Лекувайте виното навреме

10 януари 2019 В лозята 0     
Няма снимка
1 2
 

Основните проблеми при лечението на домашното вино се състоят в превенцията. Това на преден план означава да не се позволява от стопанина то да губи вкус, цвят и мирис, т.е. трябва да се съхранява правилно и да се предпазва от заболяванията.

Основните причини за развалянето на напитката са бактериите и микроорганизмите. Трябва да се отбележи, че десертните вина страдат малко по-малко.

А болестите като че ли се наблюдават по-често в сухите и полусухите домашни вина.

Домакинът може да срещне няколко основни вида дефекти и заболявания.

Крепкостта на питието най-често се нарушава, когато кислородът навлезе. Затова действайте навреме, като разлеете готовата напитка в бутилки, аа не я държите в полупразен съд.

Заболяванията се причиняват от аеробни бактерии - свързани с приемането на кислород в напитката и активността на микроорганизмите. Така се предизвикват цветясване и вкисване.

Анаеробните причинители атакуват без въздух и са причинени от млечнокисели бактерии.

Цветясването или цветната плесен се проявява във вид на плътен филм, който плава по повърхността на виното. Причината за заболяването е гъбичката Candida. В процеса на жизнената активност на паразита, филмът непрекъснато се уплътнява, което води до намаляване на съдържанието на алкохол в напитката и увеличаване на количеството летливи естери и вредни киселини.

Признаците на цветясването са мухлясал блясък, значително замъгляване на цвета и мухълен мирис на напитката.

В началото филмът се отстранява внимателно и виното се излива в чист съд. Подобрява се чрез сулфитиране и филтриране. В по-късет етап не се лекува.

Оцетното вкисване най-често се развива при по-висока температура на съхранение. Може да се разпознае най-лесно с леката миризма на оцет.

След това чак течността се покрива с полупрозрачен бял филм (понякога той е оцветен в сиво-синьо). След дни тази пелена се премества надолу и попада в тънка бяла утайка, наричана от някои "оцетна гнездо".

Обработката на виното от оцетното вкисване се прави под формата на отстраняване на филма и пастьоризация.

Тук ще публикуваме за вас една рецепта от съседна държава за оправянето му: плътно затворените бутилки се увиват в парцали и се поставят в тенджера върху дървена поставка.

Излива се вода и след загряване при средна температура до 60 градуса C се вари в продължение на 10 минути. Пълно възстановяване на развалено по този начин вино не може да се постигне обаче. Това е защото образуваните колонии от млечнокисели бактерии, които придават направо миризмата на кисело зеле, са почти непобедими.

По традиционния начин у нас може да се опита да се подобри качеството на напитката първо чрез сулфатиране, след това пастьоризиране и филтриране.

Но когато виното стане мътно и промени цвета си, това означава, че то е развалено от процеса на пропионова ферментация. Тя се причинява от бактерии, които могат да разрушат винената киселина до оцетна и пропионова. Белите болни вина придобиват синкав цвят или червено-жълто-кафяво оцветяване. Когато е рано, има някакъв изход чрез пастьоризация и избистряне.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от В лозята
Няма снимка

Добро ли е времето за домашното вино

д-р инж. техн. Николай Бакалов - консултант Винарите знаят, че когато паднат първите големи студове през януари, виното започва да претърпява положителни промени.

Няма снимка

Кога се увреждат тъкани

При минус 24 градуса се повреждат и тъканите на едногодишните пръчки. Това лесно може да се провери още по външния им вид. Променя се цветът им и стават от тъмнокафяви направо до черни.

Няма снимка

Кои са най-устойчивите на студ сортове

Кои са най-устойчивите на студ сортове Стопаните трябва да знаят, че пъпките на по-тънките, но по-добре узрели пръчки, всъщност са по-устойчиви на измръзване от по-дебелите.

Няма снимка

Минус 17-18 градуса са опасни за лозите

Рискът е по-голям за десертните сортове Въпрос: Доста наши читатели - любители са се уплашили от мразовитите дни и нощи и питат колко опасни и вредни са сегашните отрицателни температури за лозите

Няма снимка

За колко време се оцветява ракия

Най-добре се оцветява ракията, когато се налее в дъбова или черничева бъчва, казват специалистите. Черничевата обикновено оцветява най-бързо. Тогава процесът е съчетан и със стареенето,

Няма снимка

Бутилиране на домашно вино

Спазете ценните съвети на консултанта д-р инж.техн. Николай Бакалов Настана януарското време, през което много от домашните производители на вино ще предприемат бутилиране,

Още от Фермер
Няма снимка

Дрождирайте храната за домашните птици

Подходящи за целта са смлените зърнени фуражи, триците, варените картофи Как се дрождират фуражите Една част от фуража залейте с 1,5-2 части вода, загрята до 30 градуса.

Няма снимка

Фермерите в Израел се конкурират с вносни млечни продукти от началото на годината

Млекопроизводителите в Израел са обезпокоени от това, че от 1 януари 2019 г. правителството позволи вноса на млечни продукти в страната, съобщава DairyGlobal.

Няма снимка

ЕС одобри по-леките ограничения на движение на дребни преживни животни заради чумата

Променя се контролът, без да се отменя надзорът и се въвеждат облекчения за стопаните Ревизираните мерки и продължаващият надзор за контрол на заболяването Чума по дребните преживни животни,

Няма снимка

И пернатите имат своите предпочитания

Не ги пренебрегвайте Ако гледате домашни птици в двора си, давайте фуражните смески ситно смлени. Но независимо от начина на приготвяне различните видове домашни птици имат своите предпочитания.

Няма снимка

Днес е Ден на снежния човек

Днес, 18 януари празнуваме международния ден на снежния човек. Идеята за такъв ден е на германеца Корнелиус Граетц. А защо точно днес? Единицата символизира метлата,

Няма снимка

Производството на биофуражи в САЩ се увеличава

Заради повишеното търсене в САЩ се появяват нови проекти в сегмента производство на биофуражи. Специалистите прогнозират в близко време търсенето в тази сфера стабилно да се увеличава.