Как да познаете, че агненето наближава

11 януари 2019 Домашна ферма 0     
Няма снимка
 

Бременната овца, която скоро ще се агни, може да откаже да се храни; вимето и цицките й са пълни и напрегнати; овцата изглежда малко "празна" веднага след задните крака; тя вече не е толкова пълна и широка в задната част на тялото, тъй като мускулите й са отпуснати.

Но най-сигурният признак е, когато овцата започне многократно да ляга и става и започнат родилните напъни.

През това време тя се отделя от останалите овце и копае земята с преден крак - прави си "гнездо"

Когато легне, овцата си държи главата нагоре или пък се напряга и опъва шията си напред. Тя многократно ляга и става, преди да й изтекат водите, което предшества агненето. Обикновено това отнема 15 минути, въпреки че може да продължи и час. Скоро след изтичане на водите при нормално агнене се виждат предните крачета и носът на агнето.

В 80-90% от случаите овцете не се нуждаят от никаква помощ при агненето. Според специалистите тя не трябва да се слага в бокса, преди да се е оагнила, тъй като ще започне да нервничи. 

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Домашна ферма
Няма снимка

Дрождирайте храната за домашните птици

Подходящи за целта са смлените зърнени фуражи, триците, варените картофи Как се дрождират фуражите Една част от фуража залейте с 1,5-2 части вода, загрята до 30 градуса.

Няма снимка

И пернатите имат своите предпочитания

Не ги пренебрегвайте Ако гледате домашни птици в двора си, давайте фуражните смески ситно смлени. Но независимо от начина на приготвяне различните видове домашни птици имат своите предпочитания.

Няма снимка

Как да си приготвите концентриран фураж?

Д-р Валентин Иванов квмн Ако разполагате с царевица, овес, ечемик и шротове, можете да си приготвите идеален концентриран фураж - ярма за говедата Най-лесното правило, по което да се ръководите,

Няма снимка

Хранете пълноценно пръчовете и през зимата

Фуражите трябва да са с висока смилаемост и богати на протеини През неслучния период при живо тегло 90-100 кг на пръчовете се осигурява дажба с висока хранителна стойност - 1,62-1,

Няма снимка

Помогнете на гъските да снесат повече яйца

Даването на по-големи дневни дажби фураж (над 150 грама) е опасно При традиционното сезонно отглеждане гъските пронасят от края на декември до края на януари Не бива да забравяте,

Няма снимка

Отглеждане на различни видове птици в един двор

Навреме бракувайте излишните И при птиците има йерархия. Затова, за да изключите сблъсъци в птичарника, които понякога са кървави, подбирайте за разплод мъжки птици само със спокоен характер.

Още от Фермер
Няма снимка

Фермерите в Израел се конкурират с вносни млечни продукти от началото на годината

Млекопроизводителите в Израел са обезпокоени от това, че от 1 януари 2019 г. правителството позволи вноса на млечни продукти в страната, съобщава DairyGlobal.

Няма снимка

ЕС одобри по-леките ограничения на движение на дребни преживни животни заради чумата

Променя се контролът, без да се отменя надзорът и се въвеждат облекчения за стопаните Ревизираните мерки и продължаващият надзор за контрол на заболяването Чума по дребните преживни животни,

Няма снимка

Днес е Ден на снежния човек

Днес, 18 януари празнуваме международния ден на снежния човек. Идеята за такъв ден е на германеца Корнелиус Граетц. А защо точно днес? Единицата символизира метлата,

Няма снимка

Производството на биофуражи в САЩ се увеличава

Заради повишеното търсене в САЩ се появяват нови проекти в сегмента производство на биофуражи. Специалистите прогнозират в близко време търсенето в тази сфера стабилно да се увеличава.

Няма снимка

Телешки руладини с ароматни корени

Поднасят се с варени картофи или ориз Продукти: 6 телешки шницели, връзка корени за супа, глава кромид лук, 100 г сланина, 2 суп. лъж. доматено пюре, половин чаена чаша червено вино, 1 ябълка,

Няма снимка

Празнуваме 123 години растителна защита в България

На 16-и януари през 1896 г. с Указ на княз Фердинанд е приет „Закон за мерките против филоксерната зараза и за възстановяването на опустошените от нея лозя”.