За колко време се оцветява ракия

09 януари 2019 В лозята 0     
Няма снимка
1 2 3
 

Най-добре се оцветява ракията, когато се налее в дъбова или черничева бъчва, казват специалистите.

Черничевата обикновено оцветява най-бързо. Тогава процесът е съчетан и със стареенето, при което тя става по-мека и приятна на вкус и при по-продължително отлежаване придобива мек приятен вкус и аромат от дървесината.

В стара бъчва, използвана многократно оцветяването става след 1 до 2 месеца, но може и за повече - това зависи от температурата и степента на изтощаване на бъчвата.

- Ако бъчвата е нова оцветяването става за 1 до 2 седмици и трябва да се следи да не стане много тъмна - такава ракия е все още остра на вкус.

- Ако бъчвата е стара, там ракията по-добре отлежава и омеква.

Освен в бъчва оцветяването може да стане и в стъклен съд

Там се добавя дъбова или черничева дървесина. В този случай ракията остава малко по-остра на вкус, защото процесът на стареене, който става в бъчвата не може да протече в стъкло.

Друг начин на оцветяване е с карамел

Чрез добавянето му става оцветяване и подслаждане на ракията и тя става също по-мека на вкус.

Рецептата:

Поставя се захар и се загрява до температура 150 - 180 градуса. Захарта бързо се стопява при непрекъснато разбъркване и започва да кипи, като придобива тъмнокафяв цвят.

Карамелът е готов, когато на пипане престане да бъде лепкав. След като се установи, че той е готов, се налива малко студена вода 55 до 60% от количеството на вложената захар, това е т.н. гасене на карамел

Той изведнъж се втвърдява и тогава бъркането спира. Нагряването продължава до кипене - тогава карамелът се разтваря във водата.

Изпарява се не повече от 50% от водата, когато нагряването трябва да спре. Готовият карамел има плътност 1,3 и съдържа 30 до 40% некарамелизирана захар и 20 до 30% вода. Така може да се съхранява неограничено време, ако се разреди в съотношение 1 част карамел с 4 части ракия.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от В лозята
Няма снимка

Ашладисване на зелено

Прави се след април-май Този вид присаждане на лозите се прави от по-малко на брой стопани, защото се смята, че е по-труден, но всъщност не е така...

Няма снимка

Присаждане на разцеп

Прави се през пролетта "Преди години купих от пазара в София прехвалени лози които се оказаха не от този сорт, които аз очаквах. Доколкото чувам от колеги, това нерядко често се случва.

Няма снимка

Може ли бъчвата да отрови виното

За проблема бензапирен при винопроизводството обяснява консултантът инж. Николай Бакалов Дали бъчвата може да отрови виното? Има винопроизводители, които се вълнуват от проблема и ни задават този

Няма снимка

Плюсовете и минусите на органиката

"За" Можете да получите много от органичните торове, когато ги използвате правилно и те са качествени. Например, когато косите тревата в двора или на вилата,

Няма снимка

5 важни неща за торенето

Важни за всеки професионалист и любител Подхранването на лозите е задължително да се прави всяка година, за да си гарантирате редовното и качествено образуване на нова листна маса,

Няма снимка

Видовете торове

И техните предимства и недостатъци Всички видове торове, които се използват в лозята, могат да се разделят на: органични, минерални и бактериални. Всеки тип има своите предимства и недостатъци.

Още от Фермер
Няма снимка

Талантлив заек скача за Гинес

Дългоушко изпълнява 20 трика за 1 минута Четиригодишният домашен заек от Финландия Таави изпълнява 20 трика за минута и така попада в Книгата на рекордите Гинес.

Няма снимка

Подсилване на слаби семейства с млади пчели се извършва неколкократно

Младите новоизлюпени пчели се смитат от питата върху парче плат (покривка или чаршаф), подпушват се с дим, за да излетят летящите и се слагат пред входа на подсилваният кошер, подпушен предварително.

Няма снимка

Десетки видове риба изчезнали от Черно море

Над 20 пъти са намалели запасите на хищни риби в Черно море за последните 25-30 години, каза бившият министър на околната среда и на търговията и туризма Валентин Василев.

Няма снимка

Обсъждат по области нов закон за земеделските кооперации

„Законът за земеделските кооперации, който действа в момента, не е само за тях. Още повече, че той е и остарял, правен е в други времена” – каза в Добрич Явор Гечев,

Няма снимка

Защита на пшеницата от плевели

Една от най-важните дейности в добрите практики при отглеждането на пшеницата, е напролет с възобновяването на вегетацията да се прецени нуждата от внасянето на вегетационен хербицид.

Няма снимка

Проверете овцете за краста

Започнат ли да се чешат и дори да се хапят със зъби, взимайте мерки Зимата води със себе си сезонни проблеми за животните. Някои от тях са свързани с болести, причинени от неправилно хранене.