Значително поскъпване на зърното отчитат от ССБ

09 януари 2019 Агробизнес 0     
Няма снимка
1 2
 

През миналата година на Софийската стокова борса (CCБ) са реализирани сделки на обща стойност над 345 млн. лева, което представлява ръст с близо 30% спрямо предходната година, когато те са били в размер на 266 млн. лева.

Според изпълнителния директор на ССБ Васил Симов броят на регистрираните сделки също бележи годишен ръст от 30%, като през миналата година те са достигнали 999 броя.

Значително поскъпване на зърното, относително запазване на цените на стоките от първа необходимост и срив в цената на петрола, особено в края на годината, са част от тенденциите, които експертите на Софийска стокова борса са наблюдавали през 2018 година.

Борсовите стоки са повишили цените си в пъти над процента на инфлацията.

Отчетен е ръст с 10, 20 или 30 на сто най-вече при зърното и основно на хлебната пшеница, заради изпреварващото потребление и изоставащото производство.

Цената на зърното на ССБ запази ценовите си нива от края на 2017 година, които бяха между 270-290 лева за тон без ДДС. В края на годината цените се запазиха в диапазона между 270-280 лв./тон без ДДС.

От борсата отчетоха, че работят по нова търговска платформа за търговия. Разработена е от американска платформа с финансиране от бюджета на борсата. В момента вървят тестове и трябва да заработи от февруари.Десислава Симеонова коментира:

"През месеците март, април и май прогнозите в световен мащаб, публикувани от световните анализатори за обема на новата реколта, агресивния износ от Черноморския регион - Украйна, Русия, Казахстан, доведоха до спад на цените, но в края на годината цените отново се вдигнаха", коментира Десислава Симеонова

Така пшеницата поскъпна от 270 лева за тон в началото, до близо 400 лева за тон без ДДС в края на годината, а цената на брашното се покачи със 7%.

Захарта е поевтиняла с 8 на сто, а олиото задържа цена от около 1.65 лв. през цялата година.

До дни на борсата ще заработи и собствена платформа за търговия.

През първата борсова седмица

цените на основните зърнени култури по световните борсови пазари или слизат леко надолу или не се променят, коментират анализаторите от Софийска стокова борса /ССБ/ .

В Чикаго цената на пшеницата се понижи с 1.00 долар на 221.00 щд/тон, във Франция имаше помръдване в същата посока от 0.50 евро до 209.00 евро/тон, в Украйна след застоя има срив с минус 9.40 долара до 237.00 щд/тон.

При царевицата при цените FOB промените са слаби – САЩ няма промяна и цената одтава на 168.00 щд/тон, Украйна минус 1.00 долар до 171.00 щд/т, Франция е с плюс 1.75 евро до 180.00 евро/тон.

Рапицата в Европейския съюз /Еuronext/ прави изключение – тя се повиши с 4.75 евро и се котираше на 365.75 евро/тон, а ечемикът във Франция и Германия следва тенденция на поевтиняване – с 2.00 евро в първата държава и с нулева разлика във втората и съответни цени от 210.00 и 199.50 евро/тон.

Нерафинираното слънчогледово олио на борсата в Ротердам продължава да върви надолу с минус 3.00 долара до 670.00 щд/тон, а рафинираната захар този път е рекордьор със спад от нови 11.70 долара до 324.20 щд/тон в Лондон.

У нас в подкръг „Зърно“ на Софийска стокова борса АД търговците са единствено купувачи и котировките останаха непроменени при повечето контракти.

Хлебната пшеница се търсеше на 350.00 до 360.00 лв/т, фуражен ечемик на 340.00-350.00 лв/тон.

Царевицата също показа само оферти „купува“ на цена 260.00-270.00 лв/т за незабавна доставка, маслодаен слънчоглед варира при търсенето от 520.00 до 530.00 лв/тон. Продавачите обаче липсваха. Всички цени са без ДДС.

В подкръг „Хранителни стоки” цените на основните суровини продължават да бъдат стабилни и без промяна.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Агробизнес
Няма снимка

Правилният избор на инструменти пести време и пари

Качествените инструменти за градината не са просто каприз на стопанина. Доброто оборудване не само ще улесни работата , но ще ви позволи да сте и по-продуктивни, спестявайки енергия,

Няма снимка

Йога с алпаки предлагат в семейна британска биоферма

Луси и Ник Айлет са щастливи собственици на щастливи животни Таня Демирова Собствениците на биологичната животновъдна семейна ферма “Роузбъд Ранч” от югозападното английско графство Девън Ник и Луси

Няма снимка

Сайт съветва агробизнеса

ДСК Агро е платформа и подход към клиентите от сектора Сайт може да се превърне във верен съветник на агробизнеса в България. Банка ДСК създаде уникална платформа,

Няма снимка

Фермери, мелници, спиртоварни подават декларации за наличностите

На колко време трябва да става това и за кои обекти се отнася Според измененията на Закона за прилагане на общата организация на пазарите на земеделски продукти на ЕС,

Няма снимка

Стратегията за агроцифровизация ще позволява покупка на машини, но какви...

Досега никой повече не уточнява какви могат да бъдат те Закупуването на нови машини ще бъде допустимо по подмярката за инвестиции 16.1 - Подкрепа за сформиране и функциониране на оперативни групи в

Няма снимка

Начините за подкрепа на картофопроизводителите

С европейско и с национално финансиране Диана Ванчева - Помощ за компенсиране на разходите на земеделски стопани, свързани с изпълнение на мерки по националната програма за контрол над почвените

Още от Фермер
Няма снимка

Талантлив заек скача за Гинес

Дългоушко изпълнява 20 трика за 1 минута Четиригодишният домашен заек от Финландия Таави изпълнява 20 трика за минута и така попада в Книгата на рекордите Гинес.

Няма снимка

Подсилване на слаби семейства с млади пчели се извършва неколкократно

Младите новоизлюпени пчели се смитат от питата върху парче плат (покривка или чаршаф), подпушват се с дим, за да излетят летящите и се слагат пред входа на подсилваният кошер, подпушен предварително.

Няма снимка

Десетки видове риба изчезнали от Черно море

Над 20 пъти са намалели запасите на хищни риби в Черно море за последните 25-30 години, каза бившият министър на околната среда и на търговията и туризма Валентин Василев.

Няма снимка

Обсъждат по области нов закон за земеделските кооперации

„Законът за земеделските кооперации, който действа в момента, не е само за тях. Още повече, че той е и остарял, правен е в други времена” – каза в Добрич Явор Гечев,

Няма снимка

Защита на пшеницата от плевели

Една от най-важните дейности в добрите практики при отглеждането на пшеницата, е напролет с възобновяването на вегетацията да се прецени нуждата от внасянето на вегетационен хербицид.

Няма снимка

Проверете овцете за краста

Започнат ли да се чешат и дори да се хапят със зъби, взимайте мерки Зимата води със себе си сезонни проблеми за животните. Някои от тях са свързани с болести, причинени от неправилно хранене.