Значително поскъпване на зърното отчитат от ССБ

09 януари 2019 Агробизнес 0     
Няма снимка
1 2
 

През миналата година на Софийската стокова борса (CCБ) са реализирани сделки на обща стойност над 345 млн. лева, което представлява ръст с близо 30% спрямо предходната година, когато те са били в размер на 266 млн. лева.

Според изпълнителния директор на ССБ Васил Симов броят на регистрираните сделки също бележи годишен ръст от 30%, като през миналата година те са достигнали 999 броя.

Значително поскъпване на зърното, относително запазване на цените на стоките от първа необходимост и срив в цената на петрола, особено в края на годината, са част от тенденциите, които експертите на Софийска стокова борса са наблюдавали през 2018 година.

Борсовите стоки са повишили цените си в пъти над процента на инфлацията.

Отчетен е ръст с 10, 20 или 30 на сто най-вече при зърното и основно на хлебната пшеница, заради изпреварващото потребление и изоставащото производство.

Цената на зърното на ССБ запази ценовите си нива от края на 2017 година, които бяха между 270-290 лева за тон без ДДС. В края на годината цените се запазиха в диапазона между 270-280 лв./тон без ДДС.

От борсата отчетоха, че работят по нова търговска платформа за търговия. Разработена е от американска платформа с финансиране от бюджета на борсата. В момента вървят тестове и трябва да заработи от февруари.Десислава Симеонова коментира:

"През месеците март, април и май прогнозите в световен мащаб, публикувани от световните анализатори за обема на новата реколта, агресивния износ от Черноморския регион - Украйна, Русия, Казахстан, доведоха до спад на цените, но в края на годината цените отново се вдигнаха", коментира Десислава Симеонова

Така пшеницата поскъпна от 270 лева за тон в началото, до близо 400 лева за тон без ДДС в края на годината, а цената на брашното се покачи със 7%.

Захарта е поевтиняла с 8 на сто, а олиото задържа цена от около 1.65 лв. през цялата година.

До дни на борсата ще заработи и собствена платформа за търговия.

През първата борсова седмица

цените на основните зърнени култури по световните борсови пазари или слизат леко надолу или не се променят, коментират анализаторите от Софийска стокова борса /ССБ/ .

В Чикаго цената на пшеницата се понижи с 1.00 долар на 221.00 щд/тон, във Франция имаше помръдване в същата посока от 0.50 евро до 209.00 евро/тон, в Украйна след застоя има срив с минус 9.40 долара до 237.00 щд/тон.

При царевицата при цените FOB промените са слаби – САЩ няма промяна и цената одтава на 168.00 щд/тон, Украйна минус 1.00 долар до 171.00 щд/т, Франция е с плюс 1.75 евро до 180.00 евро/тон.

Рапицата в Европейския съюз /Еuronext/ прави изключение – тя се повиши с 4.75 евро и се котираше на 365.75 евро/тон, а ечемикът във Франция и Германия следва тенденция на поевтиняване – с 2.00 евро в първата държава и с нулева разлика във втората и съответни цени от 210.00 и 199.50 евро/тон.

Нерафинираното слънчогледово олио на борсата в Ротердам продължава да върви надолу с минус 3.00 долара до 670.00 щд/тон, а рафинираната захар този път е рекордьор със спад от нови 11.70 долара до 324.20 щд/тон в Лондон.

У нас в подкръг „Зърно“ на Софийска стокова борса АД търговците са единствено купувачи и котировките останаха непроменени при повечето контракти.

Хлебната пшеница се търсеше на 350.00 до 360.00 лв/т, фуражен ечемик на 340.00-350.00 лв/тон.

Царевицата също показа само оферти „купува“ на цена 260.00-270.00 лв/т за незабавна доставка, маслодаен слънчоглед варира при търсенето от 520.00 до 530.00 лв/тон. Продавачите обаче липсваха. Всички цени са без ДДС.

В подкръг „Хранителни стоки” цените на основните суровини продължават да бъдат стабилни и без промяна.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Агробизнес
Няма снимка

И Асоциацията на земеделските производители отхвърля проекта на закон за земята

От асоциацията предлагат общественото обсъждане да продължи със създаването на експертна работната група по поземлени отношения към МЗХГ Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ)не

Няма снимка

До 1-2 месеца ще бъде готова държавната помощ за малки хладилни камери за плодове и зеленчуци

До края на месеца ще бъдат платени вторите ставки на обвързаната подкрепа и акциза върху горивата До 1-2 месеца ще бъде готова и новата държавна помощ за малки хладилни камери за съхранение на

Няма снимка

Асоциацията на зърнопроизводителите възразява срещу проекта на закон за земята

Призовава проектът да бъде изцяло преразгледан и преработен "Считаме, че законопроектът е нецелесъобразен и противоречи на основните пазарни принципи.

Няма снимка

19 държавни помощи ползват фермерите и преработвателите

Одобрени са от ЕК за приложение у нас до 2020 година - кои са те Диана Ванчева Справката сме направили по официалните материали на МЗХГ. Ще ви обясним кои са всички държавни помощи в земеделието и

Няма снимка

Търсенето изпреварва производството на световния биопазар

Това е една от малкото все още незапълнени бизнесниши Алма Давидова В световния биосектор на плодовете и зеленчуците, предизвикателството е да се отговори на нарастващото търсене в световен мащаб.

Няма снимка

Обвързаните плащания - нова ябълка на раздора

Браншовете се обвиняват един друг, държавата не може да се справи с  контрола върху продукцията, която се доказва с документи Диана Ванчева Браншовете помежду си и Министерството на земеделието

Още от Фермер
Няма снимка

Дрождирайте храната за домашните птици

Подходящи за целта са смлените зърнени фуражи, триците, варените картофи Как се дрождират фуражите Една част от фуража залейте с 1,5-2 части вода, загрята до 30 градуса.

Няма снимка

Фермерите в Израел се конкурират с вносни млечни продукти от началото на годината

Млекопроизводителите в Израел са обезпокоени от това, че от 1 януари 2019 г. правителството позволи вноса на млечни продукти в страната, съобщава DairyGlobal.

Няма снимка

ЕС одобри по-леките ограничения на движение на дребни преживни животни заради чумата

Променя се контролът, без да се отменя надзорът и се въвеждат облекчения за стопаните Ревизираните мерки и продължаващият надзор за контрол на заболяването Чума по дребните преживни животни,

Няма снимка

И пернатите имат своите предпочитания

Не ги пренебрегвайте Ако гледате домашни птици в двора си, давайте фуражните смески ситно смлени. Но независимо от начина на приготвяне различните видове домашни птици имат своите предпочитания.

Няма снимка

Днес е Ден на снежния човек

Днес, 18 януари празнуваме международния ден на снежния човек. Идеята за такъв ден е на германеца Корнелиус Граетц. А защо точно днес? Единицата символизира метлата,

Няма снимка

Производството на биофуражи в САЩ се увеличава

Заради повишеното търсене в САЩ се появяват нови проекти в сегмента производство на биофуражи. Специалистите прогнозират в близко време търсенето в тази сфера стабилно да се увеличава.