Бутилиране на домашно вино

09 януари 2019 В лозята 0     
Няма снимка
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 

Спазете ценните съвети на консултанта д-р инж.техн. Николай Бакалов

Настана януарското време, през което много от домашните производители на вино ще предприемат бутилиране, защото са поизпили добри количества за празниците.

Наздраве да ви е!

Останало ли е малко от произведеното от вас, не се поколебавайте да го налеете в бутилки навреме.

Това, разбира се, е много подходящо да стане през настоящия месец януари, когато студените дни са много благоприятни за избистрянето и стабилизирането на напитката от солите на винената киселина, които се наричат тартарати.

След като се направи отделяне на виното от тези утайки, бистрото вече може да се бутилира.

Но независимо, че напитката се е избистрила, преди да предприемете наливането в бутилките е добре да се филтрира.

Много от домашните майстори вече си купуват и филтри за целта.

За сведение на винарите

В почти всички райони на България има специализирани фирми и магазини, които продават малки филтри. Цената им е достига до няколкостотин лева.

Филтрираното вино е добре да се сулфитира преди да се бутилира.

Това се прави като сигурна гаранция против окисление или други опасни микробиологични процеси. 

Набавете кристално чисти шишета

Старите, ако не са добре измити, носят зарази

Набавете си нови бутилки или такива, които сте измили до кристална чистота, за да налеете в тях януарското бяло или червено вино.

Имайте предвид, че старите бутилки, ако не са идеално измити, може да причинят зараза на напитката.

Стъкло или пластмаса

Бутилирането може да се извърши в бутилки, с които разполагате или предпочитате - стъклени е по-добре, но някои избират пластмасови.

Най-добре е да си купите нови, защото старите, които не са добре измити и имата загари, може да причинят сериозни рискове, дори и да ви изглеждат измити.

Стъклените бутилки се затварят с тапи или кроненкорк

Свидетели сме на това, че в магазините от веригата "Златната бъчва" и други подобни, където пазаруват много от домашните майстори, се предлагат и специални устройства за затапване.

Имат добра цена според джоба - от 9-10 лева до сто и нещо лева.

Да знаете, че на пазара се предлагат и приспособления за поставяне на кроненкорковите запушалки - те са от десетина до петдесет-шестдесет лева.

Тапите

Т.нар. Т-коркове се предлагат от естествен или синтетичен корк. Идеални са за бутилки, при които тапите трябва да се свалят ръчно и да се инсталират отново при желание.T-корковете са обаче повече популярни за напитки като ром, водка, уиски.

Някои домашни винари ги избират обаче, защото имат удобни имат върхове от пластмасови или дървени плоскости в различни размери.

Класически са корковите тапи, които днес се предлагат в най-различни размери и с отлично качество. Много сайтове също ги предлагат по поръчка.

Когато използвате пластмасови бутилки

Трябва да ги пълните така, че винаги да оставяте празно място - около 20 мл. отгоре. Преди да завиете капачката им, леко притиснете бутилката, за да не остане в нея и грам въздух, а и виното също се разширява.

Сулфитирайте преди затваряне

Съвет: за бялото вино това е много важно, защото запазва цвета му

Особено важно за белите домашни вина е да се направи сулфитиране преди наливането им в бутилките.

Това е така, защото със сигурност се опазва напитката от неприятно пожълтяване или покафеняване.

Препоръчителните дози

Те са от 50 до 60 мл на 100 литра вино с 6%-ова серниста киселина.

Продава се във всички специализирани магадини в опаковки от 200 до 500 мл и струва около 2 лева.

В избата - като в музей

Бутилките е добре да се съхраняват хоризонтално.

Най-добре е да да бъдат заредени в стелажи - така няма да поемат въздух.

Помещението за съхранението им трябва да няма пряка слънчева светлина и да притежава температура до 20 градуса.

Съвет: затворените с тапа стъклени бутилки могат да се парафинират. Много домашни производители вече го правят - то защитава от достъп на кислород и създава по-романтично чувство за автентичност.

Някои стопани имат желание да съхраняват виното си с години и да се хвалят с него из село.

Трябва да знаят, че за запазване на качеството бялото вино може да се съхранява от 1 до 3 години, докато червеното - в зависимост от плътността му и алкохолното съдържание.

То може да се съхрани дори за 10 - 20 години.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от В лозята
Няма снимка

Традиционна схема за едновременна борба

Технологията за едновременна борба с мана, оидиум, гроздови молци и акари залага на комбиниране и смесване на препаратите. При нападение от всички тях схемата,

Няма снимка

Високите температури могат ли да вредят?

Да, високите положителни температури причиняват слънчев пригор на изложените на пряко греене гроздове. Поврежда ципата на зърната - първоначално тя става светлокафява.

Няма снимка

Ракия от череши

Отговаряме на няколко читателски сезонни въпроса Разбира се, че и от череши може да стане ракия, и то хубава. Няколко стопани пожелаха да им обясним някои тънкости от технологията.

Няма снимка

Защита срещу лозарски неволи

Информацията е най-ценната стока и за стопаните Агрохимията и агротехниката на лозята ще бъдат едни от най-важните мероприятия за опазване на лозите и дворните асми през настъпващия летен период.

Няма снимка

Бяло гниене след градушка

До 4 август не са изключени още валежи с ледени късове, казват агрометеоролозите Гръмотевици и градушки и за юни предвидиха агрометеоролозите. Рискът за лозите и асмите се увеличава още повече,

Няма снимка

Присаждането на зелено може да е и през юни

Според майстори в ашладисването методът е лесен за любители, ако искат да сменят сорта Много любители попитаха и тази година как могат да сменят сорта на лозата.

Още от Фермер
Няма снимка

Калифорнийска компания представи нови сортове ягоди и малини

Те са дело на базирания в Калифорния производител на ягодоплодни Driscoll's. Основната характеристика на плодовете с марката Rose Berries е бледо розов цвят.

Няма снимка

Испанските производители на цитруси могат да останат без печалба

Настоящата кампания за износ е станала катастрофална за испанските производители на цитрусови плодове. Причината за това е съвпадението на сезоните с ЮАР.

Няма снимка

Прасетата сукалчета - на кантара

Ефективността на родилния бокс в свинефермата се определя от растежа на прасетата. Доброто наддаване свидетелства за това, че прасетата сучат много мляко,

Няма снимка

Животновъдите кандидатстват от 28 юни по схемата de minimis

 Помощта ще бъде изплатена на стопаните до 9 август 2019 г. От 28 юни до 15 юли 2019 г. ще продължи приемът на документи по схемата de minimis за земеделските стопани, отглеждащи крави, юници, биволи,

Няма снимка

Куцащите крави лежат в нехарактерна поза

Пасището представлява здравословна среда за копитата на кравите, тъй като почвата е мека и осигурява добро сцепление. Освен това на пасището има по-малко болестотворни бактерии, опасни за копитата.

Няма снимка

Общините се отчитат, кметовете набелязват новите приоритети

Това ще стане на 27 и 28 юни на "Боровец" Заключителната конференция на Националното сдружение на общините в България /НСОРБ/ ще направи равносметка на постигнатото през общински мандат 2015 – 2019.