За колко време се оцветява ракия

09 януари 2019 В лозята 0     
Няма снимка
1 2 3
 

Най-добре се оцветява ракията, когато се налее в дъбова или черничева бъчва, казват специалистите.

Черничевата обикновено оцветява най-бързо. Тогава процесът е съчетан и със стареенето, при което тя става по-мека и приятна на вкус и при по-продължително отлежаване придобива мек приятен вкус и аромат от дървесината.

В стара бъчва, използвана многократно оцветяването става след 1 до 2 месеца, но може и за повече - това зависи от температурата и степента на изтощаване на бъчвата.

- Ако бъчвата е нова оцветяването става за 1 до 2 седмици и трябва да се следи да не стане много тъмна - такава ракия е все още остра на вкус.

- Ако бъчвата е стара, там ракията по-добре отлежава и омеква.

Освен в бъчва оцветяването може да стане и в стъклен съд

Там се добавя дъбова или черничева дървесина. В този случай ракията остава малко по-остра на вкус, защото процесът на стареене, който става в бъчвата не може да протече в стъкло.

Друг начин на оцветяване е с карамел

Чрез добавянето му става оцветяване и подслаждане на ракията и тя става също по-мека на вкус.

Рецептата:

Поставя се захар и се загрява до температура 150 - 180 градуса. Захарта бързо се стопява при непрекъснато разбъркване и започва да кипи, като придобива тъмнокафяв цвят.

Карамелът е готов, когато на пипане престане да бъде лепкав. След като се установи, че той е готов, се налива малко студена вода 55 до 60% от количеството на вложената захар, това е т.н. гасене на карамел

Той изведнъж се втвърдява и тогава бъркането спира. Нагряването продължава до кипене - тогава карамелът се разтваря във водата.

Изпарява се не повече от 50% от водата, когато нагряването трябва да спре. Готовият карамел има плътност 1,3 и съдържа 30 до 40% некарамелизирана захар и 20 до 30% вода. Така може да се съхранява неограничено време, ако се разреди в съотношение 1 част карамел с 4 части ракия.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от В лозята
Няма снимка

Традиционна схема за едновременна борба

Технологията за едновременна борба с мана, оидиум, гроздови молци и акари залага на комбиниране и смесване на препаратите. При нападение от всички тях схемата,

Няма снимка

Високите температури могат ли да вредят?

Да, високите положителни температури причиняват слънчев пригор на изложените на пряко греене гроздове. Поврежда ципата на зърната - първоначално тя става светлокафява.

Няма снимка

Ракия от череши

Отговаряме на няколко читателски сезонни въпроса Разбира се, че и от череши може да стане ракия, и то хубава. Няколко стопани пожелаха да им обясним някои тънкости от технологията.

Няма снимка

Защита срещу лозарски неволи

Информацията е най-ценната стока и за стопаните Агрохимията и агротехниката на лозята ще бъдат едни от най-важните мероприятия за опазване на лозите и дворните асми през настъпващия летен период.

Няма снимка

Бяло гниене след градушка

До 4 август не са изключени още валежи с ледени късове, казват агрометеоролозите Гръмотевици и градушки и за юни предвидиха агрометеоролозите. Рискът за лозите и асмите се увеличава още повече,

Няма снимка

Присаждането на зелено може да е и през юни

Според майстори в ашладисването методът е лесен за любители, ако искат да сменят сорта Много любители попитаха и тази година как могат да сменят сорта на лозата.

Още от Фермер
Няма снимка

Испанските производители на цитруси могат да останат без печалба

Настоящата кампания за износ е станала катастрофална за испанските производители на цитрусови плодове. Причината за това е съвпадението на сезоните с ЮАР.

Няма снимка

Прасетата сукалчета - на кантара

Ефективността на родилния бокс в свинефермата се определя от растежа на прасетата. Доброто наддаване свидетелства за това, че прасетата сучат много мляко,

Няма снимка

Животновъдите кандидатстват от 28 юни по схемата de minimis

 Помощта ще бъде изплатена на стопаните до 9 август 2019 г. От 28 юни до 15 юли 2019 г. ще продължи приемът на документи по схемата de minimis за земеделските стопани, отглеждащи крави, юници, биволи,

Няма снимка

Куцащите крави лежат в нехарактерна поза

Пасището представлява здравословна среда за копитата на кравите, тъй като почвата е мека и осигурява добро сцепление. Освен това на пасището има по-малко болестотворни бактерии, опасни за копитата.

Няма снимка

Общините се отчитат, кметовете набелязват новите приоритети

Това ще стане на 27 и 28 юни на "Боровец" Заключителната конференция на Националното сдружение на общините в България /НСОРБ/ ще направи равносметка на постигнатото през общински мандат 2015 – 2019.

Няма снимка

Утре ще е слънчево и без валежи, живакът скача до 35 градуса

През нощта облачността ще намалее до предимно ясно и вятърът в повечето райони ще стихне. Утре ще е слънчево, след обяд - и горещо. Над планините ще се развива купеста облачност,