Два взрива със заболели от трихинелоза, след като яли месо от диви свине

11 януари 2019 Новини 0     
Няма снимка
 

В Министерство на здравеопазването e постъпила информация за регистрирани два взрива със заболели от трихинелоза лица, съобщават от ведомството.

Единият взрив е регистриран от РЗИ-Бургас. След консумация на луканки, приготвени от диво прасе, отстреляно в землището на гр. Малко Търново, заболяват 8 души, 6 от които са хоспитализирани. Издирени и изследвани са 7 контактни лица, като резултатите им са отрицателни. Своевременно е уведомена Областна дирекция по безопасност на храните (ОДБХ)-Бургас.

В РЗИ-Кърджали е постъпила информация от общопрактикуващ лекар (ОПЛ) от Крумовград за лица с оплаквания след консумация на месо от диво прасе, преди да са готови лабораторните резултати за трихинелоза. Предприети са спешни противоепидемични мерки. Създадена е организация със съдействието на ОПЛ и председателите на ловните дружинки да се извърши издирване и изследване на всички лица, консумирали от заразеното месо. Междувременно в УМБАЛ „Св. Георги“, гр. Пловдив е хоспитализирано 3-членно семейство, консумирали от месото.

На 10.01.2019 г. в МЗ постъпи информация и от РЗИ-Хасково за лабораторно потвърден случай на трихинелоза при мъж, консумирал пържоли от отстреляно диво прасе в района на община Крумовград. До момента е издирен един контактен.

Епидемиологичното проучване продължава по населени места.

Министерството на здравеопазването обръща внимание: Трихинелозата е тежко протичаща паразитна болест при хората. Причинителите на заболяването са малки кръгли червеи - трихинели. Заболяването започва най-често от 5 до 25 дни след консумация на заразено с трихинели месо. Оплакванията най-често са: стомашно-чревен дискомфорт, висока температура, мускулни болки при движение, при гълтане, дъвчене, както и отоци около очите.

На вниманието на членовете на ловно-рибарските дружества: Задължително да се извършва изследване на месото от отстреляните диви свине в лабораториите на БАБХ по места.

За да се избегне заболяване от трихинелоза е необходимо месото от домашна свиня, добито в личното стопанство или диво прасе да се консумира само след изследване за наличие на трихинели. Приготвените месни продукти (кайма, наденица, суджук, луканка и др.) да се консумират след много добра термична обработка. При поява на описаните оплаквания незабавно да се потърси медицинска помощ от личния лекар, както и консултация с паразитолог.

Пазаруването на свинско месо и месни продукти да се осъществява само от утвърдени магазини и фирми.

Трихинелозата запазва своето място на една от водещите хелминтозоонози в България. През 2018 г. са регистрирани 44 заболели лица след консумация на непроверено свинско месо и сурови/полусурови месни продукти от диви и домашни прасета.

Ежегодно с настъпването на есенно-зимния и ловен сезон за едър дивеч, с цел предотвратяване възникването на случаи и епидемични взривове от трихинелоза, Министерството на здравеопазването съвместно с националния консултант по паразитология, изготвя и изпраща на регионалните здравни инспекции напомнително писмо за прилагане на необходимите противоепидемични мерки, съгласно действащата нормативна уредба.

Предвид факта, че в рамките на три поредни дни в Министерство на здравеопазването постъпи информация от РЗИ-Бургас, РЗИ-Кърджали, РЗИ-Пловдив и РЗИ-Хасково за регистрирани случаи на трихинелоза и за лица, консумирали заразено месо от отстреляни диви прасета на територията на община Крумовград, Регионалните здравни инспекции следва да приложат в пълен обем и да проконтролират изпълнението на разпоредените от МЗ мерки.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Новини
Няма снимка

Испанските производители на цитруси могат да останат без печалба

Настоящата кампания за износ е станала катастрофална за испанските производители на цитрусови плодове. Причината за това е съвпадението на сезоните с ЮАР.

Няма снимка

Общините се отчитат, кметовете набелязват новите приоритети

Това ще стане на 27 и 28 юни на "Боровец" Заключителната конференция на Националното сдружение на общините в България /НСОРБ/ ще направи равносметка на постигнатото през общински мандат 2015 – 2019.

Няма снимка

Утре ще е слънчево и без валежи, живакът скача до 35 градуса

През нощта облачността ще намалее до предимно ясно и вятърът в повечето райони ще стихне. Утре ще е слънчево, след обяд - и горещо. Над планините ще се развива купеста облачност,

Няма снимка

Китай спира да вняся месо от Канада

Китай прекрати целия си внос на месо от Канада, което още повече ще обтегне и без това съществуващото напрежение между двете страни след ареста в края на миналата година на финансовия директор на

Няма снимка

Проф. д-р инж. Мартин Банов е новият председател на Селскостопанската академия

Проф. д-р инж. Мартин Банов е назначен за председател на Селскостопанската академия (ССА), по предложение на министъра на земеделието храните и горите Десислава Танева,

Няма снимка

Климатолог: Екстремните прояви на времето ще стават все по-чести

Продължават пороите на Балканите и днес у нас се очакват в пет области на страната. В Европа климатолозите предупредиха тази седмица за големи жеги, във Франция чакат до края на седмицата над 40

Още от Фермер
Няма снимка

Прасетата сукалчета - на кантара

Ефективността на родилния бокс в свинефермата се определя от растежа на прасетата. Доброто наддаване свидетелства за това, че прасетата сучат много мляко,

Няма снимка

Животновъдите кандидатстват от 28 юни по схемата de minimis

 Помощта ще бъде изплатена на стопаните до 9 август 2019 г. От 28 юни до 15 юли 2019 г. ще продължи приемът на документи по схемата de minimis за земеделските стопани, отглеждащи крави, юници, биволи,

Няма снимка

Традиционна схема за едновременна борба

Технологията за едновременна борба с мана, оидиум, гроздови молци и акари залага на комбиниране и смесване на препаратите. При нападение от всички тях схемата,

Няма снимка

Куцащите крави лежат в нехарактерна поза

Пасището представлява здравословна среда за копитата на кравите, тъй като почвата е мека и осигурява добро сцепление. Освен това на пасището има по-малко болестотворни бактерии, опасни за копитата.

Няма снимка

Защитете кошерите от оси и стършели

Възрастните индивиди се хранят с нектар, а ларвите - с месо от насекоми. Целостта на семейството на осите се обуславя единствено от грижата за потомството.

Няма снимка

Отворени пайове с кайма

Продукти (за тестото): 2-3 чаени чаши брашно, 1 ч. ч. прясно мляко, 1 ч. лъж. суха мая, 1 суп. лъж. захар, щипка сол, 3 суп. лъж. олио, яйце за намазване отгоре (за пълнежа): 0,7 кг кайма,