Биовъгленът в земеделието

11 януари 2019 Растениевъдство 0     
Няма снимка
 

През 90-те години на миналия век се създадоха предпоставки за сериозен проблем - по нивите остават огромни количества растителни остатъци след прибирането на културите. Той възниква главно поради намаляване на броя на отглежданите домашни животни и прекратяване на използването на сламата в промишлеността.

През последните години се разви порочната практика тези остатъци да се изгарят, въпреки че изгарянето на стърнищата от полските култури на територията на страната е забранено със Закона за опазване на земеделските земи. Мярката е взета с цел да се спре влошаването на почвеното плодородие и унищожаването на многобразието на полезната почвена микрофлора и фауна. Действия по подобряване на състоянието на почвите у нас обаче могат да се предприемат както с прекратяването на вредоносните практики, така и чрез активното прилагане на устойчиви мелиоративни мероприятия.

Сламата и растителните остатъци в полските сеитбообороти могат да се ползват както в агротехниката на отглеждане на полските култури чрез заораване, компостиране, мулчиране и др., така и като постеля за животни, за лехи на културни растения, като фураж, за брикетиране или за директно изгаряне в специални пещи, като суровина за различни промишлени производства.

Още по темата, четете в новия брой на вестник „Български фермер“ от 14 януари.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Растениевъдство
Няма снимка

Защита на пшеницата от плевели

Една от най-важните дейности в добрите практики при отглеждането на пшеницата, е напролет с възобновяването на вегетацията да се прецени нуждата от внасянето на вегетационен хербицид.

Няма снимка

За чисти от плевели лозя

Недопускането на запленяване в лозята е от изключително значение в правилната технология за опазването на културата. В потфолиото на Белхим два са хербицидите,

Няма снимка

От сушата ще пострадат и есенниците, и пролетниците

Кампания 2018-2019 се очертава доста проблемна за есенниците, но вече и за пролетниците. Основната причина за това е липсата на влага в почвата. От нея културните растения се нуждаят,

Няма снимка

Растения-примамки опазват посевите от неприятели

Ползите от този метод на отглеждане са много Боряна Плашкова Управлението на вредителите в земеделските стопанства често е голямо предизвикателство, особено за биологичните производители и тези,

Няма снимка

Важна работна среща за розопроизводителите

На 21 март 2019 г. в гр. Стара Загора ще се проведе съвместна информационна среща-семинар на местния офис на Национална служба за съвети в земеделието и Института по розата и етеричномаслените

Няма снимка

Защо се проваляме в ябълковото производство

Ябълката е най-разпространеният семков овощен вид в умерените климатични пояси на света, включително у нас. Над 50% от листопадните овощни насаждения са ябълкови.

Още от Фермер
Няма снимка

Талантлив заек скача за Гинес

Дългоушко изпълнява 20 трика за 1 минута Четиригодишният домашен заек от Финландия Таави изпълнява 20 трика за минута и така попада в Книгата на рекордите Гинес.

Няма снимка

Подсилване на слаби семейства с млади пчели се извършва неколкократно

Младите новоизлюпени пчели се смитат от питата върху парче плат (покривка или чаршаф), подпушват се с дим, за да излетят летящите и се слагат пред входа на подсилваният кошер, подпушен предварително.

Няма снимка

Десетки видове риба изчезнали от Черно море

Над 20 пъти са намалели запасите на хищни риби в Черно море за последните 25-30 години, каза бившият министър на околната среда и на търговията и туризма Валентин Василев.

Няма снимка

Обсъждат по области нов закон за земеделските кооперации

„Законът за земеделските кооперации, който действа в момента, не е само за тях. Още повече, че той е и остарял, правен е в други времена” – каза в Добрич Явор Гечев,

Няма снимка

Проверете овцете за краста

Започнат ли да се чешат и дори да се хапят със зъби, взимайте мерки Зимата води със себе си сезонни проблеми за животните. Някои от тях са свързани с болести, причинени от неправилно хранене.

Няма снимка

Експерти: Глобалното производство на мляко намалява заради метеорологичните условия

Темповете на растеж в световното производство на мляко продължават да намаляват, отчитат експерти. През 2018 г. в сравнение с 2017 г. то е 1%, докато през 2017 в сравнение с 2016 г. то е 2,5%.