Пълнена тиква с месо

10 януари 2019 Кулинария 0     
Няма снимка
 

Тиквата е изключително ценен зеленчук, както в пряк, така и в преносен смисъл. Целулозата, която се съдържа в нея много деликатно отпуска червата и предотвратява образуването на камъни в жлъчния мехур.

Тиквата помага да се извеждат солите от организма. И накрая, но не на последно място, яркият й слънчев цвят има благотворно въздействие на нервната система.

Продукти: 1 пиле с тегло 1,5-1,8 кг, 1 средно голяма тиква (около 1,5 кг), 1 чаша кафяв ориз басмати, 1 голям стрък праз (бялата част), 100 г сушени кайсии, 3 суп. лъж. зехтин сол, прясно смлян черен пипер

Приготвяне: Накиснете ориза в голямо количество вода в продължение на 2 часа, след което прехвърлете в гевгир или сито, изплакнете.

В голяма тенджера кипнете по-голямо количество вода, добавете щипка сол и прехвърлете ориза. Увеличете температурата, така че водата максимално бързо да заври отново, след което намалете и оставете оризът да се готви 15 минути. Изсипете водата и прехвърлете ориза в купа.

С помощта на остър нож изрежете горната част на тиквата като капаче. За да изглежда ястието по-елегантно, кръгът може да бъде изрязан зигзагообразно. Остранете капака и с помощта на супена лъжица с остър ръб първо премахнете семената, а след това и част от меката част, оставяйки стени с около 1,5 см дебелина.

Нарежете праза на пръстени, измийте и запържете в 1 суп. лъж. масло за 1 минута. Нарежете сушените кайсии на дебели ленти. Добавете лука и сушени кайсии към ориза, разбъркайте.

Разрежете пилето на 8 порции, като отстраните мазнините и кожата. В издълбаната тиква първа се изсипва оризът със сушените кайсии и лука. От горе се подреждат парчетата пилешко месо.

Полейте с останалото масло и затвоорете с капака. Тиквата се слага да се пече в продължение на 2 часа в предварително загрята до 160 градуса фурна. Ястието се сервира на масата така, както е готвено - пълнената тиква с пилето.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Кулинария
Няма снимка

Телешки руладини с ароматни корени

Поднасят се с варени картофи или ориз Продукти: 6 телешки шницели, връзка корени за супа, глава кромид лук, 100 г сланина, 2 суп. лъж. доматено пюре, половин чаена чаша червено вино, 1 ябълка,

Няма снимка

Бързи десерти със сезонни плодове

Запечени грейпфрути Продукти: 2 грейпфрута, 4 суп. лъж. захар Приготвяне: Плодовете се измиват и се разрязват на половинки. В долната част се прави малък срез,

Няма снимка

Ордьовър “Прасенца”

Предлагаме ви оригинално и лесно за приготвяне предястие, което да поставите на масата през продължаващите през целия месец празници. Продукти: 5 яйца, 30 г кашкавал, 2 суп. лъж.

Няма снимка

Как се пече вкусно пиле

Само на пръв поглед печеното пиле е просто ястие. Всъщност, не е толкова лесно да се пече цяла птица. Има тънкости при приготвянето, така че да може хем бутчетата да са готови,

Няма снимка

Домашните сладки “Симпатични прасенца”

Предлагаме лесна за изпълнение рецепта. Домашно приготвените и вкусни сладкиши от маслено тесто във формата на атрактивни личица на прасета са особено актуални за Новата 2019 година!

Няма снимка

Провансалска майонеза

Продукти: 8 пъдпъдъчи яйца, 220 мл висококачествен зехтин, 15 мл оризов оцет, 10 г дижонска горчица, 7 г кафява захар, 5 г фина сол, 3 г черен пипер, 3 г риган, 2 клончета мащерка.

Още от Фермер
Няма снимка

Дрождирайте храната за домашните птици

Подходящи за целта са смлените зърнени фуражи, триците, варените картофи Как се дрождират фуражите Една част от фуража залейте с 1,5-2 части вода, загрята до 30 градуса.

Няма снимка

Фермерите в Израел се конкурират с вносни млечни продукти от началото на годината

Млекопроизводителите в Израел са обезпокоени от това, че от 1 януари 2019 г. правителството позволи вноса на млечни продукти в страната, съобщава DairyGlobal.

Няма снимка

ЕС одобри по-леките ограничения на движение на дребни преживни животни заради чумата

Променя се контролът, без да се отменя надзорът и се въвеждат облекчения за стопаните Ревизираните мерки и продължаващият надзор за контрол на заболяването Чума по дребните преживни животни,

Няма снимка

И пернатите имат своите предпочитания

Не ги пренебрегвайте Ако гледате домашни птици в двора си, давайте фуражните смески ситно смлени. Но независимо от начина на приготвяне различните видове домашни птици имат своите предпочитания.

Няма снимка

Днес е Ден на снежния човек

Днес, 18 януари празнуваме международния ден на снежния човек. Идеята за такъв ден е на германеца Корнелиус Граетц. А защо точно днес? Единицата символизира метлата,

Няма снимка

Производството на биофуражи в САЩ се увеличава

Заради повишеното търсене в САЩ се появяват нови проекти в сегмента производство на биофуражи. Специалистите прогнозират в близко време търсенето в тази сфера стабилно да се увеличава.