За колко време се оцветява ракия

09 януари 2019 В лозята 0     
Няма снимка
1 2 3
 

Най-добре се оцветява ракията, когато се налее в дъбова или черничева бъчва, казват специалистите.

Черничевата обикновено оцветява най-бързо. Тогава процесът е съчетан и със стареенето, при което тя става по-мека и приятна на вкус и при по-продължително отлежаване придобива мек приятен вкус и аромат от дървесината.

В стара бъчва, използвана многократно оцветяването става след 1 до 2 месеца, но може и за повече - това зависи от температурата и степента на изтощаване на бъчвата.

- Ако бъчвата е нова оцветяването става за 1 до 2 седмици и трябва да се следи да не стане много тъмна - такава ракия е все още остра на вкус.

- Ако бъчвата е стара, там ракията по-добре отлежава и омеква.

Освен в бъчва оцветяването може да стане и в стъклен съд

Там се добавя дъбова или черничева дървесина. В този случай ракията остава малко по-остра на вкус, защото процесът на стареене, който става в бъчвата не може да протече в стъкло.

Друг начин на оцветяване е с карамел

Чрез добавянето му става оцветяване и подслаждане на ракията и тя става също по-мека на вкус.

Рецептата:

Поставя се захар и се загрява до температура 150 - 180 градуса. Захарта бързо се стопява при непрекъснато разбъркване и започва да кипи, като придобива тъмнокафяв цвят.

Карамелът е готов, когато на пипане престане да бъде лепкав. След като се установи, че той е готов, се налива малко студена вода 55 до 60% от количеството на вложената захар, това е т.н. гасене на карамел

Той изведнъж се втвърдява и тогава бъркането спира. Нагряването продължава до кипене - тогава карамелът се разтваря във водата.

Изпарява се не повече от 50% от водата, когато нагряването трябва да спре. Готовият карамел има плътност 1,3 и съдържа 30 до 40% некарамелизирана захар и 20 до 30% вода. Така може да се съхранява неограничено време, ако се разреди в съотношение 1 част карамел с 4 части ракия.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от В лозята
Няма снимка

Добро ли е времето за домашното вино

д-р инж. техн. Николай Бакалов - консултант Винарите знаят, че когато паднат първите големи студове през януари, виното започва да претърпява положителни промени.

Няма снимка

Кога се увреждат тъкани

При минус 24 градуса се повреждат и тъканите на едногодишните пръчки. Това лесно може да се провери още по външния им вид. Променя се цветът им и стават от тъмнокафяви направо до черни.

Няма снимка

Кои са най-устойчивите на студ сортове

Кои са най-устойчивите на студ сортове Стопаните трябва да знаят, че пъпките на по-тънките, но по-добре узрели пръчки, всъщност са по-устойчиви на измръзване от по-дебелите.

Няма снимка

Минус 17-18 градуса са опасни за лозите

Рискът е по-голям за десертните сортове Въпрос: Доста наши читатели - любители са се уплашили от мразовитите дни и нощи и питат колко опасни и вредни са сегашните отрицателни температури за лозите

Няма снимка

Лекувайте виното навреме

Основните проблеми при лечението на домашното вино се състоят в превенцията. Това на преден план означава да не се позволява от стопанина то да губи вкус, цвят и мирис, т.е.

Няма снимка

Бутилиране на домашно вино

Спазете ценните съвети на консултанта д-р инж.техн. Николай Бакалов Настана януарското време, през което много от домашните производители на вино ще предприемат бутилиране,

Още от Фермер
Няма снимка

Дрождирайте храната за домашните птици

Подходящи за целта са смлените зърнени фуражи, триците, варените картофи Как се дрождират фуражите Една част от фуража залейте с 1,5-2 части вода, загрята до 30 градуса.

Няма снимка

Фермерите в Израел се конкурират с вносни млечни продукти от началото на годината

Млекопроизводителите в Израел са обезпокоени от това, че от 1 януари 2019 г. правителството позволи вноса на млечни продукти в страната, съобщава DairyGlobal.

Няма снимка

ЕС одобри по-леките ограничения на движение на дребни преживни животни заради чумата

Променя се контролът, без да се отменя надзорът и се въвеждат облекчения за стопаните Ревизираните мерки и продължаващият надзор за контрол на заболяването Чума по дребните преживни животни,

Няма снимка

И пернатите имат своите предпочитания

Не ги пренебрегвайте Ако гледате домашни птици в двора си, давайте фуражните смески ситно смлени. Но независимо от начина на приготвяне различните видове домашни птици имат своите предпочитания.

Няма снимка

Днес е Ден на снежния човек

Днес, 18 януари празнуваме международния ден на снежния човек. Идеята за такъв ден е на германеца Корнелиус Граетц. А защо точно днес? Единицата символизира метлата,

Няма снимка

Производството на биофуражи в САЩ се увеличава

Заради повишеното търсене в САЩ се появяват нови проекти в сегмента производство на биофуражи. Специалистите прогнозират в близко време търсенето в тази сфера стабилно да се увеличава.