Зимната резитба е основна

12 януари 2019 Овошки 0     
Няма снимка
1 2 3 4 5 6 7 8
 

Резитбата е една от най-важните грижи, които овощарите полагат за дръвчетата, които са засадили в градината. Чрез нея се влияе върху растежа, съответно се оформя короната на дръвчето, но се задава и плододаването му през следващия сезон.

Резитбата е една от най-трудните дейност за овощарите. Тя се усвоява в продължение на години с много знания и практически умения. Все пак препоръката на опитните овощари е по-добре да се реже с грешки, отколкото да не се реже въобще.

Честа грешка, която се допуска е например младите дръвчета да се режат по-силно. Така обаче образуването на плодове се отлага. Обратно - дървета, които вече плододават се режат по-слабо.

Кои са основните цели

Правилен растеж на различните части на дръвчето, което води до формиране на съответната корона.

Клонките да са добре разположени в пространството, така че дръвчето да се огрява добре. В короната да има достатъчно въздух, за да се извършват удобно всички дейности - рз-пръскания, беритба на плодове и т.н.

Подмладяване на плододаващата дървесина, която е задължителна операция за по-старите дървета.

БЕЗ РЕЗИТБА

Овощните дръвчета, оставени без резитба, встъпват по-рано в плододаване. След няколко години обаче започват да растат по-бавно, клоните се сгъстяват, а плодовете стават по-малки и с променен външен вид и вкусови качества.

Короните на дърветата стават по-обемни, тъй като клоните израстват по-дълги. Постепенно плододаването се изнася по периферията на короната.

При някои видове като ябълка и круша се наблюдава т. нар. алтернативно плододаване, т.е. дръвчетата не дават плодове всяка година.

Короната се формира няколко години

Зависи от вида и подложката

През първите няколко години резитбата е съсредоточена в това да се формира короната, която е подходяща за дадения овощен вид. При някои видове има различни формировки, които се определят според сорта, подложката, технологията на отглеждане и т.н.

При повечето формировки се избира водач, скелетни клони и скелетни разклонения. Това става постепенно с нарастването на дръвчето, а през всяка следваща се реже така, че да се избере продължител на водача, на скелетните клони и скелетните разклонения, които вече са от различен, по-висок порядък.

При някои от формировките се прилага съвсем слаба резитба, за да се изгради скелета на короната. Такива са дръвчетата, присадени на слаби подложки, а също така и тези, които са подходящи за създаване на по-гъсти и интензивни професионални насаждения. В любителските градини това са колонните дръвчета, при които резитбата е доста ограничена.

Просветляването е ежегодна грижа

Така дръвчето се огрява по-добре

С напредването на възрастта на дърветата, задължително се прави резитба за просветляване на короната. По този начин се осигурява добро огряване на всички растителни части.

Това води до по-добра фотосинтезираща дейност на листата, а също и за нормално нарастване и узряване от една страна на плодовете, а от друга - на клонките, което е гаранция за успешно презимуване.

Практиката показва, че в добре поддържаните корони, нападенията от болести и неприятели са по-ограничени. А при нужда растителната защита се извежда много по-лесно и е по-ефективна

Подмладяване на по-стари дървета

Залагат се повече плодни пъпки

С възрастта плододаването на дръвчето намалява. Именно с помощна на резитбата, чрез която се ограничава обрастващата и полускелетната дървесина, се създават условия за удължаване на новите прирасти и образуването на по-едри листа, които осигуряват на плодовете по-добро изхранване. Това че има повече хранителни вещества води до залагане на повече плодни плодни пъпки за следващата година.

При стари дървета е препоръчително да се прави т. нар. подмладяваща резитба. При нея се скелетните части на короната се съкращават доста по-силно. Прорежда се и се съкращава обрастващата дървесина, за да се засили растежът и да се осигури нова плододаваща дървесина.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Овошки
Няма снимка

Калемите се съхраняват в речен пясък

Събраните калеми се навързват по сортове и задължително им се поставя етикет, за да не се получи грешка. Долната част на резниците се засажда в чист речен пясък.

Няма снимка

Резници за присаждане

Клончетата, които са подходящи за рязане на калеми, трябва да са с по-къси междувъзлия и да са с дължина 60-90 см. Диаметърът в основата им да е около 6-12 мм.

Няма снимка

Основни принципи при формиране на короната на дръвчетата

Здраво срастване между клонките Неправилната резитба води до счупвания Основен принцип при резитбата на овощните дръвчета е да се осигури здраво срастване между скелетните части.

Няма снимка

Зимната резитба е продължителна

Извършва се през целия невегетационен период Зимната резитба, която се прави при всяко овощно дръвче и всяка година, се извършва в доста продължителен период от време.

Няма снимка

Калеми се вземат от здраво дърво

Майчините растения, от които се вземат калеми за присаждане, трябва да се здрави и без признаци на вирусни заболявания. Сред лесно разпознаваемите симптомите на болни дръвчета са прекалено скъсени

Няма снимка

Събиране на калеми за присаждане

Зимата е най-подходящото време за събиране на калеми за пролетното присаждане. През януари времето е точно за целта, а в по-студените райони на страната може да се направи и през февруари.

Още от Фермер
Няма снимка

Дрождирайте храната за домашните птици

Подходящи за целта са смлените зърнени фуражи, триците, варените картофи Как се дрождират фуражите Една част от фуража залейте с 1,5-2 части вода, загрята до 30 градуса.

Няма снимка

Фермерите в Израел се конкурират с вносни млечни продукти от началото на годината

Млекопроизводителите в Израел са обезпокоени от това, че от 1 януари 2019 г. правителството позволи вноса на млечни продукти в страната, съобщава DairyGlobal.

Няма снимка

ЕС одобри по-леките ограничения на движение на дребни преживни животни заради чумата

Променя се контролът, без да се отменя надзорът и се въвеждат облекчения за стопаните Ревизираните мерки и продължаващият надзор за контрол на заболяването Чума по дребните преживни животни,

Няма снимка

И пернатите имат своите предпочитания

Не ги пренебрегвайте Ако гледате домашни птици в двора си, давайте фуражните смески ситно смлени. Но независимо от начина на приготвяне различните видове домашни птици имат своите предпочитания.

Няма снимка

Днес е Ден на снежния човек

Днес, 18 януари празнуваме международния ден на снежния човек. Идеята за такъв ден е на германеца Корнелиус Граетц. А защо точно днес? Единицата символизира метлата,

Няма снимка

Производството на биофуражи в САЩ се увеличава

Заради повишеното търсене в САЩ се появяват нови проекти в сегмента производство на биофуражи. Специалистите прогнозират в близко време търсенето в тази сфера стабилно да се увеличава.