Значително поскъпване на зърното отчитат от ССБ

09 януари 2019 Агробизнес 0     
Няма снимка
1 2
 

През миналата година на Софийската стокова борса (CCБ) са реализирани сделки на обща стойност над 345 млн. лева, което представлява ръст с близо 30% спрямо предходната година, когато те са били в размер на 266 млн. лева.

Според изпълнителния директор на ССБ Васил Симов броят на регистрираните сделки също бележи годишен ръст от 30%, като през миналата година те са достигнали 999 броя.

Значително поскъпване на зърното, относително запазване на цените на стоките от първа необходимост и срив в цената на петрола, особено в края на годината, са част от тенденциите, които експертите на Софийска стокова борса са наблюдавали през 2018 година.

Борсовите стоки са повишили цените си в пъти над процента на инфлацията.

Отчетен е ръст с 10, 20 или 30 на сто най-вече при зърното и основно на хлебната пшеница, заради изпреварващото потребление и изоставащото производство.

Цената на зърното на ССБ запази ценовите си нива от края на 2017 година, които бяха между 270-290 лева за тон без ДДС. В края на годината цените се запазиха в диапазона между 270-280 лв./тон без ДДС.

От борсата отчетоха, че работят по нова търговска платформа за търговия. Разработена е от американска платформа с финансиране от бюджета на борсата. В момента вървят тестове и трябва да заработи от февруари.Десислава Симеонова коментира:

"През месеците март, април и май прогнозите в световен мащаб, публикувани от световните анализатори за обема на новата реколта, агресивния износ от Черноморския регион - Украйна, Русия, Казахстан, доведоха до спад на цените, но в края на годината цените отново се вдигнаха", коментира Десислава Симеонова

Така пшеницата поскъпна от 270 лева за тон в началото, до близо 400 лева за тон без ДДС в края на годината, а цената на брашното се покачи със 7%.

Захарта е поевтиняла с 8 на сто, а олиото задържа цена от около 1.65 лв. през цялата година.

До дни на борсата ще заработи и собствена платформа за търговия.

През първата борсова седмица

цените на основните зърнени култури по световните борсови пазари или слизат леко надолу или не се променят, коментират анализаторите от Софийска стокова борса /ССБ/ .

В Чикаго цената на пшеницата се понижи с 1.00 долар на 221.00 щд/тон, във Франция имаше помръдване в същата посока от 0.50 евро до 209.00 евро/тон, в Украйна след застоя има срив с минус 9.40 долара до 237.00 щд/тон.

При царевицата при цените FOB промените са слаби – САЩ няма промяна и цената одтава на 168.00 щд/тон, Украйна минус 1.00 долар до 171.00 щд/т, Франция е с плюс 1.75 евро до 180.00 евро/тон.

Рапицата в Европейския съюз /Еuronext/ прави изключение – тя се повиши с 4.75 евро и се котираше на 365.75 евро/тон, а ечемикът във Франция и Германия следва тенденция на поевтиняване – с 2.00 евро в първата държава и с нулева разлика във втората и съответни цени от 210.00 и 199.50 евро/тон.

Нерафинираното слънчогледово олио на борсата в Ротердам продължава да върви надолу с минус 3.00 долара до 670.00 щд/тон, а рафинираната захар този път е рекордьор със спад от нови 11.70 долара до 324.20 щд/тон в Лондон.

У нас в подкръг „Зърно“ на Софийска стокова борса АД търговците са единствено купувачи и котировките останаха непроменени при повечето контракти.

Хлебната пшеница се търсеше на 350.00 до 360.00 лв/т, фуражен ечемик на 340.00-350.00 лв/тон.

Царевицата също показа само оферти „купува“ на цена 260.00-270.00 лв/т за незабавна доставка, маслодаен слънчоглед варира при търсенето от 520.00 до 530.00 лв/тон. Продавачите обаче липсваха. Всички цени са без ДДС.

В подкръг „Хранителни стоки” цените на основните суровини продължават да бъдат стабилни и без промяна.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Агробизнес
Няма снимка

Недекларираният труд в земеделието ни е 48,1%

Заплатите да се вдигнат с 15% настоява Федерацията на независимите синдикати в сектора Радина Иванова Селското ни стопанство ще се развие, ако преборим социалния дисбаланс, каза пред в.

Няма снимка

Младите земеделски стопани получиха над 3,47 млн. лева за Кампания 2018

4 137 млади фермери получиха общо 3 476 695 лв. по Схемата за млади земеделски стопани (МЗС) за Кампания 2018 г., съобщава Държавен фонд „Земеделие“.  Изискванията за допустимост по схемата са

Няма снимка

Десислава Танева: Около 5.4 млн. тона е очакваният добив на пшеница в страната

„Страната ни очаква поредна добра година в зърнопроизводството, като по прогнозни данни общият добив на пшеница ще бъде около 5,4 мнл. тона“. Това съобщи министърът на земеделието,

Няма снимка

Агропарад 2019 събира край Завет земеделци от цялата страна

Петото издание на демонстрационно шоу на земеделска техника Агропарад събира на 3 юли в гр. Завет, обл. Разград земеделци от цялата страна. Мащабното събитие организира фирма Оптиком,

Няма снимка

Как работят товарачите JCB при големи натоварвания в българска зърнобаза? (Видео)

Стартираме нашата рубрика “Оптифен” със серия видеа, посветени на товарачите JCB. Ще ги видите в реални условия в българските стопанства и ще разберете кое ги прави товарачи № 1 у нас.

Няма снимка

Европейският съвет по иновации коренно промени подхода си

Компании кандидатстват и на евроравнище за грантове от 2,5 млн. и капиталова инвестиция до 50 млн. - вече чрез интервюта, а не с проекти на хартия, оценяват ги частни експерти,

Още от Фермер
Няма снимка

Испанските производители на цитруси могат да останат без печалба

Настоящата кампания за износ е станала катастрофална за испанските производители на цитрусови плодове. Причината за това е съвпадението на сезоните с ЮАР.

Няма снимка

Прасетата сукалчета - на кантара

Ефективността на родилния бокс в свинефермата се определя от растежа на прасетата. Доброто наддаване свидетелства за това, че прасетата сучат много мляко,

Няма снимка

Животновъдите кандидатстват от 28 юни по схемата de minimis

 Помощта ще бъде изплатена на стопаните до 9 август 2019 г. От 28 юни до 15 юли 2019 г. ще продължи приемът на документи по схемата de minimis за земеделските стопани, отглеждащи крави, юници, биволи,

Няма снимка

Традиционна схема за едновременна борба

Технологията за едновременна борба с мана, оидиум, гроздови молци и акари залага на комбиниране и смесване на препаратите. При нападение от всички тях схемата,

Няма снимка

Куцащите крави лежат в нехарактерна поза

Пасището представлява здравословна среда за копитата на кравите, тъй като почвата е мека и осигурява добро сцепление. Освен това на пасището има по-малко болестотворни бактерии, опасни за копитата.

Няма снимка

Общините се отчитат, кметовете набелязват новите приоритети

Това ще стане на 27 и 28 юни на "Боровец" Заключителната конференция на Националното сдружение на общините в България /НСОРБ/ ще направи равносметка на постигнатото през общински мандат 2015 – 2019.