се извършва неколкократно

Младите новоизлюпени пчели се смитат от питата върху парче плат (покривка или чаршаф), подпушват се с дим, за да излетят летящите и се слагат пред входа на подсилваният кошер, подпушен предварително.

Няма снимка

Десетки видове риба изчезнали от Черно море

Над 20 пъти са намалели запасите на хищни риби в Черно море за последните 25-30 години, каза бившият министър на околната среда и на търговията и туризма Валентин Василев.

Няма снимка

Обсъждат по области нов закон за земеделските кооперации

„Законът за земеделските кооперации, който действа в момента, не е само за тях. Още повече, че той е и остарял, правен е в други времена” – каза в Добрич Явор Гечев,

Няма снимка

Защита на пшеницата от плевели

Една от най-важните дейности в добрите практики при отглеждането на пшеницата, е напролет с възобновяването на вегетацията да се прецени нуждата от внасянето на вегетационен хербицид.

Няма снимка

Проверете овцете за краста

Започнат ли да се чешат и дори да се хапят със зъби, взимайте мерки Зимата води със себе си сезонни проблеми за животните. Някои от тях са свързани с болести, причинени от неправилно хранене.