Лекувайте виното навреме

10 януари 2019 В лозята 0     
Няма снимка
1 2
 

Основните проблеми при лечението на домашното вино се състоят в превенцията. Това на преден план означава да не се позволява от стопанина то да губи вкус, цвят и мирис, т.е. трябва да се съхранява правилно и да се предпазва от заболяванията.

Основните причини за развалянето на напитката са бактериите и микроорганизмите. Трябва да се отбележи, че десертните вина страдат малко по-малко.

А болестите като че ли се наблюдават по-често в сухите и полусухите домашни вина.

Домакинът може да срещне няколко основни вида дефекти и заболявания.

Крепкостта на питието най-често се нарушава, когато кислородът навлезе. Затова действайте навреме, като разлеете готовата напитка в бутилки, аа не я държите в полупразен съд.

Заболяванията се причиняват от аеробни бактерии - свързани с приемането на кислород в напитката и активността на микроорганизмите. Така се предизвикват цветясване и вкисване.

Анаеробните причинители атакуват без въздух и са причинени от млечнокисели бактерии.

Цветясването или цветната плесен се проявява във вид на плътен филм, който плава по повърхността на виното. Причината за заболяването е гъбичката Candida. В процеса на жизнената активност на паразита, филмът непрекъснато се уплътнява, което води до намаляване на съдържанието на алкохол в напитката и увеличаване на количеството летливи естери и вредни киселини.

Признаците на цветясването са мухлясал блясък, значително замъгляване на цвета и мухълен мирис на напитката.

В началото филмът се отстранява внимателно и виното се излива в чист съд. Подобрява се чрез сулфитиране и филтриране. В по-късет етап не се лекува.

Оцетното вкисване най-често се развива при по-висока температура на съхранение. Може да се разпознае най-лесно с леката миризма на оцет.

След това чак течността се покрива с полупрозрачен бял филм (понякога той е оцветен в сиво-синьо). След дни тази пелена се премества надолу и попада в тънка бяла утайка, наричана от някои "оцетна гнездо".

Обработката на виното от оцетното вкисване се прави под формата на отстраняване на филма и пастьоризация.

Тук ще публикуваме за вас една рецепта от съседна държава за оправянето му: плътно затворените бутилки се увиват в парцали и се поставят в тенджера върху дървена поставка.

Излива се вода и след загряване при средна температура до 60 градуса C се вари в продължение на 10 минути. Пълно възстановяване на развалено по този начин вино не може да се постигне обаче. Това е защото образуваните колонии от млечнокисели бактерии, които придават направо миризмата на кисело зеле, са почти непобедими.

По традиционния начин у нас може да се опита да се подобри качеството на напитката първо чрез сулфатиране, след това пастьоризиране и филтриране.

Но когато виното стане мътно и промени цвета си, това означава, че то е развалено от процеса на пропионова ферментация. Тя се причинява от бактерии, които могат да разрушат винената киселина до оцетна и пропионова. Белите болни вина придобиват синкав цвят или червено-жълто-кафяво оцветяване. Когато е рано, има някакъв изход чрез пастьоризация и избистряне.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от В лозята
Няма снимка

Традиционна схема за едновременна борба

Технологията за едновременна борба с мана, оидиум, гроздови молци и акари залага на комбиниране и смесване на препаратите. При нападение от всички тях схемата,

Няма снимка

Високите температури могат ли да вредят?

Да, високите положителни температури причиняват слънчев пригор на изложените на пряко греене гроздове. Поврежда ципата на зърната - първоначално тя става светлокафява.

Няма снимка

Ракия от череши

Отговаряме на няколко читателски сезонни въпроса Разбира се, че и от череши може да стане ракия, и то хубава. Няколко стопани пожелаха да им обясним някои тънкости от технологията.

Няма снимка

Защита срещу лозарски неволи

Информацията е най-ценната стока и за стопаните Агрохимията и агротехниката на лозята ще бъдат едни от най-важните мероприятия за опазване на лозите и дворните асми през настъпващия летен период.

Няма снимка

Бяло гниене след градушка

До 4 август не са изключени още валежи с ледени късове, казват агрометеоролозите Гръмотевици и градушки и за юни предвидиха агрометеоролозите. Рискът за лозите и асмите се увеличава още повече,

Няма снимка

Присаждането на зелено може да е и през юни

Според майстори в ашладисването методът е лесен за любители, ако искат да сменят сорта Много любители попитаха и тази година как могат да сменят сорта на лозата.

Още от Фермер
Няма снимка

Испанските производители на цитруси могат да останат без печалба

Настоящата кампания за износ е станала катастрофална за испанските производители на цитрусови плодове. Причината за това е съвпадението на сезоните с ЮАР.

Няма снимка

Прасетата сукалчета - на кантара

Ефективността на родилния бокс в свинефермата се определя от растежа на прасетата. Доброто наддаване свидетелства за това, че прасетата сучат много мляко,

Няма снимка

Животновъдите кандидатстват от 28 юни по схемата de minimis

 Помощта ще бъде изплатена на стопаните до 9 август 2019 г. От 28 юни до 15 юли 2019 г. ще продължи приемът на документи по схемата de minimis за земеделските стопани, отглеждащи крави, юници, биволи,

Няма снимка

Куцащите крави лежат в нехарактерна поза

Пасището представлява здравословна среда за копитата на кравите, тъй като почвата е мека и осигурява добро сцепление. Освен това на пасището има по-малко болестотворни бактерии, опасни за копитата.

Няма снимка

Общините се отчитат, кметовете набелязват новите приоритети

Това ще стане на 27 и 28 юни на "Боровец" Заключителната конференция на Националното сдружение на общините в България /НСОРБ/ ще направи равносметка на постигнатото през общински мандат 2015 – 2019.

Няма снимка

Утре ще е слънчево и без валежи, живакът скача до 35 градуса

През нощта облачността ще намалее до предимно ясно и вятърът в повечето райони ще стихне. Утре ще е слънчево, след обяд - и горещо. Над планините ще се развива купеста облачност,