Бутилиране на домашно вино

09 януари 2019 В лозята 0     
Няма снимка
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 

Спазете ценните съвети на консултанта д-р инж.техн. Николай Бакалов

Настана януарското време, през което много от домашните производители на вино ще предприемат бутилиране, защото са поизпили добри количества за празниците.

Наздраве да ви е!

Останало ли е малко от произведеното от вас, не се поколебавайте да го налеете в бутилки навреме.

Това, разбира се, е много подходящо да стане през настоящия месец януари, когато студените дни са много благоприятни за избистрянето и стабилизирането на напитката от солите на винената киселина, които се наричат тартарати.

След като се направи отделяне на виното от тези утайки, бистрото вече може да се бутилира.

Но независимо, че напитката се е избистрила, преди да предприемете наливането в бутилките е добре да се филтрира.

Много от домашните майстори вече си купуват и филтри за целта.

За сведение на винарите

В почти всички райони на България има специализирани фирми и магазини, които продават малки филтри. Цената им е достига до няколкостотин лева.

Филтрираното вино е добре да се сулфитира преди да се бутилира.

Това се прави като сигурна гаранция против окисление или други опасни микробиологични процеси. 

Набавете кристално чисти шишета

Старите, ако не са добре измити, носят зарази

Набавете си нови бутилки или такива, които сте измили до кристална чистота, за да налеете в тях януарското бяло или червено вино.

Имайте предвид, че старите бутилки, ако не са идеално измити, може да причинят зараза на напитката.

Стъкло или пластмаса

Бутилирането може да се извърши в бутилки, с които разполагате или предпочитате - стъклени е по-добре, но някои избират пластмасови.

Най-добре е да си купите нови, защото старите, които не са добре измити и имата загари, може да причинят сериозни рискове, дори и да ви изглеждат измити.

Стъклените бутилки се затварят с тапи или кроненкорк

Свидетели сме на това, че в магазините от веригата "Златната бъчва" и други подобни, където пазаруват много от домашните майстори, се предлагат и специални устройства за затапване.

Имат добра цена според джоба - от 9-10 лева до сто и нещо лева.

Да знаете, че на пазара се предлагат и приспособления за поставяне на кроненкорковите запушалки - те са от десетина до петдесет-шестдесет лева.

Тапите

Т.нар. Т-коркове се предлагат от естествен или синтетичен корк. Идеални са за бутилки, при които тапите трябва да се свалят ръчно и да се инсталират отново при желание.T-корковете са обаче повече популярни за напитки като ром, водка, уиски.

Някои домашни винари ги избират обаче, защото имат удобни имат върхове от пластмасови или дървени плоскости в различни размери.

Класически са корковите тапи, които днес се предлагат в най-различни размери и с отлично качество. Много сайтове също ги предлагат по поръчка.

Когато използвате пластмасови бутилки

Трябва да ги пълните така, че винаги да оставяте празно място - около 20 мл. отгоре. Преди да завиете капачката им, леко притиснете бутилката, за да не остане в нея и грам въздух, а и виното също се разширява.

Сулфитирайте преди затваряне

Съвет: за бялото вино това е много важно, защото запазва цвета му

Особено важно за белите домашни вина е да се направи сулфитиране преди наливането им в бутилките.

Това е така, защото със сигурност се опазва напитката от неприятно пожълтяване или покафеняване.

Препоръчителните дози

Те са от 50 до 60 мл на 100 литра вино с 6%-ова серниста киселина.

Продава се във всички специализирани магадини в опаковки от 200 до 500 мл и струва около 2 лева.

В избата - като в музей

Бутилките е добре да се съхраняват хоризонтално.

Най-добре е да да бъдат заредени в стелажи - така няма да поемат въздух.

Помещението за съхранението им трябва да няма пряка слънчева светлина и да притежава температура до 20 градуса.

Съвет: затворените с тапа стъклени бутилки могат да се парафинират. Много домашни производители вече го правят - то защитава от достъп на кислород и създава по-романтично чувство за автентичност.

Някои стопани имат желание да съхраняват виното си с години и да се хвалят с него из село.

Трябва да знаят, че за запазване на качеството бялото вино може да се съхранява от 1 до 3 години, докато червеното - в зависимост от плътността му и алкохолното съдържание.

То може да се съхрани дори за 10 - 20 години.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от В лозята
Няма снимка

Ашладисване на зелено

Прави се след април-май Този вид присаждане на лозите се прави от по-малко на брой стопани, защото се смята, че е по-труден, но всъщност не е така...

Няма снимка

Присаждане на разцеп

Прави се през пролетта "Преди години купих от пазара в София прехвалени лози които се оказаха не от този сорт, които аз очаквах. Доколкото чувам от колеги, това нерядко често се случва.

Няма снимка

Може ли бъчвата да отрови виното

За проблема бензапирен при винопроизводството обяснява консултантът инж. Николай Бакалов Дали бъчвата може да отрови виното? Има винопроизводители, които се вълнуват от проблема и ни задават този

Няма снимка

Плюсовете и минусите на органиката

"За" Можете да получите много от органичните торове, когато ги използвате правилно и те са качествени. Например, когато косите тревата в двора или на вилата,

Няма снимка

5 важни неща за торенето

Важни за всеки професионалист и любител Подхранването на лозите е задължително да се прави всяка година, за да си гарантирате редовното и качествено образуване на нова листна маса,

Няма снимка

Видовете торове

И техните предимства и недостатъци Всички видове торове, които се използват в лозята, могат да се разделят на: органични, минерални и бактериални. Всеки тип има своите предимства и недостатъци.

Още от Фермер
Няма снимка

Талантлив заек скача за Гинес

Дългоушко изпълнява 20 трика за 1 минута Четиригодишният домашен заек от Финландия Таави изпълнява 20 трика за минута и така попада в Книгата на рекордите Гинес.

Няма снимка

Подсилване на слаби семейства с млади пчели се извършва неколкократно

Младите новоизлюпени пчели се смитат от питата върху парче плат (покривка или чаршаф), подпушват се с дим, за да излетят летящите и се слагат пред входа на подсилваният кошер, подпушен предварително.

Няма снимка

Десетки видове риба изчезнали от Черно море

Над 20 пъти са намалели запасите на хищни риби в Черно море за последните 25-30 години, каза бившият министър на околната среда и на търговията и туризма Валентин Василев.

Няма снимка

Обсъждат по области нов закон за земеделските кооперации

„Законът за земеделските кооперации, който действа в момента, не е само за тях. Още повече, че той е и остарял, правен е в други времена” – каза в Добрич Явор Гечев,

Няма снимка

Защита на пшеницата от плевели

Една от най-важните дейности в добрите практики при отглеждането на пшеницата, е напролет с възобновяването на вегетацията да се прецени нуждата от внасянето на вегетационен хербицид.

Няма снимка

Проверете овцете за краста

Започнат ли да се чешат и дори да се хапят със зъби, взимайте мерки Зимата води със себе си сезонни проблеми за животните. Някои от тях са свързани с болести, причинени от неправилно хранене.