Засилена конкуренция на пшеничния пазар

09 януари 2019 Агробизнес 0     
Няма снимка
 

Агропазарите вече възобновяват физическата си активност. След като снощи бе обявен търг от Алжир, ред е на Египет да заяви отново покупки на пшеница.

В този контекст цените на пшеницата леко се покачват. Решаващо за пазара е кой доставчик ще изберат купувачите в контекста на тесен ценови диапазон и конкуренция между френския, американския и черноморския произход.

Като цена аржентинската пшеница е най-конкурентната, но проблемите с качеството игнорират този играч.

На финансовите пазари, в началото на годината, оптимизмът нараства на фона на растящите цени на петрола, които са преминали важното ниво на психологическа съпротива от $ 50 за барел в Ню Йорк.

Доларът не се е променил много спрямо еврото и фиксиран на ниво от 1.1450. Оживление се забелязва и на фондовите пазари.

Продължават преговорите между Китай и САЩ, очевидно в спокойна атмосфера, която позволява на инвеститорите да се надяват на положителен изход.

Във Франция пазарът за твърда пшеница не е много динамичен. Обявен е и търг за закупуване на този продукт от Тунис за 100 000 тона с неизвестен произход.

Френските митници съобщиха, че износът на пшеница от страната през ноември възлиза на 1,257 млн. тона.

От началото на кампанията бяха изнесени 6,311 млн. тона пшеница, от които 3,484 млн. тона извън европейската зона, главно в Алжир, което възлиза на 2,821 млн. тона.

Вчера цените на рапицата се повишиха леко на фона на растящите цени на петрола и в по-малка степен на палмовото масло. Производството на палмово масло в Малайзия през декември беше под очакванията.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Агробизнес
Няма снимка

Правилният избор на инструменти пести време и пари

Качествените инструменти за градината не са просто каприз на стопанина. Доброто оборудване не само ще улесни работата , но ще ви позволи да сте и по-продуктивни, спестявайки енергия,

Няма снимка

Йога с алпаки предлагат в семейна британска биоферма

Луси и Ник Айлет са щастливи собственици на щастливи животни Таня Демирова Собствениците на биологичната животновъдна семейна ферма “Роузбъд Ранч” от югозападното английско графство Девън Ник и Луси

Няма снимка

Сайт съветва агробизнеса

ДСК Агро е платформа и подход към клиентите от сектора Сайт може да се превърне във верен съветник на агробизнеса в България. Банка ДСК създаде уникална платформа,

Няма снимка

Фермери, мелници, спиртоварни подават декларации за наличностите

На колко време трябва да става това и за кои обекти се отнася Според измененията на Закона за прилагане на общата организация на пазарите на земеделски продукти на ЕС,

Няма снимка

Стратегията за агроцифровизация ще позволява покупка на машини, но какви...

Досега никой повече не уточнява какви могат да бъдат те Закупуването на нови машини ще бъде допустимо по подмярката за инвестиции 16.1 - Подкрепа за сформиране и функциониране на оперативни групи в

Няма снимка

Начините за подкрепа на картофопроизводителите

С европейско и с национално финансиране Диана Ванчева - Помощ за компенсиране на разходите на земеделски стопани, свързани с изпълнение на мерки по националната програма за контрол над почвените

Още от Фермер
Няма снимка

Талантлив заек скача за Гинес

Дългоушко изпълнява 20 трика за 1 минута Четиригодишният домашен заек от Финландия Таави изпълнява 20 трика за минута и така попада в Книгата на рекордите Гинес.

Няма снимка

Подсилване на слаби семейства с млади пчели се извършва неколкократно

Младите новоизлюпени пчели се смитат от питата върху парче плат (покривка или чаршаф), подпушват се с дим, за да излетят летящите и се слагат пред входа на подсилваният кошер, подпушен предварително.

Няма снимка

Десетки видове риба изчезнали от Черно море

Над 20 пъти са намалели запасите на хищни риби в Черно море за последните 25-30 години, каза бившият министър на околната среда и на търговията и туризма Валентин Василев.

Няма снимка

Обсъждат по области нов закон за земеделските кооперации

„Законът за земеделските кооперации, който действа в момента, не е само за тях. Още повече, че той е и остарял, правен е в други времена” – каза в Добрич Явор Гечев,

Няма снимка

Защита на пшеницата от плевели

Една от най-важните дейности в добрите практики при отглеждането на пшеницата, е напролет с възобновяването на вегетацията да се прецени нуждата от внасянето на вегетационен хербицид.

Няма снимка

Проверете овцете за краста

Започнат ли да се чешат и дори да се хапят със зъби, взимайте мерки Зимата води със себе си сезонни проблеми за животните. Някои от тях са свързани с болести, причинени от неправилно хранене.