Пълнена тиква с месо

10 януари 2019 Кулинария 0     
Няма снимка
 

Тиквата е изключително ценен зеленчук, както в пряк, така и в преносен смисъл. Целулозата, която се съдържа в нея много деликатно отпуска червата и предотвратява образуването на камъни в жлъчния мехур.

Тиквата помага да се извеждат солите от организма. И накрая, но не на последно място, яркият й слънчев цвят има благотворно въздействие на нервната система.

Продукти: 1 пиле с тегло 1,5-1,8 кг, 1 средно голяма тиква (около 1,5 кг), 1 чаша кафяв ориз басмати, 1 голям стрък праз (бялата част), 100 г сушени кайсии, 3 суп. лъж. зехтин сол, прясно смлян черен пипер

Приготвяне: Накиснете ориза в голямо количество вода в продължение на 2 часа, след което прехвърлете в гевгир или сито, изплакнете.

В голяма тенджера кипнете по-голямо количество вода, добавете щипка сол и прехвърлете ориза. Увеличете температурата, така че водата максимално бързо да заври отново, след което намалете и оставете оризът да се готви 15 минути. Изсипете водата и прехвърлете ориза в купа.

С помощта на остър нож изрежете горната част на тиквата като капаче. За да изглежда ястието по-елегантно, кръгът може да бъде изрязан зигзагообразно. Остранете капака и с помощта на супена лъжица с остър ръб първо премахнете семената, а след това и част от меката част, оставяйки стени с около 1,5 см дебелина.

Нарежете праза на пръстени, измийте и запържете в 1 суп. лъж. масло за 1 минута. Нарежете сушените кайсии на дебели ленти. Добавете лука и сушени кайсии към ориза, разбъркайте.

Разрежете пилето на 8 порции, като отстраните мазнините и кожата. В издълбаната тиква първа се изсипва оризът със сушените кайсии и лука. От горе се подреждат парчетата пилешко месо.

Полейте с останалото масло и затвоорете с капака. Тиквата се слага да се пече в продължение на 2 часа в предварително загрята до 160 градуса фурна. Ястието се сервира на масата така, както е готвено - пълнената тиква с пилето.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Кулинария
Няма снимка

Отворени пайове с кайма

Продукти (за тестото): 2-3 чаени чаши брашно, 1 ч. ч. прясно мляко, 1 ч. лъж. суха мая, 1 суп. лъж. захар, щипка сол, 3 суп. лъж. олио, яйце за намазване отгоре (за пълнежа): 0,7 кг кайма,

Няма снимка

Пилешки дробчета със сметанов сос

Продукти за 6 порции: 1 кг пилешки дробчета (можете да използвате дробчета и сърца 1:1), 1 голяма глава лук, 300 г печурки, 4 скилидки чесън, 1 суп. лъж.

Няма снимка

Салата с риба тон и царевица

Продукти: 400 г риба тон от консерва, 1/2 глава червен салатен лук, 350 г царевица от консерва, пресен магданоз -на вкус, сол и млян черен пипер на вкус Приготвяне: Подгответе продуктите.

Няма снимка

Руло "Баунти"

Продукти: 200 г бисквити, 20 г захар, 2 суп. лъж. какао, 100 мл вода, 80 г кокосови стърготини, 80 г масло, 60 г пудра захар Приготвяне: Смачкайте бисквитите на трохи, добавете какаото и разбъркайте.

Няма снимка

Супа с топено сирене, гъби и броколи

Продукти: 5-7 печурки, 2 топени сиренца (триъгълничета), 200 г броколи, 1-2 картофа, 1 морков, сол, растително масло Приготвяне: Гъбите се почистват, нарязват и се задушават в масло за 5-10 минути.

Няма снимка

Десерт с малини

Почувствайте вкуса на лятото с този нежен десерт Продукти: 500 г сладкарска сметана, 150 г пудра захар, 100 г малини, 50 г шоколад, 25-30 бишкоти Приготвяне: Разбийте сметаната.

Още от Фермер
Няма снимка

Испанските производители на цитруси могат да останат без печалба

Настоящата кампания за износ е станала катастрофална за испанските производители на цитрусови плодове. Причината за това е съвпадението на сезоните с ЮАР.

Няма снимка

Прасетата сукалчета - на кантара

Ефективността на родилния бокс в свинефермата се определя от растежа на прасетата. Доброто наддаване свидетелства за това, че прасетата сучат много мляко,

Няма снимка

Животновъдите кандидатстват от 28 юни по схемата de minimis

 Помощта ще бъде изплатена на стопаните до 9 август 2019 г. От 28 юни до 15 юли 2019 г. ще продължи приемът на документи по схемата de minimis за земеделските стопани, отглеждащи крави, юници, биволи,

Няма снимка

Традиционна схема за едновременна борба

Технологията за едновременна борба с мана, оидиум, гроздови молци и акари залага на комбиниране и смесване на препаратите. При нападение от всички тях схемата,

Няма снимка

Куцащите крави лежат в нехарактерна поза

Пасището представлява здравословна среда за копитата на кравите, тъй като почвата е мека и осигурява добро сцепление. Освен това на пасището има по-малко болестотворни бактерии, опасни за копитата.

Няма снимка

Общините се отчитат, кметовете набелязват новите приоритети

Това ще стане на 27 и 28 юни на "Боровец" Заключителната конференция на Националното сдружение на общините в България /НСОРБ/ ще направи равносметка на постигнатото през общински мандат 2015 – 2019.