Минус 17-18 градуса са опасни за лозите

11 януари 2019 В лозята 0     
Няма снимка
1 2 3
 

Рискът е по-голям за десертните сортове

Въпрос:

Доста наши читатели - любители са се уплашили от мразовитите дни и нощи и питат колко опасни и вредни са сегашните отрицателни температури за лозите им и дали ще им навредят.

Отговаряме:

За тези, които не са професионалисти в отглеждането на лозовото растение, е редно да съобщим, че опасни за него стават нощни температури, които слизат под 17-19 градуса по Целзий.

Те създават риск за десертните сортове.

Внимавайте!

При наличие на температури под минус 20-21 градуса вече можем да се притесняваме за немалка част от пъпките

От агрономическа гледна точка стигне ли се до тези температурни стойности, вече се създава заплаха за плодните пъпки на по-голяма част от лианите. Затова в районите с регистрирани критични температури се препоръчва да се вземат проби от лозите при първа възможност

Така ще могат да се установят евентуалните повреди от измръзване.

Това е възможно да се направи в първите дни след като студовете поотминат обаче.

Препоръчително е да го направят и любителите, за да се ориентират. Това ще им позволи да определят по-точно кой ще бъде най-правилният подход за действие в предстоящите след около месец резитби.

До края на януари ще има още дни, в които агрометеорологичните условия ще поднесат температури под нормата, според агрометеролозите.

Вследствие на това по време на зимния покой на лозите отделни техни части и органи могат да пострадат в различна степен

При пъпките, в зависимост от продължителността и степента на понижение на температурата могат да измръзнат частично или за съжаление напълно зимни очи, нищо че се наричат зимни.

Само при по-траен студ това се отнася и за пръчките и за многогодишните части.

Зимните очи са нежни и първи

Те се състоят от нежна главна пъпка и няколко заместващи по-малки

Главната пъпка на зимните очи, колкото и да изглежда невероятно за неопитните лозари, е по-чувствителна на ниски температури в сравнение с резервните пъпки.

Често при отрицателни стойности на термометрите се с тига до това тя да измръзне и да се развият само резервните пъпки, които обаче са с по-малка родовитост.

Тогава може да се очаква, че добивите ще бъдат малко по-ниски от очакваните

Внимание! И в този случай има компенсационен механизъм!

Зимните очи, които са разположени по страничните леторасти - колтуците, са по-студоустойчиви от тези на главните леторасти, оцеляват и могат да се използват.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от В лозята
Няма снимка

Добро ли е времето за домашното вино

д-р инж. техн. Николай Бакалов - консултант Винарите знаят, че когато паднат първите големи студове през януари, виното започва да претърпява положителни промени.

Няма снимка

Кога се увреждат тъкани

При минус 24 градуса се повреждат и тъканите на едногодишните пръчки. Това лесно може да се провери още по външния им вид. Променя се цветът им и стават от тъмнокафяви направо до черни.

Няма снимка

Кои са най-устойчивите на студ сортове

Кои са най-устойчивите на студ сортове Стопаните трябва да знаят, че пъпките на по-тънките, но по-добре узрели пръчки, всъщност са по-устойчиви на измръзване от по-дебелите.

Няма снимка

Лекувайте виното навреме

Основните проблеми при лечението на домашното вино се състоят в превенцията. Това на преден план означава да не се позволява от стопанина то да губи вкус, цвят и мирис, т.е.

Няма снимка

За колко време се оцветява ракия

Най-добре се оцветява ракията, когато се налее в дъбова или черничева бъчва, казват специалистите. Черничевата обикновено оцветява най-бързо. Тогава процесът е съчетан и със стареенето,

Няма снимка

Бутилиране на домашно вино

Спазете ценните съвети на консултанта д-р инж.техн. Николай Бакалов Настана януарското време, през което много от домашните производители на вино ще предприемат бутилиране,

Още от Фермер
Няма снимка

Дрождирайте храната за домашните птици

Подходящи за целта са смлените зърнени фуражи, триците, варените картофи Как се дрождират фуражите Една част от фуража залейте с 1,5-2 части вода, загрята до 30 градуса.

Няма снимка

Фермерите в Израел се конкурират с вносни млечни продукти от началото на годината

Млекопроизводителите в Израел са обезпокоени от това, че от 1 януари 2019 г. правителството позволи вноса на млечни продукти в страната, съобщава DairyGlobal.

Няма снимка

ЕС одобри по-леките ограничения на движение на дребни преживни животни заради чумата

Променя се контролът, без да се отменя надзорът и се въвеждат облекчения за стопаните Ревизираните мерки и продължаващият надзор за контрол на заболяването Чума по дребните преживни животни,

Няма снимка

И пернатите имат своите предпочитания

Не ги пренебрегвайте Ако гледате домашни птици в двора си, давайте фуражните смески ситно смлени. Но независимо от начина на приготвяне различните видове домашни птици имат своите предпочитания.

Няма снимка

Днес е Ден на снежния човек

Днес, 18 януари празнуваме международния ден на снежния човек. Идеята за такъв ден е на германеца Корнелиус Граетц. А защо точно днес? Единицата символизира метлата,

Няма снимка

Производството на биофуражи в САЩ се увеличава

Заради повишеното търсене в САЩ се появяват нови проекти в сегмента производство на биофуражи. Специалистите прогнозират в близко време търсенето в тази сфера стабилно да се увеличава.