Лекувайте виното навреме

10 януари 2019 В лозята 0     
Няма снимка
1 2
 

Основните проблеми при лечението на домашното вино се състоят в превенцията. Това на преден план означава да не се позволява от стопанина то да губи вкус, цвят и мирис, т.е. трябва да се съхранява правилно и да се предпазва от заболяванията.

Основните причини за развалянето на напитката са бактериите и микроорганизмите. Трябва да се отбележи, че десертните вина страдат малко по-малко.

А болестите като че ли се наблюдават по-често в сухите и полусухите домашни вина.

Домакинът може да срещне няколко основни вида дефекти и заболявания.

Крепкостта на питието най-често се нарушава, когато кислородът навлезе. Затова действайте навреме, като разлеете готовата напитка в бутилки, аа не я държите в полупразен съд.

Заболяванията се причиняват от аеробни бактерии - свързани с приемането на кислород в напитката и активността на микроорганизмите. Така се предизвикват цветясване и вкисване.

Анаеробните причинители атакуват без въздух и са причинени от млечнокисели бактерии.

Цветясването или цветната плесен се проявява във вид на плътен филм, който плава по повърхността на виното. Причината за заболяването е гъбичката Candida. В процеса на жизнената активност на паразита, филмът непрекъснато се уплътнява, което води до намаляване на съдържанието на алкохол в напитката и увеличаване на количеството летливи естери и вредни киселини.

Признаците на цветясването са мухлясал блясък, значително замъгляване на цвета и мухълен мирис на напитката.

В началото филмът се отстранява внимателно и виното се излива в чист съд. Подобрява се чрез сулфитиране и филтриране. В по-късет етап не се лекува.

Оцетното вкисване най-често се развива при по-висока температура на съхранение. Може да се разпознае най-лесно с леката миризма на оцет.

След това чак течността се покрива с полупрозрачен бял филм (понякога той е оцветен в сиво-синьо). След дни тази пелена се премества надолу и попада в тънка бяла утайка, наричана от някои "оцетна гнездо".

Обработката на виното от оцетното вкисване се прави под формата на отстраняване на филма и пастьоризация.

Тук ще публикуваме за вас една рецепта от съседна държава за оправянето му: плътно затворените бутилки се увиват в парцали и се поставят в тенджера върху дървена поставка.

Излива се вода и след загряване при средна температура до 60 градуса C се вари в продължение на 10 минути. Пълно възстановяване на развалено по този начин вино не може да се постигне обаче. Това е защото образуваните колонии от млечнокисели бактерии, които придават направо миризмата на кисело зеле, са почти непобедими.

По традиционния начин у нас може да се опита да се подобри качеството на напитката първо чрез сулфатиране, след това пастьоризиране и филтриране.

Но когато виното стане мътно и промени цвета си, това означава, че то е развалено от процеса на пропионова ферментация. Тя се причинява от бактерии, които могат да разрушат винената киселина до оцетна и пропионова. Белите болни вина придобиват синкав цвят или червено-жълто-кафяво оцветяване. Когато е рано, има някакъв изход чрез пастьоризация и избистряне.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от В лозята
Няма снимка

Ашладисване на зелено

Прави се след април-май Този вид присаждане на лозите се прави от по-малко на брой стопани, защото се смята, че е по-труден, но всъщност не е така...

Няма снимка

Присаждане на разцеп

Прави се през пролетта "Преди години купих от пазара в София прехвалени лози които се оказаха не от този сорт, които аз очаквах. Доколкото чувам от колеги, това нерядко често се случва.

Няма снимка

Може ли бъчвата да отрови виното

За проблема бензапирен при винопроизводството обяснява консултантът инж. Николай Бакалов Дали бъчвата може да отрови виното? Има винопроизводители, които се вълнуват от проблема и ни задават този

Няма снимка

Плюсовете и минусите на органиката

"За" Можете да получите много от органичните торове, когато ги използвате правилно и те са качествени. Например, когато косите тревата в двора или на вилата,

Няма снимка

5 важни неща за торенето

Важни за всеки професионалист и любител Подхранването на лозите е задължително да се прави всяка година, за да си гарантирате редовното и качествено образуване на нова листна маса,

Няма снимка

Видовете торове

И техните предимства и недостатъци Всички видове торове, които се използват в лозята, могат да се разделят на: органични, минерални и бактериални. Всеки тип има своите предимства и недостатъци.

Още от Фермер
Няма снимка

Талантлив заек скача за Гинес

Дългоушко изпълнява 20 трика за 1 минута Четиригодишният домашен заек от Финландия Таави изпълнява 20 трика за минута и така попада в Книгата на рекордите Гинес.

Няма снимка

Подсилване на слаби семейства с млади пчели се извършва неколкократно

Младите новоизлюпени пчели се смитат от питата върху парче плат (покривка или чаршаф), подпушват се с дим, за да излетят летящите и се слагат пред входа на подсилваният кошер, подпушен предварително.

Няма снимка

Десетки видове риба изчезнали от Черно море

Над 20 пъти са намалели запасите на хищни риби в Черно море за последните 25-30 години, каза бившият министър на околната среда и на търговията и туризма Валентин Василев.

Няма снимка

Обсъждат по области нов закон за земеделските кооперации

„Законът за земеделските кооперации, който действа в момента, не е само за тях. Още повече, че той е и остарял, правен е в други времена” – каза в Добрич Явор Гечев,

Няма снимка

Защита на пшеницата от плевели

Една от най-важните дейности в добрите практики при отглеждането на пшеницата, е напролет с възобновяването на вегетацията да се прецени нуждата от внасянето на вегетационен хербицид.

Няма снимка

Проверете овцете за краста

Започнат ли да се чешат и дори да се хапят със зъби, взимайте мерки Зимата води със себе си сезонни проблеми за животните. Някои от тях са свързани с болести, причинени от неправилно хранене.