Засилена конкуренция на пшеничния пазар

09 януари 2019 Агробизнес 0     
Няма снимка
 

Агропазарите вече възобновяват физическата си активност. След като снощи бе обявен търг от Алжир, ред е на Египет да заяви отново покупки на пшеница.

В този контекст цените на пшеницата леко се покачват. Решаващо за пазара е кой доставчик ще изберат купувачите в контекста на тесен ценови диапазон и конкуренция между френския, американския и черноморския произход.

Като цена аржентинската пшеница е най-конкурентната, но проблемите с качеството игнорират този играч.

На финансовите пазари, в началото на годината, оптимизмът нараства на фона на растящите цени на петрола, които са преминали важното ниво на психологическа съпротива от $ 50 за барел в Ню Йорк.

Доларът не се е променил много спрямо еврото и фиксиран на ниво от 1.1450. Оживление се забелязва и на фондовите пазари.

Продължават преговорите между Китай и САЩ, очевидно в спокойна атмосфера, която позволява на инвеститорите да се надяват на положителен изход.

Във Франция пазарът за твърда пшеница не е много динамичен. Обявен е и търг за закупуване на този продукт от Тунис за 100 000 тона с неизвестен произход.

Френските митници съобщиха, че износът на пшеница от страната през ноември възлиза на 1,257 млн. тона.

От началото на кампанията бяха изнесени 6,311 млн. тона пшеница, от които 3,484 млн. тона извън европейската зона, главно в Алжир, което възлиза на 2,821 млн. тона.

Вчера цените на рапицата се повишиха леко на фона на растящите цени на петрола и в по-малка степен на палмовото масло. Производството на палмово масло в Малайзия през декември беше под очакванията.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Агробизнес
Няма снимка

И Асоциацията на земеделските производители отхвърля проекта на закон за земята

От асоциацията предлагат общественото обсъждане да продължи със създаването на експертна работната група по поземлени отношения към МЗХГ Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ)не

Няма снимка

До 1-2 месеца ще бъде готова държавната помощ за малки хладилни камери за плодове и зеленчуци

До края на месеца ще бъдат платени вторите ставки на обвързаната подкрепа и акциза върху горивата До 1-2 месеца ще бъде готова и новата държавна помощ за малки хладилни камери за съхранение на

Няма снимка

Асоциацията на зърнопроизводителите възразява срещу проекта на закон за земята

Призовава проектът да бъде изцяло преразгледан и преработен "Считаме, че законопроектът е нецелесъобразен и противоречи на основните пазарни принципи.

Няма снимка

19 държавни помощи ползват фермерите и преработвателите

Одобрени са от ЕК за приложение у нас до 2020 година - кои са те Диана Ванчева Справката сме направили по официалните материали на МЗХГ. Ще ви обясним кои са всички държавни помощи в земеделието и

Няма снимка

Търсенето изпреварва производството на световния биопазар

Това е една от малкото все още незапълнени бизнесниши Алма Давидова В световния биосектор на плодовете и зеленчуците, предизвикателството е да се отговори на нарастващото търсене в световен мащаб.

Няма снимка

Обвързаните плащания - нова ябълка на раздора

Браншовете се обвиняват един друг, държавата не може да се справи с  контрола върху продукцията, която се доказва с документи Диана Ванчева Браншовете помежду си и Министерството на земеделието

Още от Фермер
Няма снимка

Дрождирайте храната за домашните птици

Подходящи за целта са смлените зърнени фуражи, триците, варените картофи Как се дрождират фуражите Една част от фуража залейте с 1,5-2 части вода, загрята до 30 градуса.

Няма снимка

Фермерите в Израел се конкурират с вносни млечни продукти от началото на годината

Млекопроизводителите в Израел са обезпокоени от това, че от 1 януари 2019 г. правителството позволи вноса на млечни продукти в страната, съобщава DairyGlobal.

Няма снимка

ЕС одобри по-леките ограничения на движение на дребни преживни животни заради чумата

Променя се контролът, без да се отменя надзорът и се въвеждат облекчения за стопаните Ревизираните мерки и продължаващият надзор за контрол на заболяването Чума по дребните преживни животни,

Няма снимка

И пернатите имат своите предпочитания

Не ги пренебрегвайте Ако гледате домашни птици в двора си, давайте фуражните смески ситно смлени. Но независимо от начина на приготвяне различните видове домашни птици имат своите предпочитания.

Няма снимка

Днес е Ден на снежния човек

Днес, 18 януари празнуваме международния ден на снежния човек. Идеята за такъв ден е на германеца Корнелиус Граетц. А защо точно днес? Единицата символизира метлата,

Няма снимка

Производството на биофуражи в САЩ се увеличава

Заради повишеното търсене в САЩ се появяват нови проекти в сегмента производство на биофуражи. Специалистите прогнозират в близко време търсенето в тази сфера стабилно да се увеличава.